Försäkra hemmet

Jämför och Hitta Bästa Hemförsäkringen 2023

Hemförsäkringar är en grundläggande och viktig försäkring för att skydda ditt hem och dina ägodelar.

En hemförsäkring täcker inte enbart skador på din bostad, villa eller hus, utan den ger även skydd vid olyckor som inträffar inomhus, såsom när du tappar din dator på golvet eller om din diskmaskin går sönder.

De främsta anledningarna till att teckna en hemförsäkring är att skydda bostaden mot oförutsedda händelser, exempelvis brand, vattenskador eller fuktskador.

För att förstå exakt vad en hemförsäkring täcker, besök Vad hemförsäkringen täcker.

För att hitta och jämföra hemförsäkringar som passar dig bäst, utforska de försäkringsalternativ vi listat nedan. Du kan se priset på respektive försäkringsbolags hemsida och om du hittar en hemförsäkring som uppfyller dina behov, fortsätt med att skicka en förfrågan.

Är du redo att börja? Klicka här. För mer information om hemförsäkringar, hur de fungerar och hur du får ut det mesta av din hemförsäkring, klicka här.

Hedvig

Bästa hemförsäkringen för Juni 2023

Hedvig är den bästa hemförsäkringen enligt Payup. Hedvig erbjuder en prisvärd och modern försäkring utan bindningstid. Försäkringen är helt digital och allt hanteras direkt genom appen. Skadeanmälan görs på bara några minuter. Försäkringsbolaget erbjuder hemförsäkringar, bilförsäkringar, olycksfallsförsäkringar, djurförsäkringar och mer. Du ansöker snabbt genom Hedvigs hemsida, där du även kan ta del av prisuppgifter innan du signerar.

Se ditt pris Läs mer om varför Hedvig är bäst

Jämför & Hitta

Översikt över hemförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Hedvig
  • Ny och modern hemförsäkring
  • 100% digital
  • Enkel och snabb skadeanmälan
  • Personlig hjälp fram till 22:00

  Hedvig

  En ny, modern och digital försäkring med många fördelar. Snabb skadeanmälan online med personlig hjälp, kostnadsfritt, fram till kl. 22:00 varje dag.

 • Evoli
  • Konkurrenskraftigt pris
  • Se pris direkt på sidan
  • Modernt & digitalt
  • Enkelt att teckna

  Evoli

  Ett digitalt försäkringsbolag med huvudsäte i Stockholm, Sverige. Med Evoli försäkrar du allt möjligt, digitalt och till konkurrenskraftiga priser.

 • Gjensidige
  • Stort nordiskt försäkringsbolag
  • Stort utbud av försäkringar
  • Teckna allt digitalt
  • Prisvärda försäkringar

  Gjensidige

  Ett av Nordens största försäkringsbolag med ett brett utbud av försäkringar. Teckna allt från bil- och hem- till djur- och olycksfallsförsäkring. Fullständigt digitalt.

Det här ingår i en hemförsäkring

En hemförsäkring är en sammansatt försäkring som täcker flera aspekter av ditt hem och dina ägodelar. Exakt vad som ingår i en hemförsäkring kan variera något mellan olika försäkringsbolag, men generellt sett inkluderar de följande delar:

 1. Egendomsskydd: Täcker skador på dina ägodelar vid händelser som brand, inbrott, vattenskador och naturkatastrofer. Det innefattar såväl möbler och elektronik som kläder och personliga tillhörigheter.
 2. Bostadsskydd: Skyddar din bostad, det vill säga villan, lägenheten eller huset, mot skador orsakade av oväntade händelser som brand, storm, översvämning, snötryck och inbrott.
 3. Ansvarsförsäkring: Täcker ersättningsskyldighet om du vållar skada på någon annans egendom eller person. Det kan vara en granne som lider skada på grund av en vattenläcka från din bostad eller om någon skadar sig i ditt hem.
 4. Rättsskydd: Om du hamnar i en juridisk tvist som rör din bostad eller din familj, hjälper rättsskyddet till med att täcka kostnader för juridiskt ombud och rättegång.
 5. Reseskydd/resa utomlands: Många hemförsäkringar inkluderar ett reseförsäkringsskydd som täcker dig och din familj under resor, både inom och utanför landet. Det kan omfatta stöld, förlust av bagage, sjukvårdskostnader och avbeställningsskydd.
 6. Överfallsskydd: Täcker kostnader för vård och rehabilitering samt eventuell krishantering om du eller någon i din familj blir utsatt för ett överfall eller en annan traumatisk händelse.

