Kom igång

Investera i NFT (Non-Fungible Tokens): Så Kommer Du Igång 2023

Av Bob Vargas | Uppdaterad

Bitpanda

Bästa NFT-mäklaren 2023 enligt Payup

Bitpanda är den bästa NFT-mäklaren 2023 enligt Payup. Bitpanda, grundat 2014 i Österrike, är en väletablerad plattform för handel med digitala tillgångar. Plattformen erbjuder en mängd investeringsalternativ som kryptovalutor och kontrakt med aktier och ädelmetaller som underliggande tillgångar, med särskilt fokus på användarvänlighet och säkerhet. Registreringsprocessen är smidig och inkluderar en KYC-process för att säkerställa användarnas skydd.

Se Bitpandas villkor

Jämför 5 st. NFT-mäklare 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023

  Bitpanda

  På Bitpanda kan du investera med:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  Kryptoplattform med mer än bara kryptovalutor. Bitpanda är en kryptoplattform som erbjuder en användarvänlig handel med ett brett utbud av digitala tillgångar, kännetecknad av relativt låga avgifter och hög säkerhet. Bitpanda omdöme

  Minimum insättning: 125 SEK
 • Binance

  På Binance kan du investera med:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  Kraftfull allt-i-ett. Två gränssnitt: Enkelt och avancerat. Hos Binance kan du inte bara handla kryptovalutor men även warranter, terminer och andra börshandlade produkter. Binance är en av världens mest använda kryptoplattformar. Binance omdöme

  Minimum insättning: Ingen
 • ByBit

  På ByBit kan du investera med:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  Snabbt växande kryptobörs. ByBit är en stor och snabbt växande plattform för handel av kryptovalutor. Med ByBit så kan du inte bara handla kryptovalutor utan även derivatinstrument som krypto-optioner, "perpetuals" och mycket mer. ByBit omdöme

  Minimum insättning: Ingen
 • Coinbase

  På Coinbase kan du investera med:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  Kraftfull handelsplattform med enkelt gränssnitt. Coinbase är en av världens största kryptomäklare. Plattformen är enkel att komma igång med och erbjuder handel med de största kryptovalutorna. Coinbase har även en app som är smidig och enkel att använda. Coinbase omdöme

  Minimum insättning: $1 USD

Investera i NFT: Så går det till

De flesta av oss har hört talas om ”NFT:er”, och vi har antagligen hört lika mycket om domedagsprofetior som stor potential att tjäna pengar. Vad gäller egentligen, och hur kan man framgångsrikt köpa eller sälja NFT:er?

Sammanfattat så kan man säga att NFT (Non-Fungible Token, ibland översatt till ”icke-fungibel token” på svenska) fungerar som ett värdebevis på en digital vara. Du kan inte hålla varan fysiskt i handen utan den finns digitalt på blockkedjan. Som NFT-ägare så äger du de nycklar som du behöver för att kunna skicka NFT:n vidare till någon annan. Med andra ord så kan du bevisa dig vara ägaren av NFT:n och skicka den till någon annan, om du skulle vilja sälja den.

Det finns fallgropar för den som inte är insatt, men också enorma möjligheter att tjäna pengar för den som bemödar sig att förstå hur investeringar i NFT fungerar.

Hur man kan investera i NFT:er

NFT-handel och att investera i kryptovalutor är starkt ihopkopplade. Ska du handla NFT:s så är det därför värt att förstå hur tekniken fungerar, och varför digitala varor kan ha ett verkligt värde. Ser du klart relationen mellan krypto, NFT, metaverse och blockchain så kan du inte bara undvika misstag, utan också se trenderna och göra bra affärer.

Det finns sätt att köpa NFT och sälja NFT utan att direkt bli involverad i kryptovalutor. I grunden innebär det att du konverterar dina ”riktiga” pengar till en kryptovaluta, som Bitcoin eller Ethereum, som du sedan byter mot en NFT.

Vilka kryptovalutor och blockkedjor har stöd för NFT?

För det första så bör du känna till att både kryptovalutor och NFT-handel är beroende av så kallade ”blockchains”, eller blockkedjor på svenska. Det är på blockkedjorna som själva handeln sker.

Den vanligaste beskrivningen av en blockchain är en ”decentraliserad databas”. Vad innebär då det? Kort så betyder det att alla transaktioner som genomförs på blockkedjan kopieras och lagras på flera datorer i ett nätverk, till skillnad från en databas som endast lagrar data i en dator. Fördelen med blockkedjan är att det i princip är omöjligt att ”fuska” och dölja transaktioner.

Det är dock viktigt att förstå att det finns flera blockchains och att inte alla har stöd för NFT:s. Bitcoins blockchain, till exempel, har i dagsläget inte stöd för NFT-handel. Ethereum, Solana eller Fantoms blockkedjor, däremot, har stöd för NFT:s.

Det är också viktigt att veta att samma NFT kan befinna sig på flera blockkedjor. En digital vara som är unik på Ethereums blockkedja, kan också vara unik på två blockkedjor. Skapare av digitala gods väljer därför oftast en blockkedja att skapa sin NFT på och därefter så anses den digitala varan vara den ”officiella”.

Innan du handlar med NFT:s så är det viktig att vara påläst och veta hur det fungerar, det är tricket för att lyckas med en framgångsrik NFT-handel.

Vanliga frågor och svar