Kom igång

Köpa och Investera i Kryptovalutor 2022

En gång i tiden var det komplicerat att handla kryptovalutor. Tekniken var ny och det var inte alltid enkelt att köpa kryptovalutor. I och med industrins utveckling och förbättring har det blivit enklare och numer är det inte svårare att handla kryptovalutor än det är att, till exempel, handla aktier. I många fall fungerar det till och med likadant.

För att komma igång med din kryptovalutahandel gör du följande:

 1. Välj en kryptomäklare som passar dig nedan.
 2. Välj att öppna ett konto med mäklaren.
 3. Ange dina uppgifter, öppna kontot och verifiera din identitet. ID-verifieringen kräver oftast bild på ditt körkort, nationella ID-kort eller passport, precis som när du visar upp identitetshandlingar i andra fall. Du tar oftast bilden med mobilen och laddar upp den direkt i webbläsaren. Mäklaren behandlar dina handlingar och aktiverar ditt konto oftast inom några arbetsdagar. (Läs mer om KYC)
 4. Ditt konto aktiveras och du kan nu börja handla.

För att komma ihåg, klicka här.

Kraken

Bästa kryptoplattformen för November 2022

Kraken är en stor handelsplattform för kryptovalutor. På plattformen kan du bland annat handla Bitcoin, Ethereum, Litecoin, Dogecoin och många andra coins, i såväl "spot" som med terminer. Registreringsprocessen på plattformen är snabb och att komma igång tar bara några minuter. En sedvanlig KYC-process genomgås och därefter så kan du börja handla på plattformen.

Här kan du köpa kryptovalutor 2022

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2022

  Kraken

  Hos Kraken kan du investera i:
  • Kryptovalutor

  Hög säkerhetKraken är en kryptomäklare känd för sin höga säkerhet. Hos Kraken kan du inte bara handla kryptovalutor men även terminer och warranter. Kraken har även en app som är smidig att använda. Kraken omdöme

 • Binance

  Hos Binance kan du investera i:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  Kraftfull allt-i-ett. Två gränssnitt: Enkelt och avanceratHos Binance kan du inte bara handla kryptovalutor men även warranter, terminer och andra börshandlade produkter. Binance är en av världens mest använda kryptoplattformar. Binance omdöme

 • ByBit

  Hos ByBit kan du investera i:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  Snabbväxande kryptobörsByBit är en stor och snabbt växande plattform för handel av kryptovalutor. Med ByBit så kan du inte bara handla kryptovalutor utan även derivatinstrument som krypto-optioner, "perpetuals" och mycket mer. ByBit omdöme

 • Coinbase

  Hos Coinbase kan du investera i:
  • Kryptovalutor
  • NFT

  Kraftfull handelsplattform med enkelt gränssnittCoinbase är en av världens största kryptomäklare. Plattformen är enkel att komma igång med och erbjuder handel med de största kryptovalutorna. Coinbase har även en app som är smidig och enkel att använda. Coinbase omdöme

 • CoinEx

  Hos CoinEx kan du investera i:
  • Kryptovalutor

  Global kryptobörsCoinEx är en global handelsplattform för kryptovalutor. Hos CoinEx kan du handla alla de populäraste kryptovalutorna och många fler därtill. CoinEx har även en egen kryptovaluta: CoinEx Token. CoinEx omdöme

 • Uphold

  Hos Uphold kan du investera i:
  • Kryptovalutor

  Enkel att komma igång medUpholds enkla gränssnitt och kompatibilitet med webbläsare gör plattformen till ett smidigt alternativ för den som vill köpa, sälja och förvara kryptovalutor. Upholds app gör det smidigt att hålla reda på kryptovalutorna var man än är. Uphold omdöme

 • Bittrex

  Hos Bittrex kan du investera i:
  • Kryptovalutor

  Global kryptobörs. Staking, handel, förvara kryptoBittrex är en av världens mest använda handelsplattformar för kryptovalutor. Hos Bittrex hittar du ett stort och brett urval av kryptovalutor. Bittrex har även en app som gör att du kan handla on-the-go. Bittrex omdöme

 • Safello

  Hos Safello kan du investera i:
  • Kryptovalutor

  Köp Bitcoin, Ethereum & andra kryptovalutor med SwishMed Safello kan du köpa kryptovalutor med Swish. Du väljer vilken kryptovaluta du vill köpa och för hur mycket, sedan Swishar du betalningen och har kryptovalutorna i din plånbok inom några minuter. Safello omdöme

Så här går det till att köpa kryptovalutor

Uppdaterad av Johan K.

