Ta Reda På Vilken Hemförsäkring Du Har

En hemförsäkring är en av de viktigaste försäkringarna att ha när det kommer till ens boende. Därför är det viktigt att man tar reda på om man är försäkrad, vad hemförsäkringen täcker och vilket hemförsäkringsbolag man har innan det olyckliga inträffar.

Så här vet du om du är försäkrad samt vilken hemförsäkring du har.

Steg för att ta reda på om du har en hemförsäkring

Gå igenom följande checklista, steg-för-steg, för att ta reda på om du har en hemförsäkring eller inte.

  1. Kontakta de största försäkringsbolagen: Hos många bolag kan du logga in via Mina Sidor på bolagets hemsida. Prova och se om du kan logga in med ditt BankID, om du har ett konto hos bolaget och om du har en aktiv hemförsäkring med bolaget.
  2. Sparade mejl, brev eller fakturor: Se om du har gamla brev, e-post eller fakturor som avser en hemförsäkring. E-posthistoriken går vanligtvis flera år bakåt och du kan enkelt söka genom gamla mejl. Prova sök i din inkorg efter ”hemförsäkring” och se om du hittar ett e-post om en aktiv hemförsäkring.
  3. Bankhistorik: Titta igenom din bankhistorik efter tidigare betalningar för en hemförsäkring.
  4. Fackförbund: Är du medlem i ett fackförbund? Kontakta ditt fackförbund och se om du har en hemförsäkring via dem. Exempel på fackförbund är Kommunal, IF Metall, Byggnads, Seko, etcetera. Lista över fackförbund.

Har du provat ovanstående och inte hittat något bör du fortsätta med följande:

Om du bor i hyresrätt: Kontakta hyresvärden

Bor du i hyresrätt är det enklast att kontakta din hyresvärd och fråga. Ofta finns en gemensam försäkring för alla som hyr i fastigheten.

Säger hyresvärden att det inte råder en gemensam hemförsäkring för hyresrätterna i fastigheten, och du inte själv betalar för en hemförsäkring så innebär det att ditt hem inte är försäkrat och att du omedelbart bör teckna en hemförsäkring. I annat fall kan du behöva stå för eventuella kostnader om boendet skulle skadas.

Om du bor i bostadsrätt: Kontakta bostadsrättsföreningen

Det är rätt vanligt att även bostadsrättsföreningar har en gemensam hemförsäkring som täcker alla i föreningen.

För att ta reda på om du har en hemförsäkring så gör du därför bäst i att kontakta din bostadsrättsförening och fråga.

Precis som när du bor i hyresrätt bör du omedelbart teckna en hemförsäkring ifall det skulle visa sig att bostadsrättsföreningen inte har en gemensam hemförsäkring. I annat fall står du själv för eventuella kostnader som uppstår om boendet skulle skadas.

Om du bor i en egen fastighet: Teckna en hemförsäkring

När du bor i en egen, fristående fastighet som i en villa eller ett annat boende så har du eget ansvar för att teckna en hemförsäkring.

Har du gått igenom ovanstående checklista och inte hittar något om någon rådande hemförsäkring bör du omedelbart teckna en hemförsäkring.

Det är viktigt att du verkligen säkerställer så att du har en hemförsäkring eftersom eventuella skador på din fastighet kan bli mycket kostsamma utan en sådan.

Kontrollera också vad ditt försäkringsbolag täcker och om du kan få ett bättre skydd som mer lämpar sig för ditt boende av ett annat bolag.