Innehållsförteckning
När man letar efter en ny bostad så måste man ta hänsyn till vilken budget man har. Och det är väldigt få personer som har råd att bekosta hela sin bostad alldeles själv, så därför behöver man även undersöka möjligheterna till att få ett så kallat lånelöfte. Men vad tittar banken på när man vill låna pengar till en bostad? Det är inte enbart bostaden som utgör hela säkerheten i ett huslån.
Faktorer som banken utvärderar vid bolån
När man ansöker om att låna pengar till hus så tittar banken på:
- Objektet man är intresserad av att köpa. Är det en bostadsrätt? Hyresrätt? Pris? Vad har huset för utgifter? Och så vidare.
- Ens ekonomi. Vad har man för inkomst? Hur mycket spenderar man och vad har man för utgifter? Hur mycket har man råd med att återbetala? Bankerna jämför även ens inkomst med de utgifter som kommer att finnas i det nya boendet. De tar även höjd för vissa förändringar som exempelvis ränteläget. Även om räntorna på bolån har varit relativt låga under en lång period så räknar de allra flesta banker med att ekonomin måste klara av en ränta på omkring 7 %.
- Andra lån. Har man andra lån? Vad är säkerheten bakom de och hur stora är lånen? (Här kan samlingslån vara till hjälp. Samlingslån hjälper en med att samla sina lån så man bara har ett enda lån. Detta ger ett bättre intryck till banken eftersom ett lån ser bättre ut än flera separata lån. Räntan för lånen blir också lägre.)
- Betalningsanmärkningar. Har man betalningsanmärkningar? Tidigare betalningsanmärkningar kan försvåra ens chanser till att få ett huslån. Betalningsanmärkningar kan även resultera i att man får en högre ränta för lånet.
Sammanfattningsvis kan man säga att bankerna tar fram en helhetsbild av den aktuella ekonomiska situationen och gör en bolånekalkyl för att bestämma vilket lån som man kan erbjudas.
Läs mer: Lån till handpenningen vid husköp