Kom igång

CFD-Handel: Allt Du Behöver Veta För Att Komma Igång

CFD-kontrakt kan i första anblick tyckas vara väldigt komplicerade, dock är så inte fallet. Det går relativt fort att lära sig hur kontrakten fungerar och de öppnar upp för stora möjligheter.

På den här sidan hittar du all information du behöver om vad CFD kontrakt är, hur de fungerar, hur de beskattas, var du kan komma igång med CFD-handel och mer.

För att hoppa till ditt navigeringsmål, använd innehållsförteckningen ovan.

Klicka här för att hitta CFD-plattformar att investera med CFD-kontrakt på.

Plus500

Bästa CFD-mäklaren för Mars 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Plus500 är den bästa CFD-mäklaren enligt Payup. Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Bästa CFD plattformarna 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023
  Plus500
  Hos Plus500 kan du investera i:
  • CFD

  En av världens främstaPå Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mycket mer. Plus500 omdöme

  86% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG
  Hos IG kan du investera i:
  • CFD
  • Optioner

  CFD, optioner, Turbo24, warranterMed IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.
 • eToro
  Hos eToro kan du investera i:
  • CFD

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontraktMed eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Vad CFD är

Uppdaterad av Johan K.

”CFD” står för engelskans Contract for Difference och översätts på svenska till ”marginalkontrakt”.

Kontraktet är ett ”derivatinstrument” och öppnar upp för spekulation i många olika tillgångar, till exempel:

Hur de fungerar

När du köper en CFD så köper du ett kontrakt som följer prisutvecklingen på en särskild tillgång (även kallad ”underliggande tillgång”). Den underliggande tillgången kan vara allt från en valuta, till exempel SEK, USD eller EUR, till en aktie eller en råvara, till exempel guld eller silver. Vad den underliggande tillgången beror på vilken CFD du köper. Alla CFD har nämligen en underliggande tillgång och du köper den CFD som har den underliggande tillgången som du vill investera i.

Det finns två olika sorters CFD-kontrakt:

 • Köpa/Lång (”buy”/”long” på engelska): Som syftar på kontrakt som går med vinst ifall priset på den underliggande tillgången går upp, och med förlust ifall priset på den underliggande tillgången går ner.
 • Sälja/Kort (”sell”/”short” på engelska): Som syftar på kontrakt som går med vinst ifall priset på den underliggande tillgången går ner, och med förlust ifall priset på den underliggande tillgången går upp.

Vilket kontrakt du väljer att köpa bestämmer du när du köper CFD-kontraktet. Du kan alltid välja att köpa eller sälja ett kontrakt, d.v.s. välja att ”gå lång” (tjäna vid uppgång och förlora vid nedgång) eller ”gå kort” (tjäna vid nedgång och förlora vid uppgång).

Exempel: Du köper ett CFD-kontrakt som har koppar som underliggande tillgång. Du väljer att köpa lång, d.v.s. du tror att priset på koppar kommer att stiga. Ditt kontrakt kommer nu att gå med vinst ifall priset på koppar stiger, och med förlust ifall priset på koppar sjunker.

Innan man handlar med CFD så finns det några saker man behöver veta om:

Hävstångseffekten

Alla CFD:er har en inbyggd, så kallad ”hävstång”.

Hävstången agerar som en multiplikator och förstärker CFD-kontraktets prisrörelse i jämförelse med den underliggande tillgångens prisrörelse.

Exempel: Du väljer att gå lång ett CFD-kontrakt med guld som underliggande tillgång. CFD-kontraktet har en hävstång på 1:10. Detta betyder att om priset på guld stiger med 1% stiger priset på din CFD med 10%. Även det motsatta stämmer: om priset på guld minskar med -1% så minskar alltså även priset på din CFD med -10%.

Hävstångseffekten gör CFD till både ett attraktivt handelsinstrument, eftersom det kan leda till snabba vinster, men även till ett väldigt riskfyllt handelsinstrument, eftersom det kan leda till mycket snabba förluster.

CFD:er lämpar sig därför endast för erfarna spekulanter som är medvetna om riskerna och inte investerar mer än de kan förlora.

Säkerhetsmarginal

Eftersom CFD:er har inbyggda hävstänger innebär det att man väldigt snabbt kan förlora hela sitt innehav.

