Viltolycka: Så Här Fungerar Din Bilförsäkring

Försäkringen som täcker viltskador

Efter en kollision med djur uppkommer frågan när det värsta av chocken lagt sig—täcker min bilförsäkring det här? Svaret är att det är vagnskadeförsäkringen som täcker viltskador.

Vagnskadeförsäkringen ingår i helförsäkringen om du har tecknat en. Har du en nyare bil så följer oftast en vagnskadegaranti som kan komma in och ersätta.

Olycka om du väjt eller undvikt kollision med ett djur

Om du lyckas väja för ett vilt djur och på grund av det har styrt undan men krockar eller kör av vägen så räknas det inte som en viltskada. Ordinarie självrisk är då det som gäller. Det kan därför bli dyrare för dig om du undvikit en skada än vid en kollision med ett djur.

Jämför delar av försäkringen

Du bör jämföra olika försäkringar och bekanta dig med vad olika försäkringar ersätter för skador. På så sätt så kan du undvika problem om du en dag råkar ut för en djurolycka.

När du kör på större vilt så måste du polisanmäla detta. Till större vilt räknas bland annat: björn, hjort, rådjur, ren, älg, järv, lo, utter, varg, vildsvin eller örn.

Relaterat: Kan man försäkra ett husdjur?

Självrisk

Bor du på en ort eller del av landet där det är vanligt med viltskador så kan det vara bra att skaffa en tilläggsförsäkring. Den kan då täcka eller ersätta en del av kostnaden för självrisken. Självrisken är annars en kostnad som du behöver stå för själv. Självrisken kan variera i storlek men den är alltid märkbar. Det kan vara skönt att veta att man har den betald, eller reducerad, ifall den skulle bli aktuell.

Men den dag ett vilt djur kliver ut framför din bil så är det inte din försäkring som avgör om det blir kollision med djuret eller om du lyckas undvika viltskada. Se därför till att du har rätt bilförsäkring så du inte behöver oroa dig när du är ute på vägarna.

Läs mer: Hur vet man vilken bilförsäkring man har?

Ta reda på om du är försäkrad med Insurello