Uppfödarförsäkringar

Jämför De Bästa Uppfödarförsäkringarna 2024
Payup P icon
Lassie

Bästa uppfödarförsäkringen 2024

Lassie är den bästa uppfödarförsäkringen enligt Payup 2024. Med en digital djurförsäkring som är smidig att använda så kan du ge ditt husdjur de bästa förutsättningarna för ett friskt liv. Lassie är en försäkring som gör det enkelt att försäkra ditt husdjur och minska försäkringskostnaderna. Lassie är modern, digital och erbjuder tre olika försäkringsnivåer. Du sköter dina försäkringsärenden direkt genom appen eller via hemsidan.

Jämför 3 st. uppfödarförsäkringar i Sverige 2024

 • Populärast 2024
  Lassie logo
  • Ny och modern djurförsäkring
  • 100% digital
  • Inga rasspecifika krav
  • Uppfödarförsäkring

  Lassie

  Ny, modern och digital djurförsäkring för hund och katt. Försäkringen hjälper dig från start till slut såväl innan som efter skadan uppstår.

 • Dunstan logo
  • För häst- och gårdsägare
  • Ersättning från första kronan
  • Veterinärvård upp till 150 000 KR
  • Heltäckande skydd

  Dunstan

  Försäkringen för dig som söker trygghet för både häst och gård. Dunstans hästförsäkringar är omfattande, heltäckande och utformade för häst- och gårdsägare.

 • Svedea logo
  • Stort försäkringsbolag
  • Försäkra både hund och katt
  • Stor kundnöjdhet
  • 20% juniorrabatt

  Svedea

  Stort försäkringsbolag som erbjuder många olika försäkringar, bland annat hund-, katt- och uppfödarförsäkringar. Juniorrabatt på 20% för nyfödda djur.

Vad en uppfödarförsäkring är

En uppfödarförsäkring, även känd som flockförsäkring i vissa sammanhang, är en slags djurförsäkring som är utformad för att skydda uppfödare av djur, till exempel hundar eller katter, mot ekonomiska förluster som kan uppstå i samband med avelsverksamheten.

Uppfödarförsäkringar kan inkludera olika slags skydd, inklusive skydd mot sjukdomar, skador och dödsfall. Försäkringen kan också täcka kostnader för födsel och förlossning samt kostnader för att vårda valpar eller kattungar.

Försäkringsvillkoren kan variera mellan olika försäkringsbolag och olika prisplaner, så det är viktigt att noga undersöka och jämföra alternativ innan man väljer en uppfödarförsäkring.

Vad uppfödarförsäkringar täcker

En uppfödarförsäkring kan täcka olika typer av kostnader och risker som kan uppstå i samband med avelsverksamhet.

Följande är de vanligaste skydden som en uppfödarförsäkring kan erbjuda:

 • Sjukdom eller skada på avelsdjur: Försäkringen kan täcka kostnader för veterinärvård och behandling om ett avelsdjur blir sjukt eller skadat.
 • Dödsfall på avelsdjur: Försäkringen kan täcka kostnader för att ersätta ett avelsdjur som dör, inklusive inköp av ett ersättningsdjur.
 • Förlorade valpar eller kattungar: Försäkringen kan täcka kostnader för att ersätta förlorade valpar eller kattungar, till exempel om de dör under förlossningen eller inom en viss tid efter födseln.
 • Förlorade intäkter: Försäkringen kan täcka kostnader för att ersätta förlorade intäkter om en planerad kull inte lyckas som tänkt.
 • Ansvarsskydd: Försäkringen kan skydda en uppfödare mot skadeståndskrav eller rättsliga kostnader om någon skadas eller råkar ut för en olycka på grund av ett av uppfödarens avelsdjur.

Det är viktigt att komma ihåg att ersättningen kan variera mellan olika försäkringsbolag och olika prisplaner, och att det är viktigt att undersöka samt jämföra alternativ innan man väljer en viss uppfödarförsäkring.

Kostnad

Kostnaden för en uppfödarförsäkring kan variera beroende på flera faktorer, inklusive vilket slags djur du föder upp, antalet avelsdjur du har och vilken ersättningsnivå du väljer. Andra faktorer som kan påverka priset är din erfarenhet inom avel, dina avelsmål och vilka hälsoproblem som kan vara vanliga inom rasen.

Som med andra typer av försäkringar är det viktigt att jämföra olika försäkringsbolag och olika ersättningsnivåer för att hitta den försäkring som passar dig och din verksamhet bäst. Kostnaden för en uppfödarförsäkring kan variera från några hundra till flera tusen kronor per år, beroende på vilken täckning och vilket försäkringsbolag du väljer.

Det är också viktigt att tänka på att en högre premie inte alltid betyder bättre skydd eller mer omfattande täckning. Det kan vara värt att se över vad som ingår i olika försäkringsplaner och jämföra villkoren innan du bestämmer dig för vilken uppfödarförsäkring du ska köpa.

Vanliga djurarter som uppfödarförsäkringar gäller för

Uppfödarförsäkringar kan vara tillgängliga för många olika djur, men de är vanligast för hundar och katter.

Nedan är en lista över några av de djurarter som det är vanligt att köpa uppfödarförsäkring till:

 • Hundar: Uppfödarförsäkringar är mycket vanliga för hunduppfödare, oavsett om det handlar om renrasiga hundar eller blandraser.
 • Katter: Uppfödarförsäkringar är också tillgängliga för kattuppfödare, och de kan täcka kostnader för vård av både kattmamma och kattungar.
 • Hästar: Uppfödarförsäkringar för hästar kan täcka kostnader för veterinärvård, förlorade föl och ansvarsskydd.
 • Nötkreatur: Uppfödarförsäkringar för nötkreatur kan täcka kostnader för veterinärvård, förlorade kalvar och ansvarsskydd.
 • Får och getter: Uppfödarförsäkringar för får och getter kan täcka kostnader för veterinärvård, förlorade lamm eller killingar och ansvarsskydd.
 • Kaniner: Uppfödarförsäkringar för kaninuppfödare kan täcka kostnader för veterinärvård, förlorade ungar och ansvarsskydd.

Det är dock viktigt att vara medveten om att tillgången till uppfödarförsäkringar kan variera beroende på var du bor och vilket försäkringsbolag du väljer att köpa försäkringen från.

Krav för att få en uppfödarförsäkring

Kraven för att få en uppfödarförsäkring kan variera beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Vanliga krav kan inkludera att avelsdjuren är friska och vaccinerade, att de testats för genetiska sjukdomar som kan vara vanliga inom rasen, och att avelsdjuren är registrerade hos en officiell organisation.

Försäkringsbolaget kan också ställa krav på uppfödarens erfarenhet, antal avelsdjur och verksamhetens storlek. Det kan också finnas krav på att följa specifika avelsprinciper eller protokoll för att minimera riskerna för hälsoproblem hos avkommorna.

Det är viktigt att noggrant granska de krav som ställs av försäkringsbolaget och se till att uppfylla dem innan man ansöker om en uppfödarförsäkring. Detta kan bidra till att säkerställa att man får ett lämpligt skydd och undviker eventuella avslag om ersättning i framtiden.

Vanliga frågor och svar