Kom igång

Investera i Bomull: Här Kommer Du Igång 2023

Det finns flera sätt att investera i bomull på idag. Ett av de populäraste sätten är genom CFD-kontrakt.

Med CFD-kontrakt så spekulerar man på prisutvecklingen av en underliggande tillgång. När prisutvecklingen i den underliggande tillgången rör sig i en positiv riktning så går värdet på CFD-kontraktet upp i pris, och tvärtom, ifall priset rör sig i en negativ riktning så går även värdet på kontraktet ner i pris.

Med CFD-kontrakt så kan man även spekulera på nedåtgående prisutveckling, såväl som på en uppåtgående prisutveckling. Om man tror på att värdet av bomull kommer att sjunka så kan man med andra ord spekulera på en nedåtgående prisutveckling och gå med vinst ifall värdet av bomull sjunker, och tvärtom, gå med förlust ifall värdet av bomull ökar.

CFD-kontrakt har även en inbyggd, så kallad "hävstångseffekt". Denna fungerar som en slags multiplikator och förstärker utvecklingen i kontraktet jämfört med utvecklingen i den underliggande tillgången. Till exempel så innebär hävstångseffekten 1:2 att kontraktet rör sig med 2% i pris ifall den underliggande tillgången rör sig med 1% i pris. Hävstångseffekter kan ligga på hela 1:20.

CFD är riskfyllda handelsinstrument och det är viktigt att man är medveten om riskerna innan man börjar handla med dem.

För mer information om hur man investerar i bomull med hjälp av CFD-kontrakt, klicka här.

För att komma igång med din bomullshandel genom CFD-kontrakt, klicka här.

Plus500

Bästa plattformen för att investera i bomull för Mars 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Plus500 är den bästa plattformen för att investera i bomull enligt Payup. Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Bästa mäklarna för att investera i bomull 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023
  Plus500
  Hos Plus500 kan du investera i:
  • Råvaror

  En av världens främstaPå Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mycket mer. Plus500 omdöme

  86% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG
  Hos IG kan du investera i:
  • Råvaror
  • Optioner

  CFD, optioner, Turbo24, warranterMed IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.
 • eToro
  Hos eToro kan du investera i:
  • Råvaror

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontraktMed eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Att investera i bomull

Uppdaterad av Johan K.

Att investera i råvaror kan vara ett sätt att diversifiera investeringar och därmed få mer riskspridning. För den som vill investera i råvaror, såväl blankning som att spekulera på prisökning så finns det många sätt att göra detta, till exempel via råvarucertifikat, ETF:er, teminer, aktier i bolag och CFD:er.

Nedan tittar vi på hur man enklast kommer igång med att investera i råvaran bomull. För andra råvaror, besök investera i råvaror.

Investera i bomull med CFD: Smidigaste sättet

Att investera i bomull, eller ”cotton” som det heter på engelska, med hjälp av CFD (Contracts For Difference) innebär att du investerar i den underliggande tillgången indirekt. Du köper inte själva råvaran för att investera i den, istället köper du ett värdepapper som följer prisutvecklingen i råvaran bomull. Ifall bomull stiger i pris, så stiger även ditt värdepapper i pris, och om råvaran sjunker i pris så sjunker även ditt värdepapper i pris.

Fördelarna med att investera genom CFD-kontrakt är flera. Den största är hur det underlättar handel av tillgången. Istället för att behöva köpa bomull och förvara denna, och sedan hitta en köpare att sälja ditt bomull till för att tjäna pengar, så investerar du istället i ett värdepapper, som du när som helst kan sälja.

Vidare så följer CFD-kontrakt prisutvecklingen i bomull, vilket betyder att du enbart spekulerar i prisutvecklingen i tillgången. Till skillnad mot när du köper aktier i bolag som jobbar med bomull, där du inte bara spekulerar i bomullspriset, men även i hur verksamheten sköts. Ett företag som inte går bra kan innebära förluster, även ifall bomullspriset stiger. Med andra ord slipper du ta hänsyn till flera faktorer när du investerar med CFD-kontrakt, istället spekulerar du endast i priset på bomull.

