Börja här
Jämför Elavtal: Allt Du Behöver För Att Komma Igång 2023
Genom att jämföra elbolag och elavtal kan man spara mycket pengar i valet av nytt elavtal.
För att göra jämförelsen på bästa sätt är det viktigt att veta hur elavtal fungerar, vad man bör titta på när man jämför och hur man bäst hittar ett elavtal som kan passa en själv.
Nedan följer några av marknadens populäraste elavtal 2023.
För information om hur elavtal fungerar och vad du bör tänka på när du jämför elavtal, skrolla längre ner på sidan eller klicka här för att hoppa dit direkt.
För att jämföra elavtal, klicka här.
Bästa elavtalet för Juni 2023
Telge Energi är det bästa elavtalet enligt Payup. Genom Telge Energi kan du flytta befintligt eller teckna nytt elavtal. Alla avtal som erbjuds hos Telge Energi är märkta Bra Miljöval och kommer från förnybara källor som sol, vind och vatten. Elavtalet kan enkelt tecknas genom leverantörens hemsida och processen tar inte mer än några minuter.
Lista över elavtal 2023
- Populärast 2023Bindningstid12 månaderFast avgift49 kr / månadFörnybar elRabatt12 månaders fast fri avgift
- Bindningstid12 månaderFast avgift49 kr / månadFörnybar elRabatt1 år fri månadsavgift
- BindningstidIngen bindningstidFast avgift69 kr / månadFörnybar elRabatt6 månader utan avgift till ett värde av 414 kr med rabattkoden: 6moffTimprisFå kontroll över dinelförbrukning
- Bindningstid3 månaderFast avgiftIngen avgiftFörnybar elJämförelsetjänstJämför flera elbolagkostnadsfritt
- Bindningstid12 månaderFast avgift45 kr / månadFörnybar elRabattNya kunder får handla elen till inköpspris första 9 månaderna, utan påslag och månadsavgift
Vad ett elavtal innebär
Ett elavtal, även kallat elhandelsavtal, är ett avtal du sluter för att kunna köpa in el till ditt hem. I avtalet ingår vanligtvis detaljer om priser, avgifter, leveransmetoder, fakturering, energiursprung, miljöskydd, kundtjänst och andra förmåner. Elavtalet ger vanligtvis köparen möjligheten att få en förutsägbar och konkurrenskraftig elkostnad som kan hjälpa till att hålla elkostnaderna på en rimlig nivå.
Elavtalet bör inte förväxlas med elnätsavtalet, som är avtalet som avser användning och underhåll av elledningar i ditt område. När du tecknar elavtal kan du i många fall behöva teckna två olika avtal: ett elhandelsavtal och ett elnätsavtal, och skillnaden mellan dem är att elhandelsavtalet avser elens om du förbrukar i ditt hem, och elnätsavtalet avser användningen och underhållningen av elledningarna i ditt område.
Vilket elnätsbolag du har bestämmer du inte själv, det beror istället helt på vilket företag det är som har hand om elledningarna i ditt område. Exempel på elnätsbolag är E.ON, Ellevio, Skellefteå Kraft och Vattenkraft.
Jämföra elavtal: Viktiga faktorer att tänka på
När du jämför elavtal bör du tänka på följande saker:
Bindningstid
När du tecknar ett fast elavtal så förbinder du dig till avtalet i en viss tid. Den här tiden kallas för bindningstid, och är något du bör se över när du jämför elavtal. Hur lång bindningstiden är kan skilja sig åt mellan olika elbolag.
Ett elbolag som har en kort bindningstid är bättre än ett elbolag som har en längre bindningstid, eftersom du då blir flexiblare och kan avsluta eller byta ditt elavtal snabbare, ifall du skulle få det behovet. Ju kortare bindningstiden är desto större flexibilitet kommer du att få. Haken brukar vara att en längre bindningstid innebär ett lägre pris, men det är viktigt att man väljer en balans mellan bindningstid och pris, för att få ett så bra elavtal som möjligt.
Vanliga bindningstider som många tecknar är mellan 1-3 år.
Den fasta avgiften
När du tecknar ett fast elavtal så tillkommer det ofta en fast avgift som du behöver betala varje månad för elavtalet. Ju lägre den fasta avgiften är, desto bättre är elavtalet, självklart.
Påslaget
Påslaget, eller ”elpåslaget”, är det påslag elbolaget lägger till på elpriset och det läggs till på både rörliga och fasta elavtal. Om elpriset är, till exempel, 90 öre per kWh och ett elbolag har ett påslag på 9 öre, så innebär det att påslaget är 10% av elpriset och det kan göra en stor skillnad id et stora hela när man på slutet av månaden betalar för sin el. Om man förbrukat el motsvarande 1000 kr på slutet av månaden, så kommer påslaget, i detta exempel, att bli 100 kronor.
Ett elavtal med ett lågt elpåslag är bättre än en ett avtal med ett högre elpåslag.
Energikällan
Energikällor delas vanligtvis in i två olika kategorier:
- Förnybara energikällor: Elkällor som är hållbara och förnybara, till exempel sol, vind och vatten.
- Icke-förnybara energikällor: Elkällor som förbrukas och inte är förnybara, till exempel uran, kol och olja.
För den som föredrar att elen kommer från förnybara källor så kan ett elavtal med förnybara energikällor vara viktigt. I Sverige kommer majoriteten av el från förnybara energikällor och de allra flesta elavtal har det som första alternativ. Såvida man inte väljer bort det så är ett elavtal sannolikt ett elavtal med förnybar el.
