Försäkra husdjuret

Jämför och Hitta Bästa Djurförsäkringen 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Dunstan

Bästa djurförsäkringen 2023 enligt Payup

Dunstan är den bästa djurförsäkringen enligt Payup. Dunstan erbjuder specialiserade försäkringslösningar för hästar och gårdar, skapade av branschexperter. Deras heltäckande försäkring inkluderar allt från rid- till avelshästar, med unika förmåner som ersättning från första kronan och upp till 150 000 SEK för veterinärvård.

Se Dunstans villkor

Jämför djurförsäkringar

Lista över djurförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Dunstan logo
  • Försäkring för häst- och gårdsägare
  • Ersättning från föesta kronan
  • Veterinärvård upp till 150 000 SEK
  • Brett, omfattande och heltäckande skydd

  Dunstan

  Försäkringen för dig som söker trygghet för både häst och gård. Dunstans hästförsäkringar är omfattande, heltäckande och utformade för häst- och gårdsägare.

 • FurryChamp logo
  • Djurförsäkring för hund & katt
  • Skydd mot tidigare hälsobesvär
  • Snabb utbetalning
  • Obegränsat antal FirstVet-besök

  FurryChamp

  En ny och modern djurförsäkring för hund och katt med flera unika fördelar, såsom skydd även mot tidigare hälsobesvär och utbetalning av ersättningsbelopp inom 48 timmar.

 • Hedvig logo
  • Ny och modern hemförsäkring
  • 100% digital
  • Enkel och snabb skadeanmälan
  • Personlig hjälp fram till 22:00

  Hedvig

  En ny, modern och digital försäkring med många fördelar. Snabb skadeanmälan online med personlig hjälp, kostnadsfritt, fram till kl. 22:00 varje dag.

 • Lassie logo
  • Ny och modern djurförsäkring
  • 100% digital
  • Inga rasspecifika krav
  • Uppfödarförsäkring

  Lassie

  Ny, modern och digital djurförsäkring för hund och katt. Försäkringen hjälper dig från start till slut såväl innan som efter skadan uppstår.

Vad en djurförsäkring är

En djurförsäkring är en försäkring som ger dig ersättning för kostnader som kan uppstå ifall något skulle inträffa ditt djur. Det är ett komplett paket som täcker allt från veterinärvårdskostnader, stöld, olyckor, m.m.

Därför bör du teckna en djurförsäkring

Det finns flera anledningar till varför du bör teckna en djurförsäkring.

De främsta anledningarna är:

 • Höga veterinärvårdsavgifter: Djurproblem kan vara plötsliga och är ofta dyra. Till exempel kan en livmoderinflammation för en hund kosta uppemot 20 000 kronor att behandla. Se vanliga kostnader för veterinärvård
 • Löpande läkemedelskostnader: Utvecklar ditt husdjur ett behov för medicin kan det vara tryggt att ha en försäkring som kan stå för det.
 • Kontakt med veterinär: Har du frågor eller om något uppstår kan det vara väldigt tryggt att ha en försäkring du kan snabbt kan ringa för att kostnadsfritt få tala med en veterinär.

Det är därför viktigt att du tecknar en djurförsäkring, för att undvika skyhöga kostnader ifall olyckan inträffar samt att du kan få ersättning för löpande läkemedelskostnader och har något sätt att kontakta en veterinär ifall du skulle ha frågor eller behöver hjälp med något gällande ditt djur.

Vad en djurförsäkring täcker

En djurförsäkring kan täcka olika saker beroende på vilken typ av försäkring du tecknat och vilket försäkringsbolag du tecknat det hos.

Generellt sett täcker en djurförsäkring följande:

 • Sjukvård: Täcker kostnader för veterinärvård, medicinering och sjukhusvistelser för sjukdomar och skador.
 • Olyckor: Täcker kostnader för veterinärvård och medicinering efter olyckor som exempelvis trafikskador.
 • Livstids- eller åldersrelaterade sjukdomar: Täcker kostnader för behandling av sjukdomar som är vanliga hos äldre djur.
 • Operation: Täcker kostnader för operation och uppföljande vård.
 • Förlust eller stöld: Täcker kostnader för att ersätta djuret om det skulle bli stulet eller försvinna.

