Kom igång

Investera i metaller 2021: Här kan du köpa/blanka metaller

Kom igång med dina investeringar i metaller.

Börja med att välja någon utav nedanstående handelsplattformar för investeringar i metaller. När du hittat en handelsplattform som passar dig gå vidare med en eventuell registrering.

För information om hur man investerar i metaller och hur det fungerar att investera i dessa, klicka här.

Klicka här för att komma igång.

Bästa mäklarna för metaller 2021

Vad vill du investera med?
Aktier
Optioner
Valutor
Fonder
Kryptovalutor
Metaller
Lån & Krediter
 • Populärast 2021

  Plus500

  Hos Plus500 kan du investera i:
  • Metaller
  • Valutor

  Hos Plus500 kan du spekulera med CFD-kontrakt. Dessa är kontrakt som följer värdet på underliggande tillgångar, som exempelvis råvaror, metaller, aktier, kryptovalutor och nationella valutor. Plus500 omdöme

  72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • eToro

  Hos eToro kan du investera i:
  • Metaller
  • Kryptovalutor
  • Valutor

  Med eToro handlar du CFD-kontrakt med börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, kryptovalutor, råvaror och mer. Hos eToro kan du även handla riktiga kryptovalutor. eToro omdöme

  72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Att investera i metaller

Metaller är en råvara som länge varit en populär investering. Vid kraftiga nedgångar på börsen så har guld, silver och andra ädelmetaller historiskt varit goda investeringar. Dessutom så har det blivit enklare att spekulera på metaller med hjälp av olika handelsplattformar på nätet.

Hur investerar man i metaller?

En investering är egentligen bara en placering i något som man hoppas ge en avkastning. Man kan därför egentligen investera i alla sorters metaller, men att köpa dessa och förvara dem kan vara krångligt vilket är varför många föredrar att investera i, eller spekulera på olika metaller genom värdepapper.

Ett värdepapper är egentligen bara ett kontrakt som har ett värde. Historiskt så har kontrakt skrivits på papper, därav namnet “värdepapper”.

Numer så handlas värdepapper mestadels online, genom plattformar som Avanza, Nordnet eller olika banker.

Värdepapper som har ädelmetaller som underliggande tillgång är därför populära bland spekulanter som vill investera i eller spekulera på metaller.

Vilka metaller går att investera i?

Utbudet av metaller på olika handelsplattformar är stort. Exempel på några metaller som är populära bland spekulanter är:

 • Guld
 • Silver
 • Koppar
 • Zink
 • Nickel
 • Platina
 • Palladium
 • M.fl.

Ett gott råd är att sätta dig in i den specifika metallen innan du investerar. Det finns stora skillnader i hur volatila de är. Vissa av dem har kraftiga upp- och nedgångar i pris, andra är mer stabila.

Investera i metaller med CFD-värdepapper

CFD-värdepapper är värdepapper som följer prisutvecklingen i en underliggande tillgång.

Fördelarna med att spekulera på prisändring i metaller genom CFD-kontrakt är flexibiliteten som värdepapperna ger. Med CFD-kontrakt så slipper du fysiskt äga metallen. Vidare så kan du när som helst lösa in din position och likvidera den för att hämta in dina vinster eller minska dina förluster.

Med CFD-kontrakt så kan du även spekulera på en nedåtgående prisutveckling i metallen som du vill spekulera på, det vill säga gå med vinst i fall priset på metallen går ned eller med förlust i fall priset på metallen går upp, motsatsen till en vanlig investering. En sådan spekulation kallas även för “blankning”, eller “gå kort”.

Slutligen så har CFD-kontrakt en inbyggd, så kallad “hävstång”. Denna fungerar som en multiplikator och förstärker effekten av din avkastning. Om du exempelvis handlar guld med en hävstång om 1:2 så innebär det att din position rör sig med 2 % i fall guldpriset rör sig med 1 %.

Läs mer: Hur handlar man CFD-kontrakt?

Varför investera i metaller?

Det finns många anledningar till att investera i metaller där den största är att diversifiera din investeringsportfölj och skydda mot en nedgång på börsen. Ädelmetaller har historiskt sett varit goda investeringar vid sådana sammanhang. I fall din portfölj endast består av aktier och obligationer så är den exponerad mot börsen. I fall en så kallad “börskrasch” sker så kan den bli hårt drabbad. Metaller och inte minst ädelmetaller som guld och silver har historiskt gått åt motsatt håll. Det beror på att en orolig börs leder till att folk vill ha ökad trygghet och metaller har historiskt haft ett reellt värde. Till exempel så har guld och silver använts som betalningsmedel sedan urminnes tider.

En annan fördel med metaller är att de kan fungera som ett skydd mot inflation. Går den allmänna prisnivån upp, brukar även priset på metaller att gå upp. Centralbanker brukar ofta ha reserver med ädelmetaller för att kunna klara sina åtaganden i händelse av en större kris. På samma sätt kan du investera i metaller och ha en annan typ av sparande om det råder stor oro på finansmarknaden.

Läs mer: Hur kan man investera i guld?

Det grundläggande

Hur investerar man i metaller?

CFD-kontrakt är ett sätt att investera i metaller. CFD-kontraktet följer prisutvecklingen i metaller. Det stiger i värde när metaller stiger i värde och minskar i värde när metaller minskar i värde. Här kan du handla metaller med CFD-kontrakt.

Vad är CFD-kontrakt?

CFD är en förkortning av Contract For Difference. De är ett sorts värdepapper som gör det möjligt att spekulera på pris...

Vilka metaller kan man investera i?

Det går att investera i de flesta metaller. Några av de populäraste metallerna är guld och silver, koppar och nickel. Det går även att investera i ovanligare metaller som palladium och platina.

Vad är hävstångseffekt?

När du investerar med värdepapper så är det vanligt att du stöter på många nya begrepp. Ett av dessa kan vara “hä...