Vad hemförsäkringen täcker

Ska, eller har du tecknat en hemförsäkring och funderar lite över vilket skydd som egentligen ingår? Att veta vad som ingår i försäkringen är viktigt eftersom du i värsta fall kan missa att få med saker som du verkligen behöver i din försäkring.

Nedan reder vi ut vad de flesta hemförsäkringar täcker och vad du kan komma att behöva komplettera med.

Hemförsäkringen: det här ingår

När du ska försäkra hemmet, oavsett om du ska försäkra huset eller lägenheten, så är det viktigt att veta att försäkringar från olika bolag kan se olika ut. Dock så finns det saker som alla försäkringar täcker, det så kallade ”grundskyddet”.

Det här ingår i grundskyddet:

  • Skydd av egendom vid stöld eller skador
  • Reseskydd
  • Ersättning vid merkostnader
  • Rättsskydd
  • Skadeståndsskydd
  • ID-skydd
  • Överfallsskydd

Dessa punkter ger ett ganska heltäckande skydd, men det kan ändå finnas anledning till att teckna ett så kallat ”utökat skydd”.

Vet du med dig att saker ofta går sönder i din närhet? Då kan det vara bra att teckna en så kallad drulle- eller allriskförsäkring, som träder i kraft när du till exempel tappar datorn på golvet eller helt enkelt orsakar skador när du drullar dig.

Reser du mycket? Då kan det vara bra att teckna ett utökat reseskydd, så att du får ersättning om du blir sjuk på resan eller måste ställa in den.

Det är också möjligt att teckna ett utökat skydd för din hemelektronik eller dina värdesaker.

Slutligen så kan det vara bra att teckna en olycksfallsförsäkring, som täcker även om du skulle skada dig på din fritid (utanför hemmet).

Jämför olika försäkringar

Oavsett om du ska försäkra lägenheten, eller om du ska försäkra villan och teckna en husförsäkring, så är det viktigt att du kontrollerar vad de olika försäkringarna har för villkor och vad som ingår. Jämför också priserna för att få en så heltäckande försäkring som möjligt, till ett så lågt pris du kan.

Det är viktigt att inte bara teckna första bästa försäkring utan att kontrollera den först. Annars kan du, i värsta fall, upptäcka att försäkringen inte täcker det du behöver försent när olyckan redan är framme.

Kontrollera också vad de olika försäkringarna ger dig för möjlighet till utökat skydd och välj en som passar dina behov och din boendesituation. Att lägga ned lite jobb innan du tecknar din försäkring kan göra att du slipper både oro och sparar tid och pengar i framtiden.

Läs mer: Vilken hemförsäkring har jag?