Kom igång

Allt Du Behöver Veta Om CFD-Handel

CFD-kontrakt kan i första anblick tyckas vara väldigt komplicerat, dock är så inte fallet. CFD:er är relativt simpla värdepapper och öppnar upp för stora möjligheter.

På den här sidan hittar du all information du behöver om vad CFD kontrakt är, hur de fungerar, hur de beskattas, var du kan komma igång med CFD-handel och mer.

För att hoppa till ditt navigeringsmål, använd innehållsförteckningen ovan.

Klicka här för att hitta CFD-plattformar att investera med CFD-kontrakt på.

Plus500

Bästa CFD-mäklaren för December 2022

Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Bästa CFD plattformarna 2022

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2022

  Plus500

  Hos Plus500 kan du investera i:
  • CFD
  • Valutor

  En av världens främstaPå Plus500 kan du spekulera på allt från aktier, valutor, Forex och metaller till råvaror, kryptovalutor, energi och mycket mer. Allt mer CFD. Plus500 omdöme

  79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG

  Hos IG kan du investera i:
  • CFD
  • Optioner
  • Valutor

  CFD, optioner, Turbo24, warranterMed IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.
 • eToro

  Hos eToro kan du investera i:
  • CFD
  • Valutor

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontraktMed eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Vad CFD:er är

Uppdaterad av Johan K.

”CFD” står för engelskans Contract for Difference och översätts på svenska till ”marginalkontrakt”.

Kontraktet är ett ”derivatinstrument” och öppnar upp för spekulation på många olika tillgångar, till exempel:

När du handlar en CFD spekulerar du på prisutvecklingen i den tillgång CFD:n avser. Varje CFD följer prisutvecklingen i en underliggande tillgång.

Exempel

Du handlar en CFD som följer prisutvecklingen i koppar. Du väljer att köpa kontraktet som följer en uppåtgående prisutveckling. När du köpt CFD:n går du med vinst ifall priset på koppar stiger, och med förlust ifall priset på koppar sjunker. Som du kanske anar, kan du även köpa kontrakt som följer en nedåtgående prisutveckling. I de fall går du med vinst ifall priset på koppar sjunker och med förlust ifall priset på koppar stiger.

Spekulation på en positiv prisrörelse kallas för ”att gå lång”, och spekulation på en nedåtgående prisrörelse kallas för ”att gå kort”.

Att handla med CFD är således enkelt och självklart. Dock finns det saker man måste veta innan man handlar med CFD-kontrakt:

Hävstångseffekten

Alla CFD:er har en inbyggd, så kallad ”hävstång”.

Hävstången agerar som en multiplikator och förstärker CFD-kontraktets prisrörelse i jämförelse med den underliggande tillgångens prisrörelse.

Exempel

Du väljer att gå lång ett CFD-kontrakt med guld som underliggande tillgång. CFD-kontraktet har en hävstång på 1:10. Detta betyder att om priset på guld stiger med 1% stiger priset på din CFD med 10%. Även det motsatta stämmer: om priset på guld minskar med -1% så minskar alltså även priset på din CFD med -10%.

Hävstångseffekten gör CFD till både ett attraktivt handelsinstrument, eftersom det kan leda till snabba vinster, men även till ett väldigt riskfyllt handelsinstrument, eftersom det kan leda till mycket snabba förluster.

CFD:er lämpar sig därför endast för erfarna spekulanter som är medvetna om riskerna och inte investerar mer än de kan förlora.

Säkerhetsmarginal

Eftersom CFD:er har inbyggda hävstänger innebär det att man väldigt snabbt kan förlora hela sitt innehav.

Till exempel om man gått lång en CFD med en hävstång på 1:20 och den underliggande tillgången kraschar med -10% på en gång. CFD:n kommer då att gå med -200% i förlust. 200% innebär 2 gånger investeringsbeloppet.

