Börja här

Teckna Elavtal: Kom Igång 2024

Av Johan Karlsson | Uppdaterad

Telge Energi

Bästa elavtalet 2024

Telge Energi är det bästa elavtalet 2024 enligt Payup. Genom Telge Energi kan du flytta befintligt eller teckna nytt elavtal. Alla avtal som erbjuds hos Telge Energi är märkta Bra Miljöval och kommer från förnybara källor som sol, vind och vatten. Elavtalet kan enkelt tecknas genom leverantörens hemsida och processen tar inte mer än några minuter.

Se Telge Energis villkor

Jämför 6 st. elavtal hos Payup 2024

 • Populärast 2024
  Telge Energi logo

  Telge Energi

  Bolaget som går emot strömmen.
  Bindningstid
  Ingen bindningstid
  Fast avgift
  59 kr / månad
  Förnybar el
  Rabatt12 månaders fast fri avgift
  Påslag6 öre / kWhSe ditt elpris
  Telge Energi recension
 • Fortum logo

  Fortum

  Bli en del av en större förändring.
  Bindningstid
  12 månader
  Fast avgift
  31 kr / månad
  Förnybar el
  Rabatt1 år fri månadsavgift
  Påslag5,9 öre / kWhSe ditt elpris
  Fortum recension
 • Greenely logo

  Greenely

  Ett smart elbolag.
  Bindningstid
  Ingen bindningstid
  Fast avgift
  69 kr / månad
  Förnybar el
  Rabatt6 månader utan avgift till ett värde av 414 kr med rabattkoden: 6moff
  Timpris
  Få kontroll över dinelförbrukning
  Greenely recension
 • Tibber logo

  Tibber

  Världens första helt digitala elleverantör
  Bindningstid
  Ingen bindningstid
  Fast avgift
  49 kr / månad
  Förnybar el
  Timpris
  Säljer el tillTimpris
  Tibber recension

Olika elavtal att välja mellan

När man vill teckna elavtal för sin lägenhet eller bostad finns det flera alternativ att välja mellan. De vanligaste typerna av elavtal är fast pris, rörligt pris, mixat pris och timpris.

 • Fast pris: Att teckna elavtal med fast pris innebär att du betalar samma pris per kilowattimme (kWh) under hela avtalsperioden, vilket ger dig förutsägbarhet och skydd mot prisförändringar.
 • Rörligt pris: När du tecknar elavtal med rörligt pris betalar du istället ett pris som varierar över tiden beroende på marknadspriset. Det kan vara billigare vid vissa tillfällen, men innebär också en större risk för prisförändringar.
 • Mixat pris: Om du vill ha en kombination av de två kan du teckna elavtal med mixat pris, där en del av din förbrukning är till fast pris och en del är till rörligt pris. Detta ger dig både förutsägbarhet och möjligheten att dra nytta av prisförändringar på marknaden.
 • Timpris: Att teckna elavtal med timpris betyder att priset varierar timme för timme baserat på det aktuella marknadspriset. Detta alternativ kan vara fördelaktigt för den som har en flexibel elförbrukning och kan anpassa sin användning efter prisförändringar.

När du ska teckna elavtal är det viktigt att jämföra olika elleverantörer. Det finns flera elbolag att välja mellan, såsom E.ON, Vattenfall, Skellefteå Kraft och Fortum. Varje leverantör kan erbjuda olika priser, villkor och förmåner, så det är viktigt att jämföra dem noggrant för att hitta det avtal som passar bäst för dina behov och ditt boende.

Steg för att teckna ett elavtal

Om du vill teckna ett nytt elavtal så följer du dessa steg:

 1. Samla info om ditt nuvarande avtal och årlig förbrukning från elräkningar eller elleverantör.
 2. Jämför elavtal: priser, bindningstider, uppsägningstider, pålitlighet, kundtjänst och erbjudanden.
 3. Välj avtal som passar: fastpris, rörligt pris eller mixavtal. Vilket ska jag välja?
 4. Teckna avtalet online eller via telefon med personuppgifter och bankinfo.
 5. Signera avtalet elektroniskt, t.ex. med BankID, och läs igenom villkoren.
 6. Nya elleverantören hanterar övergången och kontaktar gamla leverantören vid behov.
 7. Kontrollera övergångens slutförande och nya räkningar.

Så snart du tecknat det nya elavtalet så kan du njuta av dess fördelar. Kom ihåg att regelbundet jämföra elavtal på marknaden för att säkerställa att du alltid får det bästa möjliga priset och villkoren.

Viktiga faktorer när du tecknar elavtal

Innan du tecknar ett nytt elavtal finns det några saker du bör ta hänsyn till för att säkerställa att du får det bästa möjliga elavtalet för dina behov.

Tänk på att välja ett avtalstyp som passar dig, till exempel ett fastprisavtal, rörligt prisavtal, mixat prisavtal eller timprisavtal, och tänk även på att välja ett elavtal som har en bindningstid, en uppsägningstid, ett pris och en energikälla som passar dig.

Nedan följer mer information om vad du bör tänka på innan du tecknar ett nytt elavtal, så att du bättre kan jämföra elavtal och hitta det bästa elavtalet som passar dig.

Avtalstyp

Välj mellan fastprisavtal, rörligt prisavtal eller mixavtal. Fastprisavtal ger dig en fast kostnad per kilowattimme under hela avtalsperioden, vilket ger dig förutsägbarhet. Rörliga avtal följer marknadspriset, vilket kan vara billigare ibland men också innebära prisförändringar. Mixavtal kombinerar fasta och rörliga delar.

Bindningstid och uppsägningstid

Vissa avtal har bindningstider och uppsägningstider som begränsar din flexibilitet att byta avtal. Om du tror att du kan behöva byta leverantör snart eller om du vill ha möjlighet att byta vid prisförändringar, välj ett avtal utan bindningstid eller med kort uppsägningstid.

Jämför pris och avgifter

Jämför elpriset per kWh, samt eventuella fasta avgifter, anslutningsavgifter och andra kostnader som kan vara förknippade med avtalet. Var noga med att jämföra totala kostnader snarare än bara kWh-priset, eftersom fasta avgifter kan variera mellan leverantörer.

Välj energikälla

Om du är intresserad av att stödja förnybara energikällor, leta efter avtal som erbjuder 100 % förnybar energi från sol, vind, vattenkraft eller biomassa. Håll även utkik efter miljöcertifieringar som Bra Miljöval, EU Ecolabel eller andra miljömärkningar.

Kundtjänst och omdömen

Undersök kundomdömen och recensioner för att få en uppfattning om leverantörens kundservice, pålitlighet och problemhantering. En bra kundtjänst kan vara värdefull om du stöter på problem eller har frågor om ditt avtal.

Kontrollera avtalsvillkor

Läs igenom avtalet noggrant innan du signerar. Se till att du förstår alla villkor, inklusive eventuella avgifter för att avsluta eller ändra avtalet, samt vilka rättigheter och skyldigheter du har som kund.

Leta efter rabatter och erbjudanden

Vissa elleverantörer kan erbjuda särskilda rabatter, kampanjer eller bonusar för att locka nya kunder eller belöna lojala kunder. Det kan vara rabatter på månadsavgifter, en reducerad kWh-kostnad under en viss period, eller andra förmåner som försäkringar och samarbetsrabatter med andra företag. Var uppmärksam på sådana erbjudanden, men kom ihåg att ta hänsyn till avtalets totala kostnad och villkor snarare än att enbart fokusera på rabatter och erbjudanden.

Vanliga frågor och svar