Det har inte alltid varit lika enkelt som det är idag att köpa kryptovalutor. En gång i tiden var man tvungen att handla direkt av någon annan, på blockkedjan, vilket inte alltid var så enkelt.

Numer, i takt med innovationer och kryptoindustrins mognad har det blivit mycket enklare att inte bara köpa och sälja kryptovalutor, men även förvara dem, ”staka” dem och mer.

Fortsätt läs för allt du behöver veta om hur du kommer igång med att köpa och investera i kryptovalutor.

Alternativ

Följande fem sätt är de populäraste sätten att köpa kryptovalutor på idag. Naturligtvis finns det fler alternativ, dock är följande idag populärast och enklast om man snabbt vill komma igång med kryptovalutahandel.

Alternativen rangordnas efter enklaste sätt först.

Kom ihåg att enkelhet ofta kommer på bekostnad av integritet. Till exempel innebär förvaring av kryptovalutor med en kryptomäklare att du inte direkt äger dina kryptovalutor, utan att dessa ägs av kryptomäklaren. Trots att det alltså är enklare att investera i kryptovalutor så kan det ha vissa nackdelar. För- och nackdelarna skrivs ut bredvid respektive punkt.

Kom även ihåg att många handelsplattformar kan erbjuda flera handelssätt. Till exempel finns det handelsplattformar som är såväl kryptomäklare och kryptobörser som DeFi-plattformar och plattformar för handel av derivatinstrument. Information om vilka handelsplattformarna är följer nedan.

Kryptomäklare

Det enklaste sättet att köpa kryptovalutor på idag är via kryptomäklare.

Med kryptomäklare sker köpen oftast så här:

 1. Du besöker kryptomäklaren du har ett konto med.
 2. Gör en insättning.
 3. Väljer valutan du vill köpa.
 4. Anger summa du vill köpa.
 5. Klickar på Köp.

Valutorna köps och du har dem därefter på ditt konto med mäklaren. I vissa fall kan du överföra kryptovalutor från mäklaren till andra plattformar, men det finns även fall där du inte kan överföra valutorna och de alltså endast kan förvaras med mäklaren du köpt dem via.

Nedan följer några av världens populäraste kryptomäklare. Mäklare markerade med kan du inte föra över dina kryptovalutor från:

Du kan se en lista med alla kryptomäklare på sidan för Kryptomäklare.

Det finns flera fördelar med att köpa krypto via en kryptomäklare:

 • Det är enkelt.
 • Snabbt att komma igång.
 • Köper med bara några få knapptryck.

Dock finns det även några nackdelar man behöver känna till:

 • Ofta ett begränsat utbud av kryptovalutor (på Payup kan du se vilka kryptovalutor en plattform har stöd för genom att klicka på Se utbud bredvid plattformen i listan ovan.
 • I sällsynta fall kan du inte föra över dina kryptovalutor från mäklaren.
 • När du förvarar krypto du köpt hos en mäklare så är det teoretiskt sett mäklaren som äger kryptovalutorna, även fast de praktiskt taget ”är dina”. I praktiken är det inte någon skillnad; kryptovalutorna är dina men skulle mäklaren få finansiella problem eller gå i konkurs så riskerar du att bli av med ditt innehav, eftersom på papper är det mäklaren som äger kryptovalutorna du köpt. Du kan alltid överföra dina krypto från mäklaren till en hårdvaruplånbok som du själv kontrollerar, om du vill undvika risken.

