Det Här Drar Mest El i Hemmet

Vilka är de största elbovarna i ditt hem? Att ta reda på det är ett bra första steg mot att sänka dina elkostnader och sänka din energikonsumtion. Det är med andra ord bra både för plånboken och miljön.

I den här artikeln listar vi de 7 saker som drar mest ström i hemmet och ger dig tips på hur du kan spara pengar på din elförbrukning, oavsett om du bor i villa, lägenhet eller fritidshus.

 1. 1. Uppvärmning

  Den enskilt största eltjuven i hemmet är hur det värms upp. Det enklaste sättet att dra ner på uppvärmningskostnaderna och sänka energiförbrukningen är att du sänker temperaturen med någon grad. Att sänka temperaturen med så lite som 1 grad kan sänka uppvärmningskostnaden med 5 procent. På sikt kan det löna sig att du åtgärdar energiåtgången för uppvärmningen av hushållet genom att ta till lite större åtgärder. Tilläggsisolering kan vara ett alternativ, liksom att byta till treglasfönster.

  Relaterat: Effektivisera hemmet och sänk på energikostnaderna med ett energilån

 2. 2. Golvvärme

  När stänger du av golvvärmen i badrummet eller köket? Många stänger faktiskt aldrig av den vilket gör golvvärme till en av de största energitjuvarna i hemmet. Att alltid ha på golvvärme leder lätt till att elkostnaderna skenar. Använd golvvärmen när den behövs som mest och låt den vara avstängd resten av tiden.

 3. 3. Dusch och bad

  Det är lätt att missa vilka otroliga mängder vatten som går åt när vi duschar. Om du duschar i 3 minuter förbrukar du runt 36 liter vatten, en dusch på 10 minuter gör av med ungefär 120 liter. Genom att dra ner på dina duschtider med bara några få minuter kan du spara stora mängder pengar och energi. Ett annat bra knep för att minska förbrukningen är att du byter till snålspolande duschmunstycken.

 4. 4. Tvättmaskiner och torktumlare

  Din tvättmaskin drar mycket ström. De enklaste sätten att spara energi när du tvättar är att se till att tvättmaskinen är fylld innan du startar. Om tvätten endast är lätt nedsmutsad bör du använda tvättmaskinens sparprogram.

  Prylen som drar mest ström i tvättstugan är dock torktumlaren. Faktum är att den kräver mer än tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen. Undvik torktumlaren och lufttorka tvätten om möjligt.

 5. 5. Belysning

  Det mest grundläggande knepet för att sänka elförbrukningen här är förstås att du inte har tänt lamporna i rum där ingen befinner sig. Därefter bör du allt eftersom byta ut alla dina lampor mot mer energisnåla alternativ. Numera finns LED-lampor, halogenlampor och lågenergilampor som allihop både har längre livslängd och lägre förbrukning än traditionella glödlampor.

 6. 6. Hemelektronik i stand-by läge

  Liksom de flesta andra har du förmodligen hel del elektronik hemma som står och lyser även när de inte används. Det betyder att den står i ”stand-by läge”. Visserligen förbrukar, exempelvis, din TV inte lika mycket elektricitet i stand-by som när den är på helt och hållet, men ”många bäckar små” som det brukar heta.

  TV:n är förmodligen inte det enda du har hemma som står i stand-by. Alla de här prylarna står och drar ström hela tiden, dygnet runt, året om. Ett bra sätt att spara ström och dra ner på kostnaderna är därför att stänga av strömförbrukningen till elektroniken som står i stand-by läge.

 7. 7. Vitvaror i köket

  På sista plats i listan över energitjuvar i hemmet hittar du vitvaror som är populära i köket. Dit hör kyl & frys samt diskmaskiner.

  Kylen och frysen drar mycket ström inte minst för att de är igång dygnet runt. Det finns dock en del knep du kan ta till för att se till att de drar så lite ström som möjligt. Kontrollera för det första att isoleringen till kyl och frys håller tätt för att förhindra läckage. I vardagen kan du se till att bara öppna kylen och frysen i korta stunder, samt att inte ställa in mat som ännu inte kallnat.

  För diskmaskinen gäller precis som för tvättmaskinen; att du ser till att fylla den innan du diskar.

  Om du har vitvaror av äldre årgång kan det vara en bra idé att investera i nya, mer energisnåla varianter.

Fler tips på vad du kan göra för att sänka dina energikostnader

Som du har sett finns det mycket du kan göra för att dra ner på din elförbrukning och sänka dina hushållskostnader. Här följer ytterligare matnyttiga tips som kan göra det enklare att spara.

Se över ditt elavtal för att sänka dina elpriser

Hur ofta ser du över villkoren för ditt elavtal? De flesta gör det för sällan, trots att det kan finnas hundralappar, om inte tusenlappar att spara. Snittpriset på el över hela året ligger runt 1.45 kr/kWh, och normalförbrukningen för en villa är ungefär 20 000 kWh över ett år.

Ska du välja fast eller rörligt elpris? Det är en bra fråga som inte är helt lätt att besvara då båda alternativen har sina för- och nackdelar. Allt annat lika är det dock i de flesta fall en bättre idé att välja ett rörligt elpris. Med ett fast elpris vet du visserligen exakt hur mycket du kommer få betala, men det blir vanligtvis dyrare. Delvis beroende på att elleverantören vanligtvis toppar av det fasta elpriset med en liten riskpremie.

Stäng av elen till flera apparater samtidigt

Som på plats 6 i listan ovan är det många elektriska apparater som hamnar i stand-by läge när du stänger av dem. Var och en förbrukar apparaterna visserligen inte mycket ström i det läget, men det blir mycket sammantaget över ett år. I många fall är enda sättet att helt bli kvitt förbrukningen att du drar ur kontakterna. En enklare lösning är att du skaffar fördelningsdosor med strömbrytare och kopplar in elektronik med stand-by lägen i dem. Då kan du enkelt stänga av strömtillförseln till stora grupper av hemelektronik med ett enkelt knapptryck.

Till sist några små tips för lägre elförbrukning:

 • Tvätta och diska i så låga temperaturer som möjligt.
 • Använd vattenkokare istället för att koka upp vatten på spisen.
 • Använd mikrovågsugnen för att värma upp mat istället för spisen.
 • Duscha hellre än bada.
 • Låt inte vattnet stå och rinna när du borstar tänderna, tvålar in dig eller rakar dig.

Sänk dina elkostnader med prisförslag på billigare el