Så Här Tar Du Reda På Vilket Elbolag Du Har

Att ta reda på var man köper sin el ifrån har många fördelar. Dels kan det vara bra att veta i allmänhet och dels kan det vara bra att se över sina elkostnader, för att eventuellt byta elhandelsbolag till ett mer prisvärt sådant.

Trots att elen ska betalas varje månad så är det många som inte har koll på vilket elbolag de har. Dock så är det, som tur är, ganska enkelt att lista ut. Så här går du till väga:

Guide: Hur du tar reda på vilket elbolag du har

Att lista ut vilket elbolag man har är inte svårt. Eftersom det mesta numer sköts via internet så kan det bli lite svårare att hålla koll på avtal och abonnemang, dock så är det också enklare att lista ut vilket abonnemang eller avtal man har, ifall man skulle vilja få reda på det.

  1. Det enklaste sättet att få reda på vilket elbolag man köper sin el ifrån är att leta rätt på den senaste fakturan som man har betalat. Om du betalar dina elräkningar via pappersfaktura så kan du leta rätt på din senast, betalda faktura. På fakturan ska det stå vilken avsändare det är och därmed kan du se vilket företag du köper din el ifrån. Om du inte har kvar gamla fakturor så är det bara att vänta tills nästa faktura rullar in.
  2. Det kan också vara så att du betalar din el på något annat sätt, exempelvis genom Kivra, e-faktura eller autogiro. I sådana fall så kan du hitta gamla fakturor i din e-brevlåda, eller vid autogiro och e-fakturor: i internetportalen hos din bank.
  3. Om du betalar många olika fakturor varje månad så kan det lätt bli rörigt och svårt att veta vad som är vad. I sådana fall så kan du gå in på din internetbank och se dina kontoutdrag den senaste månaden. I kontoutdraget kan du se vilka betalningar du gjort och vilket företag som du betalat din el till varje månad.

Notera: att vissa har samma leverantör för elnät som för själva elhandeln (vad är skillnaden?), men vissa har också olika leverantörer. För att veta vilket företag du köper elen av så vill du ta reda på vilket företag som du har ditt elhandelsavtal hos. Huruvida en faktura avser elnät eller elhandel framgår också på fakturan och bör kontrolleras när du vill veta vilket företag som du köper din el ifrån.

Vid elnätsavtal så styrs det ofta beroende på var du bor. Elnät styrs av elledningarnas ägare runtom i landet och är alltså ingenting som du själv väljer. Trots det så bör du ändå kunna identifiera din elnätsleverantör på samma sätt som du identifierar ditt elhandelsavtal.

Läs mer: Vilket elhandelsavtal är bäst 2024?

Hitta billigare el: Sänk dina elutgifter

Om du letar efter olika sätt att skära ner på dina elutgifter och vill undersöka möjligheten till att hitta billigare elbolag så kan du, med en tjänst som Elskling, jämföra elavtal och hitta ett elavtal som passar dig och dina förutsättningar.

Jämför elavtal med Elskling