Försäkra hemmet som student

Studentförsäkring: Hemförsäkring För Studenter 2022

När man flyttar hemifrån är en hemförsäkring (s.k. studentförsäkring för studenter) en av de viktigaste försäkringarna man bör teckna.

Försäkringen ger dig skydd ifall något skulle hända med din bostad, egendom i bostaden eller om något skulle inträffa i bostaden (till exempel inbrott).

Studentförsäkringen ger dig en stor trygghet, är prisvärd och kan vara ovärderlig ifall något olyckligt skulle inträffa.

För att teckna en studentförsäkring gör du så här:

 1. Välj någon av nedanstående studentförsäkringar.
 2. Se ditt pris direkt på försäkringsbolagets hemsida.
 3. Välj att teckna en försäkring och ange dina uppgifter.
 4. Skicka in din förfrågan och vänta på kontakt från försäkringsbolaget.
 5. Försäkringsbolaget kommer ge dig en offert som du kan tacka ja till.

Så snart du tackar ja till offerten träder försäkringen ikraft och du an nu känna dig trygg i att din bostad är försäkrad.

Du kan lära dig mer om studentförsäkringar, hur de fungerar, vad du bör tänka på innan du tecknar och när försäkringarna kan gälla genom att klicka här.

För att teckna en studentförsäkring, klicka här.

Evoli

Bästa studentförsäkringen för December 2022

Evoli erbjuder digitala konsumentförsäkringar. Företagets produkter omfattar hemförsäkringar och bilförsäkringar. Du ansöker om försäkringarna och kan administrera dem online, på företagets hemsida. Kundsupport finns tillgängligt vid behov, dygnet runt, alla dagar i veckan.

Översikt över studentförsäkringar i Sverige 2022

 • Populärast 2022
  Evoli
  • Konkurrenskraftigt pris
  • Se pris direkt på sidan
  • Modernt & digitalt
  • Enkelt att teckna
  Om Evoli:

  Ett digitalt försäkringsbolag med huvudsäte i Stockholm, Sverige. Med Evoli försäkrar du allt möjligt, digitalt och till konkurrenskraftiga priser.

 • Hedvig
  • Ny och modern hemförsäkring
  • 100% digital
  • Enkel och snabb skadeanmälan
  • Personlig hjälp fram till 22:00
  Om Hedvig:

  En ny, modern och digital försäkring med många fördelar. Snabb skadeanmälan online med personlig hjälp, kostnadsfritt, fram till kl. 22:00 varje dag.

 • Gjensidige
  • Stort nordiskt försäkringsbolag
  • Stort utbud av försäkringar
  • Teckna allt digitalt
  • Prisvärda försäkringar
  Om Gjensidige:

  Ett av Nordens största försäkringsbolag med ett brett utbud av försäkringar. Teckna allt från bil- och hem- till djur- och olycksfallsförsäkring. Fullständigt digitalt.

Studentförsäkringar: Allt du behöver veta

Uppdaterad av Johan K.

En studentförsäkring är en hemförsäkring avsedd för studenter.

Precis som vanliga hemförsäkringar är studentförsäkringar en av de viktigaste försäkringarna du bör teckna så snart du flyttar hemifrån.

Det här ingår

I studentförsäkringen ingår skydd för:

 • ditt hem
 • din egendom i hemmet
 • vitvaror, elektronik och andra ”lösa” föremål i hemmet
 • olycksfall som sker i hemmet
 • skador som sker på huset (brand, vattenskador, fuktskador, m.m.)
 • inbrott, stöld eller annat

Du kan se exakt vad en student- och hemförsäkring täcker på sidan Vad hemförsäkringen täcker.

Skillnaden mellan studentförsäkring och hemförsäkring

Som nämnt ovan är en studentförsäkring en hemförsäkring för studenter.

Det enda som skiljer studentförsäkringen från hemförsäkringen är att studentförsäkringen ofta är billigare. Anledningen är att studenter ofta har färre föremål i hemmet, husen är mindre och det finns mindre att försäkra i hemmet jämfört med större familjehus. Resultatet blir en mycket billigare försäkring för dig som student.

Kostnad

Priset på en studentförsäkring varierar naturligtvis mellan olika försäkringsbolag men börjar som regel ofta från 100 kronor per månad.

Detta står som kontrast mot vanligare hemförsäkringar, som i regel börjar från 150 kronor per månad.

Genom att välja en studentförsäkring sparar du alltså pengar på din hemförsäkring.

Därför bör du teckna en studentförsäkring

Enligt Payup är en studentförsäkring (d.v.s. en hemförsäkring) ett måste och trots att det inte är något lagkrav på att man tecknar en studentförsäkring så bör alla ha en.

