Varför IG

IG: 2023 recension

Allt du behöver veta

IG är en av de största handelsplattformarna, både i Sverige och internationellt, för handel med CFD:s, warranter, turbowarranter och optioner. Kunder kan handla med eller utan hävstångseffekt och har tillgång till det kanske bästa utbildningsmaterialet på marknaden, för såväl nybörjare som erfaren trader. IG har funnits sedan 1974 och har kontor i över 17 länder.

Vad vi tycker

5.0
PayUp's betyg

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Därav betyget: Hos IG kan du handla med CFD, warranter och optioner. IG:s unika Turbo24 turbowarrant ger dig unika fördelar såsom courtagefri handel (ISK) och öppning samt stängning av positioner dygnet runt, alla vardagar. Med CFD-handeln kan du spekulera på allt ifrån olja och guld till aktier och kryptovalutor.

 • IG

  Hos IG kan du investera i:
  • CFD
  • Optioner
  • Valutor

  CFD, optioner, Turbo24, warranter. Med IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare.

  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 78% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Fördelar

 • Användarvänlig plattform.
 • Enormt utbud på flera marknader.
 • Turbo24 - IG:s egna turbowarrant med unika tradingmöjligheter.
 • Snabb support via telefon och e-post, vardagar 9-18.
 • Sömlöst att byta från desktop till mobilapplikation.
 • Möjlighet att spekulera på kryptovalutor med CFD-kontrakt.
 • Tydlig information om kostnader och avgifter.
 • Väl strukturerat och kostnadsfritt utbildningsmaterial.

Nackdelar

 • Minsta insättning på 3 000 SEK.
 • Utbudet av kryptovalutor inte lika stort som övriga marknader.

Vanliga frågor och svar

Är IG säkert (inte bluff/bedrägeri)?

Ja, IG är säkert och är inte bluff/bedrägeri. IG är ett seriöst företag som funnits i många år och har kunder i form av privatpersoner och institutioner runtom i hela världen.

Hur loggar man in på IG?

Du loggar in på IGs hemsida. Logga in

Komplett recension

IG, tidigare ”IG Markets”, är en handelsplattform för CFD-handel, handel med optioner och handel med warranter/turbowarranter.

CFD

Det som handlas allra främst rent allmänt är CFD-kontrakt. Sammanfattat så är CFD derivatinstrument som låter dig spekulera på prisförändringar i tillgångar som aktier, råvaror, valutor, metaller och till och med kryptovalutor. När du investerar med CFD-kontrakt så spekulerar du med andra ord i prisförändringarna i specifika tillgångar. Till skillnad från traditionell handel så behöver du alltså inte köpa eller sälja själva aktien, råvaran eller valutan.

CFD-kontrakt har inbyggda, så kallade ”hävstänger”, som innebär högre volatilitet. Hävstångseffekten fungerar som en slags multiplikator och förstärker prisutvecklingen i den underliggande tillgången. Om du handlar ett CFD-kontrakt med en hävstång om 1:10, till exempel, så innebär en prisutveckling om 1% i den underliggande tillgången en prisutveckling om 10% i ditt CFD-kontrakt. Hur fungerar hävstångseffekter?

Med hävstångseffekt så är det inte ovanligt med snabba förluster om man inte har koll på vad man gör. Därför är det en stark fördel att IG tillhandahåller en smart utbildningssida med en massa information där du kan läsa på om olika hur olika derivatinstrument, tradingstrategier och mer fungerar.

Turbowarranter och Turbo24

Med IG så kan du även handla så kallade ”turbowarranter” med IG:s egna, unika tjänst ”Turbo24”, som var den första turbowarranten i världen.

Turbowarranter är värdepapper som handlas med hävstång, likt CFD-kontrakt, men som skiljer sig från CFD-kontrakt på några sätt:

 • Med Turbo24 kan du öppna och stänga positioner dygnet runt, under vardagar.
 • Med turbowarranter så kan du kontrollera hävstångseffekten för varje enskilda trade.
 • Turbowarranter har en begränsad risk, eftersom de har en inbyggd s.k. ”knock-out-nivå”. Knock-out-nivån gör att du inte kan förlora mer än du placerar. Ifall priset på den underliggande tillgången når knock-out-nivån så säljs warranten automatiskt av.
 • Priset på den underliggande tillgången bestämmer knock-out-nivån, vilket betyder att du inte kan bli knockad när den underliggande marknaden är stängd, men att du fortfarande kan handla turbowarranten genom Turbo24.

Kostnader och avgifter

Det är kostnadsfritt att öppna ett konto hos IG och övriga avgifter är överlag billiga sett till konkurrensen. IG:s alla avgifter finns tydligt specificerade under ”kostnader och avgifter” på hemsidan. På sidan kan du till exempel hitta info om courtage, spread och finansieringsränta för att hålla positioner öppna på Turbo24 efter 23:00.

IG: För mindre investerare eller för veteraner?

Det finns fördelar med IG för både nybörjare och för veteraner. Utbildningsutbudet och möjligheten att skapa ett demokonto gör det optimalt för nybörjare. Med över 17 000 internationella handelsinstrument kommer du få leta länge för att hitta något du inte kan handla med.

Som mindre investerare är det fördelaktigt att kunna handla courtage-fritt på Turbo24, men tänk på att minsta insättning på plattformen är 3 000 SEK. Har du tänkt att sätta in en liten summa så bör du vara noga med att läsa igenom eventuella avgifter. Som ny investerare med liten budget så är det inte ovanligt att man missar detta.

Är det säkert att handla på IG?

Handelsplattformen har i dag över 313 000 registrerade kunder och företaget har sysslat med trading i över 45 år. Handelsplattformen har en omfattande säkerhetspolicy som bland annat inkluderar:

 • Dina pengar är dina och säkra, även om företaget skulle gå i likvidation.
 • IG använder aldrig dina pengar för egen verksamhet.
 • Dina pengar är skyddade på avskilda klientmedelskonton som är utspridda hos flera storbanker

Du kan med andra ord känna dig trygg med att anförtro pengarna till en av världens mest använda handelsplattformar.