Investera i Bomull

Investera i Bomull: Här Kommer Du Igång 2024
Payup P icon
eToro

Bästa CFD-plattformen för att spekulera på bomull 2024

eToro är den bästa CFD-plattformen för att spekulera på bomull enligt Payup 2024. eToro erbjuder handel med ett brett spektrum av finansiella instrument såsom aktier, kryptovalutor genom CFD:er, valutor och råvaror. Plattformen tillhandahåller unika sociala handelsfunktioner, inklusive möjligheten att kopiera andra investerares handel. Med konkurrenskraftiga avgifter, ett flerspråkigt gränssnitt inklusive svenska, och ett starkt fokus på säkerhet, ger eToro tillgång till globala marknader för investerare på alla nivåer.

Jämför 3 st. CFD-plattformar för att spekulera på bomull 2024

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2024
  Seriös plattform för både nya och avancerade investerare

  eToro

  På eToro kan du investera med:
  • Råvaror
  • Krypto-CFD:er
  • Valutor
  • Aktier
  • NFT

  På eToro kan du handla med CFD-kontrakt som omfattar ett brett utbud av underliggande tillgångar, inklusive börshandlade produkter som aktier, råvaror, ETF:er, index, valutor och kryptovalutor genom CFD:er. eToro omdöme

  Minimum insättning: $50 USD
  76% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).
 • IG

  På IG kan du investera med:
  • Råvaror
  • Optioner
  • Valutor

  Med IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  Minimum insättning: 3 000 SEK
  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Den här sidan gäller inte för den belgiska allmänheten.
 • Plus500

  På Plus500 kan du investera med:
  • Råvaror
  • Valutor

  På Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mer. Plus500 omdöme

  Minimum insättning: $100 USD
  82% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).

Att investera i bomull

Att investera i råvaror kan vara ett sätt att diversifiera investeringar och därmed få mer riskspridning. För den som vill investera i råvaror, såväl blankning som att spekulera på prisökning så finns det många sätt att göra detta, till exempel via råvarucertifikat, ETF:er, teminer, aktier i bolag och CFD:er.

Nedan tittar vi på hur man enklast kommer igång med att investera i råvaran bomull. För andra råvaror, besök investera i råvaror.

Investera i bomull med CFD: Smidigaste sättet

Att investera i bomull, eller ”cotton” som det heter på engelska, med hjälp av CFD (Contracts For Difference) innebär att du investerar i den underliggande tillgången indirekt. Du köper inte själva råvaran för att investera i den, istället köper du ett värdepapper som följer prisutvecklingen i råvaran bomull. Ifall bomull stiger i pris, så stiger även ditt värdepapper i pris, och om råvaran sjunker i pris så sjunker även ditt värdepapper i pris.

Fördelarna med att investera genom CFD-kontrakt är flera. Den största är hur det underlättar handel av tillgången. Istället för att behöva köpa bomull och förvara denna, och sedan hitta en köpare att sälja ditt bomull till för att tjäna pengar, så investerar du istället i ett värdepapper, som du när som helst kan sälja.

Vidare så följer CFD-kontrakt prisutvecklingen i bomull, vilket betyder att du enbart spekulerar i prisutvecklingen i tillgången. Till skillnad mot när du köper aktier i bolag som jobbar med bomull, där du inte bara spekulerar i bomullspriset, men även i hur verksamheten sköts. Ett företag som inte går bra kan innebära förluster, även ifall bomullspriset stiger. Med andra ord slipper du ta hänsyn till flera faktorer när du investerar med CFD-kontrakt, istället spekulerar du endast i priset på bomull.

