Kom igång

Investera i Fonder: Här Kommer Du Igång 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

eToro

Bästa fondmäklaren 2023 enligt Payup

eToro är den bästa fondmäklaren 2023 enligt Payup. På eToro så kan du investera i olika produkter genom så kallade CFD-kontrakt. eToros utbud av produkter sträcker sig allt ifrån aktier och fonder till råvaror, ädelmetaller och mineraler. Plattformen och kundtjänsten finns båda tillgängliga på svenska och att öppna ett konto på plattformen tar inte mer än några minuter.

Se eToros villkor

Jämför 3 st. bästa fondmäklarna 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023

  eToro

  På eToro kan du investera med:
  • CFD
  • Valutor
  • Aktier
  • Fonder

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontrakt. Med eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  Minimum insättning: $50 USD
  76% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).
 • Nordnet

  På Nordnet kan du investera med:
  • Optioner
  • Aktier
  • Fonder

  En av Sveriges mest använda handelsplattformar för aktier. Nordnet är en av Sveriges populäraste handelsplattformar för värdepapper. Hos Nordnet kan du handla aktier, optioner och andra börshandlade produkter. Nordnet är en av Sveriges populäraste nätmäklare för aktier. Nordnet omdöme

  Minimum insättning: 100 SEK
 • Avanza

  På Avanza kan du investera med:
  • Optioner
  • Aktier
  • Fonder

  Populärast bland aktiehandlare i Sverige. Avanza är en av Sveriges största handelsplattformar för aktier, optioner, warranter och andra börshandlade produkter. Avanza har funnits sedan 1999 och är en av de populäraste plattformarna för aktier. Avanza omdöme

  Minimum insättning: Ingen

Vad är en fond?

En fond är en typ av investeringsinstrument som samlar pengar från många investerare för att investera i en portfölj av värdepapper som aktier, obligationer och andra tillgångar. Fonder drivs av professionella förvaltare som gör investeringsbeslut på investerarnas vägnar.

Fonder mäts i andelar, och när du investerar i en fond köper du en andel av den totala portföljen. Varje andel motsvarar en del av fondens tillgångar.

Typer av fonder

Det finns flera olika typer av fonder, var och en med sin egen strategi och risknivå. Några av de mest vanliga typerna inkluderar:

 • Aktiefonder: Dessa fonder investerar huvudsakligen i aktier. De kan vara inriktade på specifika sektorer, länder eller företagsstorlekar.
 • Obligationsfonder: Dessa fonder investerar i skuldförbindelser som statsobligationer, företagsobligationer och mer. De är generellt sett mindre riskfyllda än aktiefonder men har ofta lägre avkastningspotential.
 • Blandfonder: Dessa fonder investerar i en mix av aktier, obligationer och ibland andra tillgångstyper. Blandfonder kan variera i risknivå baserat på deras specifika tillgångsfördelning.
 • Indexfonder: Dessa fonder följer ett specifikt index, som OMXS30 eller S&P 500. De är ofta passivt förvaltade, vilket innebär att fondförvaltaren försöker replikera indexets prestation istället för att aktivt välja investeringar.
 • Hedgefonder: Dessa är mer komplexa fonder som använder avancerade strategier för att försöka skapa avkastning. De är ofta mindre reglerade och kan vara riskfyllda.

För- och nackdelar med att investera i fonder

Innan du börjar investera i fonder är det viktigt att förstå både fördelar och nackdelar.

Fördelar:

 • Diversifiering: Med fonder kan du sprida din investering över ett brett spektrum av tillgångar, vilket minskar risken jämfört med att investera i enskilda aktier eller obligationer.
 • Professionell förvaltning: Fonder förvaltas av professionella förvaltare som ägnar sin tid åt att analysera marknadstrender och göra informerade investeringsbeslut.
 • Tillgänglighet: Fonder erbjuder möjligheten att investera i en rad olika tillgångar och marknader som kanske inte annars skulle vara tillgängliga för genomsnittliga investerare.