Då kan en mäklare vara alternativet för dig:

Om något av följande stämmer in på dig kan kryptoköp via en mäklare vara ett alternativ för dig:

 • Du vill placera i krypto långsiktigt.
 • Du vill investera i kryptovalutor snabbt utan att behöva lära dig använda kryptobörser.
 • Du planerar inte att ”trada” kryptovalutor (det vill säga köpa och sälja kryptovalutor ofta för att tjäna pengar).
 • Du söker enkelhet, säkerhet och smidighet.

Kryptomäklare är det populäraste och enklaste sättet att köpa kryptovalutor på och trots att mäklare har vissa risker så är riskerna små. Mäklare är ett bra sätt att investera i krypto, om man vill investera.

Se en lista över mäklare.

Kryptobörs

Det andra, populäraste sättet att köpa krypto på är via kryptobörser. Många kryptomäklare erbjuder även kryptobörser man kan handla på.

Några av de populäraste kryptobörserna idag är:

Kryptobörser är alltså börser du kan handla krypto på. Precis som den vanliga börsen för aktier så är det alltså kryptoköpare och kryptosäljare som möts för att köpa och sälja tillgångarna med varandra.

När du köper krypto via en kryptobörs har du flera fördelar som du inte har med köp via en mäklare:

 • Du kontrollerar priset du köper tillgången för (med mäklare köper du tillgången till ett förutbestämt marknadspris, men på börsen kan du ange priset du vill köpa tillgången för. Ordern går igenom ifall värdet på tillgången når ditt angivna pris.
 • Du handlar direkt med andra traders på plattformen—priset på tillgången reflekterar marknadens utbud och efterfrågan i realtid.
 • Du har avancerade handelsfunktioner du kan använda, till exempel STOP-LOSS, LIMIT-ORDER, MARKET-ORDER, med mera.
 • Du har ofta ett mycket större utbud av valutapar du kan handla.

Men precis som vid mäklare så har kryptobörser även några nackdelar:

 • Inte lika enkla att använda.
 • Precis som vid kryptomäklare så bör du vara medveten om att kryptovalutorna du förvarar med plattformen du handlar via teoretiskt sett inte är ”dina”. Mäklaren som förser dig med börsen du handlar via, till exempel Coinbase och Coinbase Pro, förvarar kryptovalutorna du köper och säljer på plattformen åt dig, och även fast du i praktiken äger valutorna du förvarar på plattformen så är det Coinbase som äger dem på papper. I praktiken är det ingen skillnad, men om plattformen skulle gå i konkurs eller få finansiella problem kan du riskera att bli av med ditt innehav. Du kan därför överföra en del av ditt innehav som du inte planerar att handla på plattformen till en fysisk hårdvaruplånbok för att förvara i din ägo.

En kryptobörs kan vara något för dig ifall du:

 • Vill ”trada” krypto (daytrading, köpa/sälja krypto, spekulera på pris, etc.)
 • Vill placera köp- eller säljordrar som går igenom ifall kryptovalutan når ett visst pris.
 • Vill se handelspriserna i realtid.
 • Vill ha tillgång till avancerade handelsfunktioner.
 • Vill ha tillgång till ett större utbud av olika kryptovalutor.

Kryptobörser är alltså optimala för den som vill handla kryptovalutor, istället för att placera pengar i en viss kryptovaluta långsiktigt.

Se en lista över kryptobörser.

Derivatinstrument (CFD, Certifikat, Kontrakt, m.m.)

Det tredje, populäraste sättet att köpa kryptovalutor på idag är med CFD, certifikat och andra derivatinstrument.

Exempel på plattformar som erbjuder derivathandel av kryptovalutor är:

Det finns både fördelar och nackdelar med att handla kryptovalutor via derivatinstrument.

Fördelarna är:

 • Många har redan ett konto med en nätmäklare för derivathandel, till exempel Avanza eller Nordnet. Man vet hur plattformen fungerar och kan investera i kryptovalutor snabbt utan att behöva öppna konto någon annanstans.
 • Man kan investera med hävstång.
 • Man kan spekulera på såväl uppåtgående som nedåtgående prisutveckling.
 • Med vissa plattformar, till exempel Avanza och Nordnet, kan man investera med ett ISK (vilket underlättar deklarationen).

