Varför ska man spara pengar?

Att ha pengar på bankkontot kan underlätta mycket då något oförutsett händer. Ändå har inte alla svenskar ett sparkapital på banken. Det finns flera anledningar att börja spara pengar. Oavsett inkomst och ekonomisk situation kan du börja spara redan idag.

Varför ska du spara pengar?

Just nu under coronapandemin är det många som önskar att de haft ett rejält sparkapital på banken. Genom att alltid ha ett nödsparkonto att tillgå behöver du inte oroa dig då något händer. Det är också så att god ekonomi inte bara handlar om inkomst, utan även om utgifter, sparkonto och investeringar i bostad och aktier. Din väg till mer ekonomisk frihet går genom att alltid ha pengar på ett bra sparkonto. Du bör redan idag börja spara för att:

  • Ha ett nödkapital vid arbetslöshet, när diskmaskinen går sönder, bilen krånglar och vid sjukdom.
  • Du kan köpa saker som du behöver vid rea, bra pris eller exekutiv aktion, eftersom du redan har pengar och inte behöver låna.
  • Genom att spara ihop till en dator, bil, sommarstuga eller snygg soffa kommer du att spara mycket genom att inte ta lån och betala ränta till banken.
  • När du sparar pengar får DU räntan och får alltså passiv inkomst.

Kom igång med ditt sparande

Du kan börja spara redan idag, oavsett din ekonomiska situation. Klicka först in på sidan sparkonton som husar en lista över bra sparkonton, och hitta det sparkonto som passar dig. Sedan behöver du gå igenom din ekonomiska situation. Gör en budget och besluta dig för att spara en viss summa varje månad. Det är bättre att spara 300 kronor i månaden, än inget alls, men gärna 1000-2000 kronor. Leta smarta sätt att spara pengar, så att du får mer över och i framtiden bättre ekonomi. Du kan spara mycket på att ha så låga elpriser som möjligt, genom att skaffa dig ett riktigt bra elavtal. Du kommer också att spara in pengar genom att storhandla en gång i veckan och laga mat hemma. Se över din ekonomi och försök spara in på så många vardagsutgifter som möjligt—pengar som du sedan lägger på ditt sparande. Inom en snar framtid kommer du ha mer pengar på ditt sparkonto.

För att verkligen kunna tjäna pengar på ditt sparande bör du spara långsiktigt. Det kan vara klokt att ha två eller flera sparkonton. Ett konto som nödkonto, pengar som du bara får använda i nödfall. Sedan bör du också pensionsspara. Vidare är det klokt att ha särskilda sparkonton för olika drömmar: motorcykeln, den inglasade altanen, jorden-runt-resan och sommarstugan. Genom att alltid spara ihop dina inköp, så kommer du dels äga dina saker på riktigt, dels så kommer det bli billigare för dig då du inte behöver betala hög ränta månatligen till banken.