Kom igång

Handla CFD med hävstång 2021

Vad är CFD?

CFD står för contract for difference och är en form av finansiellt derivatinstrument som man kan handla med för att spekulera i till exempel valutor, råvaror och aktier. Vad du i praktiken gör när du handlar med CFD:er är att du spekulerar i om priserna för en viss tillgång kommer stiga eller sjunka. Just möjligheten att spekulera både i upp- och nedgång är en av de stora fördelarna med CFD-kontrakt. En annan potentiell fördel, och risk, är att du kan ta relativt stora marknadspositioner till små investeringar.

Hävstänger och säkerhetskrav

CFD-kontrakt har oftast hävstångseffekter. När det handlar om spekulation innebär hävstänger att ökningar eller minskningar i värderingen av den underliggande tillgången förstoras. En CFD kan till exempel ha en hävstång på 1:10. Det innebär att om värdet av den underliggande tillgången ökar med 1% så ökar värdet av det aktuella CFD-kontraktet med 10%.

Du kan också se på hävstänger som ett sätt att ta större positioner på marknaden än din faktiska investering egentligen skulle gett dig. Olika marknader har olika säkerhetskrav. Säg att en marknad har ett säkerhetskrav på 25%. I det fallet innebär det att du kan öppna en position som är värd 10 000 kronor genom att investera 2 500 kronor.

Hur går du tillväga för att handla med CFD-kontrakt?

Investerar i CFD-kontrakt gör du på särskilda handelsplattformar. Det finns flera att välja bland, två av de mest välkända är IG och Plus500.

Läs mer: Bästa plattformerna för att handla optioner 2021

För att handla med CFD-kontrakt behöver du skaffa ett konto på någon av handelsplattformarna. Det är en process som vanligtvis inte tar mer än några minuter. För att kunna öppna ett konto behöver du svara på ett antal frågor, exempelvis vart dina pengar kommer ifrån, vart du är bosatt och så vidare.

Säg att du tror att guld kommer öka i värde. Om du skulle handla med aktier skulle du för att investera i guld i sådana fall behöva hitta ett företag vars aktiekurs påverkas av värdet på guld, exempelvis en gruvkoncern.

I det fallet har du dock inte bara guldets värdering att ta hänsyn till. Det finns en risk att gruvbolagets aktievärde påverkas negativt även om värdet på guld stiger. Man kan kalla den risken för ”bolagsrisk”, det vill säga risker som är knutna till hur företaget sköts och så vidare.

När du investerar i CFD-kontrakt investerar du indirekt i guldets värdering. Du köper CFD-kontrakt baserade på guldets aktuella värde. Om priset sedan stiger så tjänar du mellanskillnaden mellan din investering och så mycket som värdet ökat plus eventuella hävstångseffekter.

Investera bara i CFD:er med pengar du har råd att förlora

Att handla med CFD:er har potentiellt sett en enorm uppsida, samtidigt ska man också komma ihåg att de flesta som spekulerar i CFD-kontrakt förlorar pengar. Om du vill spekulera i CFD:er bör du ha finansiella marginaler, det vill säga att du bara handlar i CFD:er med pengar som du har råd att förlora. Hävstångseffekterna innebär potential till stora vinster, men de innebär också att du väldigt snabbt kan förlora det investerade beloppet.

När kan handel av CFD vara intressant?

Att handla med CFD-kontrakt är inte för alla. Men för dig som känner att du har bra kunskaper i ekonomi och är väl införstådd med riskerna kan CFD:er öppna upp mängder av investeringsmöjligheter.

  • Om du vill spekulera i tillgångar som är svåra att äga direkt (t.ex olja eller guld)
  • Om du vill ha en stor hävstångseffekt för en investering
  • Om du vill spekulera på upp- eller nedgång i värderingen av en tillgång
  • Om du vill försäkra dig mot förluster i din aktieportfölj (om du väntar dig en nedgång för aktierna så kan du spekulera för nedgång med CFD-kontrakt och därmed kompensera eventuella förluster)

Det grundläggande

Vad är CFD?

CFD står för Contracts For Difference och är kontrakt som följer prisändringar på underliggande tillgångar.

Varför ska man handla CFD-kontrakt?

För information om när och varför handel av CFD-kontrakt kan vara intressant, klicka här.

Hur fungerar CFD-kontrakt?

Vad är skillnaden på optioner och CFD-kontrakt?

CFD-kontrakt är kontrakt som följer prisändringarna på en tillgång medan optioner ger en rätten (men inte kravet) att handla en viss tillgång till ett specifikt pris.