Försäkra bilen

Bilförsäkringar För Unga (Under 25 År): Jämför och Hitta

Premiekostnaden på en bilförsäkring är bland annat baserad på ens körhistorik. Som ung, eller ny körkortstagare så har man ingen historik att visa upp och försäkringspremien reflekterar oftast detta. Därför så är bilförsäkringar ofta dyrare för unga jämfört med äldre förare, som exempelvis förare vid 35-års åldern som inte haft stora körskador de senaste åren. Som ung är det därför viktigt att jämföra försäkringar istället för att välja första bästa bilförsäkring som man stöter på.

Nedan följer bilförsäkringar som du kan jämföra innan du väljer att gå vidare med en. Jämför och välj den billigaste bilförsäkringen för dina behov.

För information om vad en bilförsäkring täcker och hur de fungerar, klicka här. För information om bilförsäkringar för unga och hur de fungerar, klicka här. För att komma igång med en bilförsäkring, klicka här.

Hedvig

Bästa bilförsäkringen för unga för Mars 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Hedvig är den bästa bilförsäkringen för unga enligt Payup. Hedvig erbjuder en prisvärd och modern försäkring utan bindningstid. Försäkringen är helt digital och allt hanteras direkt genom appen. Skadeanmälan görs på bara några minuter. Försäkringsbolaget erbjuder hemförsäkringar, bilförsäkringar, olycksfallsförsäkringar och mer. Du ansöker snabbt genom Hedvigs hemsida, där du även kan ta del av prisuppgifter innan du signerar.

Jämför & Hitta

Översikt över bilförsäkringar för unga 2023

 • Populärast 2023
  Hedvig
  • Digital skadeanmälan 24/7 i appen
  • Personlig hjälp fram till 22.00
  • Förare under 25 utan högre självrisk
  • Laga stenskott kostnadsfritt
  Om Hedvig:

  En ny, modern och digital försäkring med många fördelar. Snabb skadeanmälan online med personlig hjälp, kostnadsfritt, fram till kl. 22:00 varje dag.

 • Gjensidige
  • Stort nordiskt försäkringsbolag
  • Stort utbud av försäkringar
  • Teckna allt digitalt
  • Prisvärda försäkringar
  Om Gjensidige:

  Ett av Nordens största försäkringsbolag med ett brett utbud av försäkringar. Teckna allt från bil- och hem- till djur- och olycksfallsförsäkring. Fullständigt digitalt.

 • Evoli
  • Konkurrenskraftigt pris
  • Se pris direkt på sidan
  • Modernt & digitalt
  • Enkelt att teckna
  Om Evoli:

  Ett digitalt försäkringsbolag med huvudsäte i Stockholm, Sverige. Med Evoli försäkrar du allt möjligt, digitalt och till konkurrenskraftiga priser.

 • OKQ8
  • Billig försäkring
  • Tillägg för att slippa självrisk
  • Heltäckande försäkring
  • Samarbete med Gjensidige
  Om OKQ8:

  En av marknadens billigaste bilförsäkring, framtaget i samarbete med Gjensidige. Slipp självrisken med BackUp Plus.

Om bilförsäkringar för unga förare

Uppdaterad av Johan K.

I Sverige kan du ta ditt körkort som tidigast vid 18 års ålder. Den som har en egen bil behöver enligt lag även teckna en bilförsäkring. Den lägsta nivå försäkring som man kan teckna är en trafikförsäkring.

Nedan följer mer information kring vad som gäller vid fordonsförsäkring samt hur de fungerar för personer under 25 år, vad bilförsäkringar baseras på och vilken som kan vara den bästa bilförsäkringen för unga.

Försäkra bil under 25

Är du 25 år gammal eller yngre så behöver du precis som en erfaren bilförare försäkra bilen. Bilförsäkringen är en trygghet när du ska köra bil samt vistas i trafik med andra trafikanter och bilister. Samma sak gäller om du ska köra båt eller motorcykel, då behövs det båtförsäkring eller MC-försäkring för att framföra fordonet. Är olyckan framme så är de ekonomiska konsekvenserna lättare att hantera med en bilförsäkring.

Vad bilförsäkringen baseras på

Bilförsäkringen baseras på förarens körhistorik för att fastställa ”risken”, vilket i regel innebär att en erfaren förare som inte haft många olycksfall erbjuds en lägre premiekostnad än den som nyligen tagit körkort och som är under 25 år.

”Premie” är benämningen för den avgift som försäkringsbolaget tar ut för att försäkra ett objekt under en viss tid. I dag är utbudet stort när det gäller försäkringsupplägg och det kan vara bra att jämföra försäkringsbolag innan man väljer en bilförsäkring att gå vidare med.

Jämför bilförsäkring

När du som ung förare ska teckna försäkring till din bil, båt eller motorcykel så är det alltid en god idé att jämföra olika upplägg. En försäkring som är ideal för en person behöver inte vara lika optimal för en annan förare. Det gäller att ha en bra uppfattning om dina körvanor och självklart även utgå från fordonet i sig.

 • Utgå från körvanor och förutsättningar
 • Kontrollera tillstånd
 • Begär ny offert innan förnyelse

Statistiken visar att unga förare under 25 i högre grad riskerar att drabbas av körskador eller olyckor i samband med trafik. Därför är försäkringen för unga bilförare dyrare än för äldre och mer erfarna försäkringstagare. Körhistoriken används helt enkelt av försäkringsbolag för att säkerställa förarrisken. Ju längre körtid utan skador desto större chans är det att man får en lägre premiekostnad.

Läs mer: Var kan jag jämföra fordonsförsäkringar?

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Vad täcker en bilförsäkring?

En bilförsäkring täcker skador som kan uppstå på din bil vid en olycka, stöld eller andra skadefall. Det finns tre olik...

Vad kostar en bilförsäkring för unga?

Bilförsäkringar kostar olika hos olika försäkringsbolag vilket är varför det alltid är bra att jämföra försäkringsbolag innan man går vidare med ett.

Vilket försäkringsbolag man ska välja?

Försäkringsbolag täcker alla samma sak och den största skillnaden är priset. Man bör således välja försäkringsbolag som har nöjda kunder och låga priser.

Vilken bilförsäkring har jag?

Du köper en bil, begagnad eller ny, och samtidigt tecknar du en bilförsäkring. Du läser på och kollar så att du verklig...