Försäkra villan

Jämför och Hitta Bästa Villaförsäkringen 2023

Villaförsäkringen är en av de viktigaste försäkringarna du bör teckna. Försäkringen är en hemförsäkring och kan vara avgörande ifall något oturligt händer.

Till exempel ger försäkringen dig ersättning vid:

 • Villabrand/Brandskador
 • Vatten-/Fuktskador
 • Villainbrott/Intrång

Med andra ord, brinner villan ner, om du får en dyr fuktskada eller om det blir inbrott, så får du ersättning för skadan och behöver inte betala för totalrenoveringen av din villa.

För att komma igång med en villaförsäkring, välj någon av villaförsäkringarna nedan och gå vidare.

För att lära dig mer om villaförsäkringar, hur de fungerar och vad de täcker/vad som ingår, klicka här.

Hedvig

Bästa villaförsäkringen för Juni 2023

Hedvig är den bästa villaförsäkringen enligt Payup. Hedvig erbjuder en prisvärd och modern försäkring utan bindningstid. Försäkringen är helt digital och allt hanteras direkt genom appen. Skadeanmälan görs på bara några minuter. Försäkringsbolaget erbjuder hemförsäkringar, bilförsäkringar, olycksfallsförsäkringar, djurförsäkringar och mer. Du ansöker snabbt genom Hedvigs hemsida, där du även kan ta del av prisuppgifter innan du signerar.

Se ditt pris Läs mer om varför Hedvig är bäst

Jämför & Hitta

Översikt över villaförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Hedvig
  • Ny och modern hemförsäkring
  • 100% digital
  • Enkel och snabb skadeanmälan
  • Personlig hjälp fram till 22:00

  Hedvig

  En ny, modern och digital försäkring med många fördelar. Snabb skadeanmälan online med personlig hjälp, kostnadsfritt, fram till kl. 22:00 varje dag.

 • Evoli
  • Konkurrenskraftigt pris
  • Se pris direkt på sidan
  • Modernt & digitalt
  • Enkelt att teckna

  Evoli

  Ett digitalt försäkringsbolag med huvudsäte i Stockholm, Sverige. Med Evoli försäkrar du allt möjligt, digitalt och till konkurrenskraftiga priser.

 • Gjensidige
  • Stort nordiskt försäkringsbolag
  • Stort utbud av försäkringar
  • Teckna allt digitalt
  • Prisvärda försäkringar

  Gjensidige

  Ett av Nordens största försäkringsbolag med ett brett utbud av försäkringar. Teckna allt från bil- och hem- till djur- och olycksfallsförsäkring. Fullständigt digitalt.

Vad en villaförsäkring innebär

En villaförsäkring, ibland även kallad ”villahemförsäkring”, är en hemförsäkring som ger ett utökat skydd som är specialanpassat för villa- och radhusägare. Försäkringen innehåller allt en vanlig hemförsäkring innehåller, men har även ett utökat skydd för tomten, hela fastighetsbyggnaden (inklusive tak och vägg) samt angivna byggnader som finns på tomten, såsom garage, attefallshus, pool, växthus, m.m.

Vad som ingår i en villaförsäkring

I en villaförsäkring ingår skydd för:

 • Brand: Om villan brinner ner får du ersättning för renoverings-, reparations- och byggkostnader (ofta kallat ”brandförsäkring”).
 • Fukt, mögel, vatten och översvämning: Får du en fukt-, mögel-, vatten- eller översvämningsskada så får du ersättning för renoverings-, reparations- och byggkostnader.
 • Inbrott och intrång: Sker det inbrott i ditt hem får du ersättning för allt gods som stulits.
 • Skadedjur och insekter: Har du getingar, råttor, kackerlackor, löss, termiter eller andra skadedjur får du ersättning för att bli av med dem (s.k. ”skadedjurskontroll”, till exempel Anticimex).
 • Reseskydd: Åker du på resor får du ersättning för sjukhusvistelser, olyckor och andra problem som kan uppstå på resan.

Du kan lära dig mer om exakt vad villaförsäkringen täcker och varför de är viktiga att teckna på Vad hemförsäkringar täcker.

