Kom igång
Köpa och Investera i Kryptovalutor 2023
En gång i tiden var det komplicerat att handla kryptovalutor. Tekniken var ny och det var inte alltid enkelt att köpa kryptovalutor. I och med industrins utveckling och förbättring har det blivit enklare och numer är det inte svårare att handla kryptovalutor än det är att, till exempel, handla aktier. I många fall fungerar det till och med likadant.
För att komma igång med din kryptovalutahandel gör du följande:
- Välj en kryptomäklare som passar dig nedan.
- Välj att öppna ett konto med mäklaren.
- Ange dina uppgifter, öppna kontot och verifiera din identitet. ID-verifieringen kräver oftast bild på ditt körkort, nationella ID-kort eller passport, precis som när du visar upp identitetshandlingar i andra fall. Du tar oftast bilden med mobilen och laddar upp den direkt i webbläsaren. Mäklaren behandlar dina handlingar och aktiverar ditt konto oftast inom några arbetsdagar. (Läs mer om KYC)
- Ditt konto aktiveras och du kan nu börja handla.
För att komma ihåg, klicka här.
Bästa kryptoplattformen 2023 enligt Payup
Kraken är den bästa kryptoplattformen enligt Payup. Kraken är en stor handelsplattform för kryptovalutor. På plattformen kan du bland annat handla Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin och många andra coins, i såväl "spot" som med terminer. Registreringsprocessen på plattformen är snabb och att komma igång tar bara några minuter. En sedvanlig KYC-process genomgås och därefter så kan du börja handla på plattformen.
Var du kan köpa kryptovalutor i Sverige 2023
-
Populärast 2023
Kraken
På Kraken kan du investera i:- Kryptovalutor
- NFT
Hög säkerhet. Kraken är en kryptomäklare känd för sin höga säkerhet. Hos Kraken kan du inte bara handla kryptovalutor men även terminer och warranter. Kraken har även en app som är smidig att använda. Kraken omdöme
Minimum insättning: $4 - $150 -
Binance
På Binance kan du investera i:- Kryptovalutor
- NFT
Kraftfull allt-i-ett. Två gränssnitt: Enkelt och avancerat. Hos Binance kan du inte bara handla kryptovalutor men även warranter, terminer och andra börshandlade produkter. Binance är en av världens mest använda kryptoplattformar. Binance omdöme
Minimum insättning: Ingen -
ByBit
På ByBit kan du investera i:- Kryptovalutor
- NFT
Snabbt växande kryptobörs. ByBit är en stor och snabbt växande plattform för handel av kryptovalutor. Med ByBit så kan du inte bara handla kryptovalutor utan även derivatinstrument som krypto-optioner, "perpetuals" och mycket mer. ByBit omdöme
Minimum insättning: Ingen -
Coinbase
På Coinbase kan du investera i:- Kryptovalutor
- NFT
Kraftfull handelsplattform med enkelt gränssnitt. Coinbase är en av världens största kryptomäklare. Plattformen är enkel att komma igång med och erbjuder handel med de största kryptovalutorna. Coinbase har även en app som är smidig och enkel att använda. Coinbase omdöme
Minimum insättning: $1
Olika sätt att köpa kryptovalutor
Det har inte alltid varit lika enkelt som det är idag att köpa kryptovalutor. En gång i tiden var man tvungen att handla direkt av någon annan, på blockkedjan, vilket inte alltid var så enkelt.
Numer, i takt med innovationer och kryptoindustrins mognad har det blivit mycket enklare att inte bara köpa och sälja kryptovalutor, men även förvara dem, ”staka” dem och mer.
Fortsätt läs för allt du behöver veta om hur du kommer igång med att köpa och investera i kryptovalutor.
Alternativ
Följande fem sätt är de populäraste sätten att köpa kryptovalutor på idag. Naturligtvis finns det fler alternativ, dock är följande idag populärast och enklast om man snabbt vill komma igång med kryptovalutahandel.
Alternativen rangordnas efter enklaste sätt först.
Kom ihåg att enkelhet ofta kommer på bekostnad av integritet. Till exempel innebär förvaring av kryptovalutor med en kryptomäklare att du inte direkt äger dina kryptovalutor, utan att dessa ägs av kryptomäklaren. Trots att det alltså är enklare att investera i kryptovalutor så kan det ha vissa nackdelar. För- och nackdelarna skrivs ut bredvid respektive punkt.
