Försäkra husdjuret

Uppfödarförsäkring: Jämför & Hitta Det Bästa 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Dunstan

Bästa uppfödarförsäkringen 2023 enligt Payup

Dunstan är den bästa uppfödarförsäkringen enligt Payup. Dunstan erbjuder specialiserade försäkringslösningar för hästar och gårdar, skapade av branschexperter. Deras heltäckande försäkring inkluderar allt från rid- till avelshästar, med unika förmåner som ersättning från första kronan och upp till 150 000 SEK för veterinärvård.

Se Dunstans villkor

Jämför uppfödarförsäkringar

Lista över uppfödarförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Dunstan logo
  • Försäkring för häst- och gårdsägare
  • Ersättning från föesta kronan
  • Veterinärvård upp till 150 000 SEK
  • Brett, omfattande och heltäckande skydd

  Dunstan

  Försäkringen för dig som söker trygghet för både häst och gård. Dunstans hästförsäkringar är omfattande, heltäckande och utformade för häst- och gårdsägare.

 • Lassie logo
  • Ny och modern djurförsäkring
  • 100% digital
  • Inga rasspecifika krav
  • Uppfödarförsäkring

  Lassie

  Ny, modern och digital djurförsäkring för hund och katt. Försäkringen hjälper dig från start till slut såväl innan som efter skadan uppstår.

 • Svedea logo
  • Stort försäkringsbolag
  • Försäkra både hund och katt
  • Stor kundnöjdhet
  • 20% juniorrabatt

  Svedea

  Stort försäkringsbolag som erbjuder många olika försäkringar, bland annat hund-, katt- och uppfödarförsäkringar. Juniorrabatt på 20% för nyfödda djur.

Vad en uppfödarförsäkring är

En uppfödarförsäkring är en slags djurförsäkring som är utformad för att skydda uppfödare av djur, till exempel hundar eller katter, mot ekonomiska förluster som kan uppstå i samband med avelsverksamheten.

Uppfödarförsäkringar kan inkludera olika slags skydd, inklusive skydd mot sjukdomar, skador och dödsfall. Försäkringen kan också täcka kostnader för födsel och förlossning samt kostnader för att vårda valpar eller kattungar.

Försäkringsvillkoren kan variera mellan olika försäkringsbolag och olika prisplaner, så det är viktigt att noga undersöka och jämföra alternativ innan man väljer en uppfödarförsäkring.

Vad uppfödarförsäkringar täcker

En uppfödarförsäkring kan täcka olika typer av kostnader och risker som kan uppstå i samband med avelsverksamhet.

Följande är de vanligaste skydden som en uppfödarförsäkring kan erbjuda:

 • Sjukdom eller skada på avelsdjur: Försäkringen kan täcka kostnader för veterinärvård och behandling om ett avelsdjur blir sjukt eller skadat.
 • Dödsfall på avelsdjur: Försäkringen kan täcka kostnader för att ersätta ett avelsdjur som dör, inklusive inköp av ett ersättningsdjur.
 • Förlorade valpar eller kattungar: Försäkringen kan täcka kostnader för att ersätta förlorade valpar eller kattungar, till exempel om de dör under förlossningen eller inom en viss tid efter födseln.
 • Förlorade intäkter: Försäkringen kan täcka kostnader för att ersätta förlorade intäkter om en planerad kull inte lyckas som tänkt.
 • Ansvarsskydd: Försäkringen kan skydda en uppfödare mot skadeståndskrav eller rättsliga kostnader om någon skadas eller råkar ut för en olycka på grund av ett av uppfödarens avelsdjur.

Det är viktigt att komma ihåg att ersättningen kan variera mellan olika försäkringsbolag och olika prisplaner, och att det är viktigt att undersöka samt jämföra alternativ innan man väljer en viss uppfödarförsäkring.

Kostnad

Kostnaden för en uppfödarförsäkring kan variera beroende på flera faktorer, inklusive vilket slags djur du föder upp, antalet avelsdjur du har och vilken ersättningsnivå du väljer. Andra faktorer som kan påverka priset är din erfarenhet inom avel, dina avelsmål och vilka hälsoproblem som kan vara vanliga inom rasen.

