Försäkra hemmet som student

Studentförsäkring: Hemförsäkring För Studenter 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Evoli

Bästa studentförsäkringen 2023 enligt Payup

Evoli är den bästa studentförsäkringen enligt Payup. Evoli erbjuder digitala konsumentförsäkringar. Företagets produkter omfattar hemförsäkringar och bilförsäkringar. Du ansöker om försäkringarna och kan administrera dem online, på företagets hemsida. Kundsupport finns tillgängligt vid behov, dygnet runt, alla dagar i veckan.

Se Evolis villkor

Jämför studentförsäkringar

Lista över studentförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Evoli logo
  • Konkurrenskraftigt pris
  • Se pris direkt på sidan
  • Modernt & digitalt
  • Enkelt att teckna

  Evoli

  Ett digitalt försäkringsbolag med huvudsäte i Stockholm, Sverige. Med Evoli försäkrar du allt möjligt, digitalt och till konkurrenskraftiga priser.

 • Gjensidige logo
  • Stort nordiskt försäkringsbolag
  • Stort utbud av försäkringar
  • Teckna allt digitalt
  • Prisvärda försäkringar

  Gjensidige

  Ett av Nordens största försäkringsbolag med ett brett utbud av försäkringar. Teckna allt från bil- och hem- till djur- och olycksfallsförsäkring. Fullständigt digitalt.

 • Hedvig logo
  • Ny och modern hemförsäkring
  • 100% digital
  • Enkel och snabb skadeanmälan
  • Personlig hjälp fram till 22:00

  Hedvig

  En ny, modern och digital försäkring med många fördelar. Snabb skadeanmälan online med personlig hjälp, kostnadsfritt, fram till kl. 22:00 varje dag.

Vad är studentförsäkring?

Studentförsäkring, eller hemförsäkring för studenter, är en specifik typ av försäkringsskydd utformad för att skydda studenter från de ekonomiska konsekvenserna av oväntade händelser som sker i hemmet eller studentlägenheten, som stöld, skada eller olycka. De är ofta billigare än traditionella hemförsäkringar, eftersom de tar hänsyn till studentens livsstil och begränsade inkomst.

Varför studentförsäkring är nödvändigt

Som student är det viktigt att skydda dina tillhörigheter och personliga ansvar, särskilt om du bor borta från hemmet. Studentförsäkringar hjälper till att skydda dina ägodelar och täcker oväntade kostnader som kan uppstå på grund av olyckshändelser.

Skydd mot skador och förluster

Olyckor händer, och som student kan kostnaden för att ersätta förlorade eller skadade ägodelar vara en tung börda. Studentförsäkringar erbjuder skydd mot skador och förluster på grund av olyckor, stöld, brand eller vattenläckage.

Ansvarsförsäkring

Om du oavsiktligt orsakar skada på någon annans egendom, eller om någon skadas i din bostad, kan du bli juridiskt och ekonomiskt ansvarig. Ansvarsförsäkring skyddar dig från dessa potentiella kostnader.

Rättsskyddsförsäkring

Om du står inför en rättslig tvist kan advokatkostnader och juridiska avgifter snabbt bli överväldigande. Rättsskyddsförsäkring kan hjälpa till att täcka dessa kostnader.

Skydd vid identitetsstöld

Identitetsstöld är en växande fråga, och studenter kan vara särskilt sårbara. Vissa studentförsäkringar inkluderar skydd som hjälper till att täcka kostnaderna för att återhämta sig efter en identitetsstöld.

Typer av studentförsäkringar

Det finns tre typer av studentförsäkringar:

 • Grundläggande studentförsäkring: Grundläggande studentförsäkringar ger det mest grundläggande skyddet, vanligtvis inklusive ansvar, skade- och stöldskydd. Dessa försäkringar är ofta de mest prisvärda alternativen.
 • Utökade studentförsäkring: Utökade studentförsäkringar ger ett mer omfattande skydd, inklusive högre gränser för ansvar och personliga ägodelar, samt ytterligare skydd som ID-skydd eller rättsskydd.
 • Specialiserade försäkringspaket för studenter: Vissa försäkringsbolag erbjuder specialiserade paket anpassade till specifika behov, som studentförsäkring för internationella studenter, distansstudenter eller studenter som bor i studentlägenheter.

Att jämföra studentförsäkringar med Payup

När du ska välja studentförsäkring, är det viktigt att du gör en noggrann jämförelse mellan olika försäkringsbolag. Payup gör uppgiften enklare för dig. Med vår plattform kan du granska varje företags omdöme, betyg, kundtjänst, erbjudanden och villkor på ett ställe. Vi samlar in och presenterar all information du behöver för att ta ett informerat beslut.

Priser och täckningsgrader

Täckningsgraden och priset är två av de viktigaste faktorerna att överväga när du jämför studentförsäkringar. Du bör se till att du väljer en försäkring som ger tillräcklig skydd för dina behov till ett pris du har råd med.

Självrisker och premier

Självrisken är det belopp du behöver betala innan försäkringen börjar betala ut. Premien är det belopp du betalar regelbundet för försäkringen. Det är viktigt att jämföra dessa kostnader mellan olika försäkringar.

Att ansöka om studentförsäkring genom Payup

De flesta försäkringsbolag erbjuder nu online-ansökningar, vilket gör processen snabbare och enklare jämfört med förr. Du behöver normalt sett information om din bostad, dina personliga ägodelar, och eventuellt dina akademiska detaljer. Du behöver normalt sett också ha tillgång till BankID för att kunna signera din ansökan.

För att ansöka om en studentförsäkring genom Payup följer du dessa steg:

 1. Skrolla upp till listan över studentförsäkringar ovan.
 2. Jämför försäkringarna.
 3. Välj den försäkring som tilltalar dig mest och gå vidare för att se ditt pris.
 4. Om priset passar dig, fortsätt med att fylla i en ansökan.
 5. Signera med BankID och skicka in.

Så snart du skickat in din ansökan kommer försäkringsbolaget att behandla den och ge dig ett besked. Din studentförsäkring aktiveras så snart försäkringsbolaget beviljat den och den eventuella karenstiden passerar.

Nödvändig dokumentation

För att ansöka om en studentförsäkring kan du behöva tillhandahålla bevis på att du är en registrerad student. Andra dokument som kan krävas inkluderar en inventeringslista över dina ägodelar och information om din nuvarande bostad.

Studentförsäkring utomlands

Studerar du utomlands finns det olika försäkringar som kan lämpa sig för dig beroende på din situation:

 • Studentförsäkring: Om du vill försäkra ditt boende som befinner sig i utlandet.
 • Utlandsstudieförsäkring/Reseförsäkring: Om du vill försäkra dig själv, som person, i utlandet.

Om du inte vill försäkra ditt boende, utan endast vill försäkra dig själv som person, för att till exempel få ersättning och hjälp vid olyckor, skador eller andra oväntade händelser, så är det en utlandsstudieförsäkring (eller reseförsäkring) du bör teckna.

Om du däremot även vill skydda ditt boende, för att till exempel få ersättning och hjälp vid stöld, inbrott eller olyckor som kan uppstå i hemmet, så är det en studentförsäkring som gäller för ditt boende i utlandet som du bör teckna.

OBS: Utlandsstudieförsäkringar marknadsförs ibland separat från reseförsäkringar, men de är i de flesta fall precis samma typ av försäkring. Om du har en reseförsäkring behöver du därför sällan teckna en separat utlandsstudieförsäkring. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag för att få reda på vad som gäller för din försäkring.

Vanliga frågor och svar