Det är viktigt att noga gå igenom villkoren för den hemförsäkring du överväger att teckna, eftersom omfattningen och specifika detaljer kan variera mellan försäkringsbolag. Se till att du väljer en hemförsäkring som passar dina behov och täcker de risker du mest sannolikt kommer att ställas inför.

Vanliga tillägg

Tillägg är extra skydd som du kan lägga till din grundläggande hemförsäkring för att bredda och anpassa täckningen efter dina specifika behov.

Några vanliga tillägg som många försäkringsbolag erbjuder är:

 • Drulleförsäkring (allriskförsäkring): Täcker skador på dina ägodelar orsakade av plötsliga och oförutsedda händelser, som att tappa din mobiltelefon eller dator på golvet. Drulleförsäkring kompletterar egendomsskyddet och ger ett mer omfattande skydd för dina värdefulla föremål. Mer om drulle-/allriskförsäkring
 • Utökad reseförsäkring: Förbättrar det grundläggande reseskyddet som ingår i många hemförsäkringar genom att erbjuda högre ersättningsnivåer och täcka fler situationer. Det kan inkludera längre resor, äventyrssporter och förhöjda ersättningar för förlorat bagage eller förseningar.
 • Husdjursförsäkring: Täcker veterinärkostnader och eventuellt ansvar om ditt husdjur orsakar skada på andra personer eller deras egendom. Ibland ingår även ersättning om ditt husdjur går bort, blir sjukt eller skadas.
 • Cykelförsäkring: Skyddar din cykel mot stöld, skador och vandalism. Vissa försäkringar kan även täcka kostnader för hyrcykel under reparationstiden.
 • Försäkring för fritidshus: Om du har ett fritidshus, sommarstuga eller annan sekundär bostad, kan du teckna en separat försäkring för att skydda den mot skador och andra risker.
 • Värdesaksförsäkring: Ger högre skyddsnivåer för speciella värdesaker, som smycken, konstverk, musikinstrument eller samlarföremål. Värdesaksförsäkringar täcker ofta förlust och stöld både inom och utanför hemmet.
 • Hyresförlustförsäkring: För dig som hyr ut din bostad eller delar av den kan en hyresförlustförsäkring täcka inkomstbortfall om hyresgästen inte betalar hyran eller om bostaden blir obebodd på grund av skador.

Innan du väljer tillägg är det viktigt att överväga vilka risker du vill skydda dig mot och vilka föremål och situationer som är mest relevanta för dig. Prata med ditt försäkringsbolag och läs igenom villkoren noga för att få en förståelse för vad som ingår i tilläggen och hur de kan förbättra din hemförsäkring.

Det här ingår inte i hemförsäkringen

Det finns vissa situationer och skador som vanligtvis inte täcks av en grundläggande hemförsäkring.

Följande är några exempel på vad som oftast inte ingår:

 1. Avsiktliga handlingar: Skador som orsakats medvetet av försäkringstagaren eller av någon annan person som bor i hushållet täcks vanligtvis inte.
 2. Normalt slitage: Skador som uppstår på grund av åldrande, slitage eller bristfälligt underhåll av bostaden eller egendomen täcks inte av hemförsäkringen.
 3. Krig, terrorism och uppror: Skador som orsakas av krigshandlingar, terrorism eller uppror täcks vanligtvis inte av hemförsäkringen.
 4. Naturkatastrofer: Beroende på försäkringsbolag och region kan vissa naturkatastrofer som jordbävningar, översvämningar eller markrörelser vara undantagna från täckning. Det kan vara möjligt att köpa tilläggsförsäkringar för att skydda sig mot dessa risker.
 5. Skadedjur och insekter: Skador orsakade av skadedjur som råttor, möss, termiter och insekter täcks oftast inte av hemförsäkringen.
 6. Under byggnation och renovering: Skador som uppstår under byggnation eller renovering av bostaden kan vara undantagna från försäkringsskyddet.
 7. Begränsningar för vissa värdesaker: Grundläggande hemförsäkringar kan ha begränsningar för hur mycket de täcker för specifika värdesaker som smycken, konstverk, samlarföremål och musikinstrument. Om du har dyrbara föremål kan det vara värt att överväga en värdesaksförsäkring.
 8. Skador på motorfordon: Hemförsäkringen täcker vanligtvis inte skador på bilar, motorcyklar eller andra motorfordon. För sådana skador behöver du en separat fordonsförsäkring.

