Belåna fakturor

Fakturabelåning: Hitta bästa företagen som lånar mot dina fakturor 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Payup P icon
Fakturino

Bästa företaget för fakturabelåning 2024

Fakturino är det bästa företaget för fakturabelåning. Hos Fakturino kan du ansöka om företagslån och företagskrediter från 20 000 kr upp till 30 000 000 kr. Fakturino är en låneförmedlare och har samarbete med 38 olika långivare och låneinstitut. De arbetar även tillsammans med kreditinstitut som erbjuder factoringlösningar för företag.

Jämför företag som du kan belåna dina fakturor till

Vi hjälper dig att snabbt jämföra företag som du kan belåna dina fakturor till så att du ska kunna hitta det alternativ som bäst passar dig 2024. Jämför de olika alternativen och välj det som bäst passar dina behov.

Hittade 3 st. erbjudanden
Fakturino logo

Fakturino

Betyg: 4.5/5
Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
Lånebelopp
200 000 kr
Ränta
Beror på långivare
Löptid
30 dgr -
5 år
Antal partners
38 st.
Låneförmedlare
Factoring
Detaljerad information om Fakturino
EgenskapInformation
BolagsformerFakturino erbjuder företagslån till aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.
BokslutFakturino ställer inga krav på att företaget har ett bokslut.
BetalningsanmärkningarJa, Fakturino accepterar betalningsanmärkningar.
Utan borgenJa, Fakturino erbjuder företagslån utan krav på borgen.
Nystartade företagJa, Fakturino erbjuder företagslån till nystartade företag.
FactoringJa, Fakturino erbjuder factoring
Antal samarbetspartnersFakturino samarbetar med 38 olika banker och långivare.
Krav

För att få lån hos Fakturino behöver du uppfylla följande krav:

 • Företaget måste vara godkänt för F-skatt
 • Ansökande måste vara folkbokförd i Sverige
Låna med mobilenJa, hos Fakturino kan du låna med mobilen.
Mer om erbjudande på fakturino.se
Krea logo

Krea

Betyg: 4.5/5
Payup graderar lån baserat på fem kärnfaktorer: kostnad, beviljandegrad, transparens, kundtjänst och Trustpilot-betyg. Dessa sammanvägs för att ge ett sammanfattande Payup-betyg från 1 till 5, med detaljerad förklaring tillgänglig i vår recension. Vi granskar vårt betyg en gång varje månad.
Lånebelopp
200 000 kr
Ränta
Beror på långivare
Löptid
30 dgr -
5 år
Antal partners
38 st.
Låneförmedlare
EU-Garanti
Factoring
Detaljerad information om Krea
EgenskapInformation
BolagsformerKrea erbjuder företagslån till aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag.
BokslutKrea ställer inga krav på att företaget har ett bokslut.
BetalningsanmärkningarJa, Krea accepterar betalningsanmärkningar.
Utan borgenJa, Krea erbjuder företagslån utan krav på borgen.
Nystartade företagJa, Krea erbjuder företagslån till nystartade företag.
FactoringJa, Krea erbjuder factoring
Antal samarbetspartnersKrea samarbetar med 38 olika banker och långivare.
Krav

För att få lån hos Krea behöver du uppfylla följande krav:

 • Företaget måste vara godkänt för F-skatt
 • Ansökande måste vara folkbokförd i Sverige
Låna med mobilenJa, hos Krea kan du låna med mobilen.
Mer om erbjudande på krea.se

Vad fakturabelåning är

Fakturabelåning, även kallat fakturafinansiering eller ”fakturalån”, är en finansieringslösning där ett företag säljer sina obetalda fakturor till en tredje part, vanligtvis en bank eller ett factoringbolag, och i utbyte mot fakturorna får företaget en omedelbar betalning av en del av fakturabeloppet, vanligtvis mellan 60-95% av fakturans värde.

Fakturabelåning är en populär finansieringsmetod för små och medelstora företag som har kunder som tar lång tid på sig att betala fakturor, eftersom det ger företaget omedelbara likvida medel som de kan använda för att betala för driftskostnader eller investeringar. Factoringbolagen tar sedan över ansvaret för att samla in betalningarna från kunderna och tar ut en avgift för sina tjänster, vilket vanligtvis utgör mellan 1-5% av fakturans värde.

Fakturabelåning kan vara en effektiv lösning för företag som har en hög fakturavolym men begränsad likviditet, eller för företag som behöver snabbt få tillgång till kapital för att växa eller utveckla sin verksamhet.

Hur det fungerar

Fakturabelåning fungerar på följande sätt:

 1. Ett företag utfärdar en faktura till en kund för en produkt eller tjänst som har levererats eller utförts.
 2. Istället för att vänta på att kunden betalar fakturan, säljer företaget fakturan till ett factoringbolag eller en bank.
 3. Factoringbolaget köper fakturan från företaget till en rabatterad summa, vanligtvis mellan 60-95% av fakturans värde.
 4. Factoringbolaget ansvarar sedan för att samla in betalning från kunden.
 5. När kunden betalar fakturan betalar factoringbolaget resterande summa till företaget efter att ha dragit av sina avgifter.

