Köpa och Investera i Kryptovalutor

Bästa Plattformarna För Att Köpa och Investera i Kryptovalutor 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Payup P icon
Bitpanda

Bästa kryptoplattformen 2024

Bitpanda är den bästa kryptoplattformen enligt Payup 2024. Bitpanda, grundat 2014 i Österrike, är en väletablerad plattform för handel med digitala tillgångar. Plattformen erbjuder en mängd investeringsalternativ som kryptovalutor och kontrakt med aktier och ädelmetaller som underliggande tillgångar, med särskilt fokus på användarvänlighet och säkerhet. Registreringsprocessen är smidig och inkluderar en KYC-process för att säkerställa användarnas skydd.

Jämför kryptoplattformar i Sverige 2024

 • Populärast 2024
  Kryptoplattform med handel av mer än bara kryptovalutor

  Bitpanda

  På Bitpanda kan du investera med:
  • Kryptovalutor

  Bitpanda är en kryptoplattform som erbjuder en användarvänlig handel med ett brett utbud av digitala tillgångar, kännetecknad av relativt låga avgifter och hög säkerhet. Bitpanda omdöme

  Minimum insättning: 125 SEK
 • Seriös plattform för både nya och avancerade investerare

  eToro

  På eToro kan du investera med:
  • CFD
  • Krypto-CFD:er
  • Valutor
  • Aktier
  • NFT

  På eToro kan du handla med CFD-kontrakt som omfattar ett brett utbud av underliggande tillgångar, inklusive börshandlade produkter som aktier, råvaror, ETF:er, index, valutor och kryptovalutor genom CFD:er. eToro omdöme

  Minimum insättning: $50 USD
  76% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).
 • ByBit

  På ByBit kan du investera med:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  ByBit är en stor och snabbt växande plattform för handel av kryptovalutor. Med ByBit så kan du inte bara handla kryptovalutor utan även derivatinstrument som krypto-optioner, "perpetuals" och mycket mer. ByBit omdöme

  Minimum insättning: Ingen
 • Coinbase

  På Coinbase kan du investera med:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  Coinbase är en av världens största kryptomäklare. Plattformen är enkel att komma igång med och erbjuder handel med de största kryptovalutorna. Coinbase har även en app som är smidig och enkel att använda. Coinbase omdöme

  Minimum insättning: $1 USD

Vad är kryptovalutor?

Kryptovalutor, eller ”krypto” som det ofta förkortas till, har blivit mycket omtalade, både inom finanssektorn och i bredare sammanhang. De utmanar vår traditionella syn på pengar och erbjuder nya möjligheter för investeringar, transaktioner och även för samhällsstrukturer. Men vad är egentligen kryptovalutor, och hur skiljer de sig från den valuta vi är vana vid? Låt oss börja med att definiera vad en kryptovaluta är.

Grundläggande definition

En kryptovaluta är en typ av digital eller virtuell valuta som använder kryptografisk säkerhet och opererar på en decentraliserad nätverksstruktur, oftast baserad på blockchain-teknologi. Till skillnad från traditionella valutor, som styrs av centralbanker och finansinstitutioner, är kryptovalutor i allmänhet inte knutna till någon fysisk tillgång eller en central myndighet. Detta gör dem till ett verktyg för finansiell autonomi och innovation men också mer volatila och riskfyllda jämfört med traditionella investeringsmöjligheter.

Historik

Den första och mest kända kryptovalutan är Bitcoin, skapad 2009 av en okänd person eller grupp av personer under pseudonymen Satoshi Nakamoto. Syftet med Bitcoin var att skapa ett decentraliserat, säkert och anonymt sätt att överföra värde över internet, utan behov av mellanhänder som banker eller betalningsprocessorer. Sedan dess har tusentals andra kryptovalutor (”altcoins”) skapats, var och en med sina egna unika funktioner, användningsområden och ekosystem. Exempel på andra populära kryptovalutor inkluderar Ethereum, Ripple (XRP), Litecoin och Cardano.

