Skillnaden Mellan Kreditkort, Betalkort och Bankkort

Vad är egentligen skillnaden mellan olika sorters kontokort? Det är något många funderar över och det är lätt att blanda ihop alla olika kortsorter som finns.

Finns det för- eller nackdelar med det ena eller det andra kortet och vilket är egentligen det rätta valet? Nedan reder vi ut begreppens betydelse.

Det här är skillnaden

Bankkort: kopplat till ditt bankkonto

Bankkort är kopplat direkt till ditt bankkonto och så fort du använder kortet så dras pengarna direkt från ditt bankkonto. Bankkortet kallas ibland även för debetkort.

Kreditkort: betala med kredit

Med ett kreditkort kan du handla för upp till ett visst maxbelopp som du sedan betalar tillbaka i den takt som fungerar för dig. Du får en faktura varje månad med en översikt över vad du köpt samt det minimibelopp som du måste betala.

Betalkort: kreditbalans som måste betalas vid månadens slut

Betalkort fungerar nästan som ett kreditkort men med skillnaden att du här måste betala hela månadsfakturan på en gång. Det går alltså inte att betala av lite i taget som med ett kreditkort.

Vem kan ha nytta av vilket kort?

Bankkort

Bankkort är ett bra val för de allra flesta. Du får god kontroll över din ekonomi och kan inte köpa för mer pengar än du har på kontot. Det finns även varianter på bankkort som exempelvis P.F.C och Revolut som i kombination med en app ger dig en perfekt överblick över hur mycket du har att handla för. Sådana kort behöver du ladda på själv i förväg med det belopp du vill ska vara tillgängligt.

Kreditkort

Kreditkort är utmärkt för dig som vill få en tydlig faktura i slutet av varje månad och se exakt vad dina pengar har gått till. Du behöver bara betala av lite i taget på det belopp du handlat för. Du och kortutgivaren har ett avtal som tydligt talar om hur stor den maximala skulden får bli vilket gör att du har bra kontroll över din ekonomi. Det finns alltid en bestämd beloppsgräns för krediten som inte får överstigas.

Betalkort

Gillar du ha en bra kontroll över din ekonomi är det här kanske kortet för dig. Du får en tydlig faktura som listar alla dina inköp den senaste månaden, du ser i klartext vad dina pengar gått åt till. Du får även möjligheten att betala för dina köp i slutet av månaden, i samband med exempelvis löning, vilket ger en ökad flexibilitet. Skillnaden mellan betalkort och kreditkort är att du alltid måste betala hela fakturabeloppet annars kan det bli straffavgifter.