Kom igång

Bästa Plattformarna Där Du Kan Blanka Aktier 2023

Det finns olika sätt man kan gå tillväga för att blanka aktier.

Många som vill blanka aktier vill egentligen endast tjäna pengar på nedåtgående prisutveckling, och begreppet "blanka aktier" används i många fall synonymt med "att gå kort en aktie", vilket betyder att man tjänar pengar på en nedåtgående prisutveckling.

Blanka aktier, betydelse

Att blanka aktier betyder att man lånar aktier av en aktiemäklare eller institution, säljer dessa och sedan köper upp dem vid ett senare skede när priset på aktien förhoppningsvis sjunkit. På så vis så kan man tjäna pengar när aktien minskar i värde.

Dock så är förlustsidan oändligt stor när man blankar aktier. När aktiepriset stiger går man nämligen med förlust, och någon gång måste man köpa tillbaka aktierna för att lämna tillbaka dem till institutet man lånat dem av, och eftersom det inte finns någon gräns för hur mycket en aktie kan stiga i pris så kan ens förluster bli hur stora som helst. Att blanka aktier är därför väldigt riskfyllt och är endast något som görs av erfarna investerare.

Men "aktieblankning" har kommit att bli synonymt med att gå kort aktier, och gör många småinvesterare idag, så hur gör de?

Att gå kort aktier, betydelse

Till skillnad från att blanka aktier, så betyder "en kort aktieposition" alltså att man endast spekulerar på en nedåtgående prisutveckling. Motsatsen till en kort aktieposition är en "lång" aktieposition, och det är alltså det traditionella sättet att investera pengar; man tjänar pengar på när aktien ökar i värde.

Det finns flera sätt att öppna korta positioner för aktier och tillgångar. Aktieblankning är det mest riskfyllda och det mest komplicerade sättet att gå kort aktier. Alternativen, och det som är vanligast, är genom värdepapper som warranter, terminer, optioner eller CFD:er, där det sistnämnda är enklast.

Blanka med CFD-kontrakt

När du går kort aktier och tillgångar med CFD:er så är processen simpel: du väljer den tillgång du vill spekulera på, väljer om du vill gå "lång" eller gå "kort" tillgången, fyller i hur mycket du vill spekulera med och klickar sedan på Öppna. Du har nu gått kort tillgången, och du kommer nu tjäna pengar ifall tillgången minskar i värde, och gå med förlust ifall tillgången ökar i värde.

Plattformar för att gå kort aktier med CFD

Blanka med warranter

Att gå kort tillgångar med warranter är lite mer komplicerat. Du besöker en nätmäklare som erbjuder warranthandel, som exempelvis Avanza, och letar därefter fram en warrant som avser en Kort position för den tillgång som du vill gå kort. Du granskar warrantens stopploss (det pris tillgången max får nå innan din position automatiskt säljs av) och du granskar warrantens hävstång. Ifall warranten är intressant för dig, så köper du den och därefter äger du en warrant som avser en Kort-position för den underliggande tillgången. Din warrant kommer nu öka i värde ifall priset på den underliggande tillgången sjunker i värde, och tvärtom, minska i värde ifall priset på den underliggande tillgången stiger i värde.

Viktigt innan du handlar warranter

Det finns mer att veta innan man börjar handla warranter och det är viktigt att man bekantar sig med begrepp som finansieringsnivå, knockout pris, hävstång och mer. Olika plattformar erbjuder också olika produkter, som kostar olika och fungerar olika, exempelvis MINI Futures, Futures, IG:s Turbo24, och mer. Innan du börjar handla warranter är det därför viktigt att läsa på om hur de fungerar hos den handelsplattform som du planerar att handla på innan du går vidare med din warranthandel.

Andra alternativ till warranter och CFD är optioner, terminer, m.fl. som fungerar på olika sätt. Vad är skillnaden mellan terminer, warranter och optioner? Dock så är det simplaste sättet att komma igång genom så kallade CFD-kontrakt.

CFD:er är riskfyllda handelsinstrument

CFD-handel är precis som warranter riskfyllda handelsinstrument och majoriteten av spekulanter som spekulerar med CFD:er förlorar pengar. Innan man börjar handla med CFD och warranter är det viktigt att man läser på om bland annat hävstångseffekt och finansieringsnivå, innan man går vidare med sin värdepappershandel.