Säkerhetsmarginalen förhindrar sådana situationer och gör så att spekulant inte kan förlora mer än de investerat. Säkerheten fungerar så här:

 • Du vill köpa en CFD som har en hävstångseffekt på 1:2 och en säkerhetsmarginal på 20%.
 • Du går lång 30 st. med aktien ”Apple” som underliggande tillgång för 750 kronor per CFD.
 • Du placerar då 30*750 kr i CFD:erna (22 500 kr) och din säkerhetsmarginal blir då 22 500*30% (6750 kr).

Om positionen sjunker såpass mycket att din position blir värd mindre än 6750 kr så säljs din position automatiskt av och du behåller det som blir över av din säkerhetsmarginal.

Storleken på hävstången avgör till del storleken på säkerhetskravet. Ju högre hävstång desto högre blir säkerhetskravet.

Handlar du på en legitimerad CFD-plattform (någon av ovanstående) behöver du inte tänka på säkerhetskravet utan allt sköts automatiskt av handelsplattformen. Du kan aldrig förlora mer än du placerat.

Det är viktigt att man endast handlar på reglerade handelsplattformar och kollar upp detta med plattformen innan man väljer att gå vidare med sin CFD-handel.

Alternativ för den som vill investera med ISK (investeringssparkonto)

Svenska CFD-mäklare, som IG, erbjuder CFD-handel med ISK.

Du skapar ett konto hos CFD-mäklaren, tilldelas ett investeringssparkonto och kan därefter investera med CFD direkt ur ditt investeringssparkonto. Mer hos IG.

Hur du gör för att faktiska handla CFD-kontrakt

I illustrationerna nedan kommer vi att använda Plus500 som exempel, dock fungerar det praktiskt taget likadant överallt.

Så här gör du för att handla CFD-kontrakt:

 1. Börja med att välja tillgången du vill spekulera på. I detta exempel väljer vi Bitcoin.

  CFD-handel, hur du gör, steg 1 (Plus500)

 2. Välj om du vill "gå kort" eller "gå lång" tillgången genom att välja Sälj för att "gå kort" eller Köp för att "gå lång".

  CFD-handel, hur du gör, steg 2 (Plus500)

 3. Välj hur många kontrakt du vill köpa. Vi väljer 0,010 stycken kontrakt.

  CFD-handel, hur du gör, steg 3 (Plus500) CFD-handel, hur du gör, steg 3-2 (Plus500)

  Plattformen kräver en säkerhetsmarginal, eller "nödvändig marginal" på $111,41 (eller 1167,48 SEK). Detta belopp kommer behöva finnas på kontot för att positionen ska kunna fortsätta vara öppet. Ifall pengarna på kontot underskrider detta belopp (pga att du förlorat på positionen) så kommer positionen att säljas av automatiskt.

  Säkerhetsmarginalen är $111,41 och positionens värde är $222,83. Detta visar på 1:2 i hävstångseffekt (vilket vi kan se om vi klickar på Information). Med andra ord betyder det att du teoretiskt "köpt Bitcoin för $222,83" men att du bara behöver ställa upp med $111,41 för att öppna din position. Stiger Bitcoin därefter i pris så stiger även din position i pris, och sjunker Bitcoin i pris så minskar även pengarna du har på ditt konto.

  Förlorar du så pass mycket att du har mindre än $111,41 kvar på ditt konto så kommer din position att likvideras och du behåller det som blir kvar av din säkerhetsmarginal.

 4. Vi klickar nu på den blåa Köp-knappen och positionen öppnas.

  CFD-handel, hur du gör, steg 4 (Plus500)

Vi kan när som helst välja att stänga positionen själva genom att klicka på knappen ”Stäng” under positionen.

Du har nu en $222,83 dollars position i Bitcoin, med en hävstångseffekt på 1:2 och om Bitcoin stiger med 1% i värde så kommer din position också att öka med i värde men med 2%, och om Bitcoin sjunker med -1% i värde så kommer din position också att sjunka i värde men med -2%. Om kapitalet på ditt konto blir mindre än $111,41 kommer din position automatiskt att säljas av och du behåller det som blir kvar av din säkerhetsmarginal.

