Vad täcker en bilförsäkring?

Att ha olika försäkringar är en stor trygghet och om olyckan är framme kan försäkringen vara helt ovärderlig. Faktum är att för att få framföra ett fordon på svenska vägar är det ett krav att fordonet är försäkrat.

Trafikförsäkring

Den mest grundläggande försäkringen som är minimikravet är en trafikförsäkring. Trafikförsäkringen täcker de skador som du eventuellt orsakar andra vid en olycka. Den täcker dock inga skador på ditt eget fordon eller egna personskador om du själv är orsaken till en olycka. Denna försäkring är obligatorisk och kostnaden för den kan beräknas här.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen är en kompletterande bilförsäkring som täcker mer än en vanlig trafikförsäkring. Ofta när man köper en ny bil och tecknar ett billån erbjuds man förmånliga priser på bilförsäkringar hos de företag som bilhandlaren har avtal med. Då brukar det vanligtvis handla om i första hand just en halvförsäkring.

Halvförsäkringen täcker allt som en trafikförsäkring gör men även skador som kan uppstå på ditt eget fordon. Det kan vara exempelvis brand, inbrott, maskinskador och fönsterskador. Halvförsäkringen täcker även om skadorna skulle vara så omfattande att du behöver bärgning. Halvförsäkringen är den vanligaste bilförsäkringen i Sverige.

Helförsäkring

Med en helförsäkring behöver du aldrig oroa dig. Det är den mest omfattande försäkringen och den täcker alla skador som skulle kunna uppstå. Helförsäkringen täcker även skador på ditt eget fordon som du själv har orsakat, vilket halvförsäkringen inte gör. Det kan vara att du har råkat köra in i en stolpe, kommit för nära en vägg och repat lacken eller kört över en refug och skadat underredet på bilen. Med en helförsäkring kan du även få ersättning för skadegörelse. Har du köpt en ny bil räcker det vanligen att teckna en halvförsäkring eftersom övriga försäkringar du får när du köper bilen täcker upp till motsvarande en helförsäkring.

Tilläggsförsäkring

För de allra flesta är en halvförsäkring gott och väl tillräckligt, men har du en nyare bil och är väldigt rädd om den är en helförsäkring nödvändig för att du ska känna dig bekväm, men ibland räcker inte ens det. En tilläggsförsäkring är en försäkring som du kan teckna för att säkerställa att du inte bara blir stående om någonting skulle hända. Är du till exempel beroende av bilen för att ta dig till och från arbetet kan en hyrbilsförsäkring vara värt att ha som tillägg. Det innebär att om din bil skulle gå sönder och bli ståendes på verkstaden täcker den tilläggsförsäkringen kostnaden för en hyrbil under tiden din bil lagas. Det finns även andra tilläggsförsäkringar att teckna och dessa är helt anpassade utifrån dina individuella behov.