Till exempel om man gått lång en CFD med en hävstång på 1:20 och den underliggande tillgången kraschar med -10% på en gång. CFD:n kommer då att gå med -200% i förlust. 200% innebär 2 gånger investeringsbeloppet.

Säkerhetsmarginalen förhindrar sådana situationer och gör så att spekulant inte kan förlora mer än de investerat.

Säkerheten fungerar så här:

 • Du vill köpa en CFD som har en hävstångseffekt på 1:2 och en säkerhetsmarginal på 20%.
 • Du går lång 30 st. med aktien ”Apple” som underliggande tillgång för 750 kronor per CFD.
 • Du placerar då 30*750 kr i CFD:erna (22 500 kr) och din säkerhetsmarginal blir då 22 500*30% (6750 kr).

Om positionen sjunker såpass mycket att din position blir värd mindre än 6750 kr så säljs din position automatiskt av och du behåller det som blir över av din säkerhetsmarginal.

Storleken på hävstången avgör till del storleken på säkerhetskravet. Ju högre hävstång desto högre blir säkerhetskravet.

Handlar du på en legitimerad CFD-plattform (någon av ovanstående) behöver du inte tänka på säkerhetskravet utan allt sköts automatiskt av handelsplattformen. Du kan aldrig förlora mer än du placerat.

Det är viktigt att man endast handlar på reglerade handelsplattformar och kollar upp detta med plattformen innan man väljer att gå vidare med sin CFD-handel.

Alternativ för den som vill investera med ISK (investeringssparkonto)

Svenska CFD-mäklare, som IG, erbjuder CFD-handel med ISK.

Du skapar ett konto hos CFD-mäklaren, tilldelas ett investeringssparkonto och kan därefter investera med CFD direkt ur ditt investeringssparkonto. Mer hos IG.

Hur du gör för att faktiska handla CFD

I illustrationerna nedan kommer vi att använda Plus500 som exempel, dock fungerar det praktiskt taget likadant överallt. Alla priser som visas på bilderna är illustrativa och reflekterar inte nuvarande marknadspriser på Plus500.

Så här gör du för att handla CFD:

 1. Börja med att välja tillgången du vill spekulera på. I detta exempel väljer vi Bitcoin.

  CFD-handel, hur du gör, steg 1 (Plus500)

 2. Välj om du vill "gå kort" eller "gå lång" tillgången genom att välja Sälj för att "gå kort" eller Köp för att "gå lång".

  CFD-handel, hur du gör, steg 2 (Plus500)

 3. Välj hur många kontrakt du vill köpa. Vi väljer 0,010 stycken kontrakt.

  CFD-handel, hur du gör, steg 3 (Plus500) CFD-handel, hur du gör, steg 3-2 (Plus500)

  Plattformen kräver en säkerhetsmarginal, eller "nödvändig marginal" på $111,41 (eller 1167,48 SEK). Detta belopp kommer behöva finnas på kontot för att positionen ska kunna fortsätta vara öppet. Ifall pengarna på kontot underskrider detta belopp (pga att du förlorat på positionen) så kommer positionen att säljas av automatiskt.

  Säkerhetsmarginalen är $111,41 och positionens värde är $222,83. Detta visar på 1:2 i hävstångseffekt (vilket vi kan se om vi klickar på Information). Med andra ord betyder det att du teoretiskt "köpt Bitcoin för $222,83" men att du bara behöver ställa upp med $111,41 för att öppna din position. Stiger Bitcoin därefter i pris så stiger även din position i pris, och sjunker Bitcoin i pris så minskar även pengarna du har på ditt konto.

  Förlorar du så pass mycket att du har mindre än $111,41 kvar på ditt konto så kommer din position att likvideras och du behåller det som blir kvar av din säkerhetsmarginal.

 4. Vi klickar nu på den blåa Köp-knappen och positionen öppnas.

  CFD-handel, hur du gör, steg 4 (Plus500)

Vi kan när som helst välja att stänga positionen själva genom att klicka på knappen ”Stäng” under positionen.

Du har nu en $222,83 dollars position i Bitcoin, med en hävstångseffekt på 1:2 och om Bitcoin stiger med 1% i värde så kommer din position också att öka med i värde men med 2%, och om Bitcoin sjunker med -1% i värde så kommer din position också att sjunka i värde men med -2%. Om kapitalet på ditt konto blir mindre än $111,41 kommer din position automatiskt att säljas av och du behåller det som blir kvar av din säkerhetsmarginal.