Dock är nackdelarna också flera:

 • Du köper alltså inte själva valutan utan du köper värdepapper. Du kommer inte kunna överföra krypto, använda krypto för betalning, och så vidare.
 • Utbudet är ofta begränsat.
 • Du måste ta hänsyn till ytterligare risker, till exempel värdepappersutfärdaren, värdepapprets faktablad, administrationsavgifter, och så vidare.

Derivathandel kan vara ett alternativ ifall du:

 • Inte vill öppna ett konto med en ny plattform.
 • Vill spekulera på valutan utan att behöva äga den.
 • Vill kunna spekulera på såväl prisuppgång som prisnedgång i en valuta.
 • Vill spekulera med hävstång.

Vill du inte äga kryptovalutan, utan bara vill spekulera på den så kan derivathandel vara ett alternativ för dig.

Olika värdepapper fungerar olika, och olika plattformar erbjuder olika värdepapper. Till exempel kan du investera med terminer, fonder, certifikat, warranter, med flera via Avanza och Nordnet, medan du via Plus500, IG och eToro kan investera med CFD.

För att veta hur respektive instrument fungerar, besök sidan för respektive instrument:

P2P

P2P, som står för Peer-2-Peer (dvs. ”part-till-part”), är ytterligare ett sätt att köpa kryptovalutor på.

Här köper du kryptovalutor direkt från andra motparter, utan mellanhänder.

Några populära P2P-plattformar för kryptovalutahandel är:

Köpsättet har följande fördelar:

 • Du köper direkt från andra kryptoägare, utan mellanhänder.
 • Ökad integritet och anonymitet (bara två involverade i transaktionen).

Men har även följande nackdelar:

 • Kan vara svårare att använda och komma igång med.
 • Kräver att du litar på motparten till viss grad (kan vara bra att dela upp köp i flera, mindre sådana).
 • Begränsat utbud av krypto (i många fall är det bara Bitcoin som går att handlas).

P2P kan vara alternativet för dig ifall du:

 • Värderar anonymitet och integritet.
 • Är teknologiskt kunnig och kan lära dig använda en P2P-plattform.
 • Är villig att dela upp dina köp i mindre ordrar.

I många fall är det bara Bitcoin du kan handla på P2P-plattformen. För att handla ”altcoins”, till exempel Solana eller Cardano, kan du behöva köpa Bitcoin via P2P-plattformen, och därefter använda dem på en börs eller DEx (Decentralized Exchange) för att sälja dem mot den altcoin du vill köpa.

DeFi och DEx

DeFi står för Decentralized Finance och är en innovation i kryptoteknologi. Teknologin går ut på att finansiella tjänster decentraliseras.

Ett resultat av DeFi är den decentraliserade börsen, eller DEx (Decentralized Exchange). Den decentraliserade börsen är alltså, precis som namnet antyder, en börs som inte är centraliserad.

Med decentraliserade börser kan du handla tokens på blockkedjor som har stöd för teknologin, till exempel:

Du kan använda DEx för att köpa kryptotokens som:

Decentraliserade börser är avancerade handelsplattformar och har flera fördelar, men också några nackdelar.

Fördelarna är, bland andra:

 • Automatiserad: Ingen enskild entitet kontrollerar börsen. Allt är automatiserat och fungerar av sig självt.
 • Fullständig anonymitet och integritet: Allt fungerar algoritmiskt och ingen kan se vem som äger vilken kryptoadress.
 • Du har kontroll: Du behöver inte lita på någon tredjepart.

Dock finns det också några nackdelar med DeFi:

 • Ingen står till svars om något går fel, eftersom DeFi systemet går av sig självt.
 • Kan vara svårt att använda i början.
 • Kräver teknologisk kunskap och färdighet.

DeFi och DEx kan vara ett alternativ för dig ifall du:

 • Vill handla tokens inom vissa kryptoprojekt.
 • Vill ha fullständig anonymitet och integritet när du handlar.
 • Har kunskaperna som krävs för att handla på en DEx.

