ID-Stöld: Vad Du Ska Göra
Steg-För-Steg Guide

ID-stöld, ofta kallat ID-kapning, har blivit ett stort problem i samhället. Om du blivit utsatt så är det viktigt att du vet vad du ska göra och att du agerar snabbt.

Du bör först och främst spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen, bestrida eventuella fakturor samt kontakta polisen för att göra en anmälan.

Här följer en utförlig guide som informerar dig om vad du ska göra, steg-för-steg, om du misstänker att din identitet har blivit kapad.

 1. 1. Bestrid alla fakturor

  Har du fått en eller flera felaktiga fakturor skickade till dig? Det kan till exempel vara en faktura som avser en tjänst eller vara som du inte beställt. Då är det viktigt att du bestrider den fakturan omgående. Det gör du genom att kontakta företaget som fakturan avser. Det är mycket viktigt att du inte bara ringer till företaget utan även bestrider fakturan skriftligt. Det är för att eventuellt kunna styrka att du faktiskt bestridit fakturan. Om du ändå får påminnelser eller krav från inkasso så är det viktigt att du även bestrider dessa. Hur bestrider man en faktura?

 2. 2. Gör en polisanmälan

  När du misstänker att du blivit utsatt för en ID-stöld så är det av högsta vikt att du gör en polisanmälan om ID-kapning.

  En anmälan är bra av många anledningar. Dels så kommer polisen att hjälpa dig med att lösa din situation. De kan erbjuda vägledning om du har eventuella frågor eller inte vet vad du ska göra och du kan även hjälpa dem med att förhindra så att inte fler blir utsatta. En polisanmälan är dessutom en bra skriftlig dokumentation om att du anser dig ha blivit utsatt för en ID-kapning.

  Här finns mer information om ID-kapning från Polisen.

 3. 3. Kontakta kreditupplysningsbolagen

  Kontakta de olika kreditupplysningsbolagen och spärra ditt personnummer så att det inte går att göra några kreditupplysningar på dig. Kreditupplysningar används för att exempelvis ta ut lån eller göra köp på din person. Om du låser ditt personnummer så kan bedragaren inte längre göra kreditköp med dina uppgifter.

  Så här spärrar du ditt personnummer

  Vissa bolag måste du ta kontakt med via telefon medan du hos andra kan spärra ditt personnummer direkt via hemsidan. Det är bra att veta att det inte kostnar något att spärra eller låsa sitt personnummer.

  Här följer kontaktuppgifter till kreditupplysningsföretagen. Kontakta dem och informera dem om att du blivit utsatt för identitetsstöld och vill låsa ditt personnummer:

  Syna: 040-258 500
  Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode): 08-519 013 60
  Valitive: 031-393 29 02
  UC: Bedrägerispärr hos MinUC
  Creditsafe: Bedrägerispärr hos Creditsafe

 4. 4. Kontakta din bank

  Vid misstanke om identitetsstöld så är det bra om du kontaktar din bank för att se så att inga okända händelser har inträffat på dina konton, till exempel okända internetköp eller internethandel. Om du märker att så är fallet så bör du omgående meddela banken om att du vill spärra dina bankkort.

 5. 5. Kontakta Skatteverket

  Vid en stöld av personnummer så kan en obehörig ändra din folkbokföringsadress. Kontakta därför Skatteverket och säkerställ så att detta inte händer. Spärra obehörig adressändring hos Skatteverket.

 6. 6. Kontakta Svensk adressändring

  Kontakta Svensk adressändring och ta reda på om någon eftersänt din post utan din vetskap. Svensk adressändring kan du nå på telefonnummer 0771-97 98 99.

 7. 7. Kontakta ditt försäkringsbolag

  De flesta försäkringsbolag har åtgärder att ta till om du råkat ut för ID-stöld. Kontakta därför ditt försäkringsbolag så hjälper de dig vidare.

Vikten av att vidta rätt åtgärder vid misstänkt identitetsstöld

Kanske tycks den gedigna listan ovan svår och omständlig att följa till punkt och pricka. Det är emellertid mycket viktigt att du inte hoppar över något steg om du misstänker att du blivit utsatt för ID-stöld. En sådan kan nämligen ställa till med mycket oreda i ditt liv. Med tillgång till dina personuppgifter så kan bedragaren göra en rad olika saker, till exempel ta lån, göra kreditköp och nyttja internethandel, använda ditt konto hos Klarna för att göra köp, beställa hem varor som du inte önskar och så vidare. Egentligen kan en bedragare som har tillgång till dina personuppgifter göra allt som du själv skulle kunna göra. I värsta fall kan det innebära att du blir satt i skuld eller själv får svårt att genomföra saker som kräver bevis på din identitet. Därför är det otroligt viktigt att gå igenom listan, blockera ditt personnummer och avsluta dina kontokort.

De flesta åtgärder går dessutom mycket snabbt att genomföra och är gratis. Du spärrar till exempel ditt personnummer helt kostnadsfritt hos kreditupplysningsbolagen och de flesta andra åtgärder kräver bara ett enkelt telefonsamtal eller ett mejl.

Agera snabbt

Vid misstanke om ID-stöld så är det bra om du agerar så snabbt som möjligt och vidta de åtgärder som krävs. Om du låter det gå för lång tid så ger du bedragaren utrymme till att ställa till med mer oreda i din ekonomi och ditt liv. Om du istället handlar snabbt så hinner den som kapat din identitet förhoppningsvis inte med att ställa till med så mycket problem.

Hur en identitet kan bli kapad

Det vanligaste sättet en identitet blir kapat på är genom att någon kommer över ens personuppgifter. Dock finns det även andra sätt ens identitet kan bli kapad. Att känna till dessa kan förebygga situationen i framtiden:

 • Någon kommer över ens personuppgifter.
 • Någon kapar ens identitet.
 • Någon kapar ens e-postkonto, som exempelvis Outlook, Live och Gmail.
 • Någon kapar ens konto på sociala medier, som exempelvis Facebook och Instagram.

Ett enkelt och effektivt sätt att förebygga identitetsstöld är att använda tvåfaktorsautentisering på diverse hemsidor, e-post och sociala medier, samt att använda svåra lösenord som inte är möjliga att gissa sig fram. De allra flesta mobiltelefoner, datorer och webbläsare har inbyggd lösenordshantering, vilket innebär att du inte längre behöver kommer ihåg dina lösenord. Istället använder du din webbläsare för att fylla i ditt lösenord, och om du någonsin glömmer det kan du enkelt återställa lösenordet genom att använda tjänsten ”Glömt lösenord” på den aktuella hemsidan.