Försäkra MC

Jämför och Hitta Bästa Motorcykelförsäkringen 2023

Kom igång med den rätta motorcykelförsäkringen som passar dig.

För att teckna en motorcykelförsäkring, gör så här:

 1. Skrolla ner till listan över MC-försäkringar nedan.
 2. Jämför försäkringarna i listan och se ditt pris.
 3. Välj försäkringen som passar dig och som ger dig det skydd du behöver.

Kom igång

Innan man tecknar en motorcykelförsäkring är det viktigt att veta hur försäkringen fungerar och vad den täcker. För att lära dig om hur motorcykelförsäkringar fungerar och vad du behöver veta innan du tecknar en motorcykelförsäkring, klicka här. För att komma igång med en motorcykelförsäkring, klicka här.

Gjensidige

Bästa motorcykelförsäkringen för Juni 2023

Gjensidige är den bästa motorcykelförsäkringen enligt Payup. Gjensidige är ett av Nordens största försäkringsbolag och erbjuder en rad olika försäkringar för både dig själv och dina ägodelar. Du kan till exempel teckna hem- eller husförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring och djurförsäkring. Bolaget erbjuder försäkringar för både företag och privatpersoner, vilket innebär att du kan få ett komplett försäkringsskydd genom att teckna försäkringar hos bolaget.

Se ditt pris Läs mer om varför Gjensidige är bäst

Jämför & Hitta

Översikt över motorcykelförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Gjensidige
  • Stort nordiskt försäkringsbolag
  • Stort utbud av försäkringar
  • Teckna allt digitalt
  • Prisvärda försäkringar

  Gjensidige

  Ett av Nordens största försäkringsbolag med ett brett utbud av försäkringar. Teckna allt från bil- och hem- till djur- och olycksfallsförsäkring. Fullständigt digitalt.

 • Svedea
  • Stort försäkringsbolag
  • Försäkra både hund och katt
  • Stor kundnöjdhet
  • 20% juniorrabatt

  Svedea

  Stort försäkringsbolag som erbjuder många olika försäkringar, bland annat hund-, katt- och uppfödarförsäkringar. Juniorrabatt på 20% för nyfödda djur.

Vad en motorcykelförsäkring är

En motorcykelförsäkring (MC-försäkring) är en typ av fordonsförsäkring som ger ekonomiskt skydd och täckning för motorcyklar (MC) och deras ägare. Precis som med bilförsäkringar så finns det olika motorcykelförsäkringar som erbjuder varierande täckningsnivåer. Syftet med en MC-försäkring är att skydda motorcykelägaren mot kostnader som kan uppstå vid olyckor, stöld, skador eller ansvarsskador.

Det finns tre sorters motorcykelförsäkringar:

 • Trafikförsäkring: Den grundläggande och obligatoriska försäkringen som krävs för att få använda en motorcykel på allmänna vägar. Den täcker person- och egendomsskador som du kan orsaka andra vid en olycka, men den täcker inte skador på din egen motorcykel.
 • Halvförsäkring: Inkluderar trafikförsäkring samt ytterligare täckning för brand, stöld och glasskador. Den täcker dock fortfarande inte skador på din egen motorcykel vid en kollision.
 • Helförsäkring: Den mest omfattande försäkringen och inkluderar allt som trafik- och halvförsäkring täcker, samt täckning för skador på din egen motorcykel vid en olycka. Helförsäkring kan också inkludera extra tillägg, såsom rättsskydd, assistans och skydd för personskador.

Det är viktigt att jämföra olika försäkringsbolags erbjudanden och välja en försäkring som bäst passar dina behov och din budget. Tänk på att priset på en motorcykelförsäkring kan variera beroende på faktorer som motorcykelns ålder, modell, värde och din egen ålder, erfarenhet och körhistorik.

Relaterat: Vad täcker en bilförsäkring?

Kostnad

Kostnaden för en MC-försäkring är mellan 1500 kr och 4000 kr per år, beroende på flera faktorer, såsom försäkringstypen, motorcykelns värde, ålder och modell, ägarens ålder och ägarens körhistorik.