Det är viktigt att noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren för den hemförsäkring du överväger, eftersom undantag och begränsningar kan variera mellan försäkringsbolag. Om du är osäker på vad som täcks och vad som inte täcks, kontakta ditt försäkringsbolag för att få klarhet och rådgivning.

Därför är försäkringen viktig att teckna

Om du planerar en flytt eller kanske ska flytta hemifrån för första gången så är hemförsäkringen en av de viktigaste försäkringarna du först bör bocka av.

Hemförsäkringar innebär inte bara att du kan få ersättning för dina ägodelar om de till exempel skulle utsättas för inbrott eller gå sönder, men att du även kan få ersättning ifall något skulle hända med huset, vilket inte bara kan spara dig stora summor pengar, men även mycket tid.

Försäkringen ger dig till exempel ersättning ifall ditt hus skulle:

 • Brinna ner.
 • Få dyra fuktskador.
 • Få dyra vattenskador.
 • Behöva renoveras.

Hemförsäkringen ersätter inte bara renoveringskostnader men hjälper dig även med renoveringen och med ett tillfälligt boende under tiden du renoverar hemmet.

Med andra ord sparar du inte bara mycket pengar men du sparar även tid och undviker mycket stress.

Så tecknar du

Att teckna en hemförsäkring är enkelt och sker oftast på följande vis:

 1. Du ansöker om en hemförsäkring via ett försäkringsbolags hemsida.
 2. Du anger uppgifter om ditt boende (hur många som bor i huset, hur du bor, hur stort huset är, m.m).
 3. Försäkringsbolaget tar en kreditupplysning, kontrollerar din ekonomi, tidigare betalningshistorik, m.m.
 4. Försäkringsbolaget gör en bedömning om och återkopplar med ett prisförslag (s.k. ”premie”).
 5. Du avgör om du tycker att det är prisvärt, tecknar försäkringen och är därefter försäkrad.

Många försäkringsbolag låter dig se priset du hade kunnat få direkt på hemsidan innan du ansöker, dock är det vanligast att du behöver fylla i en intresseanmälan (eller ansökan) på försäkringsbolagets hemsida, genomgå en kreditkontroll och därefter få ett prisförslag som du kan välja att acceptera eller tacka nej till.

Se några av Sveriges populäraste hemförsäkringar

Relaterat: Hur vet jag vilken hemförsäkring jag har?

Pris

Priset på en hemförsäkring börjar normalt sett från 150 kronor per månad och varierar i kostnad beroende på vilket försäkringsbolag och hur stort skydd du väljer. För studenter är priserna oftast lägre och börjar normalt sett från 100 kronor per månad.

Boformer du kan försäkra

Du kan försäkra alla de vanligaset boformer och fastighetsformer.

Till exempel:

 • Stora fastigheter
 • Villor
 • Hyresrätter
 • Hyreshus
 • Fritidshus
 • Sommarstugor
 • Lägenheter
 • Bostadsrätter
 • Kontor

Lösöre

När du tecknar en hemförsäkring är ett vanligt förekommande begrepp ”lösöre”. Lösöre syftar på all lös egendom du har i huset förutom fysiska pengar. Vanliga exempel är möbler, husgeråd, elektronik, vitvaror, transportmedel, m.m.

Tillsammans med en hemförsäkring får du vanligtvis även en lösöreförsäkring som skyddar ditt lösöre i huset och ger dig ersättning ifall något skulle hända med det. Ersättningsbeloppen börjar vanligtvis från 100 000 kronor och uppgår till 1 miljon kronor.

När du tecknar hemförsäkringen är det därför viktigt att du ser över lösöreförsäkringen, ser hur stort beloppet som det kan ersätta dig för är och om det kommer att räcka för att skydda din lösa egendom i huset eller om du kommer behöva höja beloppet ytterligare.

Kom ihåg: Ett högre lösörebelopp ofta kan innebära en högre premie (pris på försäkringen), men man har ofta mycket lös egendom i huset som sammantaget är mycket värdefullt. Till exempel, en tvättmaskin, en diskmaskin, ett kylskåp, en frys, en torktumlare, en TV och en bil, kan sammantaget snabbt vara värda flera hundratusentals kronor. Välj därför ett lösörebelopp som reflekterar din lösa egendom, så att du kan få ett så heltäckande skydd som möjligt när du tecknar hemförsäkringen.

