Vilka är de största elbovarna i ditt hem? Att ta reda på det är ett bra första steg mot att sänka dina elkostnader och din energikonsumtion. Det är med andra ord bra för både plånboken och miljön.
I den här artikeln listar vi de 7 största eltjuvarna som drar mest ström i ditt hem, samt ger dig tips på hur du kan spara pengar på elförbrukningen, oavsett om du bor i villa, lägenhet eller fritidshus.
-
1. Uppvärmning
Den enskilt största energiboven i hem och hushåll är hur huset värms upp.
Det enklaste sättet att dra ner på uppvärmningskostnaderna och sänka energiförbrukningen är att du sänker temperaturen i huset med någon grad. Att sänka temperaturen med så lite som 1 grad kan sänka uppvärmningskostnaden med 5 procent.
På sikt kan det löna sig att du åtgärdar energiåtgången för uppvärmningen genom att ta till lite större åtgärder. Tilläggsisolering kan vara ett alternativ, liksom att byta till treglasfönster.
Relaterat: Effektivisera hemmet och sänk energikostnaderna med ett energilån
-
2. Golvvärme
När stänger du av golvvärmen i badrummet eller köket? Många stänger faktiskt aldrig av den vilket gör golvvärme till en av de största energiförbrukarna i hemmet. Att alltid ha golvvärmen på leder lätt till att elkostnaderna skenar.
Använd golvvärmen bara när den behövs och låt den vara avstängd resten av tiden.
-
3. Dusch och bad
Det är lätt att missa vilka otroliga mängder vatten som går åt när vi duschar.
Med ett normflöde på runt 0,2 liter per sekund förbrukar du ca. 36 liter vatten på 3 minuter, och en dusch på 10 minuter kan göra av med ungefär 120 liter vatten.
Genom att dra ner på dina duschtider med bara några få minuter kan du spara stora mängder pengar och energi.
Ett annat bra knep är att du byter till snålspolande duschmunstycken.
-
4. Tvättmaskiner och torktumlare
Din tvättmaskin drar mycket ström.
Det enklaste sättet att spara energi när du tvättar är att se till att tvättmaskinen är fylld innan du startar. Är tvätten endast lätt nedsmutsad bör du använda tvättmaskinens sparprogram.
Prylen som drar mest ström i tvättstugan är dock torktumlaren. Faktum är att torktumlaren kräver mer än tre gånger så mycket ström som tvättmaskinen. Undvik torktumlaren och lufttorka tvätten om du kan.
-
5. Belysning
Det mest grundläggande knepet här är förstås att du inte har lamporna tända i rum där ingen befinner sig. Därefter bör du allt eftersom byta ut alla dina lampor mot mer energisnåla alternativ. Numera finns LED-lampor, halogenlampor och lågenergilampor som allihop har både längre livslängd och lägre elförbrukning än traditionella glödlampor.
-
6. Elektronik i stand-by läge
Liksom många andra har du förmodligen en hel del elektronik hemma som bara står och lyser även när de inte används. Det betyder att elektroniken står i ”stand-by läge”. Visserligen förbrukar, till exempel, din TV inte lika mycket elektricitet i stand-by som när den är på helt och hållet, men ”många bäckar små” som det brukar heta.
TV:n är förmodligen inte det enda du har hemma som står i stand-by. All elektronik som är kopplat till ett eluttag drar någon ström hela tiden, dygnet runt, året om.
Ett bra sätt att spara pengar är därför att stänga av strömförbrukningen genom att dra ur kontakten till elektroniken som står i stand-by läge. Grenkontakt kan vara smart i sådana situationer där du snabbt kan stänga av strömförbrukningen till flera apparater samtidigt.
-
7. Vitvaror i köket
På sista plats i listan över energitjuvar i hemmet är vitvaror som är populära i köket. Hit hör kyl, frys och diskmaskiner.
Kylen och frysen drar mycket ström inte minst för att de är igång hela tiden, dygnet runt, dock finns det knep du kan ta till för att se till så att de drar så lite ström som möjligt:
- Kontrollera så att isoleringen till kyl och frys håller tätt för att förhindra läckage.
- Öppna bara kylen och frysen i korta stunder, undvik att ha de öppna i flera minuter.
- Ställ inte in mat som ännu inte kallnat.
För diskmaskinen gäller precis som för tvättmaskinen: se till så att du fyller maskinen innan du diskar.
Har du vitvaror av äldre årgång kan det vara en bra idé att investera i nya, mer energisnåla varianter.
Relaterat: Inredningslån för att delbetala elektronik
Ytterligare tips för att minska energikostnaderna
Som du har sett finns det mycket du kan göra för att dra ner på elförbrukningen och sänka hushållskostnaderna.
Här följer ytterligare tips som gör det enklare att spara.
Se över ditt elavtal för att sänka dina elpriser
Hur ofta ser du över villkoren för ditt elavtal? De flesta gör det för sällan, trots att det kan finnas hundralappar, om inte tusenlappar att spara.
En villa förbrukar i snitt ungefär 20 000 kWh el över ett år. Genom att välja ett billigare elavtal kan du tjäna mycket pengar på bara elpriset.
En vanlig fråga när du jämför elavtal är om du ska välja fast eller rörligt elpris.
Det är en bra fråga och inte helt lätt att besvara då båda alternativ har för- och nackdelar.
Allt annat lika är det dock i de flesta fall bättre att välja rörligt elpris. Med fasta elpriser vet du visserligen exakt hur mycket du kommer att betala varje månad, men det blir vanligtvis dyrare. Delvis p.g.a. elleverantören vanligtvis toppar det fasta elpriset med en liten riskpremie.
Andra tips
Till sist några små tips för att minska elförbrukningen:
- Tvätta och diska i så låga temperaturer som möjligt.
- Använd vattenkokare istället för att koka upp vatten på spisen.
- Använd mikrovågsugnen för att värma upp mat istället för spisen.
- Duscha hellre än bada.
- Låt inte vattnet stå och rinna när du borstar tänderna, tvålar in dig eller rakar dig.