Om ditt djur råkar ut för en olycka eller skadar sig, kommer djurförsäkringen med andra ord att ersätta dig för kostnaderna som uppstår när du behandlar ditt djur. Djurförsäkringen ger ersättning för veterinärvårdskostnader och andra kostnader som uppstår när du behandlar ditt djur.

Vissa försäkringar kan ha ett utökat skydd som kan ge skydd för bland annat:

 • Dolda fel
 • Viss tandvård
 • Kejsarsnitt
 • Rehab
 • Kattunge- eller valprabatt
 • Livförsäkring

Tillägg

Många djurförsäkringar har tillägg du kan lägga till i försäkringen.

Till exempel:

 • Livförsäkring: Ger en ersättning ifall djuret skulle avlida.
 • Rehabiliteringsförsäkring: Ger ersättning för massage, stretching, laserbehandling, elektroterapi, simning, vibrationsplattor vid muskelskador, med mera.
 • Avelsförsäkring: Ger ersättning vid, till exempel, förlorad avelsförmåga.

Tilläggen varierar beroende på försäkringsbolag och olika bolag kan erbjuda olika sorters tilläggsförsäkringar.

Vad en djurförsäkring inte täcker

En djurförsäkring täcker normalt sett inte följande:

 1. Förebyggande vård: Normala kostnader för förebyggande vård, som vaccinationer och rutinmässiga kontroller, täcks vanligtvis inte av en djurförsäkring.
 2. Befintliga åkommor: Djurförsäkringar täcker oftast inte behandling av sjukdomar eller skador som djuret hade innan försäkringen tecknades.
 3. Kostnader för eutanasi: Kostnader för att avliva ett sjukt eller skadat djur täcks vanligtvis inte av en djurförsäkring.
 4. Betalning av självrisk: En djurförsäkring kan kräva att du betalar en självrisk för varje försäkringsärende, vilket betyder att du måste betala en del av kostnaderna själv.
 5. Specifika åkommor eller sjukdomar: Vissa djurförsäkringar kan ha undantag för specifika sjukdomar eller åkommor som inte täcks av försäkringen. Till exempel kan vissa försäkringar inte täcka sjukdomar som är vanliga i vissa raser.
 6. Kostnader som överstiger försäkringsbeloppet: Om kostnaderna för veterinärvård överstiger försäkringsbeloppet kommer du att behöva betala resten själv.

Det är viktigt att läsa igenom villkoren för din djurförsäkring noga så att du förstår vad som täcks och inte täcks. Om du har frågor eller funderingar, kontakta ditt försäkringsbolag för att få mer information.

Kostnader för djurförsäkring

En vanlig djurförsäkring, som ger ett grundläggande skydd, kostar vanligtvis mellan 150-300 kronor i månaden. En djurförsäkring som ger ett större skydd kan kosta mellan 400-600 kr i månaden. Du kan alltid se ditt pris på försäkringsbolagens hemsida innan du tecknar.

Så här ser du exakt hur mycket ditt pris hade varit:

 1. Skrolla upp till listan över djurförsäkringar ovan.
 2. Välj en försäkring ur listan.
 3. Gå vidare till försäkringsbolaget och se ditt pris på hemsidan.

Djurförsäkringar är värda att teckna och kan alltså vara ett sätt att skydda sig mot höga kostnader, ifall olyckan skulle inträffa.

Kostnader för vård av djur

Veterinärvårdskostnaderna är den främsta anledningen till varför man bör teckna en djurförsäkring. Veterinärvårdsavgifter är inte bara ökänt höga, men de kan även vara plötsliga då man aldrig kan veta när veterinärvården kommer att behövas.

Nedan följer vanliga kostnader för diverse ingrepp för olika hund och katt.

Veterinärvårdskostnader för hund

Ingrepp/BehandlingUngefärlig kostnad
Korsbandsskada25 000 kr
Livmoderinflammation15 000 kr
Kejsarsnitt15 000 kr
Akut magsjuka/Diarré5 000 kr
Urinsten16 000 kr
Magomvridning20 000 kr
Trafikolycka13 000 kr
Kastrering5 000 kr

Källa: Genomsnittliga priser bland diverse veterinärkliniker.