Bomullsinvesteringar med CFD: Viktigt att veta

 • Varje CFD-kontrakt har en inbyggd hävstångseffekt. Hävstångseffekten agerar som en multiplikator. Om ett CFD-kontrakt har en hävstång om 1:10, så innebär det att en prisrörelse om 1% resulterar i en prisrörelse om 10% för ditt CFD-kontrakt. Detta innebär att man snabbt kan göra stora vinster med CFD-kontrakt, men också stora förluster om det går åt det andra hållet.
 • Med CFD-kontrakt kan man spekulera ”lång” eller ”kort”. Lång betyder att man tror på en uppåtgående prisutveckling, det vill säga att priset för tillgången kommer att gå upp och Kort är motsatsen, att man tror att priset på tillgången kommer att gå ner. Ett annat ord som ofta används istället för ”kort” är ”blanka”. Att ”blanka bomull” är alltså ofta ett sätt att säga att man gått i en ”kort position” för tillgången bomull. Många som blankar tillgångar använder ofta CFD-kontrakt, ofta på grund av smidigheten.

Andra sätt att investera i bomull

Två andra sätt att investera i bomull är genom att köpa aktier i bolag som jobbar med råvaran och att investera i fonder, eller ”ETF:er”, som är en slags börshandlad fond.

Aktier

När man investerar i bolag som jobbar med bomull är det viktigt att veta att man alltså investerar i bolaget. Om ett bolag köper stora mängder bomull så kan det vara bra för bolaget om bomullspriset sjunker och tvärtom; om bolaget säljer stora mängder bomull så kan det vara bra för bolaget om bomullspriset stiger. Dock spelar många andra faktorer roll i ett bolags framgång. Till exempel så kan ett företag gå mindre bra, även om bomullspriset rört sig i positiv riktning. Hur verksamheten sköts och företagets omsättning spelar väldigt stor roll i företagets aktieprisutveckling.

Fonder och ETF:er

Det finns fonder som placerar pengar i olika tillgångar, som på ett bra sätt följer prisutvecklingen i råvaran bomull. Fonder är ett relativt säkert sätt att investera. För den som vill spekulera på bomullspriset och som vill ta en långsiktig position så kan fonder vara rätt sätt att investera. Både Avanza och Nordnet erbjuder handel av fonder.

Dock kan man inte ta ”korta” positioner med fonder (det vill säga positioner som går med vinst ifall bomullspriset minskar, och med förlust ifall bomullspriset ökar). Ifall man vill spekulera på en nedåtgående prisutveckling så kan fonder vara fel alternativ.

Med fonder så får man inte heller någon hävstångseffekt. Faktum att fonder inte har en hävstångseffekt gör dem till ett bra sätt att spekulera långsiktigt. Hävstångseffekt medför nämligen större volatilitet, eftersom prisutvecklingen förstärks, och det medför även ett likvidationspris, eftersom att man kan förlora sitt innehav snabbare med ett värdepapper som har en hävstång än med ett värdepapper som inte har en hävstång. Till exempel, ifall man har en hävstång om 1:10, så innebär en -10% prisutveckling i tillgången -100% för ens värdepapper, och man förlorar då hela sitt innehav och positionen stängs.

Detta gör CFD:er till mer riskfyllda instrument med högre volatilitet. CFD:er kan leda till stora och snabba vinster, men även snabba förluster. Fonder är ett bättre alternativ för långsiktiga placeringar.

Mer om fonder hos Avanza | Mer om fonder hos Nordnet

Vilka andra råvaror går det att investera i?

Det går att investera i princip alla typer av råvaror som används för produktion av olika konsumtionsvaror.

Till exempel kan du investera i: majs, socker, vete, kaffe, koppar, råolja och mycket annat.

Priset på råvaror påverkas på precis samma sätt som andra typer av tillgångar, nämligen av utbud och efterfrågan. Av den anledningen blir investeringar i råvaror som bomull framgångsrikare ju bättre koll man har på makrotrender. En makrotrend är till exempel bristen på olja under oljekrisen 1970, elbilsrevolutionen på slutet av 2010-talet eller energikrisen i början av 2020-talet.

Makrohändelser kan leda till att utbud och efterfrågan påverkas, vilket i sin tur kan leda till att prisutvecklingen i olika tillgångar påverkas.

Relaterat: Hur kan man investera i guld?

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Kan man investera i bomull?

Ja, med CFD-kontrakt kan man på ett effektivt sätt investera i bomull.

Hur investerar man i bomull?

Med CFD-kontrakt kan man investera i bomull.

Hur köper man CFD?

Du köper CFD-kontrakt via CFD-mäklare. Se CFD-mäklare

Vilka alternativ har man för att investera i bomull?

CFD-kontrakt är ett av de enklaste sätten att investera i bomull. Fonder och aktier är andra alternativ.