Lista över förnybara energikällor:
- Sol
- Vind
- Vatten
- Biomassa
- Solvågor
Lista över icke-förnybara energikällor:
- Uran
- Fossila bränslen, till exempel fossilgas (naturgas), olja och kol
Rabatter för nya kunder
De flesta elavtal erbjuder en rabatt som nya kunder kan ta del av ifall de tecknar ett elavtal med elbolaget. Rabatterna kan vara mellan olika bolag, men kan vara fördelaktiga för en som kund.
Vanliga rabatter inkluderar:
- Ingen fast avgift under en viss tid
- Lägre påslag under en viss tid
När man jämför elavtal är det därför viktigt att man även tar hänsyn till rabatterna, eftersom det kan göra att man sparar pengar ifall man tecknar ett visst elavtal.
Det kan också vara bra att veta att man alltid kan säga upp ett elavtal och byta till ett annat för att ta del av erbjudanden, nya rabatter och lägre priser.
Summering
När du jämför är det alltså viktigt att se över ovanstående fem punkter, för att bilda en helhetsuppfattning om elavtalet och hitta avtalet som är mest prisvärt och som bäst passar ens önskemål.
Hos Payup hittar du flera elavtal du kan välja mellan, vars påslag, bindningstider, rabatter och avgifter skrivs ut på sidan. Du kan enkelt jämföra elavtalen och välja det elavtal som är mest prisvärt för dig. Klicka här för att komma igång.
När du hittat ett elavtal som verkar intressant för dig kanske du frågar dig om du bör välja ett fast eller ett rörligt elavtal? Se hur du bäst kan fatta det beslutet här.
Tillfälliga elavtal
För den som behöver ett tillfälligt elavtal är det enkelt att hitta ett elavtal som kan passa en själv:
- Definiera först ditt behov: Hur länge kommer du behöva elavtalet? Några veckor? Månader eller år?
- Välj därefter ett fast eller ett rörligt elavtal, beroende på din tidshorisont.
Om du endast kommer behöva elavtalet tills vidare, under några månaders tid, kan ett fast elavtal med en låg bindningstid vara ett alternativ men om du inte vet hur länge du kommer behöva elavtalet och om du vet om att det kommer vara under en kort eller odefinierad tid så är det rörliga elavtalet den optimalaste lösningen.
Rörliga elavtal har inga:
- bindningstider…
- uppsägningstider…
- fasta avgifter…
…och du kan med andra ord säga upp elavtalet när som helst, så snart ditt behov upphört.
Eftersom rörliga elavtal inte har några bindningstider eller uppsägningstider kan du när som helst säga upp ditt elavtal och avsluta det.
Det finns även rörliga elavtal som sätter elpriserna varje timme. Ett sådant elbolag är Greenely.
Kostnad för elavtal
Ett elavtal kostar priset på el plus ett litet påslag, vanligtvis på några ören. Till exempel kostar ett elavtal 33 öre per kWh, om priset på el är 30 öre per kWh och påslaget är 3 öre per kWh.
Hur högt påslaget är beror på vilket elbolag du väljer att teckna elavtalet hos. Olika bolag har nämligen olika höga påslag.
Elavtal med solceller: Så hittar du det bästa
Nyinstallerade solceller ger dig som konsument flera fördelar: Du kan producera din egen el men också sälja överskottsel som du producerar till elbolaget du har ett avtal med. När du väljer ett elavtal med solceller bör du därför titta på hur mycket kommer elbolaget att betala för överskottselen som du producerar.
För att hitta elavtal med solceller, gör så här:
- Skrolla upp till listan över elbolag ovan.
- Gå vidare till elbolagen och se priset du hade fått för överskottsel hos elbolaget.
- Välj elbolaget som erbjuder bäst pris, samt har bästa elavtal i allmänhet.
Två populära alternativ när du väljer elavtal med solceller är Telge Energi och Tibber.
Akut behov av elavtal: Rörliga avtal kan hjälpa
Rörliga elavtal är de elavtal som du oftast kan teckna direkt. De har inga bindningstider och går oftast igång direkt, vilket gör dem till bra alternativ ifall du behöver hitta ett elavtal akut. Innan du väljer ett rörligt elavtal är det dock viktigt att du ser över dina alternativ och ser vilka elpriser du kan få hos olika elbolag, så att du kan hitta ett så fördelaktigt och så billigt elavtal som möjligt.
För att teckna ett elavtal akut, gör så här:
- Skrolla upp till listan över elavtal ovan.
- Välj ett elavtal som passar dig.
- Teckna ett rörligt elavtal med bolaget.
Elavtal att undvika: Oseriösa elbolag
Elavtal från elbolag som är oseriösa eller som fått varningar från Energimarknadsbyrån är elavtal du ska undvika. Exempel på dessa är elavtal från elbolag som Stockholms Elbolag, Svealands Elbolag och Telinet Energi. Du kan alltid se den senaste informationen på Energimarkndasbyråns hemsida om klagomål.
Myten om billigare elavtal vid vissa tider på året
En vanlig missuppfattning många har är att det finns tider på året då det är billigare att teckna elavtal, men så är inte fallet. Missuppfattningen är en vanlig myt, och elpriserna regleras alltid löpande efter tider på året och marknadsförhållanden. Det finns därför ingen tid då det är billigast att teckna elavtal.