Veterinärvårdskostnader för katt

Ingrepp/BehandlingUngefärlig kostnad
Korsbandsskada19 000 kr
Livmoderinflammation10 000 kr
Akut magsjuka/Diarré9 000 kr
Urinstopp10 000 kr
Magomvridning19 000 kr
Trafikolycka10 000 kr
Suturering/Sårskada2 500 kr

Källa: Genomsnittliga priser bland diverse veterinärkliniker.

Kostnaderna skiljer sig naturligtvis åt beroende på djur, ingrepp, skada och vilken klinik man behandlar djuret på, men gemensamt för alla är att veterinärvårdskostnaderna är höga och kan vara plötsliga. En djurförsäkring kan vara stor hjälp ifall olyckan skulle inträffa.

Självrisk

När du tecknar en försäkring, oavsett om det är en djurförsäkring eller en annan typ av försäkring, så finns det alltid en kostnad som du kommer att behöva betala när du använder försäkringen. Den här kostnaden heter självrisk och den bestäms i förväg när du tecknar djurförsäkringen.

Det finns två olika prismodeller på självrisk:

 • Fast självrisk: Du betalar en fast kostnad ifall något skulle inträffa.
 • Rörlig självrisk: Du betalar en procentsats av ersättningsbeloppet ifall något skulle inträffa, till exempel 10%, 15% eller 20% av ersättningsbeloppet.

När du betalar självrisk innebär det att du betalar för en del av vårdkostnaden när något inträffar och i utbyte får du ett lägre pris på din försäkring. Om du inte tror att du kommer att använda din försäkring ofta så kan du alltså spara pengar på att välja en försäkring med högre självrisk, och om du tvärtom tror att du kommer att använda din försäkring ofta så kan du spara pengar på att välja en försäkring med lägre självrisk.

Försäkringsbolag erbjuder ofta olika alternativ för självrisk, och du väljer den självrisk som du har råd med och känner dig bekväm med. Man bör välja en balanserad självrisk, för att få en billig försäkring som man har råd med men också en hanterbar självrisk ifall olyckan skulle inträffa. En vanlig självrisk brukar ligga mellan 2000-3000 kr eller 15-20% av skadekostnaden.

Försäkringar utan självrisk

Vissa försäkringsbolag erbjuder djurförsäkringar utan självrisk. Exempel på sådana är: Svedea och ManyPets.

Försäkringar med låg självrisk

Vissa försäkringsbolag har låga självrisker, jämfört med andra djurförsäkringsbolag. Exempel på sådana är: Lassie, ManyPets och Svedea.

Du kan alltid se vilka självriskkostnader försäkringsbolag har när du besöker deras hemsidor.

Karenstid vid tecknande av djurförsäkring

När man tecknar en djurförsäkring är det vanligt att det finns en karenstid. Denna tid är den tidsperiod som försäkringsbolaget kräver att djurägaren måste vänta innan de kan göra en försäkringsanmälan för sjukdom eller skada på sitt djur.

Karenstiden varierar vanligtvis mellan olika försäkringsbolag och kan vara allt från ett par dagar till flera veckor. Under karenstiden så täcker försäkringsbolaget inte djuret, så det är viktigt att du är medveten om det och har råd med eventuella kostnader under den tiden.

Karenstiden kan vara mellan 10 dagar och 3 månader, beroende på vilket djur som försäkras. För hundar och katter är karenstiden normalt sett mellan 10 och 20 dagar, medan karenstiden för hästar kan vara mellan 2 och 3 månader.

Det är viktigt att du läser igenom försäkringsvillkoren och är medveten om karenstiden innan du tecknar en djurförsäkring, så att du vet hur länge du behöver vänta innan din djurförsäkring börjar gälla.

Billigaste djurförsäkringen

Eftersom priset på en djurförsäkring är individuell och beror på djurets ras, ålder, befintliga åkommor, m.m., så är den billigaste djurförsäkringen alltid individuell och skiljer sig åt mellan olika försäkringstagare.

Nedan följer några av de billigaste djurförsäkringarna 2023:

För att se hur mycket djurförsäkringen hade kostat för dig, gör så här:

 1. Välj en djurförsäkring och klicka på Se ditt pris.
 2. Ange vilken djurförsäkring du vill teckna.
 3. Se ditt pris.

Du kan alltid se hur mycket en djurförsäkring hade kostat för dig innan du bestämmer dig för att teckna den. Genom att se vilket pris du hade kunnat få hos olika försäkringsbolag, kan du välja den djurförsäkring som är billigast och som passar bäst för dig.

