Djurförsäkring: Hur De Fungerar och Vad De Täcker

När du bestämmer dig för att ta in ett djur i din familj som till exempel en hund eller katt så bör du försäkra det. Det finns många olika anledningar till det, men den främsta är att du aldrig ska behöva fundera över om du har råd med att ge ditt djur vård.

Nedan följer all information du behöver veta om vad djurförsäkringar täcker och hur du kan hitta en djurförsäkring som kan passa dina behov.

Vad en djurförsäkring täcker

En djurförsäkring kan täcka olika saker beroende på vilken typ av försäkring du tecknat och vilket försäkringsbolag du tecknat det hos.

Generellt sett täcker en djurförsäkring följande:

 • Sjukvård: Täcker kostnader för veterinärvård, medicinering och sjukhusvistelser för sjukdomar och skador.
 • Olyckor: Täcker kostnader för veterinärvård och medicinering efter olyckor som exempelvis trafikskador.
 • Livstids- eller åldersrelaterade sjukdomar: Täcker kostnader för behandling av sjukdomar som är vanliga hos äldre djur.
 • Operation: Täcker kostnader för operation och uppföljande vård.
 • Förlust eller stöld: Täcker kostnader för att ersätta djuret om det skulle bli stulet eller försvinna.

Om ditt djur råkar ut för en olycka eller skadar sig, kommer djurförsäkringen med andra ord att ersätta dig för kostnaderna som uppstår när du behandlar ditt djur. Djurförsäkringen ger ersättning för veterinärvårdskostnader och andra kostnader som uppstår när du behandlar ditt djur.

Vissa försäkringar kan ha ett utökat skydd som kan ge skydd för bland annat:

 • Dolda fel
 • Viss tandvård
 • Kejsarsnitt
 • Rehab
 • Kattunge- eller valprabatt
 • Livförsäkring

Vad en djurförsäkring inte täcker

En djurförsäkring täcker normalt sett inte följande:

 1. Förebyggande vård: Normala kostnader för förebyggande vård, som vaccinationer och rutinmässiga kontroller, täcks vanligtvis inte av en djurförsäkring.
 2. Befintliga åkommor: Djurförsäkringar täcker oftast inte behandling av sjukdomar eller skador som djuret hade innan försäkringen tecknades.
 3. Kostnader för eutanasi: Kostnader för att avliva ett sjukt eller skadat djur täcks vanligtvis inte av en djurförsäkring.
 4. Betalning av självrisk: En djurförsäkring kan kräva att du betalar en självrisk för varje försäkringsärende, vilket betyder att du måste betala en del av kostnaderna själv.
 5. Specifika åkommor eller sjukdomar: Vissa djurförsäkringar kan ha undantag för specifika sjukdomar eller åkommor som inte täcks av försäkringen. Till exempel kan vissa försäkringar inte täcka sjukdomar som är vanliga i vissa raser.
 6. Kostnader som överstiger försäkringsbeloppet: Om kostnaderna för veterinärvård överstiger försäkringsbeloppet kommer du att behöva betala resten själv.

Det är viktigt att läsa igenom villkoren för din djurförsäkring noga så att du förstår vad som täcks och inte täcks. Om du har frågor eller funderingar, kontakta ditt försäkringsbolag för att få mer information.

Självrisk

Självrisken är en del av kostnadsbeloppet som du måste betala själv. Hur stor självriskkostnaden är kan variera beroende på djurförsäkring och påverkas av bland annat djurets ålder, ras och hälsostatus, samt hur hög försäkringspremien är.

I allmänhet brukar djurförsäkringar ha en fast självrisk per försäkringsärende, som du som djurägare behöver betala varje gång du ansöker om ersättning. Vissa djurförsäkringar kan också ha en rörlig självrisk, vilket innebär att självrisken varierar beroende på hur stort försäkringsärendet är.

Det är viktigt att tänka på självrisken när du väljer en djurförsäkring. En hög självrisk kan göra att din försäkring blir billigare, men samtidigt kan det innebära högre kostnader för dig när olyckan väl är framme. Därför är det viktigt att noga överväga hur hög självrisken ska vara för att det ska passa din budget och din djurs hälsostatus.

Det kan också vara bra att veta att vissa djurförsäkringar kan erbjuda olika självriskalternativ. I så fall kan du välja en självrisk som passar din budget och behov. Innan du tecknar en djurförsäkring, är det alltid bäst att läsa igenom villkoren och undersöka vad som ingår i självrisken, så att du kan fatta ett välgrundat beslut om vilken försäkring som passar dig och ditt husdjur bäst.

Karens

När man tecknar en djurförsäkring är det vanligt att det finns en karenstid. En karenstid är den tidsperiod som försäkringsbolaget kräver att djurägaren måste vänta innan de kan göra en försäkringsanmälan för sjukdom eller skada på sitt djur.

Karenstiden varierar vanligtvis mellan olika försäkringsbolag och kan vara allt från ett par dagar till flera veckor. Under karenstiden så täcker försäkringsbolaget inte djuret, så det är viktigt att du är medveten om det och har råd med eventuella kostnader under den tiden.

Karenstiden kan vara mellan 10 dagar och 3 månader, beroende på vilket djur som försäkras. För hundar och katter är karenstiden normalt sett mellan 10 och 20 dagar, medan karenstiden för hästar kan vara mellan 2 och 3 månader.

Det är viktigt att du läser igenom försäkringsvillkoren och är medveten om karenstiden innan du tecknar en djurförsäkring, så att du vet hur länge du behöver vänta innan din djurförsäkring börjar gälla.

Hitta en bra och billig djurförsäkring via Payup

Med Payup kan du hitta bra och billiga djurförsäkringar som passar dina behov och ditt djur.

Välj försäkringen som passar det du söker nedan och gå vidare: