Kom igång

Fakturabelåning: Hitta Bästa Företagen som Lånar Mot Dina Fakturor 2023

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Fakturino

Bästa företaget för fakturabelåning 2023 enligt Payup

Fakturino är det bästa företaget för fakturabelåning enligt Payup. Hos Fakturino kan du få företagslån och företagskrediter på mellan 10 000 kr och 4 000 000 kr. Fakturino är en låneförmedlare som samarbetar med 30 olika långivare och låneinstitut. De samarbetar även med kreditinstitut som erbjuder factoringlösningar för företag.

Se Fakturinos villkor

Jämför 4 st. företag som du kan belåna dina fakturor till

Vi hjälper dig jämföra 4 st. företag som du kan belåna dina fakturor till för att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2023. Jämför de olika alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Företag som du kan belåna dina fakturor till 2023
 • Fakturino logo

  Fakturino

  Betyg: 4.5/5
  Lån mellan20 000 -
  60 000 000 kr
  RäntaBeror på långivare
  Löptid30 dgr -
  5 år
  Antal partners38 st.
  Låneförmedlare
  Factoring
 • Krea logo

  Krea

  Betyg: 4.5/5
  Lån mellan10 000 -
  30 000 000 kr
  RäntaBeror på långivare
  Löptid30 dgr -
  5 år
  Antal partners38 st.
  Låneförmedlare
  EU-Garanti
  Factoring

Vad fakturabelåning är

Fakturabelåning, även kallat fakturafinansiering eller ”fakturalån”, är en finansieringslösning där ett företag säljer sina obetalda fakturor till en tredje part, vanligtvis en bank eller ett factoringbolag, och i utbyte mot fakturorna får företaget en omedelbar betalning av en del av fakturabeloppet, vanligtvis mellan 60-95% av fakturans värde.

Fakturabelåning är en populär finansieringsmetod för små och medelstora företag som har kunder som tar lång tid på sig att betala fakturor, eftersom det ger företaget omedelbara likvida medel som de kan använda för att betala för driftskostnader eller investeringar. Factoringbolagen tar sedan över ansvaret för att samla in betalningarna från kunderna och tar ut en avgift för sina tjänster, vilket vanligtvis utgör mellan 1-5% av fakturans värde.

Fakturabelåning kan vara en effektiv lösning för företag som har en hög fakturavolym men begränsad likviditet, eller för företag som behöver snabbt få tillgång till kapital för att växa eller utveckla sin verksamhet.

Hur det fungerar

Fakturabelåning fungerar på följande sätt:

 1. Ett företag utfärdar en faktura till en kund för en produkt eller tjänst som har levererats eller utförts.
 2. Istället för att vänta på att kunden betalar fakturan, säljer företaget fakturan till ett factoringbolag eller en bank.
 3. Factoringbolaget köper fakturan från företaget till en rabatterad summa, vanligtvis mellan 60-95% av fakturans värde.
 4. Factoringbolaget ansvarar sedan för att samla in betalning från kunden.
 5. När kunden betalar fakturan betalar factoringbolaget resterande summa till företaget efter att ha dragit av sina avgifter.

Fördelarna med fakturabelåning är att företag kan få omedelbar likviditet för sina fakturor istället för att behöva vänta på att kunderna betalar. Detta ger företaget möjlighet att betala för driftskostnader eller investeringar utan att behöva vänta på att pengarna kommer in. Dessutom tar fakturabelåningsföretagen över ansvaret för att samla in betalningarna från kunderna, vilket minskar risken för företaget att inte få betalt eller behöva ägna tid och resurser på att samla in betalningar.

Kostnad

Kostnaden för fakturabelåning varierar beroende på factoringbolaget eller banken och på fakturabeloppet och fakturans ålder.

Generellt sett brukar kostnaden bestå av följande:

 • Finansieringsavgift: Detta är den avgift som factoringbolaget tar för att köpa fakturan och för att erbjuda finansiering. Den här avgiften baseras vanligtvis på fakturabeloppet och fakturans ålder, och varierar oftast mellan 1-5% av fakturabeloppet.
 • Ränta: En räntesats kan också läggas på det belopp som factoringbolaget har betalat ut till företaget. Räntan varierar vanligtvis mellan 1-3% per månad, och beror på fakturabeloppet och fakturans ålder.
 • Andra avgifter: Det kan också finnas andra avgifter som tillkommer, som till exempel uppläggningsavgift, faktureringsavgift och insamlingsavgift.

Det är viktigt att vara medveten om att kostnaden för fakturabelåning kan vara högre än traditionella finansieringsalternativ som banklån och företagslån, men fördelen är att företaget får omedelbar likviditet och slipper vänta på kundernas betalning. Det är också viktigt att jämföra olika fakturabelåningsföretag och banker för att hitta den mest fördelaktiga lösningen för företagets specifika behov.

Skillnad mellan fakturaköp och fakturabelåning

Fakturaköp och fakturabelåning är två olika typer av fakturabelåning.

Fakturaköp innebär att företaget säljer sina fakturor till en tredje part, vanligtvis ett factoringbolag eller en bank. När fakturorna säljs övergår äganderätten till fakturorna till factoringbolaget och företaget får omedelbart betalt för en del av fakturabeloppet. Factoringbolaget tar sedan över ansvaret för att samla in betalningarna från kunderna och tar ut en avgift för sina tjänster.

Fakturalån å andra sidan innebär att företaget tar ett lån som säkras med företagets fakturor som tillgångar. Istället för att sälja fakturorna till en tredje part som vid fakturaköp, så används fakturorna som säkerhet för lånet. Företaget får sedan betalning från långivaren, som är ansvarig för att samla in betalningarna från kunderna, när fakturan betalas. Företaget betalar sedan tillbaka lånet enligt lånevillkor.

Skillnaden mellan fakturaköp och fakturalån ligger i vem som äger fakturorna. Vid fakturaköp så övergår äganderätten till fakturorna till factoringbolaget, medan vid fakturalån så äger företaget fortfarande fakturorna. Vid fakturaköp tar också factoringbolaget över ansvaret för att samla in betalningarna från kunderna, medan vid fakturalån är företaget ansvarig för att samla in betalningarna själva.

Vanliga frågor och svar