Hur du tecknar en djurförsäkring

Många djurförsäkringar är idag digitala och går att teckna online.

För att teckna en djurförsäkring gör du så här:

 1. Välj någon av ovanstående djurförsäkringar.
 2. Klicka på Se ditt pris och gå vidare.
 3. Välj att du vill teckna en ny försäkring.
 4. Fyll i dina uppgifter.
 5. Gå vidare till betalning.
 6. Läs igenom avtalet.
 7. Signera med BankID och betala.

Så snart du betalat så får du ett kvitto på ditt köp och ditt försäkringsavtal går igång direkt. Ifall en karenstid framgår i försäkringsavtalet så kommer din försäkring inte att börja gälla förrän karenstiden är över. Vanliga karenstider kan vara mellan 20 och 30 dagar.

Vad du bör tänka på när du jämför djurförsäkring

När du jämför djurförsäkringar bör du tänka på följande:

 • Pris: Det självklaraste när du jämför försäkringar är att du ser över priset på försäkringarna. Ju billigare försäkring, desto bättre, självklart.
 • Ersättning: Ta reda på hur stor ersättning du kan få av försäkringen och hur stort ersättningsbelopp du kommer att kunna ge.
 • Skydd: Ta reda på vad försäkringen täcker och hur stort skydd det kommer att kunna ge. Ju större skydd, desto bättre är försäkringen. Ta även reda på om försäkringen skyddar ditt djurs ras och om ditt djur har befintliga åkommor som inte kommer att ingå i skyddet.
 • Service: Se även över om försäkringen erbjuder en god kundsupport och har en god kundnöjdhet, eftersom när olyckan väl är framme så vill du helst ha att göra med ett försäkringsbolag som är tillmötesgående och hjälpsamt, så att du kan få den hjälp du behöver genom hela processen.

På Payup hittar du populära djurförsäkringar du kan teckna. Jämför ovanstående punkter och välj försäkringen som passar dina förutsättningar bäst.

Vanliga djur som försäkras

Regelmässigt bör man försäkra alla husdjur som man hade kunnat tänka sig att besöka en veterinär för att behandla.

Vanliga djur som försäkras inkluderar:

Även smådjur, som följande, kan försäkras:

 • Marsvin
 • Hamster
 • Undulat
 • Ödla
 • Råtta

Kom ihåg att se över dina alternativ innan du tecknar en försäkring för ditt djur.

Försäkring för uppfödare

Som djuruppfödare är det ofta extra viktigt att du tecknar en djurförsäkring, eftersom försäkringen kommer att ge dig skydd för alla djur som du kommer att föda upp, så att du inte behöver teckna nya försäkringar för varje djur som du föder upp.

För att hitta uppfödarförsäkringar, besök Uppfödarförsäkringar.

Hur djurförsäkringen fungerar vid avlivning

Vid avlivning behöver du oftast tala med ditt försäkringsbolag och komplettera med uppgifter innan du får ett svar gällande livförsäkringen. Försäkringsbolagen ger oftast inget svar på förhand, de frågar vanligtvis om komplettering kring varför djuret behöver avlivas först innan livbeloppet betalas ut.

Vanliga frågor och svar

Måste man ha en försäkring på djur?

Nej, man måste inte ha en försäkring på djur, dock är det starkt rekommenderat. Försäkringen kan nämligen ge dig ersättning om ditt djur skadas eller sjuknar, samt skydda dig mot rättskostnader om ditt djur orsakar skada. Det kan skydda dig mot höga kostnader som kan uppstå plötsligt.

Vad kostar en djurförsäkring?

Kostnaden för en djurförsäkring varierar beroende på försäkringsbolag. Klicka här för att se en lista över djurförsäkringsbolag, och se ditt pris på försäkringsbolagens hemsida.

Vilka djur kan man försäkra?

Det går i princip att försäkra alla husdjur. Djur som kan dra på sig veterinärkostnader går att försäkra. Häst, hund, katt och fåglar är några exempel.

Vilken är den billigaste djurförsäkringen?

På Payup hittar du en lista över djurförsäkringar. Välj försäkringen som passar dig och se ditt pris direkt på försäkringens hemsida.