Faktorerna som avgör hur mycket en MC-försäkring kostar är:

 • Typ av försäkring: Kostnaden för en trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring skiljer sig åt eftersom de erbjuder olika nivåer av täckning.
 • Motorcykelns ålder, modell och värde: Dyrare och nyare motorcyklar tenderar att ha högre försäkringspremier eftersom de är dyrare att reparera eller ersätta.
 • Ägarens ålder, erfarenhet och körhistorik: Yngre förare och de med mindre erfarenhet kan förvänta sig högre premier, eftersom de anses vara en högre risk. Förare med en historik av trafikolyckor eller överträdelser kan också stöta på högre kostnader.
 • Geografiskt område: Kostnaden för en MC-försäkring kan variera beroende på var du bor och kör. Vissa områden kan ha högre risk för stöld, vandalism eller olyckor, vilket kan leda till högre premier.
 • Självrisk: Om du väljer en högre självrisk (det belopp du betalar själv vid en skada innan försäkringsbolaget täcker resten), kan det resultera i en lägre försäkringspremie (månadskostnad).

Eftersom kostnaden för en MC-försäkring varierar mycket beroende på dessa faktorer, är det bäst att se ditt pris på försäkringsbolagens hemsidor och be om offerter. Jämför priserna och täckningen för att hitta en försäkring som passar dina behov och budget.

Att hitta den billigaste MC-försäkringen

Eftersom kostnaden för en MC-försäkring varierar och beror på flera faktorer, är det högst individuellt vilken den billigaste MC-försäkringen. På Payup är Gjensidige den i genomsnitt billigaste MC-försäkringen. För att ta reda på vilket pris du hade kunnat få, besök Gjensidige och se ditt pris.

Hur du tecknar

För att teckna en MC-försäkring, gör så här:

 1. Skrolla upp till listan över MC-försäkringar ovan.
 2. Jämför försäkringarna i listan.
 3. Se ditt pris, gå vidare och följ stegen för att teckna försäkringen.

Vilken motorcykelförsäkring du ska välja

När du väljer en MC-försäkring är det viktigt att du tar hänsyn till din specifika situation och behov. Tänk på följande faktorer:

 • Typ av försäkring: Det finns olika MC-försäkringar, såsom trafikförsäkring, delkasko eller helkasko. Tänk på vad som är viktigt för dig att täcka och välj en försäkring som passar dina behov.
 • Täckning: Se till att du förstår vad som ingår och inte ingår i din försäkring. Vissa försäkringar kan ha begränsningar eller undantag som du behöver vara medveten om.
 • Självrisk: Ta reda på vad din självrisk är och se till att du är bekväm med det beloppet. En högre självrisk kan betyda lägre premie, men också högre kostnader för dig om något händer.
 • Försäkringsbolag: Jämför olika försäkringsbolag och se vilka som har bra rykte och omdömen från tidigare kunder. Kolla också upp vad som sägs i olika forum och på sociala medier för att få en uppfattning om hur försäkringsbolagen fungerar i praktiken.
 • Pris: Självklart är priset också en viktig faktor när du väljer en motorcykelförsäkring. Jämför olika priser från olika försäkringsbolag och se vad som passar din budget.

Att välja rätt motorcykelförsäkring kan vara en viktig investering för att skydda din motorcykel och dig själv i händelse av en olycka eller skada. Tänk noggrant igenom dina behov och välj en försäkring som passar dig och din MC.

Relaterat: Mopedförsäkring

Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar det att försäkra en motorcykel?

Kostnaden för att försäkra en motorcykel ligger mellan 1500 kr och 4000 kr per år, beroende på faktorer som försäkringstyp, motorcykelns värde, förarens ålder och erfarenhet samt geografiskt område. Jämför offerter för att hitta bästa pris.

Vid vilken ålder blir MC-försäkring billigare?

MC-försäkring blir ofta billigare när föraren är över 25 år, eftersom äldre och mer erfarna förare anses vara lägre risk. Det kan dock variera mellan försäkringsbolag.

Vad kostar en lätt MC att försäkra?

Kostnaden för att försäkra en lätt MC varierar, men normalt sett börjar priserna från cirka 1500 kr/år. Faktorer som försäkringstyp och förarens erfarenhet påverkar priset.

Vilken försäkring täcker skador vid vilt?

Bilförsäkringen som täcker viltskador och viltkollisioner är vagnskadeförsäkringen. Vagnskadeförsäkringen ingår i helfö...Läs mer