Försäkra vuxna och barn

Hitta Rätt Personförsäkring 2023

Kom igång med en personförsäkring som passar dig.

Gör så här:

 1. Skrolla ner till listan över personförsäkringar nedan.
 2. Jämför försäkringarna och deras erbjudanden.
 3. Välj en personförsäkring som är intressant för dig.

Kom igång

För information om hur personförsäkringar fungerar, vad de täcker och hur du gör för att få ut det mesta av din nästa personförsäkring, klicka här.

Hedvig

Bästa personförsäkringen för Juni 2023

Hedvig är den bästa personförsäkringen enligt Payup. Hedvig erbjuder en prisvärd och modern försäkring utan bindningstid. Försäkringen är helt digital och allt hanteras direkt genom appen. Skadeanmälan görs på bara några minuter. Försäkringsbolaget erbjuder hemförsäkringar, bilförsäkringar, olycksfallsförsäkringar, djurförsäkringar och mer. Du ansöker snabbt genom Hedvigs hemsida, där du även kan ta del av prisuppgifter innan du signerar.

Se ditt pris Läs mer om varför Hedvig är bäst

Jämför & Hitta

Översikt över personförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Hedvig
  • Ny och modern hemförsäkring
  • 100% digital
  • Enkel och snabb skadeanmälan
  • Personlig hjälp fram till 22:00

  Hedvig

  En ny, modern och digital försäkring med många fördelar. Snabb skadeanmälan online med personlig hjälp, kostnadsfritt, fram till kl. 22:00 varje dag.

 • Enklare
  • Kvalitetssäkrad vård
  • Privat sjukhusvård vid operation
  • Undvik långa köer
  • Transparent, enkel och prisvärd

  Enklare

  Snabb och kvalitetssäkrad vård, var än i landet du befinner dig. Vid operation ges privat sjukhusvård. Se ditt pris direkt på hemsidan innan du ansöker.

Vad en personförsäkring är

En personförsäkring är en försäkring som ger ersättning vid osäkerheten som kan uppstå vid dödsfall, sjukdom, olycksfall eller till och med inkomstförluster.

Det finns olika sorters personförsäkringar:

Vad som ingår i personförsäkringen beror på vad för sorts personförsäkring du tecknar.

Försäkringarna ger ekonomiskt skydd och trygghet i händelse av oförutsedda händelser. De kan användas för att skydda familj, täcka medicinska utgifter, täcka plötsliga skulder och mer.

Måste man ha försäkringen?

Det finns ingen lag på att du måste ha en personförsäkring, och huruvida du haft nytta av den beror helt på dina behov och din situation.

Till exempel kan det vara klokt att teckna en personförsäkring om du:

 • har en familj du vill skydda.
 • är orolig för att du inte ska ha råd med medicinska räkningar eller skulder, om något skulle uppstå.
 • vill skydda dig mot inkomstförlust vid arbetslöshet.

I allmänhet är det en bra idé att överväga en personförsäkring, framförallt om du inte redan är försäkrad.

Kostnad

Kostnaden för en personförsäkring varierar mycket beroende på vilken personförsäkring du valt, vilket försäkringsbolag du tecknat hos och hur stort skydd du valt att teckna. De billigaste personförsäkringarna kan ligga på mellan 200 – 500 kr per år, men kan variera enormt, beroende på vilken försäkring du valt att teckna.

Flera faktorer avgör vad priset på en försäkring är:

 • Försäkringstypen du väljer att teckna.
 • Försäkringsbolaget du väljer att teckna hos.
 • Skyddet du väljer att teckna.
 • Potentiella rabatter och erbjudanden.

För att veta exakt hur mycket en personförsäkring hade kostat för dig behöver du besöka ett försäkringsbolags hemsida. Du kan oftast se ditt pris direkt på försäkringsbolagets hemsida och helt utan förpliktelser. Du fyller bara i ditt personnummer, ser ditt pris och väljer om du vill teckna personförsäkringen eller inte. Se pris

Det är viktigt att komma ihåg att priset på personförsäkringen inte är det enda som du bör överväga när du väljer personförsäkring. Du bör också se till att skyddet, villkoren och ersättningen uppfyller det du behöver.