Fördelarna med fakturabelåning är att företag kan få omedelbar likviditet för sina fakturor istället för att behöva vänta på att kunderna betalar. Detta ger företaget möjlighet att betala för driftskostnader eller investeringar utan att behöva vänta på att pengarna kommer in. Dessutom tar fakturabelåningsföretagen över ansvaret för att samla in betalningarna från kunderna, vilket minskar risken för företaget att inte få betalt eller behöva ägna tid och resurser på att samla in betalningar.

Kostnad

Kostnaden för fakturabelåning varierar beroende på factoringbolaget eller banken och på fakturabeloppet och fakturans ålder.

Generellt sett brukar kostnaden bestå av följande:

 • Finansieringsavgift: Detta är den avgift som factoringbolaget tar för att köpa fakturan och för att erbjuda finansiering. Den här avgiften baseras vanligtvis på fakturabeloppet och fakturans ålder, och varierar oftast mellan 1-5% av fakturabeloppet.
 • Ränta: En räntesats kan också läggas på det belopp som factoringbolaget har betalat ut till företaget. Räntan varierar vanligtvis mellan 1-3% per månad, och beror på fakturabeloppet och fakturans ålder.
 • Andra avgifter: Det kan också finnas andra avgifter som tillkommer, som till exempel uppläggningsavgift, faktureringsavgift och insamlingsavgift.

Det är viktigt att vara medveten om att kostnaden för fakturabelåning kan vara högre än traditionella finansieringsalternativ som banklån och företagslån, men fördelen är att företaget får omedelbar likviditet och slipper vänta på kundernas betalning. Det är också viktigt att jämföra olika fakturabelåningsföretag och banker för att hitta den mest fördelaktiga lösningen för företagets specifika behov.

Skillnad mellan fakturaköp och fakturabelåning

Fakturaköp och fakturabelåning är två olika typer av fakturabelåning.

Fakturaköp innebär att företaget säljer sina fakturor till en tredje part, vanligtvis ett factoringbolag eller en bank. När fakturorna säljs övergår äganderätten till fakturorna till factoringbolaget och företaget får omedelbart betalt för en del av fakturabeloppet. Factoringbolaget tar sedan över ansvaret för att samla in betalningarna från kunderna och tar ut en avgift för sina tjänster.

Fakturalån å andra sidan innebär att företaget tar ett lån som säkras med företagets fakturor som tillgångar. Istället för att sälja fakturorna till en tredje part som vid fakturaköp, så används fakturorna som säkerhet för lånet. Företaget får sedan betalning från långivaren, som är ansvarig för att samla in betalningarna från kunderna, när fakturan betalas. Företaget betalar sedan tillbaka lånet enligt lånevillkor.

Skillnaden mellan fakturaköp och fakturalån ligger i vem som äger fakturorna. Vid fakturaköp så övergår äganderätten till fakturorna till factoringbolaget, medan vid fakturalån så äger företaget fortfarande fakturorna. Vid fakturaköp tar också factoringbolaget över ansvaret för att samla in betalningarna från kunderna, medan vid fakturalån är företaget ansvarig för att samla in betalningarna själva.

Vanliga frågor och svar

Fakturabelåning ger företag möjlighet att få omedelbar likviditet genom att sälja sina obetalda fakturor till en tredje part. Detta kan hjälpa företag att betala för driftskostnader eller investeringar utan att behöva vänta på att kunderna betalar, vilket kan bidra till att förbättra deras kassaflöde och tillväxtmöjligheter.

Fakturabelåning innebär att företag säljer sina obetalda fakturor till en tredje part, som betalar en del av fakturabeloppet direkt till företaget. Factoringbolaget tar sedan över ansvaret för att samla in betalningarna från kunderna och tar ut en avgift för sina tjänster.

Ja, Fortnox erbjuder fakturabelåning genom samarbete med Svea Ekonomi. Fortnox fakturabelåningstjänst heter Fortnox Factoring och ger företag möjlighet att sälja sina obetalda fakturor till Svea Ekonomi för att få omedelbar likviditet. Svea Ekonomi tar sedan över ansvaret för att samla in betalningarna från företagets kunder.

Fakturabelåning och factoring syftar båda på finansiering som är baserad på försäljningsfakturor. Termerna används ibland omväxlande, men factoring innebär ofta en större grad av administrativ hjälp för att samla in betalningar från kunder, medan fakturabelåning vanligtvis innebär en enklare process där företaget fortsätter att hantera kundrelationerna och faktureringsprocessen själv.

Relaterad läsning