Vad som inte ingår i en villaförsäkring

Eftersom en villaförsäkring ger ett såpass brett skydd leder det ofta till missuppfattningar om vad villaförsäkringen skyddar och när den faktiskt gäller.

Skydd mot följande ingår inte i en villaförsäkring:

 • Vattenskador: Villaförsäkringen ger bara skydd ifall vattenskadorna orsakats av oförutsedda händelser, till exempel att något rör läckt eller någon vitvara gått sönder. Om du däremot har fått läckage utifrån, till exempel p.g.a. otäta tät- och ytskikt, så är det ett problem du hade kunnat förebygga och då gäller villaförsäkringen inte.
 • Stöld: Om du lånat ut din hemmanyckel till någon annan och det skett ett inbrott i huset utan några brytmärken, så ingår ingen ersättning för de gods som stulits ur hemmet. Det finns också risk för att det inte ingår något skydd för stora summor kontanter som du förvarar i hemmet.
 • Naturskador: Det ingår inget skydd mot skador som orsakats av en storm under 21 meter/sekund.

Lär dig mer

Att teckna en villaförsäkring

För att teckna en villaförsäkring gör du så här:

 1. Skrolla upp till listan över villaförsäkringar ovan.
 2. Välj en försäkring ur listan och gå vidare.
 3. Välj att teckna en försäkring och fyll i en ansökan.
 4. Ange dina uppgifter, signera din ansökan med BankID och skicka in.
 5. Klart!

Du får vanligtvis svar på din ansökan inom 1-2 arbetsdagar, och om försäkringsbolaget beviljar din ansökan så betalar du för försäkringen och därefter går den igång. I vissa fall kan det finnas en karenstid (tid innan försäkringen börjar gälla), dock blir du alltid informerad om vad som gäller av försäkringsbolaget innan du bestämmer dig för att teckna villaförsäkringen.

Om du väljer att teckna en digital villaförsäkring så betalar du oftast för försäkringen direkt på hemsidan, i många fall med Klarna, och villaförsäkringen träder sedan direkt i kraft. Att teckna en digitala villaförsäkring fungerar på precis samma sätt som när du handlar vanliga produkter på vanliga e-butiker. Du väljer att köpa en villaförsäkring, betalar, får ett kvitto på din mejl och därefter börjar villaförsäkringen gälla.

Väljer du en mer traditionell villaförsäkring så väntar du på att försäkringsbolaget kontaktar dig och sedan skriver du under, får en bekräftelse och därefter går försäkringen igång. Är du inte van vid att teckna traditionella försäkringar så kan digitala försäkringar göra processen enklare för dig.

Några populära digitala villaförsäkringar:

Kostnad för villaförsäkring

Kostnaden för en villaförsäkring börjar normalt sett från 400 kronor och uppgår till flera tusen kronor per månad, beroende på hur stor villan du försäkrar är och vilket försäkringsbolag som du väljer att teckna försäkringen hos. Enligt Insplanet var den genomsnittliga kostnaden för en villaförsäkring år 2019: 6 317 kr per år.

För att veta exakt vilket pris du hade kunnat få på en villaförsäkring så behöver du besöka ett försäkringsbolags hemsida och se ditt pris direkt på deras hemsida.

Rabatterade priser med larm

Ett villalarm ger ofta ett rabatterat pris på villaförsäkringen, eftersom larmen ökar skyddet i hemmet och kan förebygga inbrott. Har du ett larm installerat i villan eller planerar att installera ett larmsystem, kan du med fördel ta reda på om larmet hade gett dig en rabatterad premie på den villaförsäkring som du planerar att teckna. I vissa fall kan försäkringen vara så pass billig att ett rabatterat pris inte behövs eller inte erbjuds, men i många fall kan larmsystemet ge en märkbar rabatt.

Undvika dubbelförsäkring

När du tecknar en villaförsäkring är det vanligt att du löper risk för att dubbelförsäkra något, eftersom villaförsäkringens skydd är såpass brett. Innan du tecknar en villaförsäkring bör du därför se över dina befintliga försäkringar och ta reda på om någon försäkring som du redan har även hade omfattats av villaförsäkringen som du planerar att teckna. Om villaförsäkringen hade täckt samma sak kan du med fördel avsluta din gamla försäkring och spara pengar genom att bara använda villaförsäkringens skydd.

