Försäkra villan

Jämför och Hitta Bästa Villaförsäkringen 2022

Villaförsäkringen är en av de viktigaste försäkringarna du bör teckna.

Försäkringen är en hemförsäkring och kan vara avgörande ifall något oturligt händer.

Till exempel ger försäkringen dig ersättning vid, bland annat:

 • Villabrand/Brandskador
 • Vatten-/Fuktskador
 • Villainbrott/Intrång

Med andra ord, brinner villan ner, om du får en dyr fuktskada eller om det blir inbrott så får du ersättning för skadan och behöver inte betala för totalrenoveringen av din villa.

För att komma igång med en villaförsäkring, välj någon av villaförsäkringarna i listan nedan och gå vidare.

För att lära dig mer om villaförsäkringar, hur de fungerar och vad de täcker/vad som ingår, klicka här.

Hedvig

Bästa villaförsäkringen för December 2022

Hedvig erbjuder en prisvärd och modern försäkring utan bindningstid. Försäkringen är helt digital och allt hanteras direkt genom appen. Skadeanmälan görs på bara några minuter. Försäkringsbolaget erbjuder hemförsäkringar, bilförsäkringar, olycksfallsförsäkringar och mer. Du ansöker snabbt genom Hedvigs hemsida, där du även kan ta del av prisuppgifter innan du signerar.

Översikt över villaförsäkringar i Sverige 2022

 • Populärast 2022
  Hedvig
  • Ny och modern hemförsäkring
  • 100% digital
  • Enkel och snabb skadeanmälan
  • Personlig hjälp fram till 22:00

  Om Hedvig

  En ny, modern och digital försäkring med många fördelar. Snabb skadeanmälan online med personlig hjälp, kostnadsfritt, fram till kl. 22:00 varje dag.

 • Evoli
  • Konkurrenskraftigt pris
  • Se pris direkt på sidan
  • Modernt & digitalt
  • Enkelt att teckna

  Om Evoli

  Ett digitalt försäkringsbolag med huvudsäte i Stockholm, Sverige. Med Evoli försäkrar du allt möjligt, digitalt och till konkurrenskraftiga priser.

 • Gjensidige
  • Stort nordiskt försäkringsbolag
  • Stort utbud av försäkringar
  • Teckna allt digitalt
  • Prisvärda försäkringar

  Om Gjensidige

  Ett av Nordens största försäkringsbolag med ett brett utbud av försäkringar. Teckna allt från bil- och hem- till djur- och olycksfallsförsäkring. Fullständigt digitalt.

Det här ingår i villaförsäkringen

Uppdaterad av Johan K.

Villaförsäkringar är hemförsäkringar med ett utökat skydd specialanpassat för villa- och radhusägare.

Försäkringen innehåller allt en vanlig hemförsäkring innehåller, men har även ett utökat skydd för tomten, hela fastighetsbyggnaden (inklusive tak och vägg) och angivna byggnader som finns på tomten, till exempel garage, attefallshus, pool, växthus, med mera.

Precis som hemförsäkringar ger villaförsäkringar ersättning vid:

 • Brand: Om villan brinner ner får du ersättning för renoverings-, reparations- och byggkostnader (ofta kallat ”brandförsäkring”).
 • Fukt och mögel: Får du en fukt- eller mögelskada får du ersättning för renoverings-, reparations- och byggkostnader.
 • Vatten och översvämning: Får du vattenskador får du ersättning för renoverings-, reparations- och byggkostnader.
 • Inbrott och intrång: Sker det inbrott i ditt hem får du ersättning för all stulet gods.
 • Skadedjur och insekter: Har du getingar, råttor, kackerlackor, löss, termiter eller andra skadedjur får du ersättning för att bli av med dem (s.k. ”skadedjurskontroll”, till exempel Anticimex).
 • M.m.

Villaförsäkringen ger inte bara ett heltäckande, och väldigt viktigt skydd för din villa, men den gäller även för hela tomten samt byggnader på tomten.

Utöver ovannämnda, ger villaförsäkringen även följande skydd:

 • Reseskydd: Du får ersättning för sjukhusvistelser, trubbel eller andra problem på resan.
 • Rättsskydd: Du får ersättning för rättskostnader vid tvister, juridiska ärenden, m.m.
 • ID-Skydd: Du får hjälp och vägledning vid identitetskapning och ID-stöld.
 • Överfallsskydd: Du får ersättning vid överfall, misshandel, angrepp, m.m.

Du kan lära dig mer om vad hemförsäkringar överlag täcker och varför de är viktiga att teckna på sidan för Vad hemförsäkringar täcker.

Ifall något oturligt inträffar kan villaförsäkringen vara den avgörande försäkringen som hjälper dig få bukt på problemet. Lista på villaförsäkringar

Hur du tecknar

Villaförsäkringar tecknas på följande sätt:

 1. Du väljer en villaförsäkring som du tycker passar dig. Se lista
 2. Du går vidare till försäkringsbolaget och väljer att teckna försäkringen.
 3. Väljer du en digital försäkring kan du oftast se ditt pris direkt på hemsidan innan du tecknar. Till exempel Hedvig.
 4. Ange dina uppgifter, signera intresseanmälan med BankID och skicka in.
 5. Klart!

Väljer du en digital försäkring betalar du för försäkringen direkt på hemsidan, ofta med Klarna, och villaförsäkringen träder därefter direkt ikraft. Det fungerar på precis samma sätt som vanliga webbutiker. Du köper villaförsäkringen online och är därefter omedelbart försäkrad.