För att komma igång med din blankning av aktier, klicka här. För att läsa mer om aktieblankning och om hur de fungerar och vilka alternativ som man har, klicka här.

Plus500

Bästa plattformen där du kan blanka aktier för Mars 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Plus500 är den bästa plattformen där du kan blanka aktier enligt Payup. Plus500 är en av världens populäraste CFD-mäklare. På plattformen finns det över 2000 instrument som du kan använda dig av när du handlar. Instrumenten sträcker sig allt ifrån kryptovalutor och aktier till råvaror som guld och silver. Plattformens kundtjänsten kan nås dygnet runt. Insättningar kan göras med bankkort, e-plånböcker, banköverföringar, m.m.

Översikt över bästa plattformarna för att blanka aktier 2023

Vad vill du investera i?
 • Populärast 2023
  Plus500
  Hos Plus500 kan du:
  • Blanka aktier

  En av världens främstaPå Plus500 kan du spekulera med CFD på allt från aktier, valutor, värdepapper och Forex till råvaror, kryptovalutor, energi och mycket mer. Plus500 omdöme

  86% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Plus500CY Ltd regleras av CySEC (#250/14).
 • IG
  Hos IG kan du:
  • Blanka aktier
  • Optioner

  CFD, optioner, Turbo24, warranterMed IG kan du investera i CFD-kontrakt, optioner och turbowarranter. Du kan spekulera på dina favorittillgångar med hävstång. IG är kraftfull för såväl ny som erfaren investerare. IG omdöme

  CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 79% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.
 • eToro
  Hos eToro kan du:
  • Blanka aktier

  Tusentals tillgångar, investera med CFD-kontraktMed eToro handlar du CFD-kontrakt med bl.a. börshandlade produkter som underliggande tillgångar. Aktier, råvaror, index, valutor och mer. Hävstångseffekt på upp till 1:30 erbjuds. eToro omdöme

  75% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos den här leverantören. Du bör tänka efter om du har råd med den stora risken för att du kommer att förlora dina pengar. Kryptovalutor är volatila och oreglerade handelsinstrument. De har ingen investeringsskydd inom EU. eToro regleras av CySEC (#250/14).

Att blanka aktier

Uppdaterad av Johan K.

Att förstå sig på trading är inte alltid det enklaste och det finns många begrepp att lära sig. Ett av dessa är begreppet ”blanka”. Vad betyder ”blanka” och hur kan man ”blanka” aktier?

Det här är blankning

Att ”blanka” en aktie betyder inte att man tjänar pengar på nedgång, men det är målet med blankningen, därför används begreppet synonymt med att tjäna pengar på nedgång. Men en riktig blankning av aktier är en komplicerad och riskfylld process som kräver viss finansiell kunskap.

De flesta småinvesterare som tjänar pengar på aktienedgång blankar faktiskt inte aktier utan de använder andra, mer simpla handelsinstrumenter. Nedan följer information om hur allt fungerar.

Så fungerar blankning

När du blankar aktier, eller ”shortselling” som det också kallas, så tjänar du pengar när priset på en aktie går ner; motsatsen till en traditionell investering. Med blankning så uppnår du detta genom att låna aktier av en aktiemäklare eller finansinstitut som du sedan genast säljer. När aktiepriset sjunker så köper du sedan tillbaka aktierna och lämnar tillbaka dem till finansinstitutet som du lånat dem av, och behåller mellanskillnaden. Den uppenbara risken är att om aktiepriset inte sjunker, utan stiger, så behöver du fortfarande köpa tillbaka aktierna, och i och med detta så kan du förlora hur mycket pengar som helst, eftersom det inte finns någon gräns för hur mycket en aktie kan stiga i pris.

Risken är med andra ord hög och samtidigt så är processen komplicerad, och det är inte vad de flesta småsparare gör när de tjänar pengar på prisnedgång bland aktier.

Så här tjänar folk pengar på aktieprisnedgång

När du vet hur riktig aktieblankning fungerar så kanske du undrar hur andra tjänar pengar på prisnedgång, utan att behöva försätta sig i en oändlig risk för förlust.