Skillnad mellan kryptovalutor och traditionell valuta

Det finns flera viktiga skillnader mellan kryptovalutor och traditionella valutor:

 • Decentralisering: Kryptovalutor är i regel inte utfärdade eller reglerade av en central myndighet, vilket ger användare större finansiell frihet men också innebär att ingen institution backar upp eller garanterar värdet på valutan.
 • Transparens och anonymitet: Transaktioner med kryptovalutor registreras i en offentlig bokföring (blockchain), vilket skapar transparens. Samtidigt kan transaktionerna designas för att vara mer anonyma än traditionella betalningar.
 • Egenskapar och användningsområden: Många kryptovalutor har unika funktioner som inte finns i traditionell valuta, som smarta kontrakt (Ethereum) eller snabba och billiga internationella överföringar (Ripple).
 • Volatilitet: Kryptovalutor är generellt mer volatila än traditionella valutor, vilket kan leda till större risker men också större möjligheter för avkastning.
 • Tillgänglighet: Kryptovalutor är tillgängliga för vem som helst med en internetanslutning, vilket gör dem tillgängliga på platser där traditionella finansiella tjänster saknas eller är begränsade.
 • Lagrings- och transaktionskostnader: Även om det ofta inte kostar något att öppna ett konto hos en kryptoplattform, kan transaktionskostnaderna variera. I vissa fall kan dessa kostnader vara lägre än de för traditionella finansiella tjänster.

Genom att förstå dessa grundläggande aspekter kan man bättre navigera i kryptovärlden och fatta välgrundade beslut.

Varför investera i kryptovalutor?

Många investerare är intresserade av att investera i kryptovalutor av olika skäl. Nedan går vi igenom några av de vanligaste anledningarna, som potentiell avkastning, diversifiering och framtida betalningsmetoder.

Potentiell avkastning

En av de attraktiva aspekterna av att investera i kryptovalutor är den potentiella avkastningen. Historiskt sett har flera kryptovalutor, inklusive Bitcoin och Ethereum, sett exponentiell tillväxt i värde över en relativt kort tidsperiod. Det bör dock noteras att kryptomarknaden är extremt volatil och investeringar kan snabbt öka eller minska i värde. Det är därför viktigt att endast investera pengar som man har råd att förlora och att göra en noggrann riskanalys.

Diversifiering av portfölj

Investering i kryptovalutor kan också vara ett sätt att diversifiera en investeringsportfölj. Kryptovalutor har ofta en låg korrelation med andra tillgångsklasser som aktier, obligationer och fastigheter, vilket kan göra dem till en värdefull komponent i en diversifierad portfölj. Denna diversifiering kan bidra till att minska den totala risken, även om kryptovalutor i sig är riskfyllda tillgångar. Det är därför viktigt att inte se dem som en garanterad investering, utan snarare som en del av en diversifierad investeringsstrategi.

Framtidens betalningsmetoder

Utöver deras roll som investeringstillgångar ser många kryptovalutor som potentiella framtida betalningsmetoder. Teknologin bakom kryptovalutor har möjligheten att revolutionera hur vi genomför transaktioner, hanterar kontrakt och delar information. Till exempel gör Bitcoin det möjligt att skicka pengar direkt mellan två parter utan en mellanhand som en bank, och Ethereum möjliggör skapandet av ”smarta kontrakt” som automatiskt verkställs när vissa förutsättningar uppfylls. Detta öppnar upp för en rad nya användningsområden inom finans, men också inom andra sektorer som juridik, fastigheter och hälsovård.

För att sammanfatta, det finns flera goda skäl att överväga att investera i kryptovalutor, från potentiell avkastning och diversifiering till delaktighet i framtidens betalningssystem och affärsmodeller. Men det är viktigt att göra sin due diligence och vara medveten om de risker som är inblandade. Detta inkluderar att förstå volatiliteten i marknaden, de tekniska och säkerhetsmässiga aspekterna av att hantera kryptovalutor, och de potentiella skattekonsekvenserna av dina investeringar.

Risker med att investera i kryptovalutor

Att investera i kryptovalutor innebär en rad risker som är viktiga att förstå och ta hänsyn till. Nedan följer några av de viktigaste:

Volatilitet

Kryptomarknaden är känd för sin extrema volatilitet. Priserna på kryptovalutor kan svänga dramatiskt inom korta tidsperioder, vilket kan leda till stora vinster men också betydande förluster. Denna volatilitet gör dem till riskfyllda tillgångar att investera i, särskilt för de som inte har erfarenhet av liknande marknader eller en gedigen förståelse för de faktorer som driver prisrörelserna. Det är därför viktigt att endast investera pengar som man har råd att förlora och att överväga användning av riskhanteringsverktyg som stop-loss-ordrar.