Det finns även ambitiösa kryptoprojekt som planerar att expandera DeFi till det övre skiktet av krypto, till exempel Bitcoin och Ethereum. Istället för att bara kunna handla tokens inom vissa ekosystem vill man kunna handla Bitcoin mot Ethereum, eller Solana mot Ethereum, på ett automatiserat och integritetsskyddat sätt med hjälp av DeFi. Ett sådant projekt är Thorchain (THOR).

Några populära, decentraliserade exchanges är:

 • Uniswap
 • PancakeSwap
 • SushiSwap
 • 1inch Network
 • Med flera

Guide: Hur köper man krypto?

Nedan följer två guider på hur du köper krypto.

Så köper du krypto med en kryptomäklare

I guidens representativa exempel använder vi Coinbase, men alla kryptomäklare fungerar i princip på samma sätt.

För en guide på hur du använder Safello, besök Hur du köper kryptovalutor med Swish.

 1. 1) Öppna ett konto

  Börja med att öppna ett konto med mäklaren du vill köpa din krypto via.

  Processen för att öppna ett konto är vanligtvis smidig, dock kan det ta mellan 1-3 arbetsdagar, samt en KYC-process, innan kontot aktiveras.

  För att öppna ett konto med Coinbase klickar du här.

 2. 2) Välj kryptovalutan du vill köpa

  Navigera till sidan för att köpa kryptovalutor, välj kryptovalutan du vill köpa och betalmetoden du vill använda för att köpa valutan.

  Om du inte lagt till någon betalmetod kommer du bli ombedd att lägga till en.

  Kryptomäklare steg 1Kryptomäklare steg 2Kryptomäklare steg 3

 3. 3) Ange beloppet du vill köpa kryptovalutan för

  Ange hur mycket av kryptovalutan du vill köpa och klicka på den blåa knappen Köp.

  Kryptomäklare steg 4

 4. 4) Bekräfta ditt köp

  Du kommer få en överblick på ditt köp. Titta igenom den och bekräfta den genom att klicka på Köp.

  Kryptomäklare steg 5

 5. 5) Klart!

  Ditt köp har genomförts och dina kryptovalutor finns nu i din kryptoplånbok med mäklaren.

  Med Coinbase kan du se dina kryptovalutor under fliken Assets.

  Kryptomäklare steg 6

Så köper du krypto via en kryptobörs

I guidens representativa exempel använder vi Binance, men alla kryptobörser fungerar i princip på samma sätt.

 1. 1) Öppna ett konto

  Börja med att öppna ett konto med plattformen du vill börshandla via.

  Det tar vanligtvis inte mer än några minuter att öppna kontot, dock kan det ta mellan 1-3 arbetsdagar innan kundkännedomen (KYC) slutförs och du kan börja handla med kontot.

  För att öppna ett konto med Binance, klicka här.

 2. 2) Gör insättning

  För att kunna handla på börsen behöver du ha pengar på kontot. Detta löser du genom att göra en insättning på kontot. Med Binance gör du insättningen genom att:

  1. Navigera in på ditt konto: Wallet Overview.
  2. Klicka på Deposit.
  3. Välj Fiat deposit (Fiat är nationalvalutor, till exempel SEK, EUR, USD).
  4. Följ stegen i processen och gör insättningen.
 3. 3) Välj kryptovalutaparet du vill handla

  När du har pengar på kontot navigerar du till kryptovalutaparet du vill handla.

  Har du, till exempel, satt in EUR på kontot så behöver du handla kryptovalutapar med EUR. Till exempel kan du handla EUR/USDT (eller USDT/EUR). Du säljer alltså dina EUR för USDT.

  Navigera till kryptovalutaparet du vill handla. På Binance gör du så här:

  1. Klicka på Trade i menyn och välj Spot.
  2. Klicka på kryptovalutaparet på sidan.
  3. Sök efter kryptovalutaparet du vill handla. Till exempel EUR/USDT.

  Kryptobörs steg 1Kryptobörs steg 2Kryptobörs steg 3

 4. 4) Genomför köpet

  När du köper krypto via en börs fungerar det olikt kryptomäklare, eftersom det är valutapar du handlar.

