Kom igång

Investera i NFT (Non-Fungible Tokens): Så Kommer Du Igång 2023

Non-Fungible Tokens, eller "NFT:s", är ett sorts objekt som handlas med kryptovalutor. NFT:erna kan vara allt ifrån digitala kopior av musik, konst och andra värdeobjekt. NFT:erna befinner sig på blockkedjor och dessa kan sedan köpas och säljas bland privatpersoner och investerare. För att lära dig mer om NFT:er och vad de är samt hur de fungerar, klicka här.

Det finns många olika sätt att köpa NFT-objekt på. Det populäraste sättet är att gå via en kryptomäklare. Många kryptomäklare har NFT-plattformar som är anslutna till olika blockkedjor, såsom Ethereum eller Binance Coins blockkedjor. Du väljer vilken blockkedja du vill handla NFT på, och därefter så köper och säljer du dina NFT:s direkt genom kryptohandelsplattformen.

För att komma igång med din NFT-handel, välj någon utav nedanstående handelsplattformar. Samtliga handelsplattformar erbjuder handel av NFT:er.

För att läsa mer om NFT-handel och hur det fungerar samt hur man går tillväga för att handla, köpa och sälja NFT-objekt, klicka här.

Binance

Bästa NFT-mäklaren för Februari 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Binance är en av världens mest använda handelsplattformar för kryptovalutor. Plattformen har ett av världens bredaste utbud av kryptovalutor och har en snabb registreringsprocess samt en snabb KYC-process. Plattformen är även tillgänglig på svenska.

Översikt över NFT-mäklare 2023

Vad vill du investera i?
 1. Populärast 2023
  Binance
  Hos Binance kan du investera i:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  Kraftfull allt-i-ett. Två gränssnitt: Enkelt och avanceratHos Binance kan du inte bara handla kryptovalutor men även warranter, terminer och andra börshandlade produkter. Binance är en av världens mest använda kryptoplattformar. Binance omdöme

 2. ByBit
  Hos ByBit kan du investera i:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  Snabbväxande kryptobörsByBit är en stor och snabbt växande plattform för handel av kryptovalutor. Med ByBit så kan du inte bara handla kryptovalutor utan även derivatinstrument som krypto-optioner, "perpetuals" och mycket mer. ByBit omdöme

Investera i NFT—så går det till

Uppdaterad av Johan K.

De flesta av oss har hört talas om ”NFT:er”, och vi har antagligen hört lika mycket om domedagsprofetior som stor potential att tjäna pengar. Vad gäller egentligen, och hur kan man framgångsrikt köpa eller sälja NFT:er?

Sammanfattat så kan man säga att NFT (Non-Fungible Token, ibland översatt till ”icke-fungibel token” på svenska) fungerar som ett värdebevis på en digital vara. Du kan inte hålla varan fysiskt i handen utan den finns digitalt på blockkedjan. Som NFT-ägare så äger du de nycklar som du behöver för att kunna skicka NFT:n vidare till någon annan. Med andra ord så kan du bevisa dig vara ägaren av NFT:n och skicka den till någon annan, om du skulle vilja sälja den.

Det finns fallgropar för den som inte är insatt, men också enorma möjligheter att tjäna pengar för den som bemödar sig att förstå hur investeringar i NFT fungerar.

Hur man kan investera i NFT:er

NFT-handel och att investera i kryptovalutor är starkt ihopkopplade. Ska du handla NFT:s så är det därför värt att förstå hur tekniken fungerar, och varför digitala varor kan ha ett verkligt värde. Ser du klart relationen mellan krypto, NFT, metaverse och blockchain så kan du inte bara undvika misstag, utan också se trenderna och göra bra affärer.

Det finns sätt att köpa NFT och sälja NFT utan att direkt bli involverad i kryptovalutor. I grunden innebär det att du konverterar dina ”riktiga” pengar till en kryptovaluta, som Bitcoin eller Ethereum, som du sedan byter mot en NFT.

Vilka kryptovalutor och blockkedjor har stöd för NFT?

För det första så bör du känna till att både kryptovalutor och NFT-handel är beroende av så kallade ”blockchains”, eller blockkedjor på svenska. Det är på blockkedjorna som själva handeln sker.

Den vanligaste beskrivningen av en blockchain är en ”decentraliserad databas”. Vad innebär då det? Kort så betyder det att alla transaktioner som genomförs på blockkedjan kopieras och lagras på flera datorer i ett nätverk, till skillnad från en databas som endast lagrar data i en dator. Fördelen med blockkedjan är att det i princip är omöjligt att ”fuska” och dölja transaktioner.

Det är dock viktigt att förstå att det finns flera blockchains och att inte alla har stöd för NFT:s. Bitcoins blockchain, till exempel, har i dagsläget inte stöd för NFT-handel. Ethereum, Solana eller Fantoms blockkedjor, däremot, har stöd för NFT:s.

Det är också viktigt att veta att samma NFT kan befinna sig på flera blockkedjor. En digital vara som är unik på Ethereums blockkedja, kan också vara unik på två blockkedjor. Skapare av digitala gods väljer därför oftast en blockkedja att skapa sin NFT på och därefter så anses den digitala varan vara den ”officiella”.

Innan du handlar med NFT:s så är det viktig att vara påläst och veta hur det fungerar, det är tricket för att lyckas med en framgångsrik NFT-handel.

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Vad är NFT?

NFT är en av flera nya teknologier som tillkommit i samband med kryptovalutor. Teknologin har sin historia i kryptoproj...

Hur köper man NFTs?

NFT:er, eller Non-fungible tokens, är en stor snackis inom kryptomarknaden. Bland anledningarna är att många gjort otro...

Hur köper man kryptovalutor?

I det här inlägget ska vi titta närmare på hur du köper kryptovaluta. Kryptovalutor har varit en del av den ekonomiska ...

Behöver man betala skatt på NFT?

NFT, en förkortning för Non-Fungible Token, har varit en av de största snackisarna det senaste året. I takt med att all...

Vanliga frågor och svar

Vad är NFT?

NFT är en av flera nya teknologier som tillkommit i samband med kryptovalutor. Teknologin har sin historia i kryptoproj...

Hur köper man NFTs?

NFT:er, eller Non-fungible tokens, är en stor snackis inom kryptomarknaden. Bland anledningarna är att många gjort otro...

Hur köper man kryptovalutor?

I det här inlägget ska vi titta närmare på hur du köper kryptovaluta. Kryptovalutor har varit en del av den ekonomiska ...

Behöver man betala skatt på NFT?

NFT, en förkortning för Non-Fungible Token, har varit en av de största snackisarna det senaste året. I takt med att all...