Var uppdaterad
Elpriset Just Nu:
Juni 2023
Elpriserna i Sverige delas in i 4 områden:
- SE1 ("Elområde Luleå")
- SE2 ("Elområde Sundsvall")
- SE3 ("Elområde Stockholm")
- SE4 ("Elområde Malmö")
Ta reda på vilket område du tillhör med Svenska Kraftnäts karta över elområden.
Elpriserna varierar mellan olika områden och bestäms en dag i förväg.
Nedan följer allt du behöver veta om elpriser. Prognos, dagens elpris, erbjudanden hos olika elbolag och mer. Du kan jämföra elbolagens priser och hitta elavtal som har lägre pris än ditt befintliga elavtal.
Hoppa till navigeringsmål:
Spotpris: Pris på el Idag & Imorgon
- SE1Luleå24,78 öre/kWhImorgon: 18,74 öre/kWh
- SE2Sundsvall24,78 öre/kWhImorgon: 18,74 öre/kWh
- SE3Stockholm27,93 öre/kWhImorgon: 19,10 öre/kWh
- SE4Malmö93,15 öre/kWhImorgon: 64,75 öre/kWh
Elpriserna i Sverige
Nedan följer priset på el för varje region i Sverige just nu, samt morgondagens priser.
Du kan se priset på el i andra delar av Norden nedan.
Regionspriser (Karta: 2 Juni 2023)
Elpriser i andra delar av Norden
Nedan följer elpriserna i Norden och gränsande länder just nu.
Priser i Norra Europa (Karta: 2 Juni 2023)
Priser hos elbolag 2023
- Populärast 2023Bindningstid12 månaderFast avgift49 kr / månadFörnybar elRabatt12 månaders fast fri avgift
- Bindningstid12 månaderFast avgift49 kr / månadFörnybar elRabatt1 år fri månadsavgift
- BindningstidIngen bindningstidFast avgift69 kr / månadFörnybar elRabatt6 månader utan avgift till ett värde av 414 kr med rabattkoden: 6moffTimprisFå kontroll över dinelförbrukning
- Bindningstid3 månaderFast avgiftIngen avgiftFörnybar elJämförelsetjänstJämför flera elbolagkostnadsfritt
- Bindningstid12 månaderFast avgift45 kr / månadFörnybar elRabattNya kunder får handla elen till inköpspris första 9 månaderna, utan påslag och månadsavgift
Prognos/Utveckling
Elpriser kan handlas och säkras på Nord Pool långt i förväg. Handeln ger en indikation på marknadsprognosen kring elpriserna och var energiaktörerna förutspår att priserna kommer vara flera år i förväg.
Oväntade händelser påverkar naturligtvis prognosen och det går aldrig att förutspå elpriset med fullständig säkerhet. Flera faktorer bestämmer priset på el.
Till exempel:
- Utbud/Efterfrågan
- Låg-/Högkonjunktur
- Väder och klimat
- Världspolitik och världsekonomin
- M.m. (Se faktorerna som bestämmer priset på el)
Nedan följer Energimarknadsinspektionens (EI) och elbranschens prognos av elpriserna för kommande kvartal.
Marknadsprognosen på Nord Pool
Terminskontrakten ENOFUTBL-X är värdepapperskontrakt som handlas på NASDAQ OMX Commodities, och som handlas för att säkra elpriset i förväg. Kontrakten köps och säljs av aktörer på energimarknaden, och reflekterar deras prognos av ”systempriset”, som är det genomsnittliga priset på el i norra Europa, på Nord Pool. Genom att analysera priset på terminskontrakten kan man få en uppfattning om hur, och var, aktörerna tror att de globala elpriserna kommer att röra sig till i framtiden.
På NASDAQ OMX Commodities kan du se priset på terminskontrakten, både för nuvarande månad och för kommande kvartal. Du kan jämföra nuvarande månads terminspris med nuvarande månads elpris för att bilda dig en uppfattning om hur terminspriset reflekterar de rådande priserna på energimarknaden. Till NASDAQ OMX Commodities
Energimarknadsinspektionens prognos (veckobrev)
Varje vecka ger Energimarknadsinspektionen (EI) ut ett veckobrev där de framför sina prognoser och hur de ser på utvecklingen i elpriset framåt.
Du kan prenumerera på veckobrevet genom att skriva upp dig på Energimarknadsinspektionens e-post lista och du kan läsa veckans prognos här: EI
När på dagen elpriset är som lägst
Elpriset är som lägst under nattimmar eftersom det är då efterfrågan på el är som lägst. Priset är som lägst från ca. klockan 21 på kvällen till ca. klockan 7 på morgonen. Det är då det finns minst efterfrågan på el och därmed också lägre priser.
Anpassar du din energiförbrukning efter dessa tider kan du spara mycket pengar på din el. Till exempel kan du använda din diskmaskin, tvättmaskin eller andra hushållsapparater på kvällen och stänga av din uppvärmning, vattenberedare eller andra hushållsapparater på dagen, när du inte är hemma.
Hur du ska tänka om ditt elpris
Att hålla koll på sitt elavtal kan spara en många kronor. Avtalet består egentligen av två stycken avtal: elnätsavtal och elhandelsavtal. Elnätsavtalet kan du inte välja själv, men elhandelsavtalet kan du själv välja, och du kan spara mycket pengar på att välja ett elhandelsavtal som har lägre priser än ett elhandelsavtal som har högre priser.
Få ett bättre pris
För att göra ett aktivt val av ditt elavtal kan du med fördel använda jämförelsetjänster som Elskling. Huvudsaken när man vill få ett så lågt elpris som möjligt är att man faktiskt gör ett aktivt val, det vill säga väljer själv ett elavtal. Om man inte själv väljer sitt elavtal så finns det risk för att man får ett så kallat ”tillsvidareavtal”, vilket kan innebära att priset man betalar för elen inte är så billigt som det kunnat vara.
Så sätts priserna
Spotpriset, som regleras på Nord Pool:s elbörs, är lika för alla. Det som skiljer olika elbolag åt är bland annat påslag och avgifter, samt bindningstider, vilket är viktigt att ta med vid jämförelse av olika elbolag.
Du kan också välja vilken energikälla du vill ha din elektricitet från. Vind, vatten eller sol är förnybara källor som till skillnad mot fossila källor är att föredra för att minska utsläpp av koldioxid.
I Sverige finns även mycket vattenkraft, vilket i princip är lagrad energi, som bidrar till landets energiförsörjning och gör så att Sverige har lägre elpris jämför med andra europeiska länder.
Fast eller rörligt elpris, vilket väljer man?
Att välja mellan fast eller rörligt elpris är alltid en fråga som kommer upp vid val av elavtal. För att veta vilken prissättning som kan passa en själv så är det viktigt att veta hur respektive prisform fungerar.
Historiskt sett så har det lönsamt att välja ett rörligt elpris, men samtidigt har elanvändningen en viss betydelse. Om man bor i lägenhet där värmen ingår i hyran så är ett rörligt avtal absolut mest prisvärt då din elanvändning sällan kommer överstiga 6000 kilowattimmar per år.
Däremot om du bor i villa, eller annat boende där du värmer ditt hus med elektricitet så kan det vara bra att se över ett fast elpris.
Med ett fast elpris så vet du vad du kommer att behöva betala varje månad, vilket kan förebygga obehagliga överraskningar om till exempel temperaturen sjunker drastiskt under vintern och värmebehovet ökar (och alltså då även elanvändningen). Var i Sverige du bor kan också vara en faktor i valet av elpris, av samma anledning.