Välj rätt

Hitta det bästa elpriset för dig med PayUp

Nedan listas några utav Sveriges populäraste och billigaste elavtal 2021. Klicka in på det elbolag som ser intressantast ut och läs mer om elbolagets utbud.

Söker du ett speciellt elavtal? Använd dig då utav en jämförelsetjänst som gör det möjligt för dig att raffinera din sökning och bättre hitta det bästa elavtalet för just din situation. Jämförelsetjänster listas nedan med indikatorn jämförelsetjänst. Exempel på ett är Elskling.

Klicka här för att hoppa till elprislistan direkt.

För information om elpriser och hur man hittar de bästa elpriserna i Sverige, gå vidare till information om elpriser.

Lista över elavtal 2021

Hur du ska tänka om ditt elpris

Att hålla koll på sitt elavtal kan spara en många kronor och om du precis startat om med ett omstartslån så är det givetvis extra intressant att se över sina kostnader.

Elavtal består egentligen av två delar. Ett som du själv kan påverka och en fast del som du inte kan påverka alls. Den fasta delen består av överföringsavgifter, skatt och andra avgifter. Dessa är nätägarens avgifter för att du som konsument ska kunna få elektricitet i ditt uttag hemma. Avtalet som du själv kan påverka består av spotpriset, lite påslag och andra avgifter, och det är här du kan påverka ditt pris.

För att göra ett aktivt val kan du med fördel använda jämförelsetjänster som Elskling, Compricer eller Elpriskollen. Det viktigaste är att du faktiskt gör ett aktivt val, det vill säga väljer själv ett avtal. Gör du inte det får du troligen ett så kallat tillsvidareavtal vilket innebär att priset blir högre.

Spotpriset som regleras på Nord Pool:s elbörs är lika för alla. Vad som skiljer de olika bolagen åt är bland annat påslag och avgifter samt även bindningstid vilket är viktigt att ta med vid jämförelse av de olika bolagen. Du kan också välja vilken energikälla du vill ha din elektricitet från. Vind, vatten eller sol är förnybara källor som tillskillnad mot fossila källor är att föredra för att minska våra utsläpp av koldioxid. I Sverige har vi även mycket vattenkraft vilket i princip är lagrad energi som vi har stor nytta av i vårt land och som även bidrar till att vi har ett relativt lågt pris jämfört med andra europeiska länder.

Fast eller rörligt elpris?

Att välja ett fast eller rörligt pris är en fråga som kan diskuteras.

Historiskt sett så har det varit mest lönsamt att välja ett rörligt pris men samtidigt har elanvändningen en viss betydelse. Bor du i lägenhet där värmen ingår i hyran så är ett rörligt avtal absolut mest prisvärt då din elanvändning sällan kommer överstiga 6000 kilowattimmar per år.

Värmer du ditt hus med elektricitet så är även det historiskt sett mest lönsamt med rörligt avtal, men det kan då finnas andra aspekter att ta hänsyn till. Ett är att du vid ett fast avtal vet du vad du kommer att behöva betala, vilket skonar en obehagliga överraskningar om till exempel temperaturen sjunker drastiskt under vintern och värmebehovet ökar (och alltså då även elanvändningen).

Var du bor i Sverige kan också spela roll vid val av rörligt eller fast avtal av samma anledning som tidigare nämnt. Värmer du ditt hus med elektricitet så kan det vara bra att fundera på ett fast avtal för att känna dig trygg medans andra värmekällor som ved och pellets sällan behöver ett fast avtal.

Läs mer: Vad är skillnaderna mellan fast och rörligt elavtal?

Det grundläggande

Hur sätts elpriserna och vad kan påverka elpriset?

Vad priset på el blir bestäms av utbud och efterfrågan. Priset bestäms på den nordiska elbörsen Nord Pool och där finns...

Ska jag välja fast eller rörligt elpris?

Energikostnaderna är ofta en av de största kostnaderna varje månad när du äger en egen fastighet. Men det finns möjligh...

Hur byter man elbolag?

Vill du sänka dina elkostnader? Klart att du vill det. Att sänka kostnaden för din el kan spara dig hundralappar, eller...

Hur hittar man ett elavtal?

Om du ska byta elbolag finns det en hel del saker du bör tänka på. Det är elpriser, bindningstider, fasta avgifter och ...