Restvärde: Vad Det Är och Hur Det Fungerar

Att köpa ett fordon är ingen liten affär, och att låna är både vanligt och i många fall nödvändigt. Det finns ett flertal olika finansieringsalternativ, varav ett är s.k. lån med ”restvärde”.

Det här är ett lån med restvärde

Restvärde är en term som beskriver hur mycket pengar man väntar sig att någonting ska vara värt efter en viss tidsperiod.

Till exempel, när man köper en bil med ett billån så kan man välja att komma överens om ett restvärde med bilåterförsäljaren när man skriver på bilavtalet. Tanken är att när amorteringstiden på lånet löpt ut så ska bilens restvärde (det värde som man kom överens om att bilen ska ha när lånet löpt ut) och bilens nuvärde (hur mycket bilen egentligen är värd) stämma överens. Är det fallet så kan man lämna tillbaka den använda bilen och signera ett nytt avtal för en ny bil.

Nuvärdet och restvärdet överensstämmer dock sällan exakt. Har man uppskattat ett för högt värde måste låntagaren betala mellanskillnaden, medan det omvända gäller om man har uppskattat ett för lågt värde. Då kan mellanskillnaden användas som kontantinsats för nästa billån.

Kontantinsats vid lån med restvärde

Med ett billån krävs även en kontantinsats från låntagaren, vanligtvis runt 20%. Den resterande delen av priset utgörs av lånet. Även om man måste stå för bilförsäkring själv så kan man ofta spara pengar genom att ha en billigare försäkring. Återförsäljaren erbjuder nämligen vanligtvis garanti för billån med restvärde.

Fördelar och nackdelar med restvärde

Som tidigare nämnts innebär ett sådant här upplägg att låntagaren kan spara på försäkringskostnader. Dessutom så är man inte skyldig att betala tillbaka ett lika högt belopp som vid andra finansieringslösningar. Tack vare det så har man inte bara råd med mer frekventa bilbyten utan även högre belopp varje gång man ska låna pengar till bil.

Osäkerheten kring nuvärdet i slutet av låneperioden är dock en nackdel. Man kan komma att behöva betala mer än man trodde ifall fordonet sjunker i värde mer än man hade förväntat sig, till exempel om man kört mycket med bilen. Oförutsägbarhet försvårar ens planering inför framtiden.

Utforska möjligheterna för ditt nästa köp, och kör försiktigt!

Läs mer: Hur vet jag vilken bilförsäkring jag har?