Kom igång

Investera i Majs: Här Kommer Du Igång 2023

Det finns flera sätt att investera i majs på idag. Ett av de populäraste sätten är genom CFD-kontrakt.

Med CFD-kontrakt så spekulerar man på prisutvecklingen av en underliggande tillgång. När prisutvecklingen i den underliggande tillgången rör sig i en positiv riktning så går värdet på CFD-kontraktet upp i pris, och tvärtom, ifall priset rör sig i en negativ riktning så går även värdet på kontraktet ner i pris.

Med CFD-kontrakt så kan man även spekulera på nedåtgående prisutveckling, såväl som på en uppåtgående prisutveckling. Om man tror på att värdet av majs kommer att sjunka så kan man med andra ord spekulera på en nedåtgående prisutveckling och gå med vinst ifall värdet av majs sjunker, och tvärtom, gå med förlust ifall värdet av majs ökar.

CFD-kontrakt har även en inbyggd, så kallad "hävstångseffekt". Denna fungerar som en slags multiplikator och förstärker utvecklingen i kontraktet jämfört med utvecklingen i den underliggande tillgången. Till exempel så innebär hävstångseffekten 1:2 att kontraktet rör sig med 2% i pris ifall den underliggande tillgången rör sig med 1% i pris. Hävstångseffekter kan ligga på hela 1:20.

CFD är riskfyllda handelsinstrument och det är viktigt att man är medveten om riskerna innan man börjar handla med dem.

För mer information om hur man investerar i majs med hjälp av CFD-kontrakt, klicka här.

För att komma igång med din majshandel genom CFD-kontrakt, klicka här.

Plus500

Bästa plattformen för att investera i majs för Mars 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Plus500 är den bästa plattformen för att investera i majs enligt Payup. Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Bästa mäklarna för att investera i majs 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023
  Plus500
  Hos Plus500 kan du investera i:
  • Råvaror

  En av världens främstaPå Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mycket mer. Plus500 omdöme

  86% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG
  Hos IG kan du investera i:
  • Råvaror
  • Optioner

  CFD, optioner, Turbo24, warranterMed IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.
 • eToro
  Hos eToro kan du investera i:
  • Råvaror

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontraktMed eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Att investera i majs

Uppdaterad av Johan K.

Majs är en populär råvara som finns i många investeringsportföljer. Råvaran kan vara klurig att investera i, om man inte vet hur och var man ska börja. Dock så finns det olika alternativ som man kan tillgå. Nedan tittar vi närmare på alternativen som finns.

Så här kan du investera i majs

Majs, eller ”corn” som det heter på engelska, är en basvara som alltid är efterfrågad. När du ska investera i råvaror så vill du välja ett handelsinstrument som följer prisutvecklingen i råvaran. Till exempel så kan det vara ett alternativ att investera i en aktie som jobbar med majs som råvara. Ifall majspriset sjunker så hade det kunnat innebära större vinstmarginaler för företaget och därav också en avkastning på investeringen.

Ett annat alternativ är att investera i länder som är stora exportörer av majs genom att placera pengar i landsfonder.

Dock så är fonder och aktier två indirekta investeringar i råvaran majs. Du investerar inte i själva råvaran utan du investerar i företag eller fonder som påverkas av mer än bara majspriset. Till exempel så kan ett företag ha ett dåligt år oberoende av majspriset, och investeringen blir därmed inte som tänkt.

Vill du direkt investera i majs så kan CFD-kontrakt vara ett alternativ.

CFD-kontrakt är värdepapper som följer prisutvecklingen i underliggande tillgångar. När prisutvecklingen i den underliggande tillgången stiger så ökar även värdet på CFD-kontraktet och när priset på den underliggande tillgången sjunker så sjunker även värdet på CFD-kontraktet. Det går även att spekulera på en neråtgående prisutveckling och då gäller det omvända: ifall priset på den underliggande tillgången sjunker så ökar CFD-kontraktet i värde och om priset på den underliggande tillgången ökar så sjunker CFD-kontraktet i värde.

CFD-kontrakt har en inbyggd, så kallad ”hävstång” som förstärker effekten av prisutvecklingen i den underliggande tillgången. Olika CFD-kontrakt har olika hävstångseffekter och det är viktigt att ta reda på vad hävstången är innan man går vidare med att köpa ett kontrakt. Till exempel så innebär en hävstång om 1:5 att om prisutvecklingen i den underliggande tillgången rör sig med 1 % så kommer CFD-kontraktets värde att röra sig med 5 %. Hur hög hävstångseffekten är framgår alltid på kontraktets faktablad innan det köps.

Med CFD-kontrakt så kan man spekulera på många olika tillgångar. Utöver majs så kan man även spekulera på:

Du kan även i investera i olja och mycket annat. Tänk dock på att aldrig investera mer än du har råd att förlora. CFD-kontrakt är riskfyllda handelsinstrument och de flesta som använder CFD för att investera förlorar pengar. Investera aldrig mer än du har råd att förlora.

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Kan man investera i majs?

Ja, med CFD-kontrakt kan man på ett effektivt sätt investera i majs.

Hur investerar man i majs?

Med CFD-kontrakt kan man investera i majs.

Hur köper man CFD?

Du köper CFD-kontrakt via CFD-mäklare. Se CFD-mäklare

Vilka alternativ har man för att investera i majs?

CFD-kontrakt är ett av de enklaste sätten att investera i majs. Fonder och aktier är andra alternativ.