  Du kan alltid köpa eller sälja valutapar. När du Köper ett kryptovalutapar så köper du den första valutan i paret, och säljer den andra.

  Till exempel: Köper du EUR/USDT så köper du EUR och säljer USDT. Har du däremot EUR och vill köpa USDT, så behöver du alltså sälja valutaparet EUR/USDT. Du säljer din EUR och får USDT. Motparten i transaktionen köper din EUR för deras USDT. Du säljer EUR/USDT, motparten köper EUR/USDT. När du handlar på en kryptobörs handlar du alltid med andra traders.

  Eftersom vi har EUR behöver vi alltså sälja kryptovalutaparet.

  Med Binance gör vi så här:

  1. Klicka på Sälj.
  2. Välj LIMIT MARKET. LIMIT betyder att vi kan ange priset vi vill sälja vårt innehav för, medan MARKET innebär att vi säljer till marknadspris. Till exempel: Är Bitcoin värt $20,000 och vi vill sälja för $21,000 så lägger vi en LIMIT-order till det priset. Ordern går igenom ifall Bitcoin når $21,000 i pris. Vill vi sälja till rådande marknadspris ($20,000) väljer vi bara MARKET. I detta exempel väljer vi MARKET, eftersom vi vill genomföra ordern snabbt.
  3. Ange antalet EUR vi vill sälja.
  4. Klicka på Sälj igen.

  Nu har vi placerat en order, som dyker upp i valutaparets orderflöde och går igenom så snart en trader köper vår EUR för sin USDT.

  Handel på börser sker snabbt och det är vanligt att ordrar går igenom på några mikrosekunder.

  Du kan se all handel som sker på plattformen i realtid. Du ser orderboken, orderflödet och valutaparets marknadspris (som bestäms av utbudet och efterfrågan på börsen).

  Kryptobörs steg 4Kryptobörs steg 5

 5. 5) Din order går igenom

  När din order gått igenom och du sålt din EUR för USDT så kommer du nu ha USDT på ditt konto.

  Du kan nu återupprepa stegen för att till exempel handla BTC för USDT, eller USDT för någon annan kryptovaluta, och så vidare.

Vad du behöver veta innan du köper krypto

Innan du handlar kryptovalutor behöver du bekanta dig med vissa begrepp:

Kryptoplånbok

Kryptovalutor förvaras, precis som vanliga pengar, i plånböcker. Till skillnad mot traditionella plånböcker är kryptoplånböcker dock digitala.

För att kunna handla kryptovalutor behöver du alltid först ha en kryptoplånbok.

Majoriteten av kryptomäklare och börser som erbjuder handel av krypto erbjuder kryptoplånböcker du kan förvara dina kryptovalutor i (med undantag för decentraliserade kryptobörser, eller DEx:ar. Dessa erbjuder oftast ingen plånbok du kan förvara dina kryptos i).

Vanliga sådana mäklare är, till exempel:

Men trots att det kan tyckas vara enklare att förvara sina kryptos med en onlinemäklare som de ovannämnda, så finns det en viktig nackdel att vara medveten om.

Du äger inte dina kryptos: Ett vanligt ordspråk inom kryptovärlden är "Not your keys, not your coins". Alltså, kontrollerar du inte dina privata nycklar så kontrollerar du inte heller din krypto. Vanliga faror med kryptomäklare är att det är mäklaren som på papper äger din krypto, vilket innebär att de inte är återbetalningsskyldiga om de skulle gå i konkurs, eller få finansiella problem. I vissa fall, till exempel i Coinbase:s fall, så har mäklaren även rätt att använda "ditt" innehav för att finansiera sin verksamhet. Alltså, även om valutorna i praktiken är dina, så är de teoretiskt Coinbase:s och det finns en risk att du förlorar ditt innehav.

Lösningen är att ha en fysisk hårdvaruplånbok som du äger och har kontroll över.

Många som investerar i kryptos passivt, och som inte planerar att ofta handla kryptos, väljer att förvara sitt passiva innehav i hårdvaruplånböcker. Dessa förvarar de därefter i ett bankfack eller någon annanstans säkert.