Viktigt att veta om bomullsinvesteringar med CFD

 • Varje CFD-kontrakt har en inbyggd hävstångseffekt. Hävstångseffekten agerar som en multiplikator. Om ett CFD-kontrakt har en hävstång om 1:10, så innebär det att en prisrörelse om 1% resulterar i en prisrörelse om 10% för ditt CFD-kontrakt. Detta innebär att man snabbt kan göra stora vinster med CFD-kontrakt, men också stora förluster om det går åt det andra hållet.
 • Med CFD-kontrakt kan man spekulera ”lång” eller ”kort”. Lång betyder att man tror på en uppåtgående prisutveckling, det vill säga att priset för tillgången kommer att gå upp och Kort är motsatsen, att man tror att priset på tillgången kommer att gå ner. Ett annat ord som ofta används istället för ”kort” är ”blanka”. Att ”blanka bomull” är alltså ofta ett sätt att säga att man gått i en ”kort position” för tillgången bomull. Många som blankar tillgångar använder ofta CFD-kontrakt, ofta på grund av smidigheten.

Andra sätt att investera i bomull

Två andra sätt att investera i bomull är genom att köpa aktier i bolag som jobbar med råvaran och att investera i fonder, eller ”ETF:er”, som är en slags börshandlad fond.

Aktier

När man investerar i bolag som jobbar med bomull är det viktigt att veta att man alltså investerar i bolaget. Om ett bolag köper stora mängder bomull så kan det vara bra för bolaget om bomullspriset sjunker och tvärtom; om bolaget säljer stora mängder bomull så kan det vara bra för bolaget om bomullspriset stiger. Dock spelar många andra faktorer roll i ett bolags framgång. Till exempel så kan ett företag gå mindre bra, även om bomullspriset rört sig i positiv riktning. Hur verksamheten sköts och företagets omsättning spelar väldigt stor roll i företagets aktieprisutveckling.

Fonder och ETF:er

Det finns fonder som placerar pengar i olika tillgångar, som på ett bra sätt följer prisutvecklingen i råvaran bomull. Fonder är ett relativt säkert sätt att investera. För den som vill spekulera på bomullspriset och som vill ta en långsiktig position så kan fonder vara rätt sätt att investera. Både Avanza och Nordnet erbjuder handel av fonder.

Dock kan man inte ta ”korta” positioner med fonder (det vill säga positioner som går med vinst ifall bomullspriset minskar, och med förlust ifall bomullspriset ökar). Ifall man vill spekulera på en nedåtgående prisutveckling så kan fonder vara fel alternativ.

Med fonder så får man inte heller någon hävstångseffekt. Faktum att fonder inte har en hävstångseffekt gör dem till ett bra sätt att spekulera långsiktigt. Hävstångseffekt medför nämligen större volatilitet, eftersom prisutvecklingen förstärks, och det medför även ett likvidationspris, eftersom att man kan förlora sitt innehav snabbare med ett värdepapper som har en hävstång än med ett värdepapper som inte har en hävstång. Till exempel, ifall man har en hävstång om 1:10, så innebär en -10% prisutveckling i tillgången -100% för ens värdepapper, och man förlorar då hela sitt innehav och positionen stängs.

Detta gör CFD:er till mer riskfyllda instrument med högre volatilitet. CFD:er kan leda till stora och snabba vinster, men även snabba förluster. Fonder är ett bättre alternativ för långsiktiga placeringar.

Mer om fonder hos Avanza | Mer om fonder hos Nordnet

Vilka andra råvaror går det att investera i?

Det går att investera i princip alla typer av råvaror som används för produktion av olika konsumtionsvaror.

Till exempel kan du investera i: majs, socker, vete, kaffe, koppar, råolja och mycket annat.

Priset på råvaror påverkas på precis samma sätt som andra typer av tillgångar, nämligen av utbud och efterfrågan. Av den anledningen blir investeringar i råvaror som bomull framgångsrikare ju bättre koll man har på makrotrender. En makrotrend är till exempel bristen på olja under oljekrisen 1970, elbilsrevolutionen på slutet av 2010-talet eller energikrisen i början av 2020-talet.

Makrohändelser kan leda till att utbud och efterfrågan påverkas, vilket i sin tur kan leda till att prisutvecklingen i olika tillgångar påverkas.

Relaterat: Hur kan man investera i guld?

Vanliga frågor och svar