Kom igång

Investera i Metaller 2024: Här Kan Du Köpa/Blanka Metaller

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Plus500

Bästa CFD-plattformen för att spekulera på metaller enligt Payup 2024

Plus500 är den bästa CFD-plattformen för att spekulera på metaller enligt Payup 2024. Plus500 är en av världens mest använda CFD-plattformar. De erbjuder ett stort antal CFD-instrument som sträcker sig från kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Kundtjänsten kan nås dygnet runt och insättningar kan göras med alla vanligaste insättningsmetoder, inklusive betalkort, banköverföringar och Trustly.

Jämför 3 st. CFD-plattformar för att spekulera på metaller 2024

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2024

  Plus500

  På Plus500 kan du investera med:
  • Metaller
  • Valutor

  En av världens främsta. På Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mer. Plus500 omdöme

  Minimum insättning: $100 USD
  Plus500 omdöme
  82% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG

  På IG kan du investera med:
  • Metaller
  • Optioner
  • Valutor

  CFD, optioner, Turbo24, warranter. Med IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  Minimum insättning: 3 000 SEK
  IG omdöme
  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Den här sidan gäller inte för den belgiska allmänheten.
 • eToro

  På eToro kan du investera med:
  • Metaller
  • Valutor
  • Aktier

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontrakt. Med eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  Minimum insättning: $50 USD
  eToro omdöme
  76% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Att investera i metaller

Metaller är en råvara som länge varit en populär investering. Vid kraftiga nedgångar på börsen så har guld, silver och andra ädelmetaller historiskt varit goda investeringar. Dessutom så har det blivit enklare att spekulera på metaller med hjälp av olika handelsplattformar på nätet.

Hur investerar man i metaller?

En investering är egentligen bara en placering i något som man hoppas ge en avkastning. Man kan därför egentligen investera i alla sorters metaller, men att köpa dessa och förvara dem kan vara krångligt vilket är varför många föredrar att investera i, eller spekulera på olika metaller genom värdepapper.

Ett värdepapper är egentligen bara ett kontrakt som har ett värde. Historiskt så har kontrakt skrivits på papper, därav namnet ”värdepapper”.

Numer så handlas värdepapper mestadels online, genom plattformar som Avanza, Nordnet eller olika banker.

Värdepapper som har ädelmetaller som underliggande tillgång är därför populära bland spekulanter som vill investera i eller spekulera på metaller.

Vilka metaller går att investera i?

Utbudet av metaller på olika handelsplattformar är stort. Exempel på några metaller som är populära bland spekulanter är:

Ett gott råd är att sätta dig in i den specifika metallen innan du investerar. Det finns stora skillnader i hur volatila de är. Vissa av dem har kraftiga upp- och nedgångar i pris, andra är mer stabila.

Investera i metaller med CFD-värdepapper

CFD-värdepapper är värdepapper som följer prisutvecklingen i en underliggande tillgång.

Fördelarna med att spekulera på prisändring i metaller genom CFD-kontrakt är flexibiliteten som värdepapperna ger. Med CFD-kontrakt så slipper du fysiskt äga metallen. Vidare så kan du när som helst lösa in din position och likvidera den för att hämta in dina vinster eller minska dina förluster.

Med CFD-kontrakt så kan du även spekulera på en nedåtgående prisutveckling i metallen som du vill spekulera på, det vill säga gå med vinst i fall priset på metallen går ned eller med förlust i fall priset på metallen går upp, motsatsen till en vanlig investering. En sådan spekulation kallas även för ”blankning”, eller ”gå kort”.

Slutligen så har CFD-kontrakt en inbyggd, så kallad ”hävstång”. Denna fungerar som en multiplikator och förstärker effekten av din avkastning. Om du exempelvis handlar guld med en hävstång om 1:2 så innebär det att din position rör sig med 2 % i fall guldpriset rör sig med 1 %.

Läs mer: Hur handlar man CFD-kontrakt?

Varför investera i metaller?

Det finns många anledningar till att investera i metaller där den största är att diversifiera din investeringsportfölj och skydda mot en nedgång på börsen. Ädelmetaller har historiskt sett varit goda investeringar vid sådana sammanhang. I fall din portfölj endast består av aktier och obligationer så är den exponerad mot börsen. I fall en så kallad ”börskrasch” sker så kan den bli hårt drabbad. Metaller och inte minst ädelmetaller som guld och silver har historiskt gått åt motsatt håll. Det beror på att en orolig börs leder till att folk vill ha ökad trygghet och metaller har historiskt haft ett reellt värde. Till exempel så har guld och silver använts som betalningsmedel sedan urminnes tider.

En annan fördel med metaller är att de kan fungera som ett skydd mot inflation. Går den allmänna prisnivån upp, brukar även priset på metaller att gå upp. Centralbanker brukar ofta ha reserver med ädelmetaller för att kunna klara sina åtaganden i händelse av en större kris. På samma sätt kan du investera i metaller och ha en annan typ av sparande om det råder stor oro på finansmarknaden.

Vanliga frågor och svar