Jämför Elbolag

Jämför Sveriges Bästa Elbolag 2024

Vår erfarenhet och vårt engagemang för hög kvalitet: Med över 200 noggrant granskade recensioner, fler än 700 artiklar skrivna av experter, ett team bestående av branschkunniga personer och löpande uppdateringar varje månad arbetar vi för att du alltid ska få tillgång till tillförlitlig och aktuell information.

Därför kan du lita på Payup: Vårt engagerade expertteam arbetar målmedvetet för att tillhandahålla den senaste och mest relevanta informationen som stödjer dina beslut. Med ett starkt fokus på objektivitet, en datadriven metodik och transparens, strävar vi efter att vara din mest tillförlitliga källa till information. Varje ranking och betyg är noggrant underbyggt, vilket du kan läsa mer om antingen direkt vid produktbeskrivningen eller i våra detaljerade recensioner.

Läs mer om våra redaktionella riktlinjer.

Payup P icon
Tibber

Bästa elbolaget 2024

Tibber är det bästa elbolaget enligt Payup 2024. Tibber är en digital energiaktör som erbjuder en app-baserad tjänst där kunderna kan få kontroll över sitt elavtal och sin energiförbrukning. Tibber lägger inte på några extra påslag på elpriset och deras kunder betalar för elen till Tibbers inköpspris. Genom att använda deras app kan kunderna få insikt i sin energianvändning i realtid. Dessutom erbjuder Tibber smarta hem-lösningar för automatisering och effektivisering av energianvändningen, och ett stöd till de som vill skaffa eller redan äger en elbil.

Jämför elbolag i Sverige 2024

 • Populärast 2024
  Tibber logo

  Tibber

  Världens första helt digitala elleverantör
  Bindningstid
  Ingen bindningstid
  Fast avgift
  49 kr / månad
  Förnybar el
  Timpris
  Säljer el tillTimpris
 • Greenely logo

  Greenely

  Ett smart elbolag.
  Bindningstid
  Ingen bindningstid
  Fast avgift
  69 kr / månad
  Förnybar el
  Rabatt6 månader utan avgift till ett värde av 414 kr med rabattkoden: 6moff
  Timpris
  Få kontroll över dinelförbrukning
 • Telge Energi logo

  Telge Energi

  Bolaget som går emot strömmen.
  Bindningstid
  Ingen bindningstid
  Fast avgift
  59 kr / månad
  Förnybar el
  Rabatt12 månaders fast fri avgift
  Påslag6 öre / kWh
 • Fortum logo

  Fortum

  Bli en del av en större förändring.
  Bindningstid
  12 månader
  Fast avgift
  31 kr / månad
  Förnybar el
  Rabatt1 år fri månadsavgift
  Påslag5,9 öre / kWh

Vad man bör tänka på när man jämför elbolag

När du jämför elbolag är det viktigt att ta hänsyn till flera faktorer. Priserna varierar stort mellan olika elbolag, så det är viktigt att undersöka vilka priser som erbjuds. Du bör också undersöka avtalstyp, bindningstid, kundtjänst och hållbarhet.

Priser och avtalstyper

Priset på el varierar beroende på vilken typ av avtal du väljer. De mest vanliga avtalstyperna är fastpris, rörligt pris och kombinerade avtal.

 • Fastpris: Du betalar ett fast pris per kWh under hela avtalets löptid. Denna typ av avtal är bra om du vill ha en stabil kostnad varje månad och inte vill riskera att priset går upp.
 • Rörligt pris: Priset varierar beroende på elmarknaden. När efterfrågan på el är låg, som på sommaren, är priset oftast lägre. Om du är villig att ta en större risk kan detta avtal vara mer förmånligt i längden.
 • Kombinerade avtal: Dessa avtal kombinerar egenskaperna från både fastpris- och rörligt pris-avtal. Du betalar ett fast pris under en viss period och ett rörligt pris under en annan period.

När du jämför elpriser bör du även tänka på andra avgifter som kan tillkomma, såsom nätavgifter och skatter. För att hjälpa dig i valet av avtalstyp, har vi skrivit artikeln: ”Vilket ska jag välja: Fast eller Rörligt Elpris?” Besök vår artikel och ta reda på vilket alternativ som kan vara lämpligast för dig.

Kvalitet på kundtjänst

Kundtjänst är en viktig faktor att beakta när du jämför elbolag. Om du har frågor eller problem med ditt elavtal vill du ha snabb och effektiv hjälp. Många elbolag erbjuder kundtjänst via telefon, e-post eller chat. Vissa elbolag har även appar som gör det enkelt att hantera ditt konto och få support.

