Hårdvaruplånböcker

Bästa hårdvaruplånböckerna för kryptovalutor 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Ledger

Bästa hårdvaruplånboken 2024

Ledger är den bästa hårdvaruplånboken 2024. Ledger tillverkar några av världens populäraste hårdvaruplånböcker för kryptovalutor. Plånböckerna är säkra, användarvänliga och väldigt funktionella. Med dem kan du lagra, skicka och ta emot kryptovalutor, samt följa prisutvecklingen av krypto och värdeutvecklingen av ditt innehav. Du kan även installera tredjepartsappar, såsom tvåfaktorsautentisering och mer, som ger dig en förbättrad användarupplevelse av Ledger. Ledgers två flaggskeppsprodukter är Ledger Nano S och Ledger Nano X.

Jämför hårdvaruplånböcker för kryptovalutor 2024

Populärast 2024
Fysiska hårdvaruplånböcker i världsklass

Ledger

Med Ledger kan du förvara:
 • Kryptovalutor

Ledger är ett företag som tillverkar hårdvaruplånböcker för kryptovalutor. Med Ledgers plånböcker kan du lagra dina kryptovalutor offline, säkert och fysiskt i ditt hem, undan från hackare och andra cyberintrång. Ledger omdöme

Minsta insättning: Ingen
Först med hårdvaruplånböcker för kryptovalutor

Trezor

Med Trezor kan du förvara:
 • Kryptovalutor

Trezor tillverkar några utav världens mest använda, populäraste och bästa hårdvaruplånböcker för kryptovalutor. Trezor var det första företaget att lansera fysiska plånböcker för kryptos. Trezor omdöme

Minsta insättning: Ingen

Då kan en hårdvaruplånbok komma till användning

Äger du Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin eller någon annan kryptovaluta? I så fall har du antagligen redan en kryptoplånbok, eller en så kallad ”online crypto wallet”.

Majoriteten av kryptoägare förvarar sina kryptovalutor online idag, hos mäklare som bland annat Coinbase, Binance och Uphold, men trots att onlineplånböcker allmänt blivit väldigt säkra att förvara kryptovalutor i så medför de ändå några risker:

 • Intrång: Oavsett hur hög säkerheten bakom onlineplånboken är så kommer risken för hackare eller andra intrång att finnas, eftersom plånböckerna befinner sig på en server hos en tredjepart. Trots att de flesta kryptomäklare idag håller en säkerhet i världsklass så kan risken för intrång aldrig helt elimineras. Man behöver alltid lita på att onlinemäklaren gör sitt yttersta för att skydda ens innehav.
 • ”Not your keys, not your coins”: Om du inte är i kontroll över dina ”kryptonycklar” (som är de nycklar som används för att skicka och ta emot kryptovalutor) så är du inte heller i kontroll över dina kryptovalutor. När du förvarar dina kryptovalutor hos en onlinemäklare så har mäklaren kontroll över dina privata nycklar. Fördelen med det är att det underlättar för handel med kryptovalutor, då du slipper ett steg i transaktionsprocessen men det betyder också att du inte är i full kontroll över dina privata nycklar.
 • Inte dina kryptos: De flesta kryptomäklare har också som policy att de ”lånar dina kryptovalutor”. De förvarar alltså inte dina kryptovalutor, utan du lånar ut dina kryptovalutor till mäklaren. I praktiken så är det ingen skillnad i hur förvaringen fungerar, men juridiskt så betyder det att mäklaren mer fungerar som en bank, och ifall de skulle ha finansiella problem så innebär det att de kan använda sig utav pengar som de lånat in (alltså dina kryptovalutor) för att bistå sina problem. Detta utsätter ditt innehav alltså för en risk, och även om risken är liten så är den där, vilket ytterligare förstärker poängen: ”not your keys, not your coins”.
 • Risk för konkurs: Ifall en kryptomäklare går i konkur så kan du, precis som punkten ovan: Inte dina kryptos antyder, förlora ditt innehav. Eftersom innehavet inte är ditt så har mäklaren inte heller någon skyldighet att försäkra ditt innehav. Om mäklaren skulle gå i konkurs, eller utsättas för bedrägeri så finns det alltså risk för att du förlorar hela ditt kryptoinnehav.

