Försäkra katten

Jämför och Hitta Bästa Kattförsäkringen 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

FurryChamp

Bästa kattförsäkringen 2023 enligt Payup

FurryChamp är den bästa kattförsäkringen enligt Payup. Djurförsäkring med många fördelaktiga egenskaper, inklusive omfattande skydd, snabba utbetalningar av ersättningsbelopp, skydd mot tidigare hälsobesvär, ersättning för tandvård och ett obegränsat antal FirstVet-besök. Djurförsäkringen kan täcka hund och katt.

Se FurryChamps villkor

Jämför kattförsäkringar

Lista över kattförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  FurryChamp logo
  • Djurförsäkring för hund & katt
  • Skydd mot tidigare hälsobesvär
  • Snabb utbetalning
  • Obegränsat antal FirstVet-besök

  FurryChamp

  En ny och modern djurförsäkring för hund och katt med flera unika fördelar, såsom skydd även mot tidigare hälsobesvär och utbetalning av ersättningsbelopp inom 48 timmar.

 • Hedvig logo
  • Ny och modern hemförsäkring
  • 100% digital
  • Enkel och snabb skadeanmälan
  • Personlig hjälp fram till 22:00

  Hedvig

  En ny, modern och digital försäkring med många fördelar. Snabb skadeanmälan online med personlig hjälp, kostnadsfritt, fram till kl. 22:00 varje dag.

 • Lassie logo
  • Ny och modern djurförsäkring
  • 100% digital
  • Inga rasspecifika krav
  • Uppfödarförsäkring

  Lassie

  Ny, modern och digital djurförsäkring för hund och katt. Försäkringen hjälper dig från start till slut såväl innan som efter skadan uppstår.

 • Svedea logo
  • Stort försäkringsbolag
  • Försäkra både hund och katt
  • Stor kundnöjdhet
  • 20% juniorrabatt

  Svedea

  Stort försäkringsbolag som erbjuder många olika försäkringar, bland annat hund-, katt- och uppfödarförsäkringar. Juniorrabatt på 20% för nyfödda djur.

Varför är en kattförsäkring viktig?

Om du äger en katt vet du att de inte bara är husdjur, de är familjemedlemmar. Och precis som du skulle vilja skydda din familj mot oväntade hälsoproblem eller olyckor, bör du också skydda din katt. Det är här kattförsäkring kommer in i bilden. Det kan hjälpa till att täcka kostnader för veterinärvård, olyckor och sjukdomar som din katt kan råka ut för.

I Sverige är det vanligt att försäkra sina husdjur, och detta inkluderar självklart katter. Men det kan vara svårt att veta vilken typ av försäkring som är bäst för just din katt. Det finns flera typer av försäkringar att välja mellan, alla med olika villkor, priser och skyddsnivåer. Nedan kommer vi att guida dig genom att du behöver veta om kattförsäkringar, och hjälpa dig att hitta den bästa försäkringen för din katt.

Typer av kattförsäkringar

Det finns olika typer av kattförsäkringar tillgängliga. De viktigaste är:

 • Livförsäkring för katter: Denna typ av försäkring ger ekonomisk kompensation om din katt skulle avlida på grund av olycka eller sjukdom.
 • Sjukförsäkring för katter: Sjukförsäkring täcker kostnader för veterinärbesök och behandlingar om din katt skulle bli sjuk.
 • Olycksfallsförsäkring för katter: Denna typ av försäkring hjälper till att täcka kostnaderna om din katt skulle råka ut för en olycka, som att bli påkörd eller falla från en hög plats.

Hur man jämför olika kattförsäkringar

När du letar efter den bästa försäkringen för din katt är det viktigt att jämföra olika alternativ. Nedan följer några saker att tänka på:

Förståelse av försäkringsvillkor

Se till att du förstår vad varje försäkring täcker och vad som är undantaget. Varje försäkring har olika villkor och det är viktigt att du vet vad du betalar för.

Jämförelse av premiekostnader

Kostnaden för försäkringen kan variera beroende på typen av täckning, din katts ålder, ras och hälsotillstånd. Jämför priser från olika försäkringsbolag för att få den bästa dealen.

Faktorer att beakta vid val av försäkringsbolag

Det finns många försäkringsbolag att välja mellan. När du jämför, överväg bolagens rykte, kundtjänst, och hur snabbt och enkelt de betalar ut ersättning.

