Försäkra hemmet som student

Studentförsäkring: Hemförsäkring För Studenter 2023

När man flyttar hemifrån är en hemförsäkring (s.k. studentförsäkring för studenter) en av de viktigaste försäkringarna man bör teckna.

Försäkringen ger dig skydd ifall något skulle hända med din bostad, egendom i bostaden eller om något skulle inträffa i bostaden (till exempel inbrott).

Studentförsäkringen ger dig en stor trygghet, är prisvärd och kan vara ovärderlig ifall något olyckligt skulle inträffa.

För att teckna en studentförsäkring gör du så här:

 1. Välj någon av nedanstående studentförsäkringar.
 2. Se ditt pris direkt på försäkringsbolagets hemsida.
 3. Välj att teckna en försäkring och ange dina uppgifter.
 4. Skicka in din förfrågan och vänta på kontakt från försäkringsbolaget.
 5. Försäkringsbolaget kommer ge dig en offert som du kan tacka ja till.

Så snart du tackar ja till offerten träder försäkringen ikraft och du an nu känna dig trygg i att din bostad är försäkrad.

Du kan lära dig mer om studentförsäkringar, hur de fungerar, vad du bör tänka på innan du tecknar och när försäkringarna kan gälla genom att klicka här.

För att teckna en studentförsäkring, klicka här.

Evoli

Bästa studentförsäkringen för Juni 2023

Evoli är den bästa studentförsäkringen enligt Payup. Evoli erbjuder digitala konsumentförsäkringar. Företagets produkter omfattar hemförsäkringar och bilförsäkringar. Du ansöker om försäkringarna och kan administrera dem online, på företagets hemsida. Kundsupport finns tillgängligt vid behov, dygnet runt, alla dagar i veckan.

Se ditt pris Läs mer om varför Evoli är bäst

Jämför & Hitta

Översikt över studentförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Evoli
  • Konkurrenskraftigt pris
  • Se pris direkt på sidan
  • Modernt & digitalt
  • Enkelt att teckna

  Evoli

  Ett digitalt försäkringsbolag med huvudsäte i Stockholm, Sverige. Med Evoli försäkrar du allt möjligt, digitalt och till konkurrenskraftiga priser.

 • Gjensidige
  • Stort nordiskt försäkringsbolag
  • Stort utbud av försäkringar
  • Teckna allt digitalt
  • Prisvärda försäkringar

  Gjensidige

  Ett av Nordens största försäkringsbolag med ett brett utbud av försäkringar. Teckna allt från bil- och hem- till djur- och olycksfallsförsäkring. Fullständigt digitalt.

 • Hedvig
  • Ny och modern hemförsäkring
  • 100% digital
  • Enkel och snabb skadeanmälan
  • Personlig hjälp fram till 22:00

  Hedvig

  En ny, modern och digital försäkring med många fördelar. Snabb skadeanmälan online med personlig hjälp, kostnadsfritt, fram till kl. 22:00 varje dag.

Vad en studentförsäkring är

En studentförsäkring är en hemförsäkring som är speciellt utformad för studenter som bor i studentbostäder eller hyr en egen bostad under studietiden. Precis som vanliga hemförsäkringar är studentförsäkringar en av de viktigaste försäkringarna du bör teckna så snart du flyttar hemifrån.

Det här ingår

I studentförsäkringen ingår skydd för:

 • Ditt hem.
 • Din egendom i hemmet.
 • Vitvaror, elektronik och andra ”lösa” föremål i hemmet.
 • Olycksfall som sker i hemmet.
 • Skador som sker på huset (brand, vattenskador, fuktskador, m.m.).
 • Inbrott, stöld och annat.

Du kan se exakt vad en student- och hemförsäkring täcker på Vad hemförsäkringen täcker.

Hur du bor spelar ingen roll i hur studentförsäkringen fungerar och du kan teckna en oavsett om du bor i bostadsrätt, hyresrätt, studentkorridor, lägenhet eller någon annan boform.

Kostnad

Kostnaden för en studentförsäkring varierar mellan olika försäkringsbolag men börjar som regel från 100 kronor per månad. Detta står i kontrast mot vanliga hemförsäkringar, som i regel börjar från 150 kronor per månad. Genom att välja en studentförsäkring kan du alltså spara pengar på din hemförsäkring som student.

Skillnaden mellan studentförsäkring och hemförsäkring

Som nämnt är en studentförsäkring en hemförsäkring för studenter. Det enda som skiljer försäkringarna åt är att studentförsäkringen ofta är billigare, eftersom den är anpassad efter mindre studentlägenheter och för att studenter ofta har färre föremål i sina hem. Resultatet blir en mycket billigare försäkring som är den bästa försäkringen för dig som student.

Därför bör du teckna en studentförsäkring

Enligt Payup är en studentförsäkring (d.v.s. en hemförsäkring för studenter) ett måste och trots att det inte är något lagkrav på att man tecknar en studentförsäkring så bör alla ha en.

