Virtuella Kreditkort: Vad De Är och Hur De Fungerar

Många banker erbjuder sina kunder möjligheten att skaffa ett virtuellt kort. Fördelarna med korten är flera och det kan vara bra att känna till hur virtuella kort fungerar, vilka fördelarna är och varför man bör använda sig utav virtuella kort i framtiden.

Det här är virtuella kort

Ett virtuellt kort är ett digitalt betalkort som du kan använda när du handlar online.

Virtuella kort är kopplade till ditt bankkonto, precis som vanliga, fysiska betalkort, men har ett annat kortnummer och cvc-kod. Vidare så är kortet digitalt, det vill säga då får inget fysiskt kort, utan du får endast kortuppgifter som du kan ange när du handlar på online.

Faktum att kortet är digitalt gör det mycket säkrare att lämna ut kortnummer när man handlar, eftersom digitala kort mycket enklare kan ”kastas” och nya kort kan skapas. Till skillnad mot fysiska kort som behöver levereras hem till en med posten så kan det digitala kortet skapas online, närsomhelst och kan sedan användas direkt, omedelbart efter att det skapats.

Så fungerar virtuella kreditkort

Hos de flesta banker som erbjuder tjänsten ”virtuella kreditkort” kan du oftast skapa kortet på bankens internettjänst.

Korten fungerar ungefär som vanliga betalkort: de har ett kortnummer, ett utgångsdatum och en cvc-kod. Skillnaden är att kortet är virtuellt, och du behöver alltså inte vänta på att få ett fysiskt kort hemskickat med posten.

När du skapar det virtuella kortet kan du oftast börja använda det direkt, och om du vill spärra det eller radera de kan du oftast även göra det direkt, närsomhelst på dygnet, genom bankens hemsida.

När virtuella kort spärras så är de inte längre giltiga och kan inte längre användas.

Kostnad

Att beställa fysiska kort kan i vissa fall kosta, även om man har kreditkort utan årsavgift. Med virtuella kreditkort är det däremot i nästan alla fall gratis, och sker direkt utan långa väntetider på att de fysiska korten ska levereras hem till en med posten.

Annat: Jämför bästa kreditkorten 2022

När virtuella kort kan komma till hands

Då bör du använda ett virtuellt kreditkort

Om du ska köpa något online, från en hemsida du kanske inte riktigt litar på kan ett virtuellt kort vara ett bra alternativ. Du kan enkelt skapa det virtuella kortet och använda det som ett engångskort, och som du sedan spärrar och kastar efter att du gjort köpet.

Virtuella kort kostar i de flesta fall ingenting att skapa och kostar inte heller någonting att kasta, samt så kan du hos de flesta kreditgivare skapa hur många virtuella kort som helst (dock så är detta något man bör dubbelkolla innan man börjar, eftersom det kan finnas kreditgivare som har en gräns på hur många kort man kan skapa per dag, per vecka eller per månad, samt en gräns på hur många aktiva kort man kan ha samtidigt).

Relaterat: Kreditkort som erbjuder bonus vid köp online

Då bör du inte använda ett virtuellt kreditkort

Det finns några tillfällen där man inte bör använda sig utav ett digitalt kreditkort. Om du handlat något och betalat med ett kort, och sedan vill lämna tillbaka produkten i butik så finns det några affärer som endast ger pengarna tillbaka till samma kort som produkten köptes med, vilket givetvis kan bli svårt om du inte längre har kvar det ursprungliga, virtuella kortet. Ta därför inte bort kortet förrän du vet om att du inte kommer att lämna tillbaka produkten som du köpt.

Det kan också uppstå problem om du av någon anledning behöver visa upp kortet som du gjort en betalning med, till exempel vid en hotellbokning. Dock så är detta sällan ett problem i Sverige, eftersom sådana krav inte brukar finnas.

Virtuella kort brukar erbjudas av moderna, digitala kontokortsutgivare. Se lista på kontokortsutgivare.

Hitta virtuella kreditkort

Du kan hitta virtuella kreditkort hos flera olika kreditkortsutgivare.

Eftersom majoriteten av kortutgivare numer erbjuder tjänst för att generera virtuella kreditkort så är utbudet av virtuella kreditkort väldigt stort idag. Du kan hitta virtuella kreditkort genom att besöka sidan för virtuella kreditkort.

Hitta ett virtuellt kreditkort som passar dig