Bedömning av din katts försäkringsbehov

När det kommer till att försäkra din katt, finns det ingen ”one size fits all”-lösning. Din katts unika behov bör styra vilken typ av försäkring du väljer.

Försäkring för raskatter vs huskatter

Om din katt är en särskild ras kan den vara mer mottaglig för vissa hälsoproblem. Raskatter kan kräva en mer omfattande försäkring än huskatter.

Försäkringsbehov baserat på kattens ålder och hälsotillstånd

Yngre katter kan behöva mindre täckning jämfört med äldre katter, som kan ha mer hälsoproblem. Om din katt redan har en kronisk sjukdom kan det påverka vilken typ av försäkring och vilken nivå av täckning som är mest lämplig.

Fördelar och nackdelar med kattförsäkring

Att försäkra din katt kan vara en stor investering, och det finns både för- och nackdelar att överväga.

Fördelar

 • Ekonomisk säkerhet: Försäkringen kan hjälpa till att täcka oväntade veterinärkostnader.
 • Sinnesro: Du kan känna dig trygg i vetskapen om att din katt kan få den vård den behöver.
 • Tillgång till bästa möjliga vård: Med rätt försäkring kan din katt få tillgång till specialistvård om det skulle behövas.

Nackdelar

 • Kostnad: Premierna kan vara höga, särskilt för äldre katter eller katter med existerande hälsoproblem.
 • Villkor och undantag: Alla försäkringar har villkor och undantag som du måste vara medveten om.

Fallstudier: Verkliga exempel på hur en kattförsäkring kan hjälpa

Fallstudie 1: Kattolycka

Låt oss anta att din katt blir påkörd av en bil och behöver akut veterinärvård. Med en olycksfallsförsäkring kan du få hjälp att täcka kostnaderna för din katts behandling.

Fallstudie 2: Kattsjukdom

Om din katt diagnostiseras med en kronisk sjukdom som kräver långvarig behandling, kan en sjukförsäkring hjälpa till att täcka kostnaderna för mediciner och fortsatt vård.

Steg-för-steg guide för att teckna en kattförsäkring genom Payup

För att teckna en kattförsäkring behöver du information om din katts ras, ålder, och hälsotillstånd. Du kan även behöva dokumentation från din veterinär. När du är redo att teckna en kattförsäkring, följ dessa steg:

 1. Rulla upp till listan över tillgängliga kattförsäkringar ovan.
 2. Jämför dessa alternativ och bedöm deras täckning, skydd och kostnader för att avgöra vilken kattförsäkring som är lämpligast för dig.
 3. Fortsätt till försäkringsbolaget och se ditt pris.
 4. Om kattförsäkringen känns rätt för dig, gå vidare i processen för att teckna den.

Efter att du tecknat kattförsäkringen, betalat din första premie och karenstiden passerat, börjar din försäkring gälla.

Vanliga frågor och svar

Vad täcker en kattförsäkring?

Kattförsäkringar täcker vanligtvis kostnader för veterinärvård om din katt blir sjuk eller skadad. Omfattningen av försäkringen kan variera beroende på vilken plan du väljer.

Hur mycket kostar en kattförsäkring i genomsnitt?

Kostnaden för kattförsäkring kan variera beroende på faktorer som kattens ålder, ras, och hälsotillstånd, samt omfattningen av försäkringsplanen.

Vad påverkar kostnaden för en kattförsäkring?

Faktorer som påverkar kostnaden för kattförsäkring inkluderar kattens ålder, ras, och hälsotillstånd, typen av försäkringsplan du väljer, och försäkringsbolagets policy.

Måste katten vara chippad för att kunna försäkras?

Ja, fr.o.m. 2a januari 2023 måste katten vara ID-märkt, antingen med ett chip eller en tatuering, för att kunna försäkras.

Måste man försäkra en innekatt?

Nej, man måste inte försäkra en innekatt, dock är det en god idé att göra det, eftersom försäkringen kommer att skydda dig mot kostnader som kan uppstå om katten blir sjuk eller skadad.

När ska man försäkra sin katt?

Man bör försäkra sin katt så snart man kan, så att man kan få ersättning för kostnader som kan uppstå ifall katten blir sjuk eller skadad.