Försäkra resan

Jämför och Hitta Bästa Reseförsäkringen 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Europeiska ERV

Bästa reseförsäkringen 2023 enligt Payup

Europeiska ERV är den bästa reseförsäkringen 2023 enligt Payup. Europeiska ERV är ett försäkringsbolag som erbjuder en reseförsäkring för privatpersoner och företag. Många förlitar sig på sin hemförsäkring när de ska ut och resa, men ofta behövs det kompletterande skydd. ERV har över 100 års erfarenhet, vilket gör dem till en av Nordens största aktörer inom reseförsäkringar.

Se Europeiska ERVs villkor

Jämför 1 st. reseförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Europeiska ERV logo
  • Specialiserade på reseförsäkringar
  • Stort utbud for olika behov
  • Enkelt att ansöka
  • Få hjälp genom hela processen

  Europeiska ERV

  Reseförsäkring för dig och hela familjen inför semestern. Med Europeiska ERV kan du känna dig trygg i att hela resesällskapet är försäkrat under resan.

Vad en reseförsäkring är

En reseförsäkring är en försäkring som ger dig skydd under en resa. Det kan inkludera skydd för medicinska nödsituationer, olycksfall, förseningar, förlorat bagage, stöld eller avbokning av resa. Det är en av de viktigaste försäkringarna du kan teckna när du reser utomlands, eftersom den ger dig ett skydd ifall något skulle hända under resan, så att du kan få akut flygbiljetter hem eller vård utomlands, utan att behöva bära på sjukvårdskostnaderna själv. Om du inte har en reseförsäkring och råkar ut för en olycka så riskerar du att behöva betala hela sjukvårdskostnaden själv, vilket kan bli dyrt om du befinner dig i ett land som har en dyr sjukvård.

Det finns olika typer av reseförsäkringar beroende på dina behov och vilken typ av resa du planerar att göra. Till exempel kan du välja en reseförsäkring för en enskild resa, om du endast ska resa en gång, eller en löpande reseförsäkring, om du planerar att resa flera gånger under året. Du kan också välja att lägga till tilläggsförsäkringar för specifika behov, till exempel om du ska delta i äventyrsaktiviteter som kan innebära högre risk.

Det är viktigt att läsa igenom villkoren för reseförsäkringen noggrant innan du bestämmer dig för att köpa den, för att se vad som täcks och vad som inte täcks, samt vilka begränsningar och undantag som gäller.

Vad de täcker

En reseförsäkring kan täcka olika saker beroende på vilken typ av försäkring du har och vilket försäkringsbolag du tecknar hos.

Generellt sett täcker en reseförsäkring följande:

 • Medicinska nödsituationer: Om du blir sjuk eller skadad under din resa kan reseförsäkringen täcka kostnaderna för medicinsk behandling, ambulanssjukvård, sjukhusvistelser, läkarbesök, mediciner och returbiljetter om du skulle behöva åka hem igen.
 • Olycksfall: Om du råkar ut för en olycka under din resa kan reseförsäkringen täcka kostnaderna för sjukvård och rehabilitering.
 • Förseningar: Om ditt flyg eller tåg är försenat kan reseförsäkringen täcka kostnader för förlorade hotellnätter eller andra utgifter som uppstår på grund av förseningen.
 • Förlorat eller stulet bagage: Om ditt bagage blir förlorat eller stulet under din resa kan reseförsäkringen täcka kostnaderna för att ersätta dina förlorade tillhörigheter.
 • Avbokning av resa: Om du måste avboka din resa på grund av oförutsedda omständigheter, som sjukdom eller olycka, kan reseförsäkringen täcka de förlorade kostnaderna för din resa.

Det är viktigt att notera att olika reseförsäkringar kan ha olika villkor och begränsningar, så det är viktigt att läsa igenom villkoren för din specifika försäkring noggrant för att förstå vad som täcks och inte täcks.

Vad de inte täcker

Trots att en reseförsäkring kan ge ett omfattande skydd under resan, täcker den inte alltid allt.

Följande är några exempel på vad som vanligtvis inte täcks av reseförsäkringen:

 • Befintliga sjukdomar och åkommor: Om du har en befintlig sjukdom eller skada kan det hända att kostnader för behandling av detta inte täcks av din reseförsäkring.
 • Alkoholrelaterade skador: Om du skadar dig själv på grund av överdriven alkoholkonsumtion kan kostnaderna för sjukvård eller annan behandling inte täckas av din reseförsäkring.
 • Medverkan i olagliga aktiviteter: Om du råkar ut för skada eller förlust på grund av att du deltar i olagliga aktiviteter, kan din försäkring neka att täcka dessa kostnader.
 • Resor till högriskområden: Vissa försäkringar täcker inte resor till högriskområden, såsom områden med politisk instabilitet eller hög risk för terroristattacker.
 • Vissa sportaktiviteter: Vissa försäkringar täcker inte vissa sportaktiviteter, såsom extremsporter, kampsporter, bergsklättring, fallskärmshoppning eller dykning utanför begränsade områden.

Det är viktigt att läsa igenom villkoren för din reseförsäkring noga för att förstå vad som inte täcks och vilka begränsningar och undantag som gäller. Om du har frågor eller är osäker på vad som täcks, bör du kontakta ditt försäkringsbolag för att få mer information.

Innan du tecknar

Innan du tecknar en reseförsäkring är det viktigt att du ser över följande:

 • Behov: Det är viktigt att fundera på vilka behov du har för din resa och välja en försäkring som passar dessa behov. Om du till exempel ska delta i äventyrsaktiviteter som kan vara högrisk, kan det vara bra att välja en försäkring som täcker sådana aktiviteter.
 • Hemförsäkringens resekydd: Om du har en hemförsäkring så brukar ett reseskydd ingå i försäkringen, och den ger dig ett grundläggande skydd under resan. Ta reda på om hemförsäkringen ger dig ett reseskydd som du är nöjd med. Om du behöver ett större skydd, till exempel för försenat bagage eller annat som hemförsäkringen inte täcker, så kan du teckna en separat reseförsäkring.
 • Resekort: Många resekort har kompletterande reseförsäkringar som gäller om du använder kortet för att betala för resan. Om du har ett resekort så kan du med fördel använda det för att betala för resan och slippa teckna en separat reseförsäkring.
 • Skydd: Det är viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren noga för att ta reda på vad som ingår och inte ingår i försäkringen. Se till att du vet vilka undantag och begränsningar som gäller, samt vilka kostnader du är ansvarig för att täcka själv.
 • Längd: Beroende på hur lång din resa är, kan det vara bra att välja en försäkring som täcker hela din reseperiod. Vissa försäkringar täcker bara en kortare period, till exempel några veckor eller en månad.
 • Självrisk: En del försäkringar har en självrisk som du måste betala för att kunna använda försäkringen. Det är viktigt att veta hur hög självrisken är och om den är rimlig för dig.
 • Försäkringsbolag: Det finns många försäkringsbolag som erbjuder reseförsäkringar. Det kan vara bra att jämföra olika bolag och deras försäkringar för att hitta den som passar dina behov bäst och till rätt pris.

Genom att tänka på dessa faktorer kan du välja en reseförsäkring som passar dina behov och ger dig det skydd du behöver under din resa.

Kostnad

Kostnaden för en reseförsäkring är mellan några hundralappar och flera tusen kronor, beroende på vilket försäkringsbolag du väljer, vilken typ av försäkring du behöver och hur länge du ska resa. Det är alltid bäst att jämföra priser och villkor från olika försäkringsbolag för att hitta den bästa försäkringen för dina behov till det bästa priset.

Vanliga frågor och svar