Säkerhetsrisker

Eftersom kryptovalutor är digitala tillgångar, kan de också utsättas för olika typer av digitala säkerhetsrisker. Dessa inkluderar hacking, skadlig programvara och tekniska fel. Om du förvarar dina kryptovalutor i en digital plånbok eller på en handelsplattform som blir hackad, kan du förlora alla dina investeringar. Det är därför viktigt att använda säkra metoder för lagring och hantering av kryptovalutor, såsom hårdvaruplånböcker eller välrenommerade kryptobörser med starka säkerhetsprotokoll.

Regulatoriska risker

Kryptovalutor befinner sig i en regulatorisk gråzon i många länder, inklusive frågor kring skatter, anti-penningtvätt och finansiering av terrorism. Vissa länder har tagit steg för att förbjuda eller begränsa användningen av kryptovalutor, vilket direkt påverkar deras laglighet och handelsvärde. Dessa oväntade förändringar i lagstiftningen kan ha en dramatisk inverkan på priset och tillgängligheten för en specifik kryptovaluta.

För att skydda dig mot dessa risker är det viktigt att hålla sig uppdaterad om de senaste regulatoriska utvecklingarna och att konsultera med skatte- och juridiska experter för att förstå dina skyldigheter och rättigheter som investerare.

Sammanfattningsvis är det viktigt att noggrant överväga riskerna förknippade med att investera i kryptovalutor. Genom att vara medveten om dessa risker och ta proaktiva steg för att hantera dem, kan du göra mer välgrundade och säkrare investeringsbeslut.

Nyckelbegrepp och terminologi

För att fullt ut förstå dynamiken kring att köpa och investera i kryptovalutor är det viktigt att vara bekant med några grundläggande termer och begrepp som ofta används inom området. Nedan följer en översikt.

 • Blockchain: En blockchain är en distribuerad, decentraliserad och oföränderlig databas som används för att registrera transaktioner. Varje ”block” i kedjan innehåller en lista över transaktioner och är sammankopplat med det föregående blocket, vilket skapar en kedja av block. Denna struktur gör det mycket svårt att ändra eller förfalska tidigare transaktioner, vilket ökar systemets säkerhet.
 • Smarta kontraktSmarta kontrakt är självutförande kontrakt vars villkor är direkt skrivna i kod. De körs på en blockchain och aktiveras automatiskt när fördefinierade villkor uppfylls. Detta eliminerar behovet av en tredje part eller mellanhand som övervakar eller verkställer kontraktet, vilket kan minska kostnader och öka effektiviteten. Smarta kontrakt används inom en rad olika områden, från enkla överföringar till komplexa finansiella instrument och decentraliserade applikationer (dApps).
 • Mining (Utvinning): Mining, eller utvinning på svenska, är processen där transaktioner verifieras och läggs till i en blockchain. Detta görs genom att lösa komplexa matematiska problem, oftast med hjälp av specialbyggda datorer. Som belöning för detta arbete får ”miners” (utvinnare) en viss mängd av den aktuella kryptovalutan. Mining är en viktig del av många kryptovalutors säkerhet och funktionalitet men kan också vara energikrävande.
 • Staking: Staking innebär att man låser upp en viss mängd av en kryptovaluta i en digital plånbok för att stödja drift och säkerhet i ett blockchain-nätverk. Detta är vanligt i blockkedjor som använder sig av proof-of-stake (PoS) eller dess varianter som konsensusmekanism. Som belöning för staking får användare ytterligare tokens eller ränta på deras insättning, vilket kan generera en passiv inkomst.
 • Airdrop: En airdrop är en metod för att distribuera nya tokens – oftast för att engagera potentiella nya användare i ett projekt eller nätverk. Det sker genom att gratis tokens skickas till ägare av en viss annan kryptovaluta. Det kan vara en del av en marknadsföringskampanj eller en teknisk förutsättning för att uppgradera ett nätverk. Det är viktigt att vara medveten om att även om tokens erhålls gratis, kan de ha skattemässiga konsekvenser.
 • Wallet (Plånbok): En digital plånbok, eller wallet, är en mjukvara eller hårdvara som används för att förvara, skicka och ta emot kryptovalutor. Det finns flera olika typer av plånböcker, inklusive webbplånböcker, mobilplånböcker, desktopplånböcker och hårdvaruplånböcker. Varje plånbok har en unik ”adress” som liknar ett bankkontonummer och som används för att mottaga pengar.
 • Exchange (Handelsplats): En kryptobörs, eller exchange, är en onlineplattform där användare kan köpa, sälja och handla kryptovalutor. Dessa plattformar fungerar som mellanhänder mellan köpare och säljare och tar oftast en avgift för sina tjänster. Det finns också så kallade ”decentraliserade börser” (DEx) där handeln sker direkt mellan användare utan en central mellanhand.

