Vilken bilförsäkring har jag?

Du köper en bil, begagnad eller ny, och samtidigt tecknar du en bilförsäkring. Du läser på hyggligt och kollar så att du verkligen får den bästa bilförsäkringen. Med det ur vägen lunkar vardagen på och du åker bil till och från jobbet, på semestrar och så vidare. Exakt vilken bilförsäkring du har glömmer du med tiden bort.

Bilförsäkringen blir ganska snart efter att du tecknat den bara ännu en summa som du betalar varje månad. En av alla andra räkningar som dras automatiskt från ditt konto utan att du behöver tänka närmare på saken.

Så blir det för de allra flesta. Tyvärr leder det också till att många bilägare år efter år betalar mer för sina bilförsäkringar än vad de egentligen behöver. Med regelbundna mellanrum är det därför en bra idé att kolla upp vad det är för försäkring du har. Men hur går du tillväga för att göra det?

Ta reda på vad du har för bilförsäkring

Ibland kan det till och med vara så att man glömmer vilket försäkringsbolag man tecknat bilförsäkringen hos. Det är det många som gör. Att kolla upp vart du försäkrat bilen är enkelt. Det gör du genom att surfa in hos Transportstyrelsen.se, därefter:

 1. Klicka på knappen “Vad vill du göra?” och välj “Se uppgifter om dina fordon”.
 2. Nu får du logga in med e-legitimation eller genom att ange ditt registreringsnummer och din behörighetskod.
 3. Du får nu upp en lista med de fordon som finns registrerade i ditt namn. I kolumnen längst till höger på fordonet du vill kolla upp ser du vilket försäkringsbolag du försäkrat det hos.

Om du klickar på registreringsnumret till samma fordon hittar du ytterligare matnyttig information. Bland de mer utförliga uppgifterna kan du bland annat se datumet för när du tecknade försäkringen. Den uppgiften är bra att ha inte minst för att du med den kan bilda dig en uppfattning om när du kan byta bilförsäkring.

Ta reda på vad din bilförsäkring täcker

För att komma till ett avgörande om det är så att du ska byta försäkring eller ej behöver du förstås också veta vad försäkringen täcker. Bilförsäkringar kommer i tre olika typer: halv- eller helförsäkring och trafikförsäkring. För information om vad de olika försäkringarna täcker, klicka här. Hur tar du reda på vilken typ du har?

Det är i regel inte riktigt lika enkelt att ta reda på som att hitta vilket försäkringsbolag du har. Så svårt behöver det dock inte vara, men det kan hända att du får testa olika alternativ. Här följer tre olika sätt:

 1. 1. Hitta din försäkringstyp i inkorgen

  I samband med att du tecknade din bilförsäkring fick du antagligen ett mejl från försäkringsbolaget. I det mejlet finns det specificerat vilken slags försäkring du har. Om det var många år sedan du tecknade försäkringen får du gräva lite.

  Snabbast gräver du om du använder dig av mejltjänstens sökfunktion. Testa att söka efter “bilförsäkring” eller “försäkring”.

 2. 2. Kontakta försäkringsbolaget

  Du kan förstås också kontakta försäkringsbolaget ifråga. Ring dem och ange ditt namn och personnummer så kommer de snabbt kunna ta reda på vad du har för försäkring.

 3. 3. Kolla dina fakturor

  Om du av någon anledning inte lyckats få fram uppgifterna du behöver genom någon av ovanstående metoder kan du kanske hitta dem på tidigare fakturor.

  Får du fakturan för bilförsäkringen som e-faktura kan du hitta den via din internetbank. Om du fortfarande kör med pappersfakturor får du gräva igenom pappershögarna där hemma. Under betalningsspecifikationen kan det vara angivet vilken typ av försäkring det rör sig om.

Två av tre betalar för mycket för bilförsäkringen

Det finns siffror som tyder på att drygt 60 % av alla bilägare betalar mer än vad de behöver för sin bilförsäkring.

Varför de betalar för mycket varierar. Ibland är det så att de har fel typ av försäkring sett till vilken slags bil de har. Ofta är det så att de helt enkelt inte känner till att det finns försäkringsbolag som erbjuder samma typ av försäkring de redan har, fast till ett bättre pris.

Av den anledningen är det en bra idé att regelbundet använda en jämförelsetjänst som vår. Du kan med vår hjälp snabbt och enkelt ta reda på om du kan spara stora pengar varje år.

Jämför bilförsäkringar hos PayUp idag