Vad finns det för förvaringsalternativ av kryptos?

Det finns tre populära sätt att förvara kryptovalutor på, oavsett om det är Bitcoin, Cardano eller någon annan kryptovaluta:

 • Online wallet: En onlineplånbok är det vanligaste sättet att förvara kryptovalutor på idag. Dessa är plånböcker som ligger på nätet och är enkla att komma igång med. Dock finns det några nackdelar med dessa plånböcker, som nämnts ovan.
 • Hardware wallet: Svaret på onlineplånboken. En ”hardware wallet” (”hårdvaruplånbok” på svenska) liknar oftast en USB-sticka och ger dig kontroll över dina kryptovalutor. Valutorna i enheten är krypterade och bortom intrång. Walleten ansluts till andra enheter för att administreras, genom en USB-kabel. Även om hårdvaruplånboken blir stulen eller borttappad så kan ingen komma åt innehållet i plånboken utan din PIN-kod. Du kan även ha ytterligare koder för individuella valutor, såsom en kod för Bitcoin, en för Litecoin, och så vidare. Om du tappar bort din hårdvaruplånbok så kan du alltid återställa innehållet med en annan plånbok. Återställningen sker med en s.k. ”seed phrase”, som man ställer in när man först ställer in plånboken. Seedfrasen består vanligtvis av 10-12 ord, som man skriver ner och förvarar någonstans säkert, som exempelvis i ett bankfack eller ett kassaskåp.
 • Paper wallet: Med ”paper wallet” så menar man att den privata nyckeln som ger tillgång till ens kryptovalutor skrivs ner på ett vanligt papper. Eftersom kryptovalutor i grund och botten styrs av privata nycklar så kan du skriva ner dessa på ett vanligt papper och förvara dem någonstans säkert. En s.k. paper wallet är det enklaste sättet att förvara kryptovalutor på, men även det mest opraktiska, eftersom man bör förvara pappret någonstans säkert, och behöver leta rätt på pappret ifall man vill föra över kryptovalutor, vilket man ändå behöver göra genom en enhet, som exempelvis en hårdvaruplånbok. En hårdvaruplånbok är därför det säkraste sättet att på ett praktiskt sätt förvara kryptovalutor idag.

Därför bör man förvara sina kryptovalutor i en hårdvaruplånbok

Som nämnts ovan så är fördelarna med att förvara kryptovalutor i en hårdvaruplånbok flera:

 • Du har kontrollen över dina kryptovalutor.
 • Du minimerar risken för intrång och cyberattacker.
 • Du kan förvara ditt innehav på en säker plats, som exempelvis ett kassaskåp eller ett bankfack.

Saker att tänka på när du väljer hårdvaruplånbok

Köp alltid en hårdvaruplånbok som har testats och som byggts av ett tryggt och beprövat varumärke. Plånboken du köper ska alltid levereras till dig i sin obrutna originalförpackning.

Du ska aldrig köpa en hårdvaruplånbok från Tradera, Blocket eller andra marknadsplatser. De kan vara manipulerade.

Se också till så att hårdvaruplånboken har stöd för de kryptovalutor som du tänkt investera i och förvara i den. Vilka kryptovalutor som stöds går oftast enkelt att ta reda på genom tillverkarens hemsida.

Några av de största varumärkena för krypto-hårdvaruplånböcker är Ledger och Trezor. Se ett sida-vid-sida test av båda varumärken.

Relaterat: Bästa handelsplattformarna för att köpa kryptovalutor 2024

Vanliga frågor och svar

För att kunna köpa och sälja kryptovalutor så behöver du en så kallad kryptoplånbok. Kryptoplånböcker är digitala plånb...Läs mer

Skillnaden mellan fysiska kryptoplånböcker och de som man har online är att man kan förvara de fysiska någonstans säkert, som exempelvis i ett kassaskåp. Plånböcker som man har online förvaras på mäklarens server.

Kryptoplånböcker finns att köpa online hos olika leverantörer. En av de populäraste är .

Alla kryptovalutor som du köper, säljer eller överför måste du deklarera, och alla vinster du gör på dina transaktioner...Läs mer

Relaterad läsning