Kom igång

Elbolag: Jämför, Hitta och Byt 2023

Går du i tankarna om att byta eller hitta ett nytt elbolag? Nedan listas några av de populäraste elbolagen i Sverige. Jämför bolagens priser, avtal och villkor, och när du hittat ett elbolag som verkar intressant, gå vidare och se ditt pris.

Så här kommer du igång:

 1. Skrolla ner till listan över elbolag nedan.
 2. Jämför elbolagens erbjudanden, priser, rabatter och villkor.
 3. Välj elbolaget som verkar intressantast för dig och gå vidare.

Kom igång

För information om elbolag, hur du byter, vad som gäller vid flytt och hur elbolag fungerar i olika situationer, klicka här.

Telge Energi

Bästa elbolaget för Februari 2023

PayUp baserar sitt betyg på företagets produkt, pris, tillgänglighet, kundupplevelse och kundnöjdhet. Datan hämtas bl.a. ur Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätningar. Betyget bestäms av PayUp's redaktion.

Genom Telge Energi kan du flytta befintligt eller teckna nytt elavtal. Alla avtal som erbjuds hos Telge Energi är märkta Bra Miljöval och kommer från förnybara källor som sol, vind och vatten. Elavtalet kan enkelt tecknas genom leverantörens hemsida och processen tar inte mer än några minuter.

Lista över elbolag 2023

 1. Populärast 2023
  Telge Energi
  Bolaget som går emot strömmen.
  Bindningstid
  12 månader
  Fast avgift
  49 kr / månad
  Förnybar el
  Rabatt12 månaders fast fri avgift
  Påslag fr.5 öre / kWhSe ditt elpris
 2. Fortum
  Bli en del av en större förändring.
  Bindningstid
  12 månader
  Fast avgift
  49 kr / månad
  Förnybar el
  Rabatt1 år fri månadsavgift
  Påslag fr.5,9 öre / kWhSe ditt elpris
 3. Greenely
  Ett smart elbolag.
  Bindningstid
  Ingen bindningstid
  Fast avgift
  69 kr / månad
  Förnybar el
  Rabatt6 månader utan avgift till ett värde av 414 kr med rabattkoden: 6moff
  Få kontroll över dinelförbrukning
 4. Elskling
  Jämför elpriser, elavtal och elbolag
  Bindningstid
  3 månader
  Fast avgift
  Ingen avgift
  Förnybar el
  Jämförelsetjänst
  Jämför flera elbolagkostnadsfritt
 5. Skellefteå Kraft
  Alltid med 100% förnybar el.
  Bindningstid
  12 månader
  Fast avgift
  45 kr / månad
  Förnybar el
  RabattNya kunder får handla elen till inköpspris första 9 månaderna, utan påslag och månadsavgift
  Påslag fr.6 öre / kWhSe ditt elpris

Hitta de billigaste elbolagen 2022

Uppdaterad av Johan K.

Att hitta det billigaste elbolaget i ditt område kan spara dig mycket pengar. Tyvärr går många runt och betalar för mycket för sin el, när det finns billigare alternativ att tillgå. Det är många saker som är viktiga att tänka på vid jakt efter ett nytt elbolag, bland annat finns det både rörligt och fast elpris, där båda alternativen har sina för- och nackdelar.

Vad man bör tänka på när man jämför elbolag

Det finns flera tillvägagångssätt när du ska jämföra elbolag och bolagens elpriser. Det effektivaste sättet är att, genom internet, gå igenom elbolagens elpriser, villkor och rabatter, för att hitta ett elbolag som kan passa dina behov.

Utöver traditionella elhandelsavtal så finns det även nya ellösningar, som exempelvis Greenely, som hjälper dig med att inte bara optimera din el, men även få ett billigare elpris genom att erbjuda förnyelsebar el, till inköpspris, varje timme. Läs mer om Greenely och om hur tjänsten fungerar.

En av de viktigaste frågorna du bör ställa dig när du ska byta elavtal och elhandelsbolag är om du vill betala ett fast eller rörligt elpris med ditt nya elavtal. Du kan välja att betala ett fast pris för din elektricitet eller betala ett rörligt pris, baserat på de nationella elpriserna, för den el som du förbrukar varje månad. Det finns både för- och nackdelar med båda alternativen, vilket är något man bör överväga innan man fattar ett beslut. Fast eller rörligt elpris, vilket bör jag välja?

Jämförelsesidor som Elskling kan hjälpa dig med att jämföra flera olika elavtal och de elpriser som du kan få, när du letar efter ett nytt elavtal.

Spara pengar på din energi

Ett sätt att spara pengar på el är att optimera elförbrukningen i hemmet. Utöver tjänster som Greenely så kan även energilån hjälpa en med att optimera elförbrukningen, och elförsörjningen i hemmet. Värmepumpar, bergvärme eller isolering kan hjälpa en med att skära ner på elkostnaderna i hemmet. Även byte av gamla vitvaror eller andra apparater som drar mycket el kan hjälpa till med att skära ner på elutgifterna i huset.

Läs mer: Vilka är de största elbovarna i hemmet?

Av

Johan K.
Johan K.

Ekonomirådgivare, över 4 års erfarenhet, examen Örebro Universitet.

Vanliga frågor och svar

Hur byter man elbolag?

Det kan finnas många anledningar till att vilja byta elbolag. Kanske flyttar man eller kanske vill man skära ner på sin...

Vad är skillnaden mellan elnät och elhandel?

Har du också funderat på vad skillnaden egentligen är mellan elhandel och elnät? Som konsument är det inte alltid lätt ...

Vilket elbolag är billigast?

Hos PayUp hittar du billiga elbolag. Klicka här för att se en lista.

Hur vet jag vilket elbolag jag har?

Att ta reda på var man köper sin el ifrån har många fördelar. Dels kan det vara bra att veta i allmänhet och dels kan d...