Förståelse för dessa grundläggande termer och begrepp kan hjälpa dig att navigera mer effektivt i kryptovärlden och fatta välgrundade beslut när du köper och investerar i kryptovalutor.

Hur köper man kryptovalutor?

Att köpa kryptovalutor kan initialt verka komplicerat, men genom att följa några enkla steg kan du snabbt och säkert bli en del av kryptovärlden. Nedan följer en steg-för-steg guide samt information om att välja rätt plattform och hur du säkrar ditt konto.

Steg-för-steg guide

 1. Jämför och välj en plattform: Det första steget är att jämföra olika kryptobörser och -plattformar med Payup. Du gör detta genom att använda vårt jämförelseverktyg ovan. Tänk på avgifter, användarvänlighet, och vilka kryptovalutor som stöds.
 2. Skapa ett konto: När du har valt en plattform går du vidare och skapar ett konto. Detta innebär oftast att du behöver ange en e-postadress och skapa ett lösenord.
 3. Verifikation: De flesta seriösa plattformar kräver att du verifierar din identitet genom att ladda upp dokument som pass eller körkort i en process som kallas för ”KYC” eller ”Know Your Customer”. Detta är för att följa regelverk kring penningtvätt.
 4. Säkerhetsåtgärder: Aktivera tvåfaktorsautentisering och andra säkerhetsåtgärder som plattformen erbjuder.
 5. Insättning av medel: Följ plattformens instruktioner för att sätta in pengar. Detta kan göras via banköverföring, kortbetalning eller andra metoder beroende på plattform.
 6. Köp kryptovaluta: När dina medel är tillgängliga på plattformen kan du köpa kryptovalutor. Detta görs vanligtvis genom ett enkelt handelsgränssnitt där du väljer vilken kryptovaluta du vill köpa och till vilket pris.
 7. Förvaring: Efter köpet kan du antingen förvara dina kryptovalutor på plattformen eller föra över dem till en privat plånbok för säkrare förvaring.

Jämförelse av olika plattformar

Det finns flera plattformar där du kan köpa kryptovalutor. De populäraste inkluderar Coinbase, Binance, och Kraken. Varje plattform har sina egna för- och nackdelar i form av avgifter, användarvänlighet och utbud av tillgängliga kryptovalutor.

 • Coinbase: Användarvänlig, högre avgifter, bra för nybörjare.
 • Binance: Låga avgifter, stort utbud av kryptovalutor, mer komplicerat användargränssnitt.
 • Kraken: Medelhöga avgifter, bra säkerhetsåtgärder, brett utbud av kryptovalutor.

På Payup erbjuder vi en djupgående jämförelse av olika kryptoplattformar som du kan ta del av ovan. Vi hjälper dig att ta reda på vilka kryptovalutor varje plattform stödjer, samt belyser deras individuella styrkor och svagheter. På så sätt kan du effektivt jämföra och välja den plattform som bäst uppfyller dina specifika behov och krav.

Genom att följa dessa steg och vara medveten om de olika aspekterna av att köpa kryptovalutor kan du göra en trygg och informerad investering.

Hur förvarar man kryptovalutor?

Förvaring av kryptovalutor är en kritisk aspekt att ta hänsyn till när du investerar i dessa digitala tillgångar. Säker förvaring kan vara avgörande för att behålla dina investeringar eller förlora dem till obehöriga. Nedan följer några alternativ och tips.

Hot Wallets vs Cold Wallets

En viktig skillnad när det kommer till förvaring av kryptovalutor är den mellan ”hot wallets” och ”cold wallets”. Valet mellan dessa två alternativ kan bero på dina behov av tillgänglighet kontra säkerhet.

 • Hot Wallets: Dessa är digitala plånböcker som är anslutna till internet och därmed mer utsatta för hacking och säkerhetsrisker. De är dock oftast mer användarvänliga och bra för att snabbt kunna skicka och ta emot kryptovalutor.
 • Cold Wallets: Dessa plånböcker är inte anslutna till internet och betraktas därför som säkrare. De är bra för långtidsförvaring av kryptovalutor men kan vara mindre praktiska för frekventa transaktioner.

Hårdvaruplånböcker

En hårdvaruplånbok är en fysisk enhet som förvarar användarens privata nycklar offline. Eftersom informationen är lagrad offline, är risken för hacking eller stöld avsevärt lägre. Exempel på populära hårdvaruplånböcker inkluderar Ledger Nano S och Trezor.

Säkerhetskopiering

Det är mycket viktigt att säkerhetskopiera din plånboks information, inklusive återställningsfraser och privata nycklar. För en hot wallet kan detta innebära att skriva ned återställningsfraser och förvara dem på en säker plats. För en hårdvaruplånbok kan du oftast skapa en återställningsfras som du förvarar på ett säkert ställe separat från hårdvaranheten.

Sammanfattning

 • Hot Wallets är bra för daglig användning men bör inte användas för att förvara stora summor kryptovalutor.
 • Cold Wallets, inklusive hårdvaruplånböcker, är att föredra för långtidsförvaring och för större summor.
 • Säkerhetskopiera alltid din plånboks information och förvara återställningsfraser på ett säkert ställe.

Genom att förstå dessa grundläggande begrepp och följa våra tips kan du säkerställa att dina kryptovalutor förvaras på ett säkert och effektivt sätt.

Skatter och reglering

När du köper och investerar i kryptovalutor är det viktigt att vara medveten om att det finns skattemässiga och regulatoriska aspekter att beakta. Nedan följer en översikt:

 • Kapitalskatt på kryptovaluta: I många länder, inklusive Sverige, betraktas kryptovalutor som en kapitaltillgång. Det innebär att du är skyldig att betala kapitalskatt på eventuell vinst som du gör när du säljer kryptovaluta. I Sverige är kapitalskatten för privatpersoner för närvarande 30%. Förluster kan ofta dras av mot vinster.
 • Rapportering till Skatteverket: Alla transaktioner som involverar köp, försäljning, byte eller användning av kryptovalutor för att köpa varor och tjänster bör rapporteras till Skatteverket. Det är din skyldighet som individ att dokumentera och rapportera dessa transaktioner. Detta görs vanligtvis i deklarationen under posten för kapitalinkomster.
 • Internationella skatteregler: Om du handlar på en internationell plattform eller förvarar dina kryptovalutor utomlands, kan ytterligare skatteregler gälla. Dubbelbeskattning kan undvikas genom skatteavtal mellan länder, men det är viktigt att sätta sig in i de specifika regler som gäller för just ditt fall. Om du flyttar till ett annat land kan även detta landets skatteregler komma att gälla.

Genom att ha en god förståelse för skatter och regleringar kring kryptovalutor kan du undvika oväntade skattesmällar och rättsliga påföljder. Det är alltid en bra idé att konsultera en skatteexpert om du är osäker på hur du ska deklarera dina kryptovalutor.

Inblick i hur beskattning fungerar för andra kryptotillgångar och -transaktioner:

Strategier för att investera i kryptovalutor

Investering i kryptovalutor kan göras på flera olika sätt, beroende på din risktolerans, tidsinvestering och kunskapsnivå. Nedan går vi igenom några av de populäraste strategierna:

Long-term Holding (HODL)

Strategin att behålla dina kryptovalutor över en längre tidsperiod kallas ofta för ”HODLing”. Nedan följer några viktiga aspekter att beakta om du funderar på denna strategi.

 • Beskrivning: Denna strategi innebär att du köper kryptovalutor och behåller dem under en längre period, oavsett marknadens upp- och nedgångar.
 • Fördelar: Kräver liten uppsikt och har möjlighet till hög avkastning över tid.
 • Nackdelar: Risken för långsiktig nedgång och volatilitet.

Dagshandel

Dagshandel, också känt som ”daytrading”, är en mer aktiv form av handel där du köper och säljer kryptovalutor på daglig basis. Nedan går vi igenom några av fördelarna och nackdelarna med denna strategi.

 • Beskrivning: Dagshandel innebär att du köper och säljer kryptovalutor inom en och samma dag för att dra nytta av små prisrörelser.
 • Fördelar: Möjlighet till snabb kapitalrörelse och större kontroll över investeringen.
 • Nackdelar: Mycket tidskrävande och höga transaktionskostnader kan äta upp vinsterna.

Arbitrage

Arbitrage är en avancerad handelsstrategi som involverar att köpa och sälja samma tillgång på olika marknader för att dra nytta av prisförändringar. Nedan följer några saker att tänka på.

 • Beskrivning: Arbitrage innebär att dra nytta av prisvariationer på olika kryptovalutabörser. Du köper en kryptovaluta på en börs där priset är lågt och säljer den på en annan börs där priset är högt.
 • Fördelar: Låg risk och snabb avkastning.
 • Nackdelar: Kräver konstant övervakning av priserna och snabb handlingsförmåga.

ICO-investering

Investering i Initial Coin Offerings (ICOs) kan vara både riskabelt och lönsamt. Om du funderar på att investera i en ICO, är det viktigt att göra din due diligence. Nedan följer några punkter att överväga.

 • Beskrivning: Att investera i Initial Coin Offerings (ICOs) innebär att du köper tokens innan de blir allmänt tillgängliga på marknaden, ofta med förväntningen om hög avkastning.
 • Fördelar: Möjlighet till mycket hög avkastning om projektet blir framgångsrikt.
 • Nackdelar: Mycket hög risk, eftersom många ICOs misslyckas eller är bedrägerier.

Sammanfattning

 • Long-term Holding (HODL) är bäst för de som vill undvika stress och har en långsiktig tro på kryptovalutors framtid.
 • Dagshandel och Arbitrage är mer aktivt engagerande strategier som kräver tidsinvestering och snabba beslut.
 • ICO-investering är riskabelt men kan vara lönsamt om man noggrant utvärderar projektet och dess potential.

Oavsett vilken strategi du väljer är det viktigt att göra en noggrann riskanalys och vara förberedd på både upp- och nedgångar. Det kan också vara fördelaktigt att kombinera olika strategier för att diversifiera din portfölj.

Fallstudier och exempel

När man överväger att investera i kryptovalutor kan det vara värdefullt att studera tidigare framgångshistorier och misslyckanden. Det kan också vara värdefullt att förstå olika användningsområden för kryptovalutor. Nedan följer några exempel.

Kända framgångshistorier och misslyckanden

För att förstå risker och möjligheter med att investera i kryptovalutor kan det vara lärorikt att se tillbaka på några av de mest omtalade framgångshistorierna och misslyckandena.

 • Bitcoin: Den mest kända framgångshistorien. Från att ha varit nästintill värdelös 2009 har Bitcoin ökat till en marknadsvärdering på hundratals miljarder dollar.
 • Ethereum: Introducerade smarta kontrakt och har blivit en grundpelare i utvecklingen av decentraliserade applikationer (dApps).
 • Mt. Gox: Ett varnande exempel. Den Tokyo-baserade kryptobörsen hanterade 70% av alla Bitcoin-transaktioner innan den kraschade 2014 på grund av säkerhetsproblem, och många investerare förlorade sina tillgångar.

Användningsområden för olika kryptovalutor

För att fatta välgrundade investeringsbeslut är det även viktigt att förstå vilka praktiska användningsområden olika kryptovalutor har. Detta kan ge en indikation på deras långsiktiga värde och stabilitet.

 • Bitcoin (BTC): Används ofta som en digital reservvaluta och för peer-to-peer transaktioner.
 • Ethereum (ETH): Används för smarta kontrakt och som plattform för dApps.
 • Ripple (XRP): Fokuserar på att erbjuda realtidsbetalningslösningar för banker och finansiella institutioner.
 • Litecoin (LTC): Skapad som ett snabbare och mer effektivt alternativ till Bitcoin, särskilt när det gäller mikrotransaktioner.

Genom att studera fallstudier och förstå användningsområden för olika kryptovalutor kan du göra mer informerade beslut och minska din riskexponering. Det är dock viktigt att notera att investeringar i kryptovalutor alltid innebär en risk och det är aldrig en garanti för framgång.

Investerar i kryptovalutor som företag

Att investera i kryptovalutor som företag skiljer sig åt på flera sätt från att investera som privatperson. Det finns både möjligheter och utmaningar som företag måste vara medvetna om.

Skattekonsekvenser och bokföring

För att navigera i de skattemässiga aspekterna av kryptovalutor är det viktigt att ha en djupgående förståelse för de regler och bestämmelser som gäller.

 • Skattekonsekvenser: Eventuell vinst eller förlust från kryptovalutahandel måste rapporteras i företagets bokföring och påverkar företagets skatt. Det är viktigt att konsultera en revisor med erfarenhet av kryptovalutor.
 • Bokföring: Transaktioner med kryptovalutor kan vara komplicerade att bokföra och det är rekommenderat att använda specialiserad bokföringsprogramvara.

Legalitet och compliance

Compliance och legalitet är viktiga aspekter som varje företag måste beakta innan man investerar i kryptovalutor.

 • Regelverk: Företag måste följa lokala och internationella lagar gällande kryptovalutor. Det inkluderar penningtvättlagar och eventuella licenskrav.
 • Intern policy: Företaget bör ha en intern policy som definierar hur man får handla med kryptovalutor, för att säkerställa enhetliga riktlinjer och riskhantering.

Riskhantering

Riskhantering är en viktig komponent i varje företags investeringsstrategi, och det gäller särskilt för kryptovalutor.

 • Volatilitet: Kryptovalutors volatilitet kan påverka företagets kassaflöde och bokföring. En riskanalys är därför viktig.
 • Säkerhet: Företagets investeringar är oftast större än privatpersoners och blir därmed en större måltavla för hacking och bedrägerier. Starka säkerhetsåtgärder är essentiella.

Strategiska överväganden

När du väl har tagit hänsyn till de grundläggande aspekterna, är nästa steg att fundera över de strategiska övervägandena kring att öppna ett institutionskonto eller företagskonto för handel med kryptovalutor.

 • Användningsområden: Överväg om kryptovalutainvesteringen är spekulativ eller om den har ett strategiskt syfte, som att underlätta internationella betalningar eller som en del av företagets tjänsteutbud.
 • Långsiktighet: Som med alla investeringar bör du som företag göra en långsiktig plan. Är kryptovalutor en del av företagets långsiktiga strategi, eller är det en kortsiktig investeringsmöjlighet?

Sammanfattning

Att investera i kryptovalutor som företag är en komplex process som kräver noggrann planering och förståelse av skatteregler, lagstiftning och riskhantering. Det är också viktigt att definiera syftet med investeringen och hur den passar in i företagets övergripande strategi. Slutligen rekommenderas det starkt att konsultera med experter inom finans och juridik. Ett institutionskonto eller företagskonto kan vara en bra startpunkt för att säkerställa att alla aspekter hanteras professionellt.

Om du är intresserad av att komma igång kryptoinvesteringar som företag, kan du välja din önskade handelsplattform nedan och öppna ett institutionskonto:

Banker som har stöd för kryptovalutor

För närvarande går det inte att köpa kryptovalutor via någon bank i Sverige. Oavsett vilken bank du använder, inklusive Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank, behöver du först överföra pengar till en dedikerad kryptoplattform för att handla kryptovalutor.

Det är dock viktigt att notera att alla banker har stöd för den svenska kryptoplattformen Safello, som möjliggör kryptoköp via Swish. I sådana fall behöver du inte göra några banköverföringar; du kan istället använda Swish för att direkt köpa kryptovalutor. Därefter kan du välja att antingen förvara kryptovalutorna i en plånbok hos Safello, eller överföra dem till en annan kryptomäklare eller din egna kryptoplånbok.

Om du vill lära dig mer om Safello, deras tjänster och hur du kan använda Swish för att köpa kryptovalutor, besök deras hemsida.

Vanliga frågor och svar

Huruvida det är för sent att investera i kryptovalutor är en av de mest ställda frågorna och svaret varierar beroende på marknadsläge och individuella omständigheter. Kryptomarknaden är mycket volatil och dynamisk. Vissa menar att vi bara har sett början, medan andra är mer skeptiska. Det bästa rådet är att göra en grundlig undersökning och vara medveten om riskerna.

De populäraste kryptovalutorna är ofta de med högst marknadsvärde och användningsområden. Exempel inkluderar Bitcoin, Ethereum, Binance Coin och Cardano.

Det finns olika sätt att säkert förvara dina kryptovalutor, från hot wallets som är anslutna till internet, till cold wallets som är offline. Hårdvaruplånböcker betraktas som en av de säkraste metoderna.

Reglering av kryptovalutor varierar starkt mellan olika länder. I vissa länder är de helt olagliga, medan de i andra är delvis eller helt reglerade. I Sverige är kryptovalutor helt reglerade och lagliga att både äga och handla.