Om du har flera försäkringar som täcker samma sak samtidigt så kan du inte få dubbelersättning, eller mer i ersättning, ifall en skada sker. Du har bara rätt till ersättning på det belopp som skadan avser och inte mer.

Att avsluta en villaförsäkring

För att avsluta en villaförsäkring kontaktar du försäkringsbolaget som du är kund hos och ber om att få avsluta villaförsäkringen.

Kom dock ihåg följande när du avslutar den:

 • Vid flytt: Flyttar du bör du se till så att du är försäkrad under hela flytten. Har du, under processen, två boenden (ditt nya hem och ditt gamla hem) så kommer du att ha två hem-/villaförsäkringar under tiden du flyttar. Så snart du lämnat över ditt gamla boende till den nya ägaren så bör du säga upp din gamla villaförsäkring.
 • Uppsägningstid 1 år: En villaförsäkring gäller alltid i ett år. Avslutar du villaförsäkringen så säger du upp avtalet och villaförsäkringen förnyas inte när den löper ut. Vill du avsluta försäkringen i förtid och få pengar tillbaka kan det i vissa fall vara möjligt, men inte alltid. För att se över dina möjligheter att avsluta villaförsäkringen i förtid kontaktar du försäkringsbolaget och hör med dem.

Skillnaden mellan villaförsäkring och hemförsäkring

Det finns få, men stora skillnader mellan villaförsäkringar och hemförsäkringar. Villaförsäkringen innehåller allt som hemförsäkringen innehåller, men den innehåller även ett utökat skydd för tomten. Allt som finns på tomten ingår i villaförsäkringens skydd, medan hemförsäkringen bara täcker hemmet.

Exempel på objekt som villaförsäkringen täcker, men som hemförsäkringen inte täcker:

 • Fastighetsexteriör (tak och vägg).
 • Externa värmepumpar, generatorer, solceller.
 • Bastu, garage, attefallshus, förråd, m.m.
 • Tomt och byggnader på tomt.
 • Trädgård och pool.

Med andra ord ger villaförsäkringen ett större skydd som omfattar hela tomten. Den är anpassad för villaägare. Äger du en villa bör du därför teckna en villaförsäkring, och bor du i lägenhet eller hyresrätt så bör du teckna en hemförsäkring.

Kom igång

Villaförsäkring för gamla hus

Har du ett gammalt hus så blir det extra viktigt att du tecknar en villaförsäkring, eftersom gamla hus ofta är mer skadebenägna än nya hus och samtidigt kan de vara dyrare att renovera samt kräva större renoveringar om något skulle inträffa i hemmet.

Var medveten om att försäkringspremien ofta är dyrare när du försäkrar gamla hus än när du försäkrar nya, eftersom den ökade skaderisken reflekterar sig i kostnaden. Du kan alltid jämföra priserna du kan få på villaförsäkringar när du besöker försäkringsbolagens hemsidor och ser ditt pris, så att du kan veta exakt hur mycket försäkringarna hade kostat för dig innan du bestämmer dig för att gå vidare och ansöka. Kom igång

Vanliga frågor och svar

Är det lag på att ha villaförsäkring?

Nej, det är inte lag på att ha villaförsäkring, dock är villaförsäkringen en av de viktigaste försäkringarna man bör teckna eftersom den ger skydd mot skador och störningar som sker på egendomen.

När ska man teckna villaförsäkring?

Det är bäst att teckna en villaförsäkring så snart som möjligt efter att man har köpt en villa. Det är viktigt att notera att vissa villaförsäkringar kräver att man tecknar dem innan man flyttar in i bostaden.

Vem ska stå på villaförsäkringen?

Villaförsäkringen bör tecknas av den som äger bostaden. Om det finns flera ägare ska alla ägarna stå på försäkringskontraktet.

Vad får man av villaförsäkringen om huset brinner ner?

En villaförsäkring kan ge ersättning om ett hus brinner ner. Försäkringen kan ersätta förlorade eller skadade ägodelar, samt eventuella kostnader för att bygga upp huset igen. Det är dock viktigt att notera att vissa villaförsäkringar kan ha begränsningar och villkor som gäller för att få ersättning.