Väljer du en mer traditionell försäkring väntar du på att försäkringsbolaget kontaktar dig efter att du skickat in din intresseanmälan. Därefter får du en faktura på posten, betalar, och du är därefter försäkrad.

Är du inte van vid att teckna försäkringar kan digitala försäkringar göra processen mycket enklare för dig.

Några populära, digitala villaförsäkringar är:

Kom igång med en villaförsäkring

Pris

Kostnaden för en villaförsäkring varierar mellan olika försäkringsbolag, dock kan du ofta se priset direkt på försäkringsbolagets hemsida.

Enligt Insplanet var snittpriset på en villaförsäkring år 2019: 6 317 kr/år.

Larm kan ge rabatterat pris

Ett larm installerat i villan kan i många fall ge ett rabatterat pris på villaförsäkringen.

Har du ett larm installerat i villan, eller planerar att installera ett larmsystem, kan du med fördel ta reda på om larmet ger dig en rabatterad premie på villaförsäkringen du planerar att teckna. I vissa fall kan försäkringen vara såpass billig att en rabatt varken behövs eller erbjuds, men i andra fall kan larmsystem ge en rabatt.

Undvik dubbelförsäkring

När du tecknar villaförsäkring är det vanligt att du löper risk för att dubbelt försäkra något, eftersom villaförsäkringens skydd är såpass stort.

Innan du tecknar bör du därför se över dina försäkringar, och ta reda på om någon försäkring omfattas av villaförsäkringen du planerar att teckna. Är det fallet kan du med fördel avsluta försäkringen för att spara pengar, innan du tecknar den nya villaförsäkringen.

Har du fler försäkringar som täcker samma sak kan du inte få dubbelersättning ifall en skada sker.

Du har rätt till ersättning på beloppet skadan omfattar och har du flera försäkringar kan du välja att anmäla skadan till respektive försäkringsbolag, men du kan inte få ut mer i ersättning än vad skadan är avser.

Hur du avslutar en villaförsäkring

Att avsluta en villaförsäkring är lika enkelt som det är att teckna försäkringen: Du kontaktar helt enkelt försäkringsbolaget och ber om att få avsluta villaförsäkringen.

Kom dock ihåg följande när du avslutar din villaförsäkring:

 • Vid flytt: Flyttar du bör du se till så att du är försäkrad under hela flytten. Har du, under processen, två boenden (ditt nya och gamla hem) kommer du att ha två hem-/villaförsäkringar under tiden du flyttar. Så snart du lämnat över ditt gamla boende till den nya ägaren bör du säga upp din gamla villaförsäkring.
 • Uppsägningstid 1 år: En villaförsäkring gäller alltid i ett år. Avslutar du villaförsäkringen så säger du upp avtalet och försäkringen förnyas inte när den löper ut. Vill du avsluta försäkringen i förtid och få pengar tillbaka kan det i vissa fall vara möjligt, dock inte alltid. Du kontaktar försäkringsbolaget och hör med dem om möjligheten.

Skillnad mellan villa- och hemförsäkring

Som nämnt ovan finns få men distinkta skillnader mellan villa- och hemförsäkringar:

Likheten mellan försäkringarna är att i villaförsäkringen ingår allt som ingår i hemförsäkringen.

Skillnaden är att villaförsäkringen ger ett utökat skydd för tomten. Allt som finns på tomten omfattas av villaförsäkringen.

Exempel på objekt villaförsäkringen täcker men som hemförsäkringen inte täcker:

 • Fastighetsexteriör (tak och väggar).
 • Externa värmepumpar, Generatorer, Solceller, m.m.
 • Bastu, Garage, Attefallshus, Förråd, m.m. på tomt (inklusive tomt).
 • Pool.
 • Trädgård.
 • M.m.

Med andra ord ger villaförsäkringen ett heltäckande skydd för hela tomten, villafastigheten och är anpassad för villaägare. Är du villaägare bör du teckna en villaförsäkring och i annat fall (t.ex. om du bor i lägenhet) räcker en grundläggande hemförsäkring. Kom igång

Gammalt hus

Har du ett gammalt hus är det extra viktigt att teckna en villaförsäkring. Gamla hus är nämligen mer skadebenägna och kan vara dyrare att renovera, eftersom mer kan behöva renoveras ifall en skada sker.

Var medveten om att försäkringspremien sannolikt kommer vara högre när du försäkrar en gammal villa på grund av den ökade skaderisken försäkringsbolaget behöver ta.

Du kan alltid jämföra priserna du kan få bland villaförsäkringar innan du väljer att gå vidare med någon. Är priset på försäkringen för dyrt behöver du inte gå vidare med den försäkringen.

Kom igång

Av

Johan K.

Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Vad är en villaförsäkring?

En villaförsäkring är en försäkring för din villa. Försäkringen täcker bland annat skador och olycksfall som kan ske i villan och på tomten.

Vad täcker en villaförsäkring?

Ska, eller har du tecknat en hemförsäkring och funderar lite över vilket skydd som egentligen ingår? Att veta vad som i...

Hur vet jag vilken villaförsäkring jag har?

En hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna att ha när det kommer till ens boende. Därför är det viktigt att...

Vad kostar en villaförsäkring?

Priset på en villaförsäkring varierar mellan olika försäkringsbolag. På Payup hittar du villaförsäkringar du kan jämföra och med de flesta försäkringar kan du se ditt pris direkt på försäkringsbolagets hemsida.