Populära hemförsäkringar 2023

Några populära hemförsäkringar i Sverige är:

Se en komplett lista över hemförsäkringar i Sverige 2023

Jämför hemförsäkringar

När du jämför försäkringar finns det flera viktiga saker du bör titta efter:

 • Hemförsäkringens skydd: Är hemförsäkringens skydd heltäckande?
 • Hemförsäkringens pris: Är hemförsäkringen prisvärd?
 • Tillägg: Har du specifika behov som hemförsäkringen kan förse via tillägg? Exempel är drulleförsäkring eller en utökad reseskyddsförsäkring.
 • Kundnöjdhet: Har försäkringsbolaget nöjda kunder?

Du bör alltid välja hemförsäkringen vars skydd är heltäckande för dig och ditt boende, som inte är för dyrt och som har hög kundnöjdhet.

Har du specifika behov som inte ingår i hemförsäkringen bör du se om försäkringsbolaget erbjuder dem som tillägg.

Billigaste försäkringen

Hos de flesta försäkringsbolag kan du se ditt pris direkt på försäkringsbolagets hemsida innan du ansöker eller tecknar hemförsäkringen.

Därför gör du så här för att se ditt pris och hitta den billigaste hemförsäkringen:

 1. Välj ett försäkringsbolag ovan: Det är oftast de digitala försäkringarna som låter dig se priset direkt på hemsidan, dock blir det allt vanligare bland försäkringsbolag. Ett populärt exempel är Hedvig. Välj en försäkring ur listan ovan och gå vidare till försäkringsbolaget.
 2. Välj att se ditt pris på hemsidan: Oftast är det en tydlig knapp du trycker för att se ditt pris på försäkringsbolagets hemsida, dock är det, som nämnt, inte alla som låter dig se priset på hemsidan. Finns inte menyvalet, prova en annan hemförsäkring.
 3. Logga in med BankID: Ofta verifierar du din identitet med BankID så att försäkringsbolaget kan räkna ut din premie.
 4. Se ditt pris: Försäkringsbolaget visar hur mycket försäkringen hade kostat dig.

Priset på en försäkring varierar för olika försäkringstagare, men genom att se hur mycket just ditt pris hade varit med olika försäkringsbolag kan du jämföra bolagen och välja försäkringen som är billigast för dig.

Några populära och relativt billiga hemförsäkringar: Hedvig, Evoli och Gjensidige.

Kom ihåg: Gå alltid igenom vad försäkringen täcker innan du tecknar. Priset är nämligen viktigt, men viktigare är att hemförsäkringen täcker det du behöver. Du kan alltid se vad hemförsäkringen täcker på försäkringsbolagets hemsida. Kom igång

För studenter

Hemförsäkringar för studenter är ofta billigare än hemförsäkringar för andra privatpersoner. Priserna varierar mellan försäkringsbolag men kan börja från belopp så låga som 100 kronor per månad.

För att teckna en hemförsäkring som student gör du följande:

 1. Besök sidan Hemförsäkring för studenter.
 2. Välj en hemförsäkring som är lämplig för dig ur listan över hemförsäkringar på sidan.
 3. Be försäkringsbolaget om ett kostnadsförslag.

Processen för att teckna en hemförsäkring är ofta snabb och du blir ofta kontaktad av försäkringsbolaget inom 1-3 arbetsdagar. I många fall ser du ditt pris direkt på försäkringsbolagets hemsida, innan du skickar in din ansökan. I andra fall får du ett prisförslag efter att du ansöker, som du kan tacka ja eller tacka nej till.

Vad som gäller i olika situationer

Nedan följer vad som gäller i olika situationer när det kommer till hemförsäkringen.

Skador på fönster

Fönsterrutan har gått sönder och du undrar om hemförsäkringen täcker dina skador.

Svaret är att Ja: Som regel täcker hemförsäkringen fönsterskador. Dock kan det fungera olika med olika hemförsäkringar och du bör alltid kontakta din hemförsäkring för att se vad som gäller för din skada.

Hemförsäkringar täcker alltid fönsterskador som orsakats av yttre orsaker, till exempel bollekar som lett till att ett fönster skadats eller att en fågel krockat mot rutan.

Om fönsterskadan däremot skett av inre orsaker behöver skadeorsaken ha varit oförutsedd och oavsiktlig för att hemförsäkringen ska täcka skadan.