Hårdvaruplånböcker har vissa fördelar, men även några nackdelar, varför de flesta ofta använder en kombination av såväl digitala plånböcker som fysiska hårdvaruplånböcker.

Fördelarna med hårdvaruplånböcker är:

 • De är inte anslutna till internet, vilket skonar en potentiella cyberattacker och intrång.
 • De är fysiska enheter och i ditt förvar.
 • De håller hög säkerhet och kan förvaras någonstans säkert.

Nackdelarna är dock:

 • De är inte lika enkla att använda för transaktioner.
 • De kan enkelt tappas bort.
 • De kan vara klumpiga att överföra krypto till och från.

På grund av ovanstående egenskaper använder många fysiska plånböcker för sina passiva kryptoinnehav, och för det aktiva innehavet förvarar man dem med mäklare, som underlättar för handel, trading och användning av kryptos i vardagen.

Några av de populäraste hårdvaruplånböckerna för kryptos är:

Ta reda på hur du vet vilken du bör välja

Läs mer: Allt du behöver veta om kryptoplånböcker

Privata nycklar

En vanlig missuppfattning gällande kryptos är hur teknologin verkligen fungerar.

Alla kryptovalutor är nycklar, som oftast befinner sig på en blockkedja. Vissa kryptovalutor tillämpar en annan teknologi än blockkedja, till exempel Fantom, som använder en teknologi vid namn directed acyclic graph (DAG), dock fungerar alla kryptovalutor på nästan samma sätt: de utgörs av ”nycklar”.

Det finns två typer av nycklar:

 • Offentliga (även kallade ”kryptoadresser”)
 • Privata

Nycklarna utgör tillsammans en ”kryptoplånbok”.

Den offentliga nyckeln är kryptoplånbokens offentliga adress och den privata nyckel är kryptoplånbokens lösenord.

Offentliga adresser är offentliga och kan utforskas av vem som helst. De innehåller bland annat information om:

 • Myntantal
 • Myntursprung (adresserna som skickat mynt till den)

Privata nycklar är alltså lösenord som används för att signera handlingar åt den specifika adressen.

Bara den som har din privata nyckel, och vet vilken offentlig adress nyckeln tillhör, kan skicka kryptovalutor från din adress.

Du bör aldrig dela med dig av din privata nyckel.

Teknologin kring adresser hanteras oftast automatiskt och är inte något man behöver tänka på, dock bör man vara medveten om hur kryptoteknologi fungerar för att undvika potentiella misstag.

De allra flesta kryptoplånböcker gör den privata nyckeln svåråtkomlig, så att du inte av misstag skulle dela med dig utav den, dock kan du oftast alltid se den i plånbokens inställningar.

Onlinemäklare som Coinbase och Binance ger dig inte tillgång till den privata nyckeln, eftersom kryptovalutorna i teorin inte är dina, därav uttrycket ”Not your keys, not your coins”. Du kan lära dig mer om hur det fungerar under stycket Du äger inte dina kryptos ovan.

Populära kryptovalutor 2022

Några av de populäraste kryptovalutorna som handlats 2022 är:

Kryptovalutorna finns att köpa med de flesta kryptomäklare, dock kan du se vilka kryptoplattformar som har stöd för respektive kryptovaluta genom att klicka in på dem.

Så fungerar beskattningen

Kryptovalutor behöver beskattas, dock beskattas olika kryptotillgångar på olika sätt.

För en komplett guide på hur olika kryptotillgångar beskattas, besök Kryptovalutor och Skatt.

För inblick i specifika kryptotillgångar:

För en guide på hur du deklarerar krypto, besök Deklarering av krypto.

Hur du investerar i krypto som företag

Precis som privatpersoner kan företag också investera i krypto.

Du kommer igång på precis samma sätt, men med skillnaden att du väljer att öppna ett ”institutionskonto”, eller ”företagskonto” och genomgår en något längre kundkännedomsprocess.

