Börja här

Hitta det bästa elavtalet med PayUp

Genom en jämförelse av elbolag och elavtal kan man spara mycket pengar på att välja elbolag som är billigare än genomsnittet innan man väljer ett elavtal att använda sig utav.

Nedan följer några utav marknadens absolut bästa elavtal för 2021.

Några utav nedanstående bolag är jämförelsetjänster. Detta framgår tydligt bredvid de elbolag som är sådana tjänster. Dessa tjänster hjälper dig jämföra elpriserna hos dussintals olika elbolag och gör det möjligt för dig att välja det elbolag som erbjuder bästa möjliga elavtal till lägsta möjliga pris.

Lista över elavtal 2021

Se över ditt elavtal

Många tänker kanske inte så mycket på sitt elavtal. De kanske har haft det i flera år och låter det löpa utan att tänka på att det kanske går att få billigare el med en ganska liten ansträngning. Har man internet eller en uppkopplad mobil är det bara några knapptryck bort.

Det finns flera aktörer på marknaden som erbjuder den intresserade att se över sitt elavtal. På deras webbsidor går det att jämföra olika avtal hos olika energibolag. Där finns ofta kampanjerbjudanden från flera elleverantörer för den som vill teckna ett nytt avtal och är förstagångskund hos det aktuella bolaget.

Spotpris

När du jämför olika elleverantörer är det bra att känna till begreppet “spotpris”. Detta elpris ligger till grund för vilket elpris du får, tillsammans med din elförbrukning. Spotpriset är elbörsen NordPools pris och återges i öre/kWh. Det är rörligt och ändras dag för dag. När du jämför olika elbolag kommer du att se ett elpris som inkluderar spotpriset tillsammans med priset för elcertifikat. Är du vetgirig kan du själv kontrollera spotpriset hos NordPool och jämföra det med bolagens elpriser. Sverige har fyra olika elprisområden, SE1 till och med SE4, och spotpriset för dessa fyra varierar. Malmö, som ligger i SE4, har ett högre spotpris än Luleå i SE1. Generellt kan man säga att elen blir dyrare ju längre söderut i landet du bor.

Övriga elkostnader

Det finns även andra kostnader som du som kund behöver ta hänsyn till när du vill hitta rätt avtal. Om du söker de lägsta elpriserna är det här extra bra att känna till. När du jämför elleverantörer kommer du att upptäcka att några har miljöpåslag och fasta månadskostnader. Avgift för elcertifikat, energiskatt och moms är däremot något du alltid måste betala. Energiskatten, eller elskatten som den också kallas, utgör ungefär hälften av det du betalar för din elektricitet. En del bolag tar ut en uppläggningsavgift när du tecknar avtal, andra inte. Det kan löna sig att kontrollera vad det som ingår i elbolagens totalpris när du jämför dem. Ibland finns det försäkringar som energibolagen gärna ser att du tecknar. Här bör du ta dig en funderare om detta är nödvändigt, eftersom det påverkar ditt slutliga elpris.

Avtalslängd

En annan avgörande faktor för din totala elkostnad är avtalets längd. Det här måste tas med i beräkning när du jämför de olika aktörerna på marknaden. Om du går in på jämförelsesidor som Elskling hittar du avtal med längder som varierar från några månader upp till några år. De längre avtalen kan verka bekväma, men här bör du ta en extra titt på vilket elpris du får betala. Eftersom spotpriset fluktuerar och ofta är relativt lågt under sommarmånaderna får du betala ett betydligt högre pris än den kund som exempelvis valt att ha ett rörligt pris under denna period. De riktigt korta avtalen är oftast billigast, men det gäller att se upp. När avtalet ska förhandlas om kan det vara vinter och då är energipriset generellt högre. Utöver avtalslängd kan det också vara bra att veta att det går att välja mellan ett fast pris och ett rörligt pris. Det rörliga priset bestäms av spotpriset och förändras kontinuerligt. Det går även att teckna avtal med mixpris, det vill säga en del fast och en del rörligt. Eftersom det finns runt hundra bolag i landet att välja bland bör det finnas något för alla. Jämför priser och avgifter och välj det som passar dig bäst.

Det grundläggande

Vad är ett elavtal?

Elavtal är det avtal man ingår med elbolag för att förse sin lägenhet/sitt hus med el och ström.

Hur hittar man ett elavtal?

Om du ska byta elbolag finns det en hel del saker du bör tänka på. Det är elpriser, bindningstider, fasta avgifter och ...

Hur byter man elbolag?

Vill du sänka dina elkostnader? Klart att du vill det. Att sänka kostnaden för din el kan spara dig hundralappar, eller...

Ska jag välja fast eller rörligt elpris?

Energikostnaderna är ofta en av de största kostnaderna varje månad när du äger en egen fastighet. Men det finns möjligh...