Kom igång
Elabonnemang: Jämför och Hitta Det Rätta 2023
Kom igång med ett nytt elabonnemang.
Välj någon av nedanstående elhandelsbolag. Jämför elbolagens priser, rabatter, avgifter och mer. När du hittat ett elabonnemang som kan passa dig, gå vidare för att få mer information och för att komma igång med ditt elabonnemang.
För att börja, klicka här. För mer information om elabonnemang och om hur de fungerar, samt hur man kan byta elavtal och mer, klicka här.
Bästa elabonnemanget för Juni 2023
Telge Energi är det bästa elabonnemanget enligt Payup. Genom Telge Energi kan du flytta befintligt eller teckna nytt elavtal. Alla avtal som erbjuds hos Telge Energi är märkta Bra Miljöval och kommer från förnybara källor som sol, vind och vatten. Elavtalet kan enkelt tecknas genom leverantörens hemsida och processen tar inte mer än några minuter.
Lista över elabonnemang 2023
- Populärast 2023Bindningstid12 månaderFast avgift49 kr / månadFörnybar elRabatt12 månaders fast fri avgift
- Bindningstid12 månaderFast avgift49 kr / månadFörnybar elRabatt1 år fri månadsavgift
- BindningstidIngen bindningstidFast avgift69 kr / månadFörnybar elRabatt6 månader utan avgift till ett värde av 414 kr med rabattkoden: 6moffTimprisFå kontroll över dinelförbrukning
- Bindningstid3 månaderFast avgiftIngen avgiftFörnybar elJämförelsetjänstJämför flera elbolagkostnadsfritt
- Bindningstid12 månaderFast avgift45 kr / månadFörnybar elRabattNya kunder får handla elen till inköpspris första 9 månaderna, utan påslag och månadsavgift
Vad ett elabonnemang är
Ett elabonnemang är ett avtal mellan en kund och ett elbolag som reglerar försörjningen av el till kunden. Elabonnemanget kan innehålla information som kostnad, val av leverantör, kontraktslängd och andra särskilda villkor. Kunden betalar elbolaget för elektriciteten som de levererar, och elbolaget ansvarar för elektricitet levereras till avtalat pris och tid.
Det finns ingen skillnad mellan ett elabonnemang och ett elavtal. Elabonnemang är bara ett annat ord för elhandelsavtal.
Rättigheter och Skyldigheter
När du tecknar ett elabonnemang så har du vissa rättigheter, men du har även vissa skyldigheter du behöver följa.
Dina rättigheter inkluderar:
- Tillgång till en kontinuerlig och stabil strömförsörjning.
- Faktura som är tydlig och lätt att förstå, där din konsumtion och elförbrukning framgår.
- Teknisk support om det behövs.
- Tillgång till eventuella konsumentskydd som erbjuds.
- Service och reparationer, om det skulle bli aktuellt.
Dina skyldigheter inkluderar:
- Fakturor behöver betalas i tid.
- Återlämna eventuell elmätare när abonnemanget är över.
- Rapportera nödsituationer (strömavbrott, brand, etc.).
- Inte använda elen för olagliga aktiviteter.
Du kan alltid läsa om dina rättigheter och skyldigheter på Energimarknadsinspektionens hemsida.
Kostnad
Kostnaden för ett elabonnemang beror på vilket abonnemang du väljer. Varje elabonnemang har sina egna priser och den totala kostnaden beror på vilket alternativ du väljer.
Du bör kontakta det företag du vill beställa din el från för att få en exakt kostnad för det du söker.
Så hittar du elabonnemang
Många befinner sig i en situation där de betalar alldeles för mycket för sin el. Att jämföra och hitta ett nytt elavtal kan därför vara ett sätt att skära ner på elkostnaderna.
På Payup hittar du flera elavtal du kan välja mellan. Jämför elabonnemangens priser och villkor för att hitta ett nytt elabonnemang som kan skära på dina elutgifter.
Gör så här:
- Ta reda på din nuvarande snittförbrukning av el varje månad (framgår på dina elfakturor).
- Jämför elabonnemangen i listan ovan. Jämför abonnemangens villkor, rabatter och avgifter.
- Räkna ut ditt pris. Detta kan du oftast göra på elabonnemangets hemsida, men kan även göra genom att enkelt ta din elförbrukning gånger elpris + elavtalets örespåslag, till exempel ifall elpriset är 200 öre/kWh, påslag 5 öre/kWh och din elförbrukning 350 kWh/månad blir din månadskostnad: 350 kWh * 205 öre).
- Är abonnemanget billigare än ditt nuvarande kan du därefter väldigt enkelt byta. Så byter du elavtal: 5 enkla steg.
Vad du bör jämföra
När du jämför elabonnemang finns det några saker du bör se över:
- Örespåslaget: Avgiften elabonnemanget lägger till.
- Energikällan: Många elabonnemang i Sverige hämtar energin från förnybara energikällor, eller erbjuder det sm tillval i abonnemanget.
- Den fasta avgiften och bindningstiden: Om man tecknar ett fast elabonnemang är den fasta avgiften och bindningstiden viktiga faktorer man bör ta hänsyn till när man gör sin jämförelse.
- Rabatten: De allra flesta elabonnemang erbjuder någon form av rabatt för nya kunder. Rabatten är inte oväsentlig och kan vara väldigt fördelaktig för en.
Så väljer du rätt
För att veta vilket elabonnemang som passar dina behov, börja med att se över följande:
- Hur använder du din el?
- Hur mycket förbrukar du varje månad?