Du behöver bland annat uppge:

 • Företagets ägarstruktur
 • Företagets intäktskällor, omsättning och anställda
 • Registreringsbevis och bolagsordning
 • Identitetshandlingar på respektive ägare i bolaget
 • Med mera

Kundkännedomsprocessen behöver göras enligt den internationella penningtvättslagen och är något alla plattformar gör. Det finns ingen legitim, internationell kryptoplattform som inte kräver en grundlig KYC/Kundkännedomsprocess. Så fungerar kundkännedomsprocessen.

Det tar vanligtvis inte mer än några minuter att slutföra KYC-processen, därefter behandlar plattformen dina företagsuppgifter och ditt konto aktiveras, oftast inom 7 arbetsdagar men vanligast mycket snabbare än så.

Du kommer igång med att investera i krypto via ditt företag nedan:

Det är lagligt att köpa kryptovalutor i Sverige

Kryptovalutor har aldrig varit olagliga att köpa, sälja eller äga i Sverige. Det man behöver komma ihåg är att kryptotransaktioner måste beskattas.

Så länge man skattar på sina kryptoköp är kryptovalutor lagliga att köpa, sälja, använda och handla med.

Läs vad som gäller för kryptovalutor i Sverige 2022.

Banker som har stöd

Följande gäller för alla banker i Sverige, till exempel:

 • Handelsbanken
 • SEB (Skandinaviska Enskilda Banken)
 • Swedbank
 • Nordea
 • Danske Bank
 • Länsförsäkringar
 • Skandiabanken
 • SBAB
 • DNB
 • Med flera

Det går inte att köpa kryptovalutor via någon bank i Sverige för tillfället. Med alla banker behöver du föra över pengar från banken till en kryptoplattform för att kunna handla kryptovalutor.

I princip har alla banker stöd för alla kryptomäklare. Du kan föra över pengar från din bank till alla kryptoplattformar som följer internationella lagar och regler kring finansiell handel, men: vissa banker kan svartlista olika plattformar av olika anledningar, och i vissa fall kan det inte vara tillåtet att föra över pengar från din bank till en specifik kryptomäklare som din bank svartlistat. (Alla banker har stöd för Safello, mer om Safello nedan.)

Du kan ta reda på om din bank svartlistat en kryptoplattform genom att kontakta dem, innan du öppnar ett konto på plattformen.

Om din bank svartlistat en kryptoplattform har du följande alternativ:

 • Öppna konto med en annan bank som tillåter överföringar till kryptoplattformen du vill använda.
 • Använd en annan kryptoplattform.

Det går snabbt att såväl öppna ett konto med en annan bank som att öppna konto med en annan plattform, och båda alternativ funkar lika bra. Se bara till så att banken du planerar att vara kund med har stöd för banköverföringar till kryptoplattformen du planerar att använda, för att spara tid.

Du tar alltid reda på om din bank stödjer överföringar till en viss kryptoplattform genom att kontakta dem.

Alla banker har stöd för Safello

Safello är ett börsnoterat, svenskt företag som tillåter köp och förvaring av kryptovalutor med Swish.

Alla banker i Sverige har stöd för Safello och du kan alltid föra över pengar från din bank till Safello för att köpa kryptovalutor.

Med Safello kan du köpa krypto med, bland annat:

 • Kreditkort/debetkort/kontokort
 • Banköverföring
 • Swish
 • BankID
 • Med mera
Lär dig mer om Safello på Safellos hemsida.

Av

Johan K.

Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Var kan man köpa kryptovalutor?

På Payup hittar du kryptomäklare du kan köpa kryptovalutor via.

Hur köper man kryptovalutor?

Olika kryptovalutor fungerar på olika sätt. Se vår guide på hur du köper kryptovalutor.

Vilken är den bästa kryptovalutan?

Olika kryptovalutor har olika funktioner. Ingen kryptovaluta kan vara den bästa. Valutorna presterar också olika där en valuta som haft ett bra kvartal kan ha ett mindre bra kvartal månaderna därpå.

Behöver man betala skatt när man köper kryptovalutor?

Kryptovalutor måste beskattas. Hur de beskattas beror på typen av tillgång. Till exempel beskattas inte airdrops och kr...