Kom igång

Investera i Fonder: Här Kommer Du Igång 2023

Med en fondmäklare så kommer du snabbt igång med att placera pengar i fonder. Det kan vara PPM-fonder eller andra typer utav fonder.

För information om vad fonder är och hur de fungerar, klicka här. För att komma igång med att placera pengar i fonder, klicka här.

Avanza

Bästa fondmäklaren för Juni 2023

Avanza är den bästa fondmäklaren enligt Payup. På Avanza kan du investera i värdepapper, exempelvis fonder, aktier, optioner och terminer. Du betalar låga avgifter trots att du får bland marknadens största utbud av värdepapper. Om dina investeringar inte överstiger 50 000 kr får du även tillbaka avgifterna och betalar 0 kr när du handlar på Stockholmsbörsen.

Till Avanza Läs mer om varför Avanza är bäst

Översikt över bästa fondmäklarna 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023

  Avanza

  Hos Avanza kan du investera i:
  • Optioner
  • Aktier
  • Fonder

  Populärast bland aktiehandlare i Sverige. Avanza är en av Sveriges största handelsplattformar för aktier, optioner, warranter och andra börshandlade produkter. Avanza har funnits sedan 1999 och är en av de populäraste plattformarna för aktier. Avanza omdöme

 • Nordnet

  Hos Nordnet kan du investera i:
  • Optioner
  • Aktier
  • Fonder

  En av Sveriges mest använda handelsplattformar för aktier. Nordnet är en av Sveriges populäraste handelsplattformar för värdepapper. Hos Nordnet kan du handla aktier, optioner och andra börshandlade produkter. Nordnet är en av Sveriges populäraste nätmäklare för aktier. Nordnet omdöme

Om att investera i fonder

Det är viktigt att spara pengar så att du har en buffert ifall något händer.

Sparandet görs bäst i vanliga sparkonton så att man får avkastning på ens sparande samt att pengarna är lätta att komma åt. Däremot så får man knappt någon ränta på sparkonton numer så för att få avkastning så är fonder ett bra alternativ.

Så fungerar fonder

Fonder är en samling investeringar som sköts av en fondförvaltare. Fondförvaltaren investerar i olika aktier, råvaror och andra tillgångar. Konsumenten kan därefter köpa en andel av fonden och få exponering mot flera tillgångar, istället för en enskild aktie eller en enskild råvara.

Fondförvaltaren har hand om fonden och som konsument så behöver man inte aktivt investera. I stället så kan man placera pengar och vara en passiv ägare i fonden.

Det finns fonder som följer många olika sektorer. Några exempel är:

 • IT-fonder
 • Oljefonder
 • Fonder som följer index som S&P500, FTSE, OMX Stockholm, m.fl.
 • Fonder som riktar sig in mot olika länder som Rysslandsfonden, m.fl.
 • Och många fler.

Fonder kan vara indelade i olika riskgrupper, etiska fonder, fonder baserat på världsdelar och så vidare.

Vill du ha kontroll över investeringen så kan det vara bättre att själv, aktivt investera i aktier men fonder är ett sätt att få hjälp av någon som kan marknaden och har som jobb att följa de på heltid.

Långsiktig investering

Fonder kan vara en långsiktig investering. Även om marknaden kortsiktigt går upp och ned så finns det fonder som levererar avkastning långsiktigt. Man kan placera pengar i lågrisk fonder och spara pengar under längre sikt. Pensionssparande görs, till exempel, delvis genom fonder. Bästa PPM-fonderna 2023.

För att hitta de bästa fonderna så kan du jämföra fondförvaltare, omdömen och betyg. Välj den risknivå du känner dig bekväm med. Det kan vara bra att veta att lågrisk innebär lägre avkastning men också en lägre risk medan högrisk kan innebära högre avkastning men även högre risk. Med risk så menar man en risk till att förlora pengar.

Vanliga frågor och svar

Vad är en fond?

En fond är en samling av värdepapper, som till exempel aktier och administreras av en fondförvaltare. Förvaltaren investerar i olika värdepapper och man kan köpa in sig i deras fond.

Vad är exempel på några stora fonder?

Några av Sveriges största fonder är Swedbank Robur Fonder, Nordea Stratega och AP7 Aktiefond.

Varför ska man köpa en fond?

Med en fond så kan du exponera dig mot flera olika sektorer. Du kan slippa behöva investera pengarna själv, istället låter du fondförvaltaren sköta investeringarna. Eftersom att en fond består av flera olika värdepapper så kan du till exempel köpa en fond som riktar sig in mot 'tech-bolag'. Om du tror att tech-industrin kommer att gå bra så kan du köpa en tech-baserad fond.

När uppdateras fondkursen?

Olika fonder uppdaterar kursen olika. För svenska fonder sker uppdateringen vanligtvis 16:00 eller 17:30 när Stockholmsbörsen stänger för dagen.