Kom igång

Bästa Plattformarna Där Du Kan Blanka Aktier 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Plus500

Bästa plattformen där du kan blanka aktier 2023 enligt Payup

Plus500 är den bästa plattformen där du kan blanka aktier enligt Payup. Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Se Plus500s villkor

Lista över bästa plattformarna för att blanka aktier 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023

  Plus500

  Hos Plus500 kan du:
  • Blanka aktier

  En av världens främsta. På Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mycket mer. Plus500 omdöme

  Minimum insättning: $100
  82% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG

  Hos IG kan du:
  • Blanka aktier
  • Optioner
  • Valutor

  CFD, optioner, Turbo24, warranter. Med IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  Minimum insättning: 3 000 kr
  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital. Den här sidan gäller inte för den belgiska allmänheten.
 • eToro

  Hos eToro kan du:
  • Blanka aktier

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontrakt. Med eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  Minimum insättning: $50
  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Vad innebär det att blanka aktier?

Att förstå sig på trading är inte alltid det enklaste och det finns många begrepp att lära sig. Ett av dessa är begreppet ”blanka”. Vad betyder ”blanka” och hur kan man ”blanka” aktier?

Blankning: En översikt

Att ”blanka” en aktie betyder inte att man tjänar pengar på nedgång, men det är målet med blankningen, därför används begreppet synonymt med att tjäna pengar på nedgång. Men en riktig blankning av aktier är en komplicerad och riskfylld process som kräver viss finansiell kunskap.

De flesta småinvesterare som tjänar pengar på aktienedgång blankar faktiskt inte aktier utan de använder andra, mer simpla handelsinstrumenter. Nedan följer information om hur allt fungerar.

Processen för blankning av aktier

När du blankar aktier, eller ”shortselling” som det också kallas, så tjänar du pengar när priset på en aktie går ner; motsatsen till en traditionell investering. Med blankning så uppnår du detta genom att låna aktier av en aktiemäklare eller finansinstitut som du sedan genast säljer. När aktiepriset sjunker så köper du sedan tillbaka aktierna och lämnar tillbaka dem till finansinstitutet som du lånat dem av, och behåller mellanskillnaden. Den uppenbara risken är att om aktiepriset inte sjunker, utan stiger, så behöver du fortfarande köpa tillbaka aktierna, och i och med detta så kan du förlora hur mycket pengar som helst, eftersom det inte finns någon gräns för hur mycket en aktie kan stiga i pris.

Risken är med andra ord hög och samtidigt så är processen komplicerad, och det är inte vad de flesta småsparare gör när de tjänar pengar på prisnedgång bland aktier.

Alternativa metoder för att tjäna pengar på aktieprisnedgång

När du vet hur riktig aktieblankning fungerar så kanske du undrar hur andra tjänar pengar på prisnedgång, utan att behöva försätta sig i en oändlig risk för förlust.

Det finns flera olika sätt man kan tjäna pengar på prisnedgång, utan att faktiskt blanka aktier, och nedan följer de vanligaste sätten.

Tjäna pengar på aktieprisnedgång med CFD-plattformar

Det vanligaste sättet folk tar till för att spekulera på aktieprisnedgång är genom så kallade CFD-plattformar. CFD-plattformar är handelsplattformar som erbjuder handel av CFD-kontrakt. Exempel på dessa kan vara eToro eller Plus500.

När man handlar med CFD-kontrakt så handlar man värdepapper som följer prisutvecklingen i underliggande tillgångar, som exempelvis aktier och råvaror.

Man kan välja att spekulera ”lång”, det vill säga göra vinst på prisuppgång, eller spekulera ”kort”, göra vinst på prisnedgång. Handeln fungerar precis som vid handel av vanliga aktier, förutom att man inte köper de faktiska aktierna och inte får rösträtt i bolag, utan istället så handlar man värdepapper och dessa följer prisutvecklingen i den underliggande tillgången.

Värdepapperna har en inbyggd, s.k. ”hävstångseffekt”, och denna kan förstärka prisutvecklingen i den underliggande tillgången, vilket kan leda till större vinster men också snabbare förluster. Mer om hävstång.

CFD-handel är bland de vanligaste sätten investerare tar till för att snabbt, och på ett säkert sätt, spekulera på aktieprisuppgång och nedgång, utan att behöva ta an de enorma risker som kommer med aktieblankning.

Att komma igång går snabbt till och att skapa ett konto tar inte mer än några minuter. Kontoaktiveringen kan ta mellan 1-3 arbetsdagar. eToro, IG och Plus500 är några av marknadens mest använda handelsplattformar för CFD-värdepapper. Se handelsplattformar.

Kom ihåg: Det är viktigt att komma ihåg att CFD är avancerade handelsinstrument och att de medför en stor risk för snabba förluster, eftersom den inbyggda hävstångseffekten kan leda till snabba vinster men också snabba förluster.

Fler alternativ för att tjäna pengar på aktieprisnedgång

Andra sätt att tjäna pengar på aktienedgång är warranter, futures, optioner och terminer. Samtliga handelsinstrument är något mer komplicerade än CFD:er, men dessa går att handla på de största nätmäklarna för aktiehandel, som exempelvis Avanza eller Nordnet.

Innan man handlar med dessa värdepapper är det viktigt att man bekantar sig med hur de fungerar, vad skillnaden mellan dem är och vad de har för egenskaper. Till skillnad mot CFD-kontrakt så finns det vanligtvis flera warranter, optioner och terminer som har samma aktie som underliggande tillgång, men som har olika nyckeltal och egenskaper som man bör känna till. Olika värdepapper kan leda till olika stora vinster och förluster, vilket är varför det är viktigt att man läser igenom hur de olika värdepapperna fungerar, hur de skiljer sig åt och vad de olika nyckeltalen betyder, innan man väljer att komma igång med sin handel.

Med CFD-kontrakt så finns det vanligtvis ett kontrakt för en tillgång som leder till lika stor avkastning för alla, oavsett hur mycket man investerar i värdepappret.

Se plattformar där du kan spekulera på nedåtgående prisutveckling i aktier 2023

Vanliga frågor och svar

Vad betyder det att blanka aktier?

'Blanka aktier' är när man säljer aktier, för att köpa dem senare till ett billigare pris. Begreppet har kommit att bli synonymt med att 'gå kort' aktier, d.v.s tjäna pengar på nedgång, och förlora vid uppgång, motsatsen till en traditionell aktieplacering.

Varför ska man blanka aktier?

När man går kort aktier så går man med vinst när aktiepriset sjunker, och med förlust när aktiepriset stiger, det vill säga motsatsen till en vanlig placering.

Vad är skillnaden mellan att blanka och att gå kort?

Att gå kort betyder att man går med vinst vid nedgång och förlust vid uppgång. Att blanka aktier är att sälja aktier, för att köpa dem vid ett senare tillfälle. Det finns olika sätt att gå kort aktier, man behöver inte blanka aktier för att gå kort aktier.

Hur går man enklast kort aktier?

Med CFD-kontrakt så går man enklast kort aktier. Warranter och optioner är två andra alternativ.