För att spekulera på en nedåtgående prisutveckling väljer du Sälj i det första steget och följer därefter resterande steg.

Relaterat: Bästa handelsplattformarna för valutahandel 2022

Hur du registrerar ett konto

Att registrera ett konto med en CFD-mäklare är simpelt och fungerar ungefär på samma sätt hos alla mäklare:

 1. Du besöker CFD-mäklaren du vill öppna ett konto med.
 2. Du väljer att registrera dig.
 3. Fyller i dina uppgifter.
 4. Genomgår kundkännedomsprocessen (information om ”KYC”, eller ”know your customer”).
 5. Ditt konto godkänns och du kan nu börja investera med CFD.

Det finns alternativ för den som vill handla med CFD över natten

IG är en av de populäraste CFD-mäklarna idag och erbjuder en produkt vid namn Turbo24.

Turbo24 gör det möjligt att handla med CFD:er även på natten.

Tjänsten är tillgänglig dygnet runt på vardagar, men har stängt på helger.

Du betalar en avgift för att få tillgång till tjänsten och därefter kan du handla med CFD även på kvällar och på natten.

Läs mer om Turbo24 hos IG.

Investera bara i CFD:er med pengar du har råd att förlora

Att handla med CFD:er kan leda till stora vinster, men även snabba förluster.

Om du vill spekulera med CFD bör du därför enbart handla med pengar du har råd att förlora. Majoriteten av CFD-spekulanter förlorar pengar idag.

Bland annat då kan CFD-handel vara intressant

CFD-handel är inte något för alla. Du som känner att du har bra värdepappersfärdigheter och är införstådd i riskerna med CFD kan dock ha nytta av värdepappershandeln eftersom den kan öppna upp för nya investeringsmöjligheter. Till exempel:

 • om du vill spekulera i tillgångar som är svåra att äga direkt (till exempel olja, energipriser, energi, guld, silver, socker, bomull, koppar, och så vidare).
 • om du vill ha en stor hävstångseffekt i din investering.
 • om du vill spekulera på upp- eller nedgång i priset på en tillgång.
 • om du vill försäkra dig mot förluster i din aktieportfölj (om du väntar dig en nedgång för aktierna så kan du spekulera på nedgång med CFD-kontrakt och därmed kompensera för eventuella förluster).

Hur CFD beskattas

Det är den underliggande tillgången som avgör hur CFD-innehavet beskattas. Bland annat gäller följande:

 • Aktier eller aktieindex: CFD anses vara en deläganderätt och beskattas enligt aktievinstlagen.
 • Kryptovalutor: CFD betraktas vara ett kryptoinnehav och beskattas som ett kryptoinnehav.
 • Valutapar: CFD beskattas som en utländsk fordringsrätt.

För att veta exakt vad som gäller 2022, besök Skatteverkets guide på hur CFD beskattas.

Stora CFD-mäklare

De största CFD-mäklarna idag är bland andra:

Det går inte att handla CFD på Nordnet eller på Avanza

Varken Nordnet eller Avanza har stöd för CFD-handel i dagsläget. På dessa plattformar kan man istället bland annat investera med:

Relaterat: Hur blankar man aktier?

Av

Johan K.

Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Vad betyder CFD?

CFD står för Contract for difference och är värdepapper som följer prisutvecklingen i diverse tillgångar.

Varför ska man handla CFD-kontrakt?

Eftersom CFD-kontrakt följer prisutvecklingen i olika tillgångar kan man, med dem, spekulera på prisutvecklingen i många olika tillgångar, till exempel: Kryptovalutor, Råvaror, Energipriser, Bränslepriser och mer.

Hur fungerar CFD-handel?

CFD:er fungerar som vilket annat värdepapper som helst: du köper värdepapper, och om den underliggande tillgången därefter stiger i pris stiger även kontraktet i pris, och om det sjunker i pris så sjunker även värdepappret i pris. Mer information.

Hur beskattas CFD?

CFD-kontrakt beskattas olika beroende på den underliggande tillgången. Läs mer om hur beskattningen av CFD fungerar.