Investera i Optioner

Optioner: Allt Du Behöver För Att Komma Igång 2024
Payup P icon
IG

Bästa plattformen för att investera i optioner 2024

IG är den bästa plattformen för att investera i optioner enligt Payup 2024. IG är en global investeringsplattform som erbjuder tillgång till tusentals marknader. Den kombinerar användarvänlighet, omfattande utbildningsresurser och exceptionell kundtjänst, vilket gör den idealisk för både nybörjare och erfarna investerare som vill diversifiera sina investeringsportföljer.

Jämför 3 st. plattformar för att handla optioner 2024

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2024

  IG

  På IG kan du investera med:
  • CFD
  • Optioner
  • Valutor

  Med IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  Minimum insättning: 3 000 SEK
  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Den här sidan gäller inte för den belgiska allmänheten.
 • En av Sveriges mest använda värdepappersplattformar

  Nordnet

  På Nordnet kan du investera med:
  • Optioner
  • Aktier
  • Fonder

  Nordnet är känd som en av Sveriges populäraste handelsplattformar för värdepapper. På Nordnet erbjuds möjligheten att handla med aktier, optioner och andra börshandlade produkter, vilket gör det till ett attraktivt val för många investerare som söker efter en pålitlig nätmäklare. Nordnet omdöme

  Minimum insättning: 100 SEK
 • Bland de mest uppskattade aktiemäklarna i Sverige

  Avanza

  På Avanza kan du investera med:
  • Optioner
  • Aktier
  • Fonder

  Avanza är en av Sveriges största handelsplattformar för aktier, optioner, warranter och andra börshandlade produkter. Företaget har funnits sedan 1999 och är en av de populäraste plattformarna för värdepappershandel. Avanza omdöme

  Minimum insättning: Ingen

Vad optioner är

Optioner är finansiella kontrakt som ger köpare rätten, men inte skyldigheten, att köpa (”köpoption”) eller sälja (”säljoption”) en underliggande tillgång till ett fast pris på ett förutbestämt datum. Köpare betalar en premie för rätten att köpa eller sälja den underliggande tillgången på det förutbestämda datumet och om optionen inte nyttjas när förfallodagen är nådd så går premien förlorad.

Det finns flera anledningar till att optioner är populära handelsinstrument:

 • Ger investerare möjlighet att hantera risker och diversifiera portföljer.
 • Kan användas för att skydda innehav mot marknadsnedgångar.
 • Tillåter investerare att spekulera på marknader som i andra fall kan vara svårare att spekulera på, till exempel oljemarknader eller ädelmetaller.
 • Ger investerare möjlighet att dra nytta av marknadsrörelser utan att äga de underliggande tillgångarna.

Viktigt: När man talar om optionshandel så talar man oftast om att köpa optioner, d.v.s. köpa köp- och säljoptioner. Det finns ofta även ett alternativ att sälja optioner (även kallat ”utfärda optioner” eller ”ställa ut optioner”). Det här är inte samma sak som att köpa optioner. När du ställer ut optioner så är du den som säljer optioner till köpare, och då har du alltid en skyldighet att genomföra affären, om köparen väljer att nyttja sin köp- eller säljoption. Kan du välja mellan att köpa köp- och säljoptioner, eller sälja köp- och säljoptioner, så bör du alltså alltid välja att köpa köp- och säljoptioner, om du inte verkligen vill ställa ut optioner. Mer

Hur optioner fungerar

Optioner fungerar så här:

 1. Du besöker handelsplattformen du använder för att köpa köp-/säljoptioner.
 2. Du väljer en köp-/säljoption du vill köpa.
 3. Du betalar premien och köper optionen.
 4. Du följer prisutvecklingen i optionen och kan när som helst sälja den för att göra en vinst eller skära på förlust.
 5. När förfallodagen är nådd väljer du att nyttja din option, sälja den eller inte göra någonting alls. Väljer du att inte göra någonting så förfaller din option och du förlorar din premie. Säljer du optionen kan du göra en vinst eller en förlust, beroende på hur prisutvecklingen i optionen varit, och om du väljer att nyttja optionen så köper du den underliggande tillgången till det förutbestämda priset. På vissa handelsplattformar kan du inte nyttja optioner, detta för att förenkla optionshandeln. I stället tvingas du sälja optionen några dagar innan förfallodagen.

Om du gjort en vinst på din affär så får du vinsten på ditt konto och om du gått med förlust så förlorar du pengarna du använde för att investera i optionen. När du köper optioner så kan du aldrig förlora mer än insatsen eller det du köpte optionen för.

Hur de handlas

Optioner handlas på vanliga börser, precis som aktier och andra värdepapper. De kan handlas på både primära och sekundära marknader, men de flesta optioner handlas på sekundära marknader, d.v.s. andra optionshandlare som säljer vidare sina optioner.

Du kan handla optioner via onlinemäklare eller med hjälp av personliga investeringsrådgivare.

Populära plattformar för att handla optioner:

Varför man köper optioner

Det kan finnas flera anledningar till varför man köper optioner, inklusive möjligheterna att:

 • skydda sig mot nedgångar i marknaden.
 • dra nytta av marknadens rörelser utan att äga den underliggande tillgången.
 • dra nytta av säsongsbaserade handelsmönster.
 • skydda sin portfölj mot risker och nedgångar (s.k. ”hedging”).
 • få exponering mot ett bredare segment av marknaden.
 • få ökad avkastning på investeringar.

Risker

Optioner är komplexa handelsinstrument som kan föra med sig både stora risker och potential för stora vinster.

Riskerna är många och några av de vanligaste är:

 • Möjligheten att snabbt förlora alla investerade pengar, eftersom optioner är volatila handelsinstrument.
 • Om en investerare har långa optioner och den underliggande tillgångens pris går ner, eller korta optioner och den underliggande tillgångens pris går upp, så ökar risken för att optionen blir värdelös.
 • Svårigheten att välja rätt optioner som har en hög chans att lyckas.
 • Om man inte är uppmärksam kan kommissioner och andra avgifter som tillkommer medföra stora kostnader som minskar avkastningen.

Med andra ord, även om optioner kan erbjuda höga vinster, är det viktigt att förstå riskerna som finns och att ta försiktighetsåtgärder för att minimera dem så gott man kan.

Vanliga tillgångar

Det finns flera tillgångar som är vanliga att köpa optioner på.

Till exempel:

Optioner är ett sätt att få exponering mot marknader som i andra fall kan vara svårare att investera i, eller för att få en ökad avkastning på investeringar. Det är dock alltid viktigt att man bekantar sig med riskerna vid optionshandel innan man bestämmer sig för att gå vidare med det.

Vanliga frågor och svar