När du jämför elbolag, titta på kundomdömen och recensioner online. Kolla in hur andra kunder upplevt företagets kundtjänst och hur nöjda de är med deras tjänster. Du kan också kolla hur elbolaget rankas i kundnöjdhetsundersökningar.

Bindningstid och uppsägningstid

När du jämför elbolag bör du också titta på bindningstiden och uppsägningstiden för varje avtal. Bindningstiden är den tid du är bunden till avtalet efter att du tecknat det. Uppsägningstiden är den tid du måste vänta efter att du har sagt upp avtalet innan det upphör att gälla.

Det är viktigt att du förstår dessa villkor innan du tecknar ett avtal med ett elbolag. Om du vill byta elbolag innan din bindningstid är över kan du bli tvungen att betala en avbokningsavgift. Se till att du väljer ett avtal som passar din situation och dina planer för framtiden.

Grön el och hållbarhet

För många konsumenter är det viktigt att välja ett elbolag som erbjuder grön el och fokuserar på hållbarhet. Grön el kommer från förnybara källor som vind, sol och vatten. Om du väljer ett elbolag som erbjuder grön el bidrar du till att minska koldioxidutsläppen och stödja förnybar energi.

När du jämför elbolag, se om de erbjuder grön el och om de har några certifieringar eller utmärkelser för sina hållbarhetsinsatser. Vissa elbolag erbjuder även rabatter eller andra förmåner om du väljer grön el.

Verktyg och tjänster för att jämföra elbolag

Att jämföra elbolag kan vara tidskrävande och komplicerat. Det finns dock flera verktyg och tjänster som kan göra detta enklare för dig.

Elskling.se

Elskling.se är en tjänst som drivs av Zmarta Group. Här kan du jämföra priser och avtal från olika elbolag och se vilket som passar bäst för dig. Du kan också se kundomdömen och få en uppskattning av din framtida elräkning.

Övriga jämförelsesajter

Det finns flera andra jämförelsesajter, precis som Payup, som kan hjälpa dig att jämföra elbolag. Dessa sajter kan vara användbara, men kom ihåg att de ofta får betalt av elbolagen för att rekommendera dem. Var kritisk när du använder dessa sajter och dubbelkolla alltid informationen innan du fattar ett beslut.

Vad man bör tänka på när man använder jämförelsesajter

När du använder jämförelsesajter för att hitta det bästa elbolaget är det viktigt att ha följande i åtanke:

 • Bekräfta informationen: Det är inte ovanligt att elbolag uppdaterar sina priser och avtalsvillkor utan att alltid informera jämförelsesajter om förändringarna. Därför bör du alltid dubbelkolla den information du hittar på jämförelsesajter genom att besöka det aktuella elbolagets officiella webbplats. Där kan du bekräfta priser och avtalsvillkor direkt från källan, så att du inte riskerar att teckna ett avtal baserat på föråldrad eller felaktig information.
 • Försäkra dig om att du ser alla alternativ: Vissa jämförelsesajter visar bara elbolag som de har partnerskap med. Sök på flera sajter för att få en mer omfattande bild av dina alternativ.
 • Tänk på dina egna behov: Dina elbehov är unika. Använd jämförelsesajterna som en guide, men överväg dina egna krav och preferenser när du gör ditt val.

Hur du byter elbolag

Att byta elbolag är enklare än du kanske tror. Nedan följer en steg-för-steg-guide som visar hur du gör:

 1. Jämför elbolag: Använd Payup för att jämföra priser och avtal. Tänk på dina egna behov och preferenser när du gör ditt val.
 2. Kontrollera ditt nuvarande avtal: Innan du byter elbolag bör du kolla vilken bindningstid och uppsägningstid du har på ditt nuvarande avtal. Om du bryter ditt avtal innan bindningstiden är över kan du behöva betala en uppsägningsavgift.
 3. Kontakta ditt nya elbolag: När du har hittat ett elbolag som du vill byta till, kontakta dem och teckna ett nytt avtal. Ditt nya elbolag kommer sedan att ta hand om alla formaliteter, inklusive att säga upp ditt gamla avtal.
 4. Bekräfta övergången: När allt är klart kommer du att få en bekräftelse från ditt nya elbolag. Kontrollera att all information är korrekt och att du är nöjd med ditt nya avtal.
 5. Håll koll på din första elräkning: När du har bytt elbolag bör du hålla ett öga på din första elräkning för att se till att allt stämmer. Om du har några frågor eller funderingar, kontakta ditt nya elbolag.

