Alla kan ha nytta av besparingar. Det kvittar om det är något specifikt man vill spara till eller endast vill ha en buffert ifall ett behov av pengar skulle uppstå. Alla borde spara åtminstone lite pengar varje månad, om bara för att ha en extra säkerhet ifall resurser skulle behövas.
Innan vi listar de fem viktigaste anledningarna till varför man bör börja spara pengar förklarar vi först hur vi tycker att man bör spara pengar.
Strategi för att spara pengar varje månad
Det finns två sätt att spara pengar:
- Lägga undan mycket pengar enstaka gånger.
- Lägga undan lite pengar flera gånger.
Det sista alternativet är det enklaste sättet att spara pengar.
- Du behöver inte känna av besparingarna när du lägger undan lite pengar varje månad.
- Du kan planera ditt sparande på ett bättre sätt.
- Du behöver inte få ångest ifall du använder dig av dina besparingar eftersom du vet att sparkontot hela tiden fylls på igen och du vet med hur mycket och hur länge.
Det är också viktigt att komma ihåg att besparingar inte finns till för sakens skull. Man kan leva ett helt liv utan att något oväntat uppstår som kräver att man använder sig av sina besparingar. Därför bör man sakta fylla på sparkontot med ett visst belopp varje månad, och efter att man uppnått en viss budget så bör man inte heller känna ångest för att någon gång använda besparingar för att unna sig eller familjen något kul.
Poängen med ett sparkapital är i slutändan att höja ens tillvaro och inte för att växa i all oändlighet i något bankfack.
Nedan följer fem anledningar till varför man bör börja spara pengar:
Därför bör du spara pengar
-
1. Bekosta en plötslig utgift
Coronapandemin visade varför den här punkten är så viktig.
Vi kan inte förutspå framtiden och vi vet aldrig när lite extra kapital kan komma till nytta. Att ha besparingar redo ifall behovet plötsligt skulle uppstå kan vara avgörande.
Det behöver inte bara handla om en pandemi utan det kan vara något som att:
- du eller någon närstående varit med om en olycka och behöver betala för en självrisk.
- du plötsligt blivit av med jobbet och behöver nödkapital för att klara av vardagen några veckor.
- du behöver köpa något viktigt och har besparingar du kan använda istället för att behöva ta lån.
Sparkapital ger en trygghet. Det kan vara ett litet sparkapital, ett sparkapital på 10 000 kr, 20 000 kr eller ett större sparkapital. Det viktigaste är att man har besparingar man kan använda ifall behovet någon gång skulle uppstå.
-
2. Framtiden och pensionen
Även fast man varje månad lägger undan lite av sin lön till pensionen är det aldrig fel att spara lite extra inför pensionen.
Pensionssparande är dock enkelt att planera. Man kan lägga undan lite pengar varje månad, och veta exakt hur mycket man kommer att få varje månad när man väl går i pension.
Utöver pensionen kan man även spara pengar till annat.
-
3. Unna familjen en oförglömlig upplevelse
Framförallt flerbarnsfamiljer kan bygga oförglömliga minnen med utlandsresor. Barn glömmer sällan resor de gjort under sin uppväxt och att bekosta en semester för familjen kan därför vara en stor anledning till varför man bör spara pengar.
-
4. Uppfylla drömmar
Har du alltid velat starta ett eget företag? Kanske velat flytta till en villa eller köpa en ny bil? Förvisso går det att låna pengar till samtliga, starta eget, köpa bilen eller huset men det är aldrig lika enkelt att beviljas ett lån som det är att använda egna sparade pengar. Vidare kan besparingarna stå för en del av kontantinsatsen till ett lån, vilket gör att man kan ha råd med köpet man alltid velat göra.
Oavsett varför man väljer att spara pengar, och hur mycket man väljer att lägga undan varje månad är det aldrig fel att börja.
Att börja så tidigt som möjligt ger olika fördelar:
- Ju tidigare du börjar, ju mer har du i kapital längre fram.
- Sparade pengar i sparkonton får avkastning. Det gör att pengarna i sparkontot växer, vilket även betyder mer i avkastning, och så vidare. Denna effekt kallas ”ränta-på-ränta” och betyder alltså att ju mer pengarna växer, ju mer kommer de att växa.
