Försäkra båten

Jämför och Hitta Bästa Båtförsäkringen 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Gjensidige

Bästa båtförsäkringen 2023 enligt Payup

Gjensidige är den bästa båtförsäkringen enligt Payup. Gjensidige är ett av Nordens största försäkringsbolag och erbjuder en rad olika försäkringar för både dig själv och dina ägodelar. Du kan till exempel teckna hem- eller husförsäkring, bilförsäkring, olycksfallsförsäkring och djurförsäkring. Bolaget erbjuder försäkringar både för företag och privatpersoner, vilket innebär att du kan få ett komplett försäkringsskydd genom att teckna försäkringar hos bolaget.

Se Gjensidiges villkor

Jämför båtförsäkringar

Lista över båtförsäkringar i Sverige 2023

 • Populärast 2023
  Gjensidige logo
  • Stort nordiskt försäkringsbolag
  • Stort utbud av försäkringar
  • Teckna allt digitalt
  • Prisvärda försäkringar

  Gjensidige

  Ett av Nordens största försäkringsbolag med ett brett utbud av försäkringar. Teckna allt från bil- och hem- till djur- och olycksfallsförsäkring. Fullständigt digitalt.

 • Svedea logo
  • Stort försäkringsbolag
  • Försäkra både hund och katt
  • Stor kundnöjdhet
  • 20% juniorrabatt

  Svedea

  Stort försäkringsbolag som erbjuder många olika försäkringar, bland annat hund-, katt- och uppfödarförsäkringar. Juniorrabatt på 20% för nyfödda djur.

Vad en båtförsäkring innebär

En båtförsäkring är en typ av försäkring som skyddar båtägare mot kostnader som kan uppstå på grund av skador på eller förlust av en båt. Båtförsäkringar kan variera i täckning och pris, beroende på faktorer som båttypen, båtens värde, var den kommer att användas och hur den kommer att användas.

En typisk båtförsäkring täcker vanligtvis skador på båten, inklusive kollisioner, brand och stöld, liksom ansvarsskydd som kan uppstå om en person skadas eller egendom skadas på grund av båtens användning. Det finns också tillval som till exempel skydd för tillbehör och personliga egendomar ombord, räddningskostnader och sjöassistans.

Att ha en båtförsäkring kan ge båtägare trygghet och skydd mot oväntade ekonomiska kostnader som kan uppstå om något händer med båten. Det är viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant och kontrollera vad som ingår i försäkringen innan man tecknar en båtförsäkring.

Relaterat: Andra fordonsförsäkringar

Vad som ingår i en båtförsäkring

Vad som ingår i en båtförsäkring varierar beroende på försäkringsbolag och vilken typ av försäkring man väljer, men vanligtvis ingår följande grundläggande täckning i en båtförsäkring:

 • Skador på båten: Detta omfattar kostnader för reparationer eller ersättning för förlust eller skador på båten till följd av kollision, brand, explosion, sjöfartsolycka, storm eller stöld.
 • Ansvarsskydd: Detta skyddar båtägaren om de ansvarar för skada eller personskada på annan person eller annan persons egendom i samband med användning av båten.
 • Personskadeersättning: Detta skyddar båtägaren och besättningen om de skadas ombord på båten eller vid en olycka.
 • Sjöassistans: Detta täcker kostnader för assistans vid sjukdom eller skada ombord på båten, bärgning av båten vid grundstötning eller annan olycka, samt räddningskostnader vid sjöolyckor.
 • Rättskydd: Detta ger rättshjälp om båtägaren hamnar i en rättslig tvist som rör båten eller dess användning.

Det finns också tillval som kan ingå i en båtförsäkring, såsom skydd för utrustning och personliga tillhörigheter ombord, samt tilläggsförsäkringar för specifika risker som till exempel segling i högriskområden. Det är viktigt att läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant för att förstå vad som ingår i ens specifika båtförsäkring.

Vad som inte ingår i en båtförsäkring

Vad som inte ingår i en båtförsäkring kan variera beroende på vilken typ av båtförsäkring du har och vilket försäkringsbolag du har valt. Men generellt sett inkluderar inte en båtförsäkring:

 1. Skador som orsakats av avsiktligt eller kriminellt beteende: Om du medvetet orsakar skada på din egen båt eller någon annans båt, täcker inte försäkringen skadorna.
 2. Skador orsakade av användning av båten för affärsändamål: Om du använder din båt för att driva en verksamhet, såsom fiske, charter eller sightseeing, kan det finnas begränsningar i täckningen.
 3. Skador orsakade av slitage och åldrande: En båtförsäkring täcker normalt inte skador som uppstår på grund av normalt slitage och åldrande, exempelvis rost, korrosion eller motorproblem som är en följd av normal användning.
 4. Skador orsakade av bristande underhåll: Om din båt har skador som orsakats av bristande underhåll eller dåligt skick, kan försäkringen inte täcka dem.
 5. Skador orsakade av överbelastning: Om din båt skadas på grund av överbelastning, kan försäkringen inte täcka skadorna.

Det är alltid bäst att noggrant läsa igenom försäkringsvillkoren för att se vad som ingår och inte ingår i din specifika båtförsäkring.

Hur du tecknar en båtförsäkring

För att teckna en båtförsäkring, gör så här:

 1. Skrolla upp till listan över båtförsäkring ovan.
 2. Jämför försäkringarna i listan.
 3. Se ditt pris, gå vidare och följ stegen för att teckna försäkringen.

Kostnad för båtförsäkring

Kostnaden för en båtförsäkring kan variera beroende på flera faktorer, såsom båttyp, båtens värde, användningsområde, geografiskt område, förarens erfarenhet och eventuella tidigare skador eller incidenter. Andra faktorer som kan påverka priset är försäkringsbolagets villkor, täckningsnivå och självrisk.

Som riktlinje kan du förvänta dig att betala någonstans mellan 2000 och 5000 kronor per år i kostnad. Det är alltid bäst att jämföra priser och täckning mellan olika försäkringsbolag och se vad som passar dina specifika behov och budget.

För att ta reda på exakt hur mycket en båtförsäkring hade kostat för dig, gör så här:

 1. Skrolla upp till listan över båtförsäkring ovan.
 2. Jämför försäkringarna i listan och välj en försäkring.
 3. Se ditt pris.

Att välja rätt båtförsäkring

När du väljer en båtförsäkring är det viktigt att du tar hänsyn till din specifika situation och behov. Tänk på följande faktorer:

 • Typ av försäkring: Det finns olika typer av båtförsäkringar, såsom ansvarsförsäkring, delkasko eller helkasko. Tänk på vad som är viktigt för dig att täcka och välj en försäkring som passar dina behov.
 • Täckning: Se till att du förstår vad som ingår och inte ingår i din försäkring. Vissa försäkringar kan ha begränsningar eller undantag som du behöver vara medveten om.
 • Självrisk: Ta reda på vad din självrisk är och se till att du är bekväm med det beloppet. En högre självrisk kan betyda lägre premie, men också högre kostnader för dig om något händer.
 • Försäkringsbolag: Jämför olika försäkringsbolag och se vilka som har bra rykte och omdömen från tidigare kunder. Kolla också upp vad som sägs i olika forum och på sociala medier för att få en uppfattning om hur försäkringsbolagen fungerar i praktiken.
 • Pris: Självklart är priset också en viktig faktor när du väljer en båtförsäkring. Jämför olika priser från olika försäkringsbolag och se vad som passar din budget.

Att välja rätt båtförsäkring kan vara en viktig investering för att skydda din båt och dig själv i händelse av en olycka eller skada. Tänk noggrant igenom dina behov och välj en försäkring som passar dig och din båt.

Vanliga frågor och svar

Måste man försäkra en båt?

Nej, man måste inte försäkra en båt. Det finns inget krav på att försäkra en båt i Sverige, men det är starkt rekommenderat för att skydda sig själv och sin båt mot eventuella skador, olyckor eller stölder.

Vilket försäkringsbolag är bäst för båt?

Det bästa försäkringsbolaget för båt kan variera beroende på individuella behov och preferenser. Jämför pris, täckning och kundservice hos försäkringsbolag som Gjensidige och Svedea.

Vilken båtförsäkring är billigast?

Den billigaste båtförsäkringen varierar beroende på faktorer som båttyp, ålder och värde. Genomsnittsvis är den billigaste båtförsäkringen hos Payup Gjensidige. Jämför priser från olika försäkringsbolag och välj det bästa erbjudandet som passar dina behov.

Hur jämför man båtförsäkringar?

För att jämföra båtförsäkringar, se ditt pris hos olika försäkringsbolag och utvärdera följande faktorer: premiekostnad, skyddsomfattning, självrisk, kundservice och eventuella tilläggstjänster. Med Payup blir det enklare att jämföra försäkringar. Jämför försäkringarna ovan, se ditt pris och välj försäkringen som passar dina behov bäst.