Nedan följer några stora anledningar till varför du bör teckna en studentförsäkring:

 • Skyddar dig vid husskador som kräver renovering: Vanliga exempel är brandskador, vattenskador, fuktskador, med mera. Husskador kräver ofta dyra renoveringar för att åtgärda och uppgår inte ovanligen till hundratusentals kronor. Beroende på husskada kan du i vissa fall även behöva ett tillfälligt boende under tiden renoveringen genomförs. Studentförsäkringen ger dig ersättning även för det tillfälliga boendet. Försäkringen kan vara ovärderlig i sådana situationer.
 • Skyddar dig vid inbrott: Skulle du vara med om ett inbrott och gå miste om ägodelar ger studentförsäkringen dig ersättning för all egendom du förlorat.
 • Skyddar dig vid olycksfall: Är du med om ett olycksfall, skadar dig eller med om något annat olyckligt kan du få ersättning av din studentförsäkring.
 • Skyddar dig vid utlandsresor: Är du utomlands får du ett reseskydd som bland annat täcker för sjukhusvistelser och vårdkostnader om du skulle vara med om en olycka i utlandet.

Kort förklarat är en student- och hemförsäkring en av de viktigaste försäkringarna man kan teckna och en försäkring alla bör teckna när de flyttar hemifrån.

Läs mer om vilka försäkringar du bör ha 2022

Studentförsäkringar är samma oavsett boende

Hur du bor spelar ingen roll i hur studentförsäkringen fungerar och du kan teckna en oavsett om du bor i bostadsrätt, hyresrätt, studentkorridor, lägenhet eller någon annan bostadsform.

Tänk så här när du jämför studentförsäkringar

När du jämför studentförsäkringar finns det några saker du alltid behöver se över för att hitta den bästa studentförsäkringen för dig.

I din jämförelse av studentförsäkringar bör du alltid se över följande:

 • Studentförsäkringens skydd: Ger studentförsäkringen ett heltäckande skydd för såväl husskador som olycksfall i hemmet? Som regel ger de allra flesta studentförsäkringar heltäckande skydd, men det är alltid bra att se över vad studentförsäkringen täcker, för att veta om du behöver lägga till diverse skydd som tillägg med en studentförsäkring eller om du får skyddet inkluderat direkt med en annan studentförsäkring.
 • Studentförsäkringens pris: Är studentförsäkringen prisvärd?
 • Tillägg: Har du specifika behov som studentförsäkringen förser via tillägg? Exempel är drulle-/allriskförsäkring som är ett populärt tillval bland studentförsäkringar. Se vad drulle-/allriskförsäkring är
 • Kundnöjdhet: Har försäkringsbolaget nöjda kunder?

Välj alltid en studentförsäkring som erbjuder ett så heltäckande skydd som möjligt, till ett så fördelaktigt pris så möjligt, med så få tillägg som möjligt (ju mer som ingår i själva hemförsäkringen, desto bättre) och som har så god kundnöjdhet som möjligt.

Ovan listas några av de populäraste studentförsäkringarna just nu.

Studentförsäkring utomlands

Studerar du utomlands finns det olika försäkringar som lämpar sig för olika situationer:

 • Studentförsäkring: Om du vill försäkra ditt boende i utlandet.
 • Utlandsstudieförsäkring/Reseförsäkring: Om du vill försäkra dig själv som person i utlandet.

Planerar du inte att försäkra ditt boende utomlands, utan endast söker en försäkring för dig själv som person så är det en utlandsstudieförsäkring, eller reseförsäkring, du bör teckna.

Reseförsäkringen ger dig bland annat skydd för följande:

 • Olycksskada eller akut sjukdom
 • Otursskydd (t.ex. om du tappar något eller råkar ha sönder något du äger)
 • Ansvar och rättsskydd (t.ex. om du krävs på skadestånd för person- eller sakskada)
 • Överfallsskydd (t.ex. om du utsätts för våld, överfall eller angrepp)

Försäkringen kan även ge dig ersättning för flygbiljetter om något till exempel hänt hemma och du akut behöver köpa resebiljetter för att åka hem igen.

Var medveten om: Utlands-/Reseförsäkring

I många fall marknadsförs ”utlandsstudieförsäkringar” som något annat än en reseförsäkring men utlandsstudieförsäkringar och reseförsäkringar utgörs av samma typ av försäkring: en reseförsäkring. Båda försäkringarna är reseförsäkringar.

Försäkringsbolag kan ha olika paket anpassade för olika situationer, till exempel för utlandsstudier, men har du redan en reseförsäkring bör du inte komplettera med en ny utlandsstudieförsäkring. Kontakta istället ditt befintliga försäkringsbolag, ta reda på om reseförsäkringen inte täcker något som en annan utlandsstudieförsäkring hade täckt och om din befintliga reseförsäkring saknar något, säg upp den och teckna därefter en annan rese-/utlandsstudieförsäkring.

Du bör inte ha både en reseförsäkring och en utlandsstudieförsäkring för de är i grund och botten samma sak: reseförsäkringar.

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar
Vad är en studentförsäkring?

En studentförsäkring är en hemförsäkring för studenter.

Vad täcker en studentförsäkring?

Ska, eller har du tecknat en hemförsäkring och funderar lite över vilket skydd som egentligen ingår? Att veta vad som i...

Hur vet jag vilken studentförsäkring jag har?

En hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna att ha när det kommer till ens boende. Därför är det viktigt att...

Vad kostar en studentförsäkring?

Priset på en studentförsäkring varierar mellan olika försäkringsbolag. På Payup hittar du studentförsäkringar du kan jämföra. Välj studentförsäkringen som passar dig och se ditt pris direkt på försäkringens hemsida.