Som tidigare nämnt kan man ha anledning till långsiktigt sparande eller kortsiktiga sådana. Det som är viktigast är att man lägger undan lite pengar varje månad, dels för att ha en buffert ifall något skulle uppstå och dels för att kunna sig och familjen något speciellt.
Tips: Dela upp dina besparingar i två: nödkonto som du använder ifall ett behov uppstår och ett konto för diverse nöjen. Känn ingen stress över att det går sakta att ”fylla på” respektive konto. Fyll alltid på nödkontot med ett visst belopp varje månad, och var därefter flexibel med dina besparingar för nöjeskontot. Till exempel kanske du kan spara lite mer något år för att betala för en resa med familjen, och året därpå kanske du inte sparar så mycket i nöjeskontot, men nödkontot ändrar du inte på och sparar lika mycket i oavsett händelser.
Så kommer du igång med sparande
Majoriteten av storbanker erbjuder idag sparkonton:
- Handelsbanken
- Swedbank
- Nordea
- SEB (Skandinaviska Enskilda Banken)
- Länsförsäkringar
- Skandiabanken
- Med flera
Olika banker erbjuder olika sparkonton och olika sparräntor.
Det finns även andra sparkonton som inte tillhör en storbank, som exempelvis Avanzas olika sparkonton eller Savr.
På senare tid har även olika moderna sparappar dykt upp, som gör sparande enklare för alla. Lista över sparappar.
För att komma igång väljer du det sparsätt hos den sparbank du tycker är smidigast att använda för dig, och som ger dig bäst avkastning på ditt sparade kapital.
Viktigt: När du gör en bedömning av sparkonton och sparappar är det viktigt att du ser till så att sparkontot omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin skyddar dina besparingar motsvarande upp till 1 050 000 kr. Det betyder att ifall något skulle hända med dina besparingar, till exempel sparbolaget går i konkurs eller en kraftig lågkonjunktur drabbar Sverige så är dina besparingar försäkrade till 100% av den svenska staten motsvarande belopp på upp till 1 050 000 kr.
Det finns ingen skillnad mellan att spara i en bank och att spara någon annanstans
Så länge ett sparkonto försäkras av insättningsgarantin så finns det ingen skillnad mellan att spara pengar hos en storbank, som exempelvis Nordea eller Swedbank, eller att spara med ett annat sparkonto, som exempelvis Sigmastocks eller Avanza. Det som spelar roll är avkastningen du kan få på ditt sparade kapital. Därefter är besparingarna inte mer ”säkra” hos en storbank jämfört med något att sparinstitut. De skyddas alla av samma försäkring.
Hos Payup kan du se om ett sparinstitut omfattas av insättningsgarantin genom att titta under Insättningsgaranti på sparkontonas sida.
Varför sparar man i fonder?
Pengar som sparas i sparkonton får en avkastning. Avkastning genereras oftast av förvaltare som förvaltar det sparade kapitalet.
Pengarna man sparar investeras alltså, och skyddas av insättningsgarantin så att man inte blir av med det sparade kapitalet ifall något skulle ske. Investeringarna som görs ger en avkastning på ens sparade kapital.
De allra flesta förvaltare av sparkonton väljer att investera kapital fonder. Detta av flera anledningar:
- ”Lågrisk investering” jämfört med andra alternativ
- Kunna sprida risken
- Kunna investera i breda sektorer och stora marknader
Detta betyder att när man till exempel sparar pengar hos Handelsbanken så placerar bankens förvaltare kapitalet i en långsiktig fond, till exempel en pensionsfond, och denna genererar sedan avkastning på ens sparade kapital.
På så vis växer sparkapitalet och samtidigt är den försäkrad av insättningsgarantin, så att besparingarna inte utsätts för någon risk ifall fonden inte skulle röra sig i positiv riktning.
Smarta sätt du kan spara pengar i vardagen
Utöver att lägga undan pengar varje månad i ett sparkonto finns det även andra smarta sätt att spara pengar, så du för mer över i plånboken varje månad.
- Ha så låga elutgifter som möjligt i hemmet (se över och skaffa dig ett riktigt bra elavtal för att skära ner på dina elutgifter så mycket som möjligt).
- Storhandla en gång i veckan och laga mat hemma oftare. Att äta ute kan kännas bekvämare men det kostar också mer jämfört med att laga mat själv.
Läs mer: Vad drar mest el i hemmet?