Det finns flera olika sätt man kan tjäna pengar på prisnedgång, utan att faktiskt blanka aktier, och nedan följer de vanligaste sätten.

CFD-plattformar

Det vanligaste sättet folk tar till för att spekulera på aktieprisnedgång är genom så kallade CFD-plattformar. CFD-plattformar är handelsplattformar som erbjuder handel av CFD-kontrakt. Exempel på dessa kan vara eToro eller Plus500.

När man handlar med CFD-kontrakt så handlar man värdepapper som följer prisutvecklingen i underliggande tillgångar, som exempelvis aktier och råvaror.

Man kan välja att spekulera ”lång”, det vill säga göra vinst på prisuppgång, eller spekulera ”kort”, göra vinst på prisnedgång. Handeln fungerar precis som vid handel av vanliga aktier, förutom att man inte köper de faktiska aktierna och inte får rösträtt i bolag, utan istället så handlar man värdepapper och dessa följer prisutvecklingen i den underliggande tillgången.

Värdepapperna har en inbyggd, s.k. ”hävstångseffekt”, och denna kan förstärka prisutvecklingen i den underliggande tillgången, vilket kan leda till större vinster men också snabbare förluster. Mer om hävstång.

CFD-handel är bland de vanligaste sätten investerare tar till för att snabbt, och på ett säkert sätt, spekulera på aktieprisuppgång och nedgång, utan att behöva ta an de enorma risker som kommer med aktieblankning.

Att komma igång går snabbt till och att skapa ett konto tar inte mer än några minuter. Kontoaktiveringen kan ta mellan 1-3 arbetsdagar. eToro, IG och Plus500 är några av marknadens mest använda handelsplattformar för CFD-värdepapper. Se handelsplattformar.

Kom ihåg: Det är viktigt att komma ihåg att CFD är avancerade handelsinstrument och att de medför en stor risk för snabba förluster, eftersom den inbyggda hävstångseffekten kan leda till snabba vinster men också snabba förluster.

Andra alternativ

Andra sätt att tjäna pengar på aktienedgång är warranter, futures, optioner och terminer. Samtliga handelsinstrument är något mer komplicerade än CFD:er, men dessa går att handla på de största nätmäklarna för aktiehandel, som exempelvis Avanza eller Nordnet.

Innan man handlar med dessa värdepapper är det viktigt att man bekantar sig med hur de fungerar, vad skillnaden mellan dem är och vad de har för egenskaper. Till skillnad mot CFD-kontrakt så finns det vanligtvis flera warranter, optioner och terminer som har samma aktie som underliggande tillgång, men som har olika nyckeltal och egenskaper som man bör känna till. Olika värdepapper kan leda till olika stora vinster och förluster, vilket är varför det är viktigt att man läser igenom hur de olika värdepapperna fungerar, hur de skiljer sig åt och vad de olika nyckeltalen betyder, innan man väljer att komma igång med sin handel.

Med CFD-kontrakt så finns det vanligtvis ett kontrakt för en tillgång som leder till lika stor avkastning för alla, oavsett hur mycket man investerar i värdepappret.

Se plattformar där du kan spekulera på nedåtgående prisutveckling i aktier 2023

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Vad betyder det att blanka aktier?

'Blanka aktier' är när man säljer aktier, för att köpa dem senare till ett billigare pris. Begreppet har kommit att bli synonymt med att 'gå kort' aktier, d.v.s tjäna pengar på nedgång, och förlora vid uppgång, motsatsen till en traditionell aktieplacering.

Varför ska man blanka aktier?

När man går kort aktier så går man med vinst när aktiepriset sjunker, och med förlust när aktiepriset stiger, det vill säga motsatsen till en vanlig placering.

Vad är skillnaden mellan att blanka och att gå kort?

Att gå kort betyder att man går med vinst vid nedgång och förlust vid uppgång. Att blanka aktier är att sälja aktier, för att köpa dem vid ett senare tillfälle. Det finns olika sätt att gå kort aktier, man behöver inte blanka aktier för att gå kort aktier.

Hur går man enklast kort aktier?

Med CFD-kontrakt så går man enklast kort aktier. Warranter och optioner är två andra alternativ.