- Har du krav på grön energi?
- Kan du ta hjälp av tjänster som Greenely, som kan hjälpa dig optimera din förbrukning och spara ännu mer pengar?
När du vet hur ditt behov ser ut kan du bättre fatta ett beslut: Jämför elabonnemangens priser, erbjudanden och välj abonnemanget som matchar dina behov bäst. Se en lista över elabonnemang.
Det finns idag kostnadsfria tjänster som hjälper dig med din jämförelse. En sådan tjänst är Elskling, med vilken du fyller i dina uppgifter och får därefter flera olika elabonnemang du kan jämföra och se priset på, direkt på hemsidan.
Jämför elabonnemangen och hitta det billigaste elabonnemanget som passar dina behov.
Olika elabonnemang
Samma elabonnemang kan användas till alla olika boformer:
- Lägenheter
- Villor
- Hyresrätter
- Fritidshus
- Radhus
- Sommarstugor
- Flerfamiljshus
- O.s.v.
Det finns inget krav på hur man bor när man väljer elabonnemang. Dock finns det abonnemang som är anpassade för olika typer av konsumenter:
Abonnemang som man kan få trots betalningsanmärkning
I regel finns det inget krav på att man inte har några betalningsanmärkningar när man tecknar elabonnemang. De allra flesta elabonnemang accepterar betalningsanmärkningar, dock kan de i vissa fall ha vissa krav.
Till exempel:
- du behöver förskottsbetala för elen.
- du behöver ställa upp en säkerhet i form av en deposition (exempelvis fyra månaders elförbrukning i förskottsbetalning).
Inte alla elbolag ställer krav och inte alla elbolag ställer samma krav. Vissa kan ha krav på deposition medan andra på förskottsbetalning, och vissa kan acceptera betalningsanmärkningen utan några krav överhuvudtaget.
För att veta vad som kommer gälla för dig gör du bäst i att kontakta elbolaget och fråga hur de gör vid betalningsanmärkning. Därefter är det din kreditvärdighet, enligt kreditupplysningen som elbolaget tar, som avgör hur elbolaget kommer hantera din betalningsanmärkning.
Abonnemang utan UC finns inte
Elbolag tar i regel kreditupplysningen hos UC (Upplysningscentralen) och elabonnemang utan en upplysning hos UC, till exempel med Creditsafe eller Bisnode istället, finns inte.
Abonnemang som räknar ut elpriset timme-för-timme
Det finns elabonnemang som erbjuder ett timavräknat elpris. Elpriserna uppdateras då i realtid, timme-för-timme. Exempel på ett sådant är Greenely.
Relaterat: 7 sätt du kan minska på dina elutgifter i hemmet
Elnätsbolagen som erbjuder elabonnemang
Elnätsbolag brukar oftast även erbjuda elabonnemang.
Fördelen med att teckna elabonnemanget med elnätsbolaget är att man har båda avtalen samlade hos ett bolag: elnätsavtalet och elhandelsavtalet (har man två avtal?)
Bland elnätsbolagen tillhör exempelvis:
- Vattenfall
- Eon
- Ellevio
- M.fl.
Alternativ för företag
Elbolag som erbjuder elabonnemang för privatpersoner erbjuder i regel också elabonnemang för företag.
Abonnemangen kan skilja sig åt dock handlar det oftast om skräddarsydda lösningar för företag—framförallt för företag som har stor energiförsörjning. Till exempel erbjuder Telge Energi ellösningar för företag.
När du har solceller
Om du precis installerat solceller behöver du se över ytterligare en sak när du väljer elabonnemang: Köper elleverantören överskottsel?
Dina solceller kan nämligen producera solel i överskott och vissa elbolag kan vara villiga att betala dig för detta. När du jämför elabonnemang, och du har solceller, så kan detta vara ännu en punkt att se över när du gör din jämförelse.
I alla andra avseenden är elabonnemangen samma för både de som har solceller och de som inte har solceller. Abonnemangen skiljer sig inte åt i någon annan bemärkelse än att de kan betala olika mycket för överskottsel.
Fast eller rörligt pris: Den eviga frågan
En av de vanligaste frågorna när man tecknar elabonnemang är huruvida man bör välja ett abonnemang med ett fast elpris eller ett abonnemang med ett rörligt elpris.
Det finns inget rätt svar på frågan, eftersom olika prisplan passar olika behov, dock har vi skrivit en enkel och utförlig guide som hjälper dig fatta rätt beslut för dina behov: Fast eller rörligt elpris, så vet du vilket som kan passa dig.
Hur du säger upp ett elabonnemang
Att säga upp elabonnemang är enkelt: Du kontaktar elleverantören och ber om uppsägning.
Dock finns det vissa saker du behöver tänka på:
- Om du har ett fast elabonnemang kan du ha både en uppsägningstid och en bindningstid.
- Bindningstiden är den tid du bundit dig till det fasta elabonnemanget, exempelvis några månader eller upp till några år. Du kan ta reda på din bindningstid genom att kontakta elleverantören (du kan oftast ändå säga upp abonnemanget, trots bindningstid, mer om det nedan).
- Uppsägningstiden är den tid det tar att säga upp elabonnemanget. Uppsägningstiden är vanligtvis på mellan 1 till 2 månader.
När du har ett fast elavtal med en bindningstid som inte ännu löpt ut så kan du oftast fortfarande säga upp elabonnemanget men du kan komma att behöva betala för den resterande tiden ifall du vill säga upp abonnemanget i förtid.