Nedan följer några stora anledningar till varför du bör teckna en studentförsäkring:

 • Skyddar dig vid husskador som kräver renovering: Vanliga exempel är brandskador, vattenskador, fuktskador, med mera. Husskador kräver ofta dyra renoveringar för att åtgärda och uppgår inte ovanligen till hundratusentals kronor. Beroende på husskada kan du i vissa fall även behöva ett tillfälligt boende under tiden renoveringen genomförs. Studentförsäkringen ger dig ersättning även för det tillfälliga boendet. Försäkringen kan vara ovärderlig i sådana situationer.
 • Skyddar dig vid inbrott: Skulle du vara med om ett inbrott och gå miste om ägodelar ger studentförsäkringen dig ersättning för all egendom du förlorat.
 • Skyddar dig vid olycksfall: Är du med om ett olycksfall, skadar dig eller med om något annat olyckligt kan du få ersättning av din studentförsäkring.
 • Skyddar dig vid utlandsresor: Är du utomlands får du ett reseskydd som bland annat täcker för sjukhusvistelser och vårdkostnader om du skulle vara med om en olycka i utlandet.

Kort förklarat är en student- och hemförsäkring en av de viktigaste försäkringarna man kan teckna och en försäkring som alla bör teckna när de flyttar hemifrån. Vilka försäkringar du bör ha

Tänk så här när du jämför studentförsäkringar

När du jämför studentförsäkringar finns det några saker du alltid behöver se över för att hitta den bästa studentförsäkringen för dig.

I din jämförelse bör du alltid se över följande:

 • Studentförsäkringens skydd: Ger studentförsäkringen ett heltäckande skydd för såväl husskador som olycksfall i hemmet? Som regel ger de allra flesta studentförsäkringar heltäckande skydd, men det är alltid bra att se över vad studentförsäkringen täcker, för att veta om du behöver lägga till diverse skydd som tillägg med en studentförsäkring eller om du får skyddet inkluderat direkt med en annan studentförsäkring.
 • Studentförsäkringens pris: Är studentförsäkringen prisvärd?
 • Tillägg: Har du specifika behov som studentförsäkringen förser via tillägg? Exempel är drulle-/allriskförsäkring, som är ett populärt tillval bland studentförsäkringar.
 • Kundnöjdhet: Har försäkringsbolaget nöjda kunder?

Välj alltid en studentförsäkring som erbjuder ett så heltäckande skydd som möjligt, till ett så fördelaktigt pris så möjligt, med så få tillägg som möjligt (ju mer som ingår i själva hemförsäkringen, desto bättre) och som har så god kundnöjdhet som möjligt.

Ovan listas några av de populäraste studentförsäkringarna just nu.

Studentförsäkring utomlands

Studerar du utomlands finns det olika försäkringar som lämpar sig för olika situationer:

 • Studentförsäkring: Om du vill försäkra ditt boende i utlandet.
 • Utlandsstudieförsäkring/Reseförsäkring: Om du vill försäkra dig själv som person i utlandet.

Planerar du inte att försäkra ditt boende utomlands, utan endast söker en försäkring för dig själv som person så är det en utlandsstudieförsäkring, eller reseförsäkring, du bör teckna.

Reseförsäkringen ger dig bland annat skydd för följande:

 • Olycksskada eller akut sjukdom
 • Otursskydd (t.ex. om du tappar något eller råkar ha sönder något du äger)
 • Ansvar och rättsskydd (t.ex. om du krävs på skadestånd för person- eller sakskada)
 • Överfallsskydd (t.ex. om du utsätts för våld, överfall eller angrepp)

Försäkringen kan även ge dig ersättning för flygbiljetter om något till exempel hänt hemma och du akut behöver köpa resebiljetter för att åka hem igen.

Obs: Utlandsstudieförsäkring vs Reseförsäkring

I många fall marknadsförs ”utlandsstudieförsäkringar” som något annat än en reseförsäkring men utlandsstudieförsäkringar och reseförsäkringar utgörs av samma typ av försäkring: en reseförsäkring. Båda försäkringarna är reseförsäkringar.

Försäkringsbolag kan ha olika paket anpassade för olika situationer, till exempel för utlandsstudier, men har du redan en reseförsäkring bör du inte komplettera med en ny utlandsstudieförsäkring. Kontakta istället ditt befintliga försäkringsbolag, ta reda på om reseförsäkringen inte täcker något som en annan utlandsstudieförsäkring hade täckt och om din befintliga reseförsäkring saknar något, säg upp den och teckna därefter en annan rese-/utlandsstudieförsäkring.

Du bör inte ha både en reseförsäkring och en utlandsstudieförsäkring för de är i grund och botten samma sak: reseförsäkringar.

Vanliga frågor och svar

Är studenter försäkrade?

Studenter på statliga högskolor och universitet är försäkrade under skoltid och när de reser till och från skolan. Studenter på privata skolor är inte försäkrade. För att få heltäckande försäkring behöver studenter köpa kompletterande sådana.

Hur mycket kostar hemförsäkring för en student?

Hur mycket en hemförsäkring kostar för en student varierar beroende på försäkringsbolag. I genomsnitt brukar försäkringarna kosta mellan 350-550 kr per år. Du kan se ditt pris på försäkringsbolagens hemsida innan du tecknar. Studentförsäkringar.

Vilken hemförsäkring är bäst för student?

Den bästa hemförsäkringen för en student är studentförsäkringen, som är en hemförsäkring speciellt lämpad för studenter. De ger ofta lägre ersättningsbelopp, mer lämpade för mindre studentlägenheter, men samtidigt blir försäkringskostnaden mindre. Studentförsäkringar.

Kan man vara utan studentförsäkring?

Ja, man kan vara utan studentförsäkring, dock är det inte rekommenderat, eftersom studentförsäkringen ger skydd mot kostnader som kan uppstå ifall något skulle inträffa med, eller i, huset.