Som med andra typer av försäkringar är det viktigt att jämföra olika försäkringsbolag och olika ersättningsnivåer för att hitta den försäkring som passar dig och din verksamhet bäst. Kostnaden för en uppfödarförsäkring kan variera från några hundra till flera tusen kronor per år, beroende på vilken täckning och vilket försäkringsbolag du väljer.

Det är också viktigt att tänka på att en högre premie inte alltid betyder bättre skydd eller mer omfattande täckning. Det kan vara värt att se över vad som ingår i olika försäkringsplaner och jämföra villkoren innan du bestämmer dig för vilken uppfödarförsäkring du ska köpa.

Vanliga djurarter som uppfödarförsäkringar gäller för

Uppfödarförsäkringar kan vara tillgängliga för många olika djur, men de är vanligast för hundar och katter.

Nedan är en lista över några av de djurarter som det är vanligt att köpa uppfödarförsäkring till:

 • Hundar: Uppfödarförsäkringar är mycket vanliga för hunduppfödare, oavsett om det handlar om renrasiga hundar eller blandraser.
 • Katter: Uppfödarförsäkringar är också tillgängliga för kattuppfödare, och de kan täcka kostnader för vård av både kattmamma och kattungar.
 • Hästar: Uppfödarförsäkringar för hästar kan täcka kostnader för veterinärvård, förlorade föl och ansvarsskydd.
 • Nötkreatur: Uppfödarförsäkringar för nötkreatur kan täcka kostnader för veterinärvård, förlorade kalvar och ansvarsskydd.
 • Får och getter: Uppfödarförsäkringar för får och getter kan täcka kostnader för veterinärvård, förlorade lamm eller killingar och ansvarsskydd.
 • Kaniner: Uppfödarförsäkringar för kaninuppfödare kan täcka kostnader för veterinärvård, förlorade ungar och ansvarsskydd.

Det är dock viktigt att vara medveten om att tillgången till uppfödarförsäkringar kan variera beroende på var du bor och vilket försäkringsbolag du väljer att köpa försäkringen från.

Krav för att få en uppfödarförsäkring

Kraven för att få en uppfödarförsäkring kan variera beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Vanliga krav kan inkludera att avelsdjuren är friska och vaccinerade, att de testats för genetiska sjukdomar som kan vara vanliga inom rasen, och att avelsdjuren är registrerade hos en officiell organisation.

Försäkringsbolaget kan också ställa krav på uppfödarens erfarenhet, antal avelsdjur och verksamhetens storlek. Det kan också finnas krav på att följa specifika avelsprinciper eller protokoll för att minimera riskerna för hälsoproblem hos avkommorna.

Det är viktigt att noggrant granska de krav som ställs av försäkringsbolaget och se till att uppfylla dem innan man ansöker om en uppfödarförsäkring. Detta kan bidra till att säkerställa att man får ett lämpligt skydd och undviker eventuella avslag om ersättning i framtiden.

Vanliga frågor och svar

Hur bör man tänka när man väljer en uppfödarförsäkring?

När man väljer en uppfödarförsäkring bör man tänka på vilken typ av täckning man behöver för sitt djur, vilka hälsoproblem som är vanliga inom rasen och vilket försäkringsbolag som kan erbjuda det bästa skyddet till det bästa priset.

Var kan man köpa en uppfödarförsäkring?

Man kan köpa uppfödarförsäkringar från Dunstan, Lassie och Svedea. Det finns även andra försäkringsbolag som man kan teckna uppfödarförsäkringar hos. Du kan se alla försäkringsbolag ovan.

Vad är skillnaden mellan en uppfödarförsäkring och en djurförsäkring?

Skillnaden mellan en uppfödarförsäkring och en djurförsäkring är att en uppfödarförsäkring är specifikt utformad för att skydda uppfödare av djur, medan en djurförsäkring täcker kostnader för veterinärvård och behandling av sjukdomar och skador på husdjur som används som sällskapsdjur.

Vilken täckning är nödvändig för min verksamhet?

Det är viktigt att utvärdera dina avelsmål, din erfarenhet och hälsoriskerna för rasen för att bestämma vilken täckning som är nödvändig för din verksamhet och vilka försäkringsplaner som kan ge dig lämpligt skydd.