För att spekulera på en nedåtgående prisutveckling väljer du Sälj i det första steget och följer därefter resterande steg.

Relaterat: Bästa handelsplattformarna för valutahandel 2023

Hur du registrerar ett konto

Att registrera ett konto med en CFD-mäklare är simpelt och fungerar ungefär på samma sätt hos alla mäklare:

 1. Du besöker CFD-mäklaren du vill öppna ett konto med.
 2. Du väljer att registrera dig.
 3. Fyller i dina uppgifter.
 4. Genomgår kundkännedomsprocessen (information om ”KYC”, eller ”know your customer”).
 5. Ditt konto godkänns och du kan nu börja investera med CFD.

Det finns alternativ för den som vill handla över natten

IG är en av de populäraste CFD-mäklarna idag och erbjuder en produkt vid namn Turbo24. Turbo24 gör det möjligt att handla med CFD även på natten. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt på vardagar, men har stängt på helger. Du betalar en avgift för att få tillgång till den och därefter kan du handla med CFD även på kvällar och nätter.

Läs mer om Turbo24 hos IG

Investera bara med pengar du har råd att förlora

Att handla med CFD:er kan leda till stora vinster, men även snabba förluster.

Om du vill spekulera med CFD bör du därför enbart handla med pengar du har råd att förlora. Majoriteten av CFD-spekulanter förlorar pengar idag.

Då kan CFD-handel vara intressant

CFD-handel är inte något för alla. Du som känner att du har bra värdepappersfärdigheter och är införstådd i riskerna med CFD kan dock ha nytta av värdepappershandeln eftersom den kan öppna upp för nya investeringsmöjligheter. Till exempel:

 • om du vill spekulera i tillgångar som är svåra att äga direkt (till exempel olja, energipriser, energi, guld, silver, socker, bomull, koppar, och så vidare).
 • om du vill ha en stor hävstångseffekt i din investering.
 • om du vill spekulera på upp- eller nedgång i priset på en tillgång.
 • om du vill försäkra dig mot förluster i din aktieportfölj (om du väntar dig en nedgång för aktierna så kan du spekulera på nedgång med CFD-kontrakt och därmed kompensera för eventuella förluster).

Hur CFD beskattas

All handel med CFD måste skattas. Hur handeln beskattas, och hur mycket skatt man måste betala, beror på vad den underliggande tillgången i CFD-kontraktet är.

Det här gäller:

 • Aktier eller Aktieindex: CFD anses vara en deläganderätt och beskattas enligt aktievinstlagen.
 • Kryptovalutor: CFD betraktas vara ett kryptoinnehav och beskattas som ett kryptoinnehav.
 • Valutapar: CFD beskattas som en utländsk fordringsrätt.

För att veta exakt vad som gäller 2023, besök Skatteverkets guide på hur CFD beskattas.

Stora CFD-mäklare

De största CFD-mäklarna idag är, bland andra:

Det går inte att handla CFD på Nordnet eller på Avanza

Varken Nordnet eller Avanza har stöd för CFD-handel i dagsläget.

På dessa plattformar kan man istället bland annat investera med:

Relaterat: Hur blankar man aktier?

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Plus500

Bästa plattformen för att handla CFD för Mars 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Plus500 är den bästa plattformen för att handla CFD enligt Payup. Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Vanliga frågor och svar

Vad betyder CFD?

CFD betyder Contract for Difference och är värdepapper som följer prisutvecklingen i diverse tillgångar.

Vad är CFD-handel?

CFD-handel är handel som görs med CFD-kontrakt.

Hur fungerar CFD-trading?

CFD-trading fungerar på precis samma sätt om trading av andra värdepapper: Du köper värdepappret och går därefter med vinst om prisutvecklingen i värdepappret rör sig i rätt riktning. Lär dig mer.

Kan man förlora mer än insatsen i CFD?

Ja, fundamentalt kan du förlora mer än du investerat med CFD, dock tillämpar de allra flesta plattformar automatiska försäljningar av positioner som närmar sig förlustnivåerna för att undvika detta. Exempel på plattformar som tillämpar automatiska försäljningar är Plus500 och IG.