För mer detaljerad information om hur du byter elbolag, besök vår artikel ”Hur byter jag elbolag?

Så undviker du oseriösa elbolag

När du väljer elbolag är det viktigt att du undviker oseriösa elbolag i bästa mån du kan. Du kan göra det på följande sätt:

 1. Besök Energimarknadsbyråns klagomålsinformation: Du kan besöka Energimarknadsbyråns klagomålsinformation för att se vilka elbolag som konsumenter har klagat mest på. På sidan finns en bild som visar en lista över dessa elbolag. Du kan klicka på ”Till information om företag” för att läsa mer om varför konsumenter har klagat på företaget till Energimarknadsbyrån. Energimarknadsbyrån inkluderar ett elbolag i sin lista om elbolaget har fått minst 44 klagomål från sina kunder under de senaste 12 månaderna. De rangordnar sedan listan efter vilka elbolag som fått flest klagomål.
 2. Kontrollera elbolagets rykte online: Sök på elbolagets namn och läs om andra kunders erfarenheter och recensioner.
 3. Var uppmärksam på erbjudanden som verkar för bra för att vara sanna: Om ett erbjudande verkar ovanligt förmånligt, kan det vara en indikator på att något inte står rätt till.

Genom att undvika oseriösa elbolag kan du undvika stora problem i framtiden. Välj därför alltid ett elbolag som inte fått många klagomål och som inte fått varningar av Energimarknadsbyrån.

Hantering av elbolag vid flytt

När du flyttar till en ny bostad är det viktigt att hantera din elanslutning på rätt sätt för att undvika avbrott i elförsörjningen och säkerställa en smidig övergång. Processen kan variera något mellan olika elbolag, men följande steg ger en allmän översikt över hur det vanligtvis fungerar:

 1. Meddela ditt nuvarande elbolag: Kontakta ditt nuvarande elbolag och informera dem om att du planerar att flytta. Ge dem detaljer om ditt flyttdatum och din nya adress. Om du är nöjd med ditt nuvarande elbolag kan du ofta överföra ditt befintliga avtal till din nya adress.
 2. Avläs elmätaren: Innan du lämnar din gamla bostad, ta en avläsning av elmätaren och rapportera siffrorna till ditt elbolag. Detta säkerställer att du bara betalar för den el du faktiskt har använt i din gamla bostad.
 3. Teckna ett nytt elavtal om det behövs: Om du inte överför ditt befintliga elavtal till din nya adress, eller om du vill byta elbolag, bör du jämföra erbjudanden och teckna ett nytt avtal för din nya bostad. Kom ihåg att jämföra priser, avtalstyper och villkor för att hitta det bästa erbjudandet för dina behov.
 4. Meddela ditt nya elbolag om flytten: Om du byter elbolag, informera ditt nya elbolag om ditt flyttdatum och din nya adress så att de kan påbörja processen att koppla upp dig till elnätet på din nya plats.
 5. Avläs elmätaren i din nya bostad: När du flyttar in i din nya bostad, ta en avläsning av elmätaren och rapportera siffrorna till ditt nya elbolag. Detta hjälper till att fastställa din första faktura och säkerställer att du bara betalar för den el du faktiskt använder i din nya bostad.

Att hantera din elanslutning vid flytt kan vara en enkel process om du är proaktiv och kommunikativ. Se till att du ger din elleverantör tillräckligt med förvarning om din flytt, och följ deras anvisningar för att säkerställa en smidig övergång till din nya bostad. För mer detaljerad information om hur hantering av elbolag fungerar vid flytt, besök vår artikel om hur elavtal fungerar vid flytt.

Vanliga frågor och svar

Ja, i de flesta fall kan du byta elbolag även om du bor i hyresrätt. Kontrollera dock med din hyresvärd om det finns några speciella regler som gäller för ditt boende.

Att byta elbolag är oftast gratis. Om du dock bryter ditt nuvarande avtal innan bindningstiden är över kan du behöva betala en avbokningsavgift.

Det tar oftast 1-3 veckor att byta elbolag. Om du har en uppsägningstid på ditt nuvarande avtal kan det dock ta längre tid.

Nej, att byta elbolag påverkar inte din elleverans. Du kommer att ha ström som vanligt under hela processen.