Hur du jämför

När man jämför personförsäkringar är det viktigt att tänka på att det finns många olika faktorer man ska ta hänsyn till, såsom självrisker, ersättningsnivåer, försäkringsbolaget och avgifter.

För att göra det enklare att jämföra personförsäkringar har vi skapat en lista som hjälper till att identifiera olika typer av personförsäkringar och deras fördelar:

 • Sjukförsäkring: En sjukförsäkring, även kallad sjukvårdsförsäkring och olycksfallsförsäkring, ger ersättning för kostnader som uppstår när man är sjuk eller skadad. Försäkringen kan täcka läkarbesök, sjukhusvistelse, läkemedel och annan vård.
 • Livförsäkring: En livförsäkring ger ersättning till försäkringstagarens familj eller närstående om försäkringstagaren avlider. Försäkringen kan också ge ersättning om försäkringstagaren är arbetslös, sjuk eller skadad.
 • Reseförsäkring: En reseförsäkring ger ersättning om man blir sjuk eller skadad under en resa, eller om man har förlorat sitt bagage eller annat reserelaterat. Försäkringen kan också täcka kostnader för avbeställningar eller förseningar.

Genom att jämföra personförsäkringar kan man hitta den försäkring som ger den bästa lösningen för ens specifika situation. Det är också viktigt att tänka på att försäkringsbolagens ersättningsnivåer och självrisker kan variera, så det är viktigt att man jämför försäkringar noggrant för att hitta den bästa lösningen.

När börjar försäkringen gälla

När en personförsäkring börjar gälla beror på vilken försäkring du har och vilket försäkringsbolag du tecknat hos. De flesta försäkringsbolag aktiverar försäkringen direkt, så snart du tecknat försäkringen, medan andra väntar på att den första fakturan har betalats. För att veta exakt vad som gäller din försäkring bör du kontakta din försäkringsgivare.

Hur du vet om du redan har en personförsäkring

Du kan ta reda på om du redan har en personförsäkring genom att göra följande:

 • Kontakta din arbetsgivare och ta reda på om du har en försäkring som är kopplad till ditt jobb.
 • Kontakta din bank och ta reda på om du har försäkringar som är kopplade till ett lån.
 • Gå igenom betalda fakturor och ditt kontoutdrag, för att se om du betalat för en personförsäkring.

Har du ingen personförsäkring via din arbetsgivare och ditt banklån, och du inte betalar för en personförsäkring själv så kan du konstatera att du inte har en personförsäkring. Det kan då vara bra att teckna en personförsäkring, för att säkerställa så att du är försäkrad ifall något skulle inträffa.

Socialförsäkringen

Socialförsäkringen är en personförsäkring som finansieras av staten och som ger ekonomiskt skydd till personer som drabbas av sjukdom, arbetslöshet, ålderdom eller dödsfall.  Försäkringen består av olika slags stöd och förmåner som syftar till att hjälpa människor upprätthålla en acceptabel livskvalitet, trots svårigheter.

Försäkringarna som ingår i socialförsäkringen inkluderar:

 • Sjukförsäkring
 • Arbetslöshetsförsäkring
 • Olycksfallsförsäkring
 • Förtidspension
 • Försörjningsstöd
 • Allmän pension
 • Försäkring för gravida kvinnor

Försäkringarna ger ekonomiskt stöd till personer som utsätts för olika händelser. Det är viktigt att veta att det finns olika typer av stöd som ingår i socialförsäkringen och att det är viktigt att undersöka vilka stöd du kvalificerar för.

Vanliga frågor och svar

Vad ingår i en personförsäkring?

Vad som ingår i en personförsäkring beror på vilken försäkring du tecknar, det finns nämligen olika sorters personförsäkringar, till exempel liv-, inkomst- eller sjukvårdsförsäkring.

Kan man teckna flera personförsäkringar?

Ja, det är möjligt att teckna flera personförsäkringar (dubbelförsäkring), dock kan du bara ta ut kostnadsersättning från en försäkring.

Vilken personförsäkring ska man ha?

Personförsäkringar täcker vanligtvis samma sak: olycksfall, sjukfall och dödsfall. Man bör därför välja en personförsäkring som man känner sig trygg med.

Vilka försäkringar behöver man?

I en djungel av försäkringar kan det vara svårt att veta vilka försäkringar man måste ha, vilka som är bra att ha och v...Läs mer