Nackdelar:

 • Avgifter: De flesta fonder tar ut en förvaltningsavgift, vilket kan äta upp en del av din avkastning över tid.
 • Begränsad kontroll: När du investerar i en fond ger du upp kontrollen över de specifika investeringarna till fondförvaltaren.
 • Risk för underprestation: Trots att de förvaltas av professionella, finns det ingen garanti för att en fond kommer att prestera bra. Vissa fonder kan underprestera jämfört med marknaden som helhet.

Hur man investerar i fonder

Innan du investerar i fonder är det viktigt att följa dessa steg:

 1. Sätt upp dina finansiella mål: Var tydlig med vad du vill uppnå med din investering, till exempel pensionssparande, att köpa ett hus eller finansiera barnens utbildning.
 2. Bedöm din risktolerans: Detta är den mängd risk du är villig att ta i din investering. Din risktolerans kan påverka vilken typ av fonder du väljer att investera i.
 3. Välj rätt fond för dig: När du har satt upp dina mål och förstått din risktolerans, är det dags att välja rätt fond. Faktorer att överväga inkluderar fondens prestation, risknivå, avgifter och hur den passar in i din övergripande investeringsstrategi.
 4. Investera: Du kan köpa andelar i en fond genom en mäklare eller direkt från fondföretaget. Du kan också välja att sätta upp ett regelbundet sparande för att automatiskt köpa nya andelar över tid.
 5. Övervaka din investering: Det är viktigt att regelbundet granska din investering för att se till att den fortfarande uppfyller dina mål och risktolerans.

På Payup rekommenderar vi Avanza för fondinvesteringar. Avanza har ett stort utbud av fonder och är väldigt enkelt att komma igång med. Ett annat alternativ är Nordnet. Nordnet fungerar på precis samma sätt som Avanza men har ett annat gränssnitt, vilket kan tilltala vissa användare.

Riskhantering

Att investera i fonder innebär risk, och det är viktigt att förstå hur du kan hantera den. Nedan följer några nyckelstrategier:

 • Diversifiering: Genom att sprida dina investeringar över flera olika fonder och tillgångstyper kan du minska risken.
 • Balansera portföljen: Över tiden kan vissa investeringar prestera bättre än andra, vilket kan förändra din ursprungliga tillgångsfördelning. Genom att regelbundet balansera din portfölj kan du säkerställa att den fortsätter att matcha din risktolerans och dina mål.
 • Långsiktig investering: Fonder är i allmänhet bäst lämpade för långsiktig investering. Genom att hålla dina investeringar över tid kan du minska effekten av kortsiktiga marknadssvängningar.

Utveckla en fondportfölj

Att bygga en fondportfölj handlar om att välja en mix av fonder som matchar dina mål och risktolerans. Följande steg kan hjälpa dig i processen.

Fördela dina tillgångar

Bestäm hur mycket av din portfölj som ska placeras i olika tillgångsklasser som aktier, obligationer och kanske fastigheter eller råvaror. Denna fördelning bör baseras på dina mål, risktolerans och investeringshorisont.

Diversifiera inom tillgångsklasser

Inom varje tillgångsklass bör du försöka sprida dina investeringar. Till exempel, inom aktiefonder kan du välja fonder som investerar i olika geografiska regioner, branscher eller företagsstorlekar.

Välj mellan aktiv och passiv förvaltning

Aktiva fonder försöker överträffa marknaden genom att välja specifika investeringar, medan passiva fonder försöker replikera en marknadsindex. Varje strategi har sina fördelar och nackdelar, så välj den som bäst matchar dina behov.

Utöka dina kunskaper

När du har grunderna i att investera i fonder, kan du börja utforska mer avancerade koncept. Några ämnen att överväga inkluderar:

 • Fondutvärdering: Lär dig att utvärdera fonder baserat på faktorer som historisk avkastning, avgifter, fondförvaltarens erfarenhet och mer.
 • Avancerade investeringsstrategier: Utforska koncept som tillgångsrotation, viktede index och faktorinvesteringar.
 • Regelbundna utbetalningar: Lär dig om utdelningar, kuponger och andra sätt som fonder kan generera regelbundna inkomster.

Vanliga frågor och svar