Anmäl skada på ditt försäkringsbolags hemsida.

Lagkrav

Det finns inget lagkrav på att du har en hemförsäkring, dock bör alla ha en hemförsäkring.

Husskador är väldigt kostsamma och kan vara omöjliga att bekosta om något olyckligt inträffar. Till exempel kan en brandskada leda till att hela hus brinner ner, lösöre som går upp i rök och att man behöver betala för allt ur egen ficka. I en sådan situation är en hemförsäkring ovärderlig.

Det finns ingen lag på att man behöver teckna en hemförsäkring, dock bör alla teckna en så snart de flyttar in i ett boende.

Förråd

Förråd behöver inte försäkras separat och ingår som regel hemförsäkringen, dock gör du alltid bäst i att dubbelkolla det med försäkringsbolaget som du tecknar hemförsäkringen med för att vara extra säker på att förrådet skyddas.

Förstörd mat

Om kylen eller frysen gått sönder och mat gått i spillo ger hemförsäkringen ersättning för all mat som förstörts. Ersättningen är på ett totalbelopp om marknadsvärdet på all mat som förstörts.

Bedrägeri

Utsätts du för bedrägeri kan du få ersättning av din hemförsäkring. Hemförsäkringar ersätter nämligen förlorat gods vid stöld och brott, och kan därför ge ersättning vid bedrägeri. Ofta behöver du kunna bevisa bedrägerit.

Kontakta alltid din hemförsäkring för att ta reda på exakt vad som gäller för dig.

Förlorat bagage eller missat flyg

Det grundläggande reseskyddet gäller inte vid missat flyg eller förlorat bagage. För att få ersättning vid sådana utfall behöver du teckna en kompletterande reseförsäkring. Se reseförsäkringar

Försäkra hus utomlands

Av samma anledning som det är viktigt att försäkra hus hemma i Sverige är det viktigt att man även försäkrar sitt boende i utlandet.

Som regel kan du varken använda din svenska hemförsäkring för att försäkra ditt boende utomlands, eller teckna en ny hemförsäkring med samma försäkringsbolag. Svenska försäkringsbolag är nämligen sällan internationella och erbjuder sällan hemförsäkringar för bostäder utomlands.

För att försäkra ditt hus i utlandet behöver du kontakta ett hemförsäkringsbolag i det landet.

Du hittar hemförsäkringsbolag enklast genom att söka efter hemförsäkringar i samma land som du har ditt hus.

Processen är vanligtvis lik processen i Sverige:

 1. Du kontaktar en hemförsäkring i landet du har din bostad.
 2. Be om ett kostnadsförslag på försäkringsbolagets hemsida.
 3. Fyll i dina uppgifter på försäkringsbolagets hemsida.
 4. Skicka in din ansökan.
 5. Vänta på kontakt från försäkringsbolaget.

Så snart försäkringsbolaget kontaktar dig får du oftast ett prisförslag och kan gå igenom detaljerna för din hemförsäkring.

De 10 vanligaste länderna svenskar har bosättning i utanför Sverige är:

 1. USA
 2. Spanien
 3. Storbritannien
 4. Norge
 5. Frankrike
 6. Tyskland
 7. Finland
 8. Danmark
 9. Schweiz
 10. Italien
Statistik från SVIV

Vanliga frågor och svar

Vad ingår i en vanlig hemförsäkring?

En vanlig hemförsäkring inkluderar skydd för egendom, ansvarsförsäkring, rättsskydd, reseskydd samt överfallsskydd. Den täcker skador orsakade av brand, vatten, stöld, inbrott, vandalisering och naturolyckor.

Vad händer om man inte har en hemförsäkring?

Om man inte har en hemförsäkring riskerar man att stå för alla kostnader vid skador, stöld eller ansvarssituationer. Det kan leda till ekonomiska svårigheter och begränsat juridiskt stöd vid tvister.

Är det olagligt att inte ha hemförsäkring?

Det är inte olagligt att sakna hemförsäkring, men det rekommenderas starkt för att skydda sig mot oväntade händelser och ekonomiska konsekvenser. Det är dock obligatoriskt med trafikförsäkring för fordon.

Kan man bli nekad hemförsäkring?

Ja, försäkringsbolag kan neka att teckna hemförsäkring baserat på faktorer som risknivå, tidigare skadehistorik, betalningsanmärkningar eller om bostaden inte uppfyller vissa säkerhetskrav.