Försäkra hästen

Hästförsäkring: Jämför och Hitta Bästa Försäkringen 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Dunstan

Bästa hästförsäkringen 2023 enligt Payup

Dunstan är den bästa hästförsäkringen enligt Payup. Dunstan erbjuder specialiserade försäkringslösningar för hästar och gårdar, skapade av branschexperter. Deras heltäckande försäkring inkluderar allt från rid- till avelshästar, med unika förmåner som ersättning från första kronan och upp till 150 000 SEK för veterinärvård.

Se Dunstans villkor

Jämför 1 st. hästförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Dunstan logo
  • För häst- och gårdsägare
  • Ersättning från första kronan
  • Veterinärvård upp till 150 000 KR
  • Heltäckande skydd

  Dunstan

  Försäkringen för dig som söker trygghet för både häst och gård. Dunstans hästförsäkringar är omfattande, heltäckande och utformade för häst- och gårdsägare.

Vad en hästförsäkring innebär

En hästförsäkring är en typ av djurförsäkring som ger ekonomiskt skydd för hästägare mot en rad olika risker, inklusive sjukdom, skada, förlust eller död. Det kan också omfatta ansvarsförsäkring om hästen orsakar skada på tredje part. Precis som andra typer av försäkringar, betalar hästägaren en månatlig eller årlig premie i utbyte mot denna täckning.

Vad som ingår i en hästförsäkring

Innehållet i en hästförsäkring kan variera betydligt, beroende på både försäkringsbolaget och den specifika försäkringsplanen som väljs. Det finns dock ett antal skydd som oftast inkluderas:

 • Livförsäkring: Denna del täcker ersättning om din häst dör eller måste avlivas på grund av en olycka, sjukdom eller skada.
 • Veterinärvårdsförsäkring: Denna del täcker kostnaden för nödvändig medicinsk behandling på grund av olycka, sjukdom eller skada.
 • Ansvarsförsäkring: Detta skyddar ägaren om hästen orsakar personskada eller skada på annans egendom.
 • Förlust av användning: Detta innebär ersättning om hästen inte längre kan användas för det den var försäkrad för, till exempel tävlingsridning, på grund av en olycka, sjukdom eller skada.
 • Olycksfallsskydd: Täcker akut veterinärvård efter olycksfall.

Vad som inte ingår i en hästförsäkring

Det finns vissa saker som hästförsäkringen vanligtvis inte täcker. Dessa inkluderar:

 • Förebyggande vård: Rutinmässig veterinärvård, såsom vaccinationer, avmaskning, hovvård och tandvård, är oftast inte inkluderade i en hästförsäkring.
 • Pre-existerande tillstånd: Om din häst redan har en sjukdom eller skada när du köper försäkringen, kommer kostnaderna för behandling av detta tillstånd förmodligen inte att täckas.
 • Vanvård: Skador eller sjukdomar som uppstår till följd av försummelse eller missbruk täcks inte av försäkringen.
 • Vissa specifika sjukdomar eller skador: Beroende på försäkringsbolaget och den specifika policyn, kan vissa sjukdomar eller skador vara undantagna från täckning.

Anledningar till varför hästförsäkringen är viktig

Hästförsäkringen är viktig eftersom den ger ekonomiskt skydd och trygghet för hästägare. Veterinärvård kan bli mycket dyr, särskilt om din häst drabbas av en allvarlig sjukdom eller skada. Med rätt försäkring kan du fokusera på att ge din häst den bästa möjliga vården, utan att oroa dig för hur du ska betala för det. Dessutom kan ansvarsförsäkring skydda dig ekonomiskt om din häst skadar någon annan eller någon annans egendom.

Att ha en hästförsäkring är ett tecken på ansvarsfullt hästägande. Det visar att du är förberedd att ta hand om din häst, oavsett vad framtiden kan ha i beredskap. Att ta hand om en häst är en stor åtagande och en hästförsäkring hjälper till att säkerställa att du kan uppfylla det åtagandet, oavsett vilka utmaningar du kan stöta på.

Kostnad för en hästförsäkring

Kostnaden för en hästförsäkring är vanligtvis mellan 200 och 1500 kr i månaden, beroende på en mängd olika faktorer, såsom:

 • Försäkringsbolaget: Olika försäkringsbolag har olika prissättningssystem, och premien kan därför variera beroende på vilket bolag du väljer.
 • Hästens värde: Ju högre värde hästen har, desto högre blir oftast premien. Detta beror på att försäkringsbolaget kommer att behöva betala ut mer pengar om hästen dör eller måste avlivas.
 • Hästens ålder och hälsa: Äldre hästar och de med befintliga hälsotillstånd kan vara dyrare att försäkra eftersom de löper större risk att bli sjuka eller skadade.
 • Typen av täckning: Ju mer omfattande täckning du väljer, desto högre blir premien. Till exempel kommer en policy som inkluderar livförsäkring, veterinärvård, ansvar och förlust av användning att vara dyrare än en som bara erbjuder grundläggande täckning.
 • Din geografiska plats: I vissa områden kan veterinärvård vara dyrare, vilket kan påverka kostnaden för din försäkring.
 • Hästens användning: Tävlingshästar eller hästar som används för kommersiella ändamål, som ridskolor, kan ha en högre premie på grund av ökad risk för skada.

För att veta exakt hur mycket en hästförsäkring hade kostat för dig, kan du använda Payup på följande sätt:

 1. Skrolla upp till listan över hästförsäkringar ovan.
 2. Välj en lämplig hästförsäkring ur listan och klicka på Se ditt pris.
 3. Följ stegen hos det valda försäkringsbolaget för att se ditt pris. Detta kan visas direkt på hemsidan eller tillhandahållas genom ett icke-bindande prisförslag som försäkringsbolaget erbjuder.

Kom ihåg att den billigaste försäkringen inte alltid är den bästa. Det är viktigt att försäkringen täcker de potentiella riskerna som din häst kan stöta på och att du känner dig bekväm med nivån på täckning och självrisk.

Vanliga frågor och svar