Kom även ihåg att många handelsplattformar kan erbjuda flera handelssätt. Till exempel finns det handelsplattformar som är såväl kryptomäklare och kryptobörser som DeFi-plattformar och plattformar för handel av derivatinstrument. Information om vilka handelsplattformarna är följer nedan.
Guide: Hur du köper krypto
Nedan följer två guider på hur du köper krypto.
Vad du behöver veta innan du börjar med krypto
Innan du börjar med kryptovalutor behöver du bekanta dig med två begrepp:
Kryptoplånbok
Kryptovalutor förvaras, precis som vanliga pengar, i plånböcker. Till skillnad mot traditionella plånböcker är kryptoplånböcker digitala. För att kunna handla kryptovalutor behöver du alltid ha en kryptoplånbok.
Majoriteten av kryptomäklare och börser som erbjuder handel av krypto erbjuder kryptoplånböcker du kan förvara dina kryptovalutor i (med undantag för decentraliserade kryptobörser (”DEx:ar”), som ofta inte erbjuder plånböcker du kan förvara krypto i).
Exempel på mäklare som också erbjuder kryptoplånböcker:
Men trots att det kan tyckas vara enkelt att förvara sina kryptos med en onlinemäklare som de ovannämnda, så finns det en viktig nackdel man behöver vara medveten om.
Du äger inte dina kryptos: Ett vanligt ordspråk inom kryptovärlden är "Not your keys, not your coins". Alltså, kontrollerar du inte dina privata nycklar så kontrollerar du inte heller din krypto. Vanliga faror med kryptomäklare är att det är mäklaren som på papper äger din krypto, vilket innebär att de inte är återbetalningsskyldiga om de skulle gå i konkurs, eller få finansiella problem. I vissa fall, till exempel i Coinbase:s fall, så har mäklaren även rätt att använda "ditt" innehav för att finansiera sin verksamhet. Alltså, även om valutorna i praktiken är dina, så är de teoretiskt Coinbase:s och det finns en risk att du förlorar ditt innehav.
Lösningen är att ha en fysisk kryptoplånbok som du äger och har kontroll över.
Många som investerar i kryptos passivt, och som inte planerar att ofta handla kryptos, väljer att förvara sitt passiva innehav i hårdvaruplånböcker. Dessa förvarar de därefter i ett bankfack eller någon annanstans säkert.
Hårdvaruplånböcker har vissa fördelar, men även några nackdelar, varför de flesta ofta använder en kombination av såväl digitala plånböcker som fysiska hårdvaruplånböcker.
Fördelarna med hårdvaruplånböcker är:
- De är inte anslutna till internet, vilket skonar en potentiella cyberattacker och intrång.
- De är fysiska enheter och i ditt förvar.
- De håller hög säkerhet och kan förvaras någonstans säkert.
Nackdelarna är dock:
- De är inte lika enkla att använda för transaktioner.
- De kan enkelt tappas bort.
- De kan vara klumpiga att överföra krypto till och från.
På grund av ovanstående egenskaper använder många fysiska plånböcker för sina passiva kryptoinnehav, och för det aktiva innehavet förvarar man dem med mäklare, som underlättar för handel, trading och användning av kryptos i vardagen.
Några av de populäraste hårdvaruplånböckerna för kryptos är:
Ta reda på hur du vet vilken du bör välja
Läs mer: Allt du behöver veta om kryptoplånböcker
Privata nycklar
En vanlig missuppfattning gällande kryptos är hur teknologin verkligen fungerar.
Alla kryptovalutor är nycklar, som oftast befinner sig på en blockkedja. Vissa kryptovalutor tillämpar en annan teknologi än blockkedja, till exempel Fantom, som använder en teknologi vid namn directed acyclic graph (DAG), dock fungerar alla kryptovalutor på nästan samma sätt: de utgörs av ”nycklar”.
Det finns två sorters nycklar:
- Offentliga (även kallade ”kryptoadresser”)
- Privata
Nycklarna utgör tillsammans en ”kryptoplånbok”.
Den offentliga nyckeln är kryptoplånbokens offentliga adress och den privata nyckel är kryptoplånbokens lösenord.
Offentliga adresser är offentliga och kan utforskas av vem som helst. De innehåller bland annat information om:
- Myntantal
- Myntursprung (adresserna som skickat mynt till den)
Privata nycklar är alltså lösenord som används för att signera handlingar åt den specifika adressen.
Bara den som har din privata nyckel, och vet vilken offentlig adress nyckeln tillhör, kan skicka kryptovalutor från din adress.
Du bör aldrig dela med dig av din privata nyckel.
Teknologin kring adresser hanteras oftast automatiskt och är inte något man behöver tänka på, dock bör man vara medveten om hur kryptoteknologi fungerar för att undvika potentiella misstag.
De allra flesta kryptoplånböcker gör den privata nyckeln svåråtkomlig, så att du inte av misstag skulle dela med dig utav den, dock kan du oftast alltid se den i plånbokens inställningar.
Onlinemäklare som Coinbase och Binance ger dig inte tillgång till den privata nyckeln, eftersom kryptovalutorna i teorin inte är dina, därav uttrycket ”Not your keys, not your coins”. Du kan lära dig mer om hur det fungerar under stycket Du äger inte dina kryptos ovan.
Populära kryptovalutor 2023
Några av de populäraste kryptovalutorna som handlats 2023 är:
- Bitcoin
- Dogecoin
- Chainlink
- Ethereum
- Algorand
- Chiliz
- Bitcoin Cash
- XRP
- Polkadot
- Cardano
- Solana
- Shiba Inu
- Apecoin
- Tezos
Kryptovalutorna finns att köpa med de flesta kryptomäklare, dock kan du se vilka kryptoplattformar som har stöd för respektive kryptovaluta genom att klicka in på dem.
Du måste betala skatt på kryptovalutor
När du köper kryptovalutor så måste du betala skatt på ditt innehav, vinst och intäkter. Olika kryptotillgångar beskattas på olika sätt, så det är viktigt att veta vad som gäller för olika transaktioner.
För en komplett guide på hur kryptovalutor beskattas, besök Kryptovalutor och Skatt.
Inblick i hur specifika tillgångar beskattas:
För information om hur du deklarerar krypto, besök Deklarera krypto.
Hur du investerar i krypto som företag
Precis som privatpersoner kan företag också investera i krypto.
Du kommer igång på precis samma sätt, men med skillnaden att du väljer att öppna ett ”institutionskonto”, eller ”företagskonto” och genomgår en något längre kundkännedomsprocess.
Du behöver bland annat uppge:
- Företagets ägarstruktur
- Företagets intäktskällor, omsättning och anställda
- Registreringsbevis och bolagsordning
- Identitetshandlingar på respektive ägare i bolaget
- M.m.
Kundkännedomsprocessen behöver göras enligt den internationella penningtvättslagen och är något alla plattformar gör. Det finns ingen legitim, internationell kryptoplattform som inte kräver en grundlig KYC/Kundkännedomsprocess. Så fungerar kundkännedomsprocessen.
Det tar vanligtvis inte mer än några minuter att slutföra KYC-processen, därefter behandlar plattformen dina företagsuppgifter och ditt konto aktiveras, oftast inom 7 arbetsdagar men vanligast mycket snabbare än så.
Du kommer igång med att investera i krypto via ditt företag nedan:
Det är lagligt att köpa kryptovalutor i Sverige
Kryptovalutor har aldrig varit olagliga att köpa, sälja eller äga i Sverige. Det man behöver komma ihåg är att kryptotransaktioner måste beskattas. Så länge man skattar på sina krypto är de lagliga att köpa, sälja, använda och handla med.
Läs vad som gäller för kryptovalutor i Sverige 2023
Banker som har stöd
Det går inte att köpa kryptovalutor via någon bank i Sverige för tillfället. Med alla banker behöver du föra över pengar från banken till en kryptoplattform för att kunna handla kryptovalutor. Det gäller för alla banker, inklusive Handelsbanken, SEB, Nordea och Swedbank.
Dock har alla banker stöd för kryptomäklare. Du kan föra över pengar från din bank till en kryptoplattform (som följer internationella lagar och regler), så länge plattformen inte befinner sig på en banks ”svartlista”. Vissa banker har nämligen en lista över kryptoplattformar som de inte för över pengar till. Vilka plattformar en bank inte samarbetar med får du reda på när du kontaktar din bank.
Alla banker har stöd för Safello
Safello är ett börsnoterat, svenskt företag som tillåter köp och förvaring av kryptovalutor med Swish. Alla banker i Sverige har stöd för Safello och du kan alltid föra över pengar från din bank till Safello, med BankID och Swish, för att köpa kryptovalutor.
Med Safello kan du köpa krypto med, bland annat:
- Kreditkort/debetkort/kontokort
- Banköverföring
- Swish
- BankID
- M.m.