Investera i metaller

Investera i metaller 2024: Här kan du köpa/blanka metaller

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

eToro

Bästa CFD-plattformen för att spekulera på metaller 2024

eToro är den bästa CFD-plattformen för att spekulera på metaller 2024. eToro erbjuder handel med ett brett spektrum av finansiella instrument såsom aktier, kryptovalutor genom CFD:er, valutor och råvaror. Plattformen tillhandahåller unika sociala handelsfunktioner, inklusive möjligheten att kopiera andra investerares handel. Med konkurrenskraftiga avgifter, ett flerspråkigt gränssnitt inklusive svenska, och ett starkt fokus på säkerhet, ger eToro tillgång till globala marknader för investerare på alla nivåer.

Jämför CFD-plattformar för att spekulera på metaller 2024

Populärast 2024
Seriös plattform för både nya och avancerade investerare

eToro

Hos eToro kan du investera i:
  • Metaller
  • Krypto-CFD:er
  • Valutor
  • Aktier
  • NFT

På eToro kan du handla med CFD-kontrakt som omfattar ett brett utbud av underliggande tillgångar, inklusive börshandlade produkter som aktier, råvaror, ETF:er, index, valutor och kryptovalutor genom CFD:er. eToro omdöme

Minsta insättning: $100 USD
51% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

IG

Hos IG kan du investera i:
  • Metaller
  • Optioner
  • Valutor

Med IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

Minsta insättning: 3 000 SEK
CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar, och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och börshandlade produkter är komplexa finansiella instrument. Handel med dessa instrument medför en hög risk för snabb förlust av pengar.

Plus500

Hos Plus500 kan du investera i:
  • Metaller
  • Valutor

På Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mer. Plus500 omdöme

Minsta insättning: $100 USD
80% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).

Att investera i metaller

Metaller är en råvara som länge varit en populär investering. Vid kraftiga nedgångar på börsen så har guld, silver och andra ädelmetaller historiskt varit goda investeringar. Dessutom så har det blivit enklare att spekulera på metaller med hjälp av olika handelsplattformar på nätet.

Hur investerar man i metaller?

En investering är egentligen bara en placering i något som man hoppas ge en avkastning. Man kan därför egentligen investera i alla sorters metaller, men att köpa dessa och förvara dem kan vara krångligt vilket är varför många föredrar att investera i, eller spekulera på olika metaller genom värdepapper.

Ett värdepapper är egentligen bara ett kontrakt som har ett värde. Historiskt så har kontrakt skrivits på papper, därav namnet ”värdepapper”.

Numer så handlas värdepapper mestadels online, genom plattformar som Avanza, Nordnet eller olika banker.

Värdepapper som har ädelmetaller som underliggande tillgång är därför populära bland spekulanter som vill investera i eller spekulera på metaller.

Vilka metaller går att investera i?

Utbudet av metaller på olika handelsplattformar är stort. Exempel på några metaller som är populära bland spekulanter är:

Ett gott råd är att sätta dig in i den specifika metallen innan du investerar. Det finns stora skillnader i hur volatila de är. Vissa av dem har kraftiga upp- och nedgångar i pris, andra är mer stabila.

Investera i metaller med CFD-värdepapper

CFD-värdepapper är värdepapper som följer prisutvecklingen i en underliggande tillgång.

Fördelarna med att spekulera på prisändring i metaller genom CFD-kontrakt är flexibiliteten som värdepapperna ger. Med CFD-kontrakt så slipper du fysiskt äga metallen. Vidare så kan du när som helst lösa in din position och likvidera den för att hämta in dina vinster eller minska dina förluster.

Med CFD-kontrakt så kan du även spekulera på en nedåtgående prisutveckling i metallen som du vill spekulera på, det vill säga gå med vinst i fall priset på metallen går ned eller med förlust i fall priset på metallen går upp, motsatsen till en vanlig investering. En sådan spekulation kallas även för ”blankning”, eller ”gå kort”.

Slutligen så har CFD-kontrakt en inbyggd, så kallad ”hävstång”. Denna fungerar som en multiplikator och förstärker effekten av din avkastning. Om du exempelvis handlar guld med en hävstång om 1:2 så innebär det att din position rör sig med 2 % i fall guldpriset rör sig med 1 %.

Läs mer: Hur handlar man CFD-kontrakt?

Varför investera i metaller?

Det finns många anledningar till att investera i metaller där den största är att diversifiera din investeringsportfölj och skydda mot en nedgång på börsen. Ädelmetaller har historiskt sett varit goda investeringar vid sådana sammanhang. I fall din portfölj endast består av aktier och obligationer så är den exponerad mot börsen. I fall en så kallad ”börskrasch” sker så kan den bli hårt drabbad. Metaller och inte minst ädelmetaller som guld och silver har historiskt gått åt motsatt håll. Det beror på att en orolig börs leder till att folk vill ha ökad trygghet och metaller har historiskt haft ett reellt värde. Till exempel så har guld och silver använts som betalningsmedel sedan urminnes tider.

En annan fördel med metaller är att de kan fungera som ett skydd mot inflation. Går den allmänna prisnivån upp, brukar även priset på metaller att gå upp. Centralbanker brukar ofta ha reserver med ädelmetaller för att kunna klara sina åtaganden i händelse av en större kris. På samma sätt kan du investera i metaller och ha en annan typ av sparande om det råder stor oro på finansmarknaden.

Vanliga frågor och svar

CFD-kontrakt är ett sätt att investera i metaller. CFD-kontraktet följer prisutvecklingen i metaller. Det stiger i värde när metaller stiger i värde och minskar i värde när metaller minskar i värde. Här kan du handla metaller med CFD-kontrakt.

CFD-kontrakt är värdepapper som följer prisutvecklingen i olika tillgångar.

Det går att investera i de flesta metaller. Några av de populäraste metallerna är guld och silver, koppar och nickel. Det går även att investera i ovanligare metaller som palladium och platina.

Hävstång och hävstångseffekt är grundläggande begrepp inom investeringsvärlden